Wednesday, October 8, 2008

JK PEMANTAU SEMAKIN MENJADI TANDA TANYA

Jelas kini bukan beberapa UMNO Bahagian di Kelantan sahaja yang tidak puas hati dengan Jawatankuasa Pemantau Umno Kelantan yang ditubuhkan untuk menyelesaikan kemelut mesyuarat cawangan.

Tetapi kini Pengerusi Veteran Umno Kelantan, Datuk Rozali Isohak turut menyuarakan rasa tidak puas hatinya.

Mesti ada sesuatu yang tidak kena menyebabkan banyak pihak mempertikaikan keupayaan jawatankuasa berkenaan.

Rozali melahirkan rasa kecewa dengan peranan jawatankuasa itu ysemalam yang disifatkan sebagai gagal menjalankan tugas untuk menentukan perjalanan mesyuarat cawangan berjalan dengan lancar dan teratur.

"Apa yang kita lihat sekarang jelas menampakkan jawatankuasa pemantau tidak menjalankan tanggungjawab dengan profesional sebagaimana digariskan dalam perlembagaan," katanya.

Beliau menyatakan perrkara ini pada ketika jawatankuasa itu menerima lebih 500 bantahan mengenai perjalanan mesyuarat Umno cawangan di seluruh negeri itu.

Setiausaha jawatankuasa itu, Mirza Askary Abdul Wahab dilaporkan berkata, antara bantahan itu ialah mesyuarat yang diadakan tidak mempunyai notis, mesyuarat tidak cukup korum, pindaan persidangan tanpa pengetahuan dan anggota tidak menandatangani senarai kehadiran.

"Kami menganggap bantahan ini sebagai perkara biasa dan boleh diselesaikan sebelum mesyuarat peringkat bahagian bermula Khamis ini," katanya.

Mirza Askary berkata cawangan-cawangan yang terlibat adalah dalam bahagian Rantau Panjang, Kubang Kerian, Kota Baharu, Kuala Krai, Pengkalan Chepa dan Pasir Puteh.
Persoalannya, dalam kerja-kerja berat seperti ini kenapa beberapa pegawai penting Pejabat UMNO Kelantan disisihkan, umpamanya Setiausaha Kerjanya, Haji idris Muhamood.
Apakah ini permainan Pengerusi Jawatankuasa, Tuan Hashim Tuan Yaakob?

ROSMAH PENINGKAN NAJIB

Apa yang melanda Datuk Seri Mohd Najib akhir-akhir ini membimbangkan.

Selepas dikaitkan dengan isu Altantuya, kini isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor pula dikatakan menghabiskan RM7juta beli 14 buah jam tangan.

Tuduhan ini memerlukan jawapan segera pada ketika proses peralihan kuasa sedang berlaku.

Laporan Harakahdaily, 7 Oktober lalu mempersoalkan apakah benar Rosmah menghabiskan sebanyak RM7 juta untuk membeli 14 buah jam tangan di Hong Kong?

Kickdefella atau Syed Azidi Aziz atau Sheih telah menimbulkan persoalan tersebut menerusi posting terbaru beliau di blognya http://kickdefella.wordpress.com.
Sheih yang baru-baru ini ditahan di bawah Akta Hasutan selama empat hari turut memaklumkan bahawa jam-jam tersebut dibeli untuk dihadiahkan kepada kepada beberapa individu di beberapa kementerian.
Namun begitu Sheih enggan mendedahkan nama pemberi maklumat tersebut dengan merujuk kepada wartawan di barat yang sanggup dipenjara daripada mendedahkan nama pemberi maklumat.

Persoalan yang ditimbulkan oleh Sheih ini merupakan siri pendedahan terbaru beliau sejak dibebaskan pada 20 September lalu.
Beberapa hari sebelum menjelang Aidilfitri beliau turut mendedahkan bagaimana Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi telah menggunakan kedudukan beliau selaku Menteri Pertahanan untuk menambahkan kekayaan anak beliau Kamaluddin.
Pada hari raya kedua pula, Sheih mendedahkan Abdullah telah menerima RM200 juta daripada Rosmah. Wang tersebut merupakan sebahagian daripada komisen pembelian kapal selam yang turut dikaitkan dengan kematian Altantuya.