Thursday, July 8, 2010

PENEROKA, GENERASI KEDUA FELDA BANTAH SUARA KEADILAN

"Kalau Felda bankrap mana mungkin peneroka diberikan wang sara hidup RM1,000 sebulan, anak-anak berjaya ke universiti turut diberikan sumbangan, begitu juga kami peneroka turut diberikan insentif hari raya pada setiap tahun" - Timbalan Pengerusi Felda Chiku Tiga, Aziz Abdullah

Kira-kira 400 peneroka dan generasi kedua Felda seluruh Kelantan mengadakan demonstrasi secara aman menyelar tindakan akhbar Suara Keadilan yang melaporkan Felda bankrap baru-baru ini di Pejabat Felda Wilayah Gua Musang, semalam.

Biar pun telah beberapa hari kenyataan dikeluarkan di akhbar terbabit, namun rasa marah mereka masih membara sehinggakan mereka meminta supaya pihak pengurusan Felda meneruskan tindakan menyaman akhbar terbabit yang didakwa mengeluarkan laporan yang tidak benar serta bakal menjejaskan nama baik Felda di mata dunia dan juga kredibiliti agensi itu yang telah wujud sekian lama membantu golongan miskin.

Timbalan Pengerusi Felda Chiku Tiga, Aziz Abdullah berkata beliau benar-benar kecewa serta marah dengan dakwaan Suara Keadilan yang dianggap cuba mengganggu gugat Felda serta menganggapnya mainan politik pembangkang.

"Banyak manfaat telah diberikan Felda, malahan ia kini telah maju dan dunia sendiri telah mengakui kejayaan Felda. Pendapatan diperoleh sepanjang saya berada di Felda begitu membanggakan, kalau Felda bankrap mana mungkin peneroka diberikan wang sara hidup RM1,000 sebulan, anak-anak berjaya ke universiti turut diberikan sumbangan, begitu juga kami peneroka turut diberikan insentif hari raya pada setiap tahun," katanya kepada pemberita di Gua Musang semalam..

Hari ini Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Felda akan meneruskan tindakan saman sebanyak RM200 juta terhadap akhbar milik Parti Keadilan Rakyat (PKR), Suara Keadilan dan beberapa pemimpin parti itu kerana memfitnah organisasi itu sebagai bankrap setelah tempoh seminggu yang diberikan kepada Suara Keadilan untuk memohon maaf tamat hari ini.

Kementerian Dalam Negeri dalam kenyataan Khamis lalu memberitahu, permit penerbitan Suara Keadilan tidak akan diperbaharui sehingga kementerian menerima penjelasan yang memuaskan berhubung penyiaran beberapa artikel termasuk yang terbaru bertajuk "Felda Bankrap".

Felda juga telah memfailkan saman berjumlah RM200 juta ekoran penyiaran artikel yang didakwa bersifat fitnah tersebut.

Seorang lagi peneroka, Che Omar Che Mat, 58, berkata beliau merasa tersinggung dengan kenyataan terbabit kerana sekiranya Felda bankrap, MRSM Felda untuk anak-anak peneroka tidak dapat dibina, insentif kepada peneroka juga tidak dapat diberikan.

"Jadi sahlah kenyataan dikeluarkan mempunyai maksud menjatuhkan Felda. Sekiranya pihak pengurusan ingin menyaman Suara Keadilan, sebagai peneroka yang telah banyak menerima manfaat, saya mengalu-alukan hasrat itu," katanya.

Generasi kedua Felda, Addni Abdul Rahman,27, berkata beliau kecewa dengan sikap parti politik yang cuba mempermainkan organisasi Felda yang banyak memainkan peranan membantu generasi kedua sepertinya.

Menurutnya sektor pendidikan, sosial dan kebajikan peneroka tidak pernah terabai, segalanya dijaga elok oleh Felda.

"Saya tidak menjangkakan akan memperoleh sekiranya tinggal di luar Felda, segalanya terjaga, kalau bankrap, Felda tidak akan membantu pendidikan anak peneroka dengan menyediakan tuisyen," katanya.

KEMALANGAN JALAN RAYA DI KELANTAN MENINGKAT

Kelantan mencatatkan sebanyak 3,092 kes kemalangan jalan raya dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini.

Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Kelantan Mohd Aslisham Ab Rahman berkata jumlah itu meningkat sebanyak 204 kes berbanding 2,888 kes kemalangan dalam tempoh yang sama pada tahun lalu.

"Peningkatan sebanyak 204 kes tahun ini berbanding tahun 2009 itu jumlah yang agak tinggi dan membimbangkan pihak kita," katanya semalam.

Bagaimanapun katanya bagi kes kemalangan maut di negeri ini secara keseluruhan dari Januari hingga April tahun ini telah menurun kepada 138 kes berbanding 144 kes yang berlaku dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Justeru katanya pihaknya kini giat mencari inisiatif melaksanakan pelbagai kempen kesedaran keselamatan jalan raya bagi mengurangkan kes kemalangan yang berlaku.

"Sehingga kini pihak kita menjalankan kempen keselamatan jalan raya dengan memberi tumpuan kepada golongan sasaran berusia 16 hingga 25 tahun kerana golongan di usia itu kebanyakannya lebih ramai menunggang motosikal dan langkah keselamatan diberikan melalui Operasi Advokasi Penguatkuasaan Keselamatan Jalan Raya kepada sekolah-sekolah di negeri ini.

Mohd Azlisham berkata JKJR Kelantan juga turut mensasarkan golongan majikan antaranya Perkeso dan Plus.

Antara program yang dianjurkan bersama Plus bagi memberi fokus terhadap pemandu kenderaan berat dan kenderaan komersial, katanya.

PENDUDUK KESEDAR GUNA AIR BERLUMPUR

Lagi gara-gara tindakan Kerajaan PAS Kelantan yang tidak mementingkan nasib raktar.

Kerajaan negeri sebelum ini meluluskan kawasan kira-kira 150 hektar kepada sebuah syarikat bagi tujuan pembukaan tanah komersial yang separuh daripadanya telah ditanam dengan getah manakala selebihnya dalam proses membina teres di lereng bukit tersebut.

Berikutan itu, lebih 700 penduduk di kawasan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) Sungai Sam di sini terpaksa menggunakan air bercampur lumpur akibat kerja-kerja pembukaan tanah di puncak bukit berhampiran kampung mereka sejak awal tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan Sungai Sam, Yusuf Mahmod berkata sumber bekalan air tandak yang dibina di Sungai Ulu Sungai Rakit turut musnah akibat hakisan dari pembangunan di puncak bukit berkenaan.

"Kami sekarang tiada pilihan lain selain terpaksa menggunakan air sungai yang bercampur lumpur sama ada untuk minum atau mandi manda," katanya kepada pemberita di sini pada Rabu.
Yusuf berkata pihaknya telah mengadakan gerak kerja gotong royong bagi memulihkan punca air berkenaan tetapi gagal disebabkan hakisannya terlalu teruk.

"Pada musim kemarau lepas (Febuari hingga April) kami terpaksa menghadapi keadaan yang sangat kritikal untuk mendapatkan air dan setiap hari kami terpaksa mandi, membasuh dan mendapatkan air minuman di sungai," katanya.

Beliau menggesa kerajaan negeri menghentikan kerja-kerja pembukaan tanah sebelum keadaan menjadi lebih buruk terutama apabila tiba musim tengkujuh yang akan bermula Oktober ini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Projek Bekalan Air Tandak kampung berkenaan, Sani Salleh berkata sebelum pembukaan tanah itu penduduk kampung tiada masalah untuk mendapatkan bekalan air bersih dari tandak berkenaan.

"Kami hanya bergilir-gilir membersih sampah sarap di permukaan tandak seminggu sekali tetapi hari ini kami terpaksa menggunakan air bercampur dengan lumpur lebih-lebih lagi selepas hujan," katanya.

Beliau berkata berasaskan perubahan itu beliau telah mencari alternatif lain dengan menggunakan air tandak dari Sungai Bukit Pinang tetapi hanya mampu membekalkan air kepada 10 peratus penduduk sahaja kerana air tandak berkenaan juga hampir tertimbus disebabkan masalah pembukaan tanah di kawasan sekeliling.

RAYUAN MOHD FAUZI DIKETAHUI HARI INI

Mahkamah Tinggi di Kota Bharu kelmarin menetapkan hari ini (Khamis) sebagai tarikh keputusan sama ada menolak atau menerima rayuan yang dikemukakan pihak pendakwaan berhubung kes Ketua UMNO Bahagian Kubang Kerian, Datuk Mohd Fauzi Ismail.

Beiau dituduh melakukan pengubahan wang haram berjumlah RM138,210 pada tahun 2005.

Hakim Datuk Mohd Azman Husin menetapkan tarikh berkenaan selepas mendapat persetujuan dari kedua-dua belah pihak pendakwaan dan pembelaan.

Mohd Fauzi diwakili peguam Mohd Yusoff Yaakub bagi pihak Datuk Sukri Mohamed sementara pihak pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohd Asnawi Abu Hanipah.

Berdasarkan pertuduhan pertama, Mohd Fauzi didakwa menerima wang hasil aktiviti haram RM91,650 daripada Mohd Syahbuddin Hashim, 26, di hadapan Stadium Sultan Mohamed Ke-IV di sini antara jam 12.30 tengah hari dan 7 malam pada 6 Januari 2005.

Bagi pertuduhan kedua pula, beliau didakwa menerima RM46,560 hasil aktiviti haram daripada Wan Ibrahim Wan Setapa, 43, di Pejabat UMNO Bahagian Kubang Kerian dekat sini antara jam 1 tengah hari dan 2 petang, 10 Januari 2005.

Mohd Fauzi dituduh melakukan dua kesalahan itu mengikut Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram 2001 yang jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM5 juta atau penjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya.

Pada 22 Januari 2008, Hakim Mahkamah Sesyen di sini memutuskan Mohd Fauzi tidak perlu membela diri berikutan kegagalan pihak pendakwaan membuktikan kes prima facie terhadapnya bagi dua pertuduhan itu.

Namun, pihak pendakwaan yang tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut memfailkan rayuan ke mahkamah tinggi dan kes itu didengar semula sehingga Hakim Mohd Azman menetapkan 8 Julai ini untuk keputusan rayuan berkenaan
.

17 PENGHUNI DUA RUMAH PAPAN TINGGAL SEHELAI SEPINGGANG

MALANG tidak berbau: Mangsa kebakaran, Noraini Deraman, 43, bersama lima daripada 11 anak-anaknya sedih melihat rumahnya yang hangus terbakar dalam kejadian jam 11 pagi di Kampung Tiong, pagi tadi. - Foto Berita Harian

Pemimpin UMNO Kota Bharu sudahkah melawat 17 penghuni duia rumah papan yang tinggal sehelai sepinggang?

Bantulah apa yang patut!

Seramai 17 penghuni dua rumah papan yang bersaudara, tinggal sehelai sepinggang apabila kediaman yang didiami mereka sejak lebih 20 tahun lalu musnah akibat kebakaran, pagi semalam.

Ketika kejadian kira-kira jam 11 pagi di Kampung Tiong itu, kebanyakan penghuni rumah terbabit tiada di rumah kerana keluar bekerja, manakala anak-anak ke sekolah.

Suri rumah, Noraini Deraman, 43, berkata kebakaran itu berlaku sejurus dia bersama anak bongsunya, Siti Nor Aishah Sofea, tiga bulan, kembali daripada membeli ikan yang dijual di hadapan rumah mereka.

"Akibat kebakaran ini, saya dan adik tinggal sehelai sepinggang. Malah 200 guni benih padi bernilai hampir RM60,000 yang disimpan di depan tangga rumah turut musnah kerana terbakar, sedangkan ia adalah mata pencarian saya sekeluarga," katanya dalam nada sedih.