Thursday, August 12, 2010

JELI BUKAN LAGI PEKAN KABOI

Pembinaan pondok moden di Jeli

Dalam tempoh lebih sedekad Jeli mengalami banyak perubahan daripada sebuah pekan "koboi" kepada pusat pendidikan, pertanian hingga menjadi pusat penghubung kedua sempadan Malaysia-Thailand di negeri Kelantan.

Jajahan Jeli, yang terletak kira-kira 100 kilometer dari Kota Baharu, bukan sahaja menjadi laluan penghubung antara Grik, Perak dan Kelantan, bahkan sebagai pusat yang menghubungkan sempadan Ban Buketa, Selatan Thailand dan Bukit Bunga melalui Jambatan Muhibbah.

Dengan hampir siapnya pembinaan pusat pemeriksaan Imigresen dan Kastam (CIQ) pada Ogos yang bernilai RM47 juta, ramai yang melihat landskap Jeli bakal berubah dengan lebih pesat.

Seorang penduduk tempatan, Norazmi Mat Nor, 42, yang kagum dengan perubahan yang dilalui di Jeli berkata kepada Bernama, dengan kehadiran pembangunan itu rakyat dapat menikmati peluang pekerjaan dan tawaran kehidupan yang lebih berkualiti.

Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamad pula yakin Jeli akan berkembang pesat dengan landskap lebih baik menjelang 2015 kerana sehingga kini pelbagai projek pembangunan sedang dilaksanakan di daerah ini.

Projek-projek yang dijalankan itu bukan sahaja akan menjana pertambahan pendapatan penduduk malahan menyediakan kemudahan lebih baik kepada mereka.

"Usaha untuk mengubah landskap Jeli saya usahakan sejak dahulu lagi dan saya akan terus berjuang menambah infrastruktur terbaik di daerah ini, yang mempunyai kira-kira 40,000 penduduk.

"Saya akan pastikan Jeli dapat kemudahan lebih baik dalam segala perkara yang diperlukan penduduk daerah ini," kata Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Antara pembangunan terbaru yang dicapai Jeli ialah pembukaan cawangan Bank Mualamat yang ke-58.

Seorang lagi penduduk, Nortakiah Abdullah, 20, berkata kemunculan Bank Muamalat yang menyediakan kemudahan produk berlandaskan syariah menerusi perbankan Islam dekat sini cukup dihargai penduduk.

"Dahulu penduduk di sini terpaksa ke Tanah Merah untuk mendapatkan kemudahan ini, masa perjalanan 45 minit diambil untuk ke sana namun kemudahan yang disediakan telah menjimatkan masa, tenaga dan perbelanjaan.

"Saya amat bersyukur sekali dengan adanya kemudahan ini, terima kasih kepada To'Pa (Mustapa) di atas usaha dilakukannya bagi memastikan penduduk mendapat kemudahan lebih baik dari sedia ada," katanya.

Katanya Mustapa membawa masuk pembangunan terutama dalam pembinaan projek kampus kedua Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Politeknik serta pembesaran jalan di sepanjang jalan raya Timur Barat menghubungkan Kelantan dengan Grik, Perak.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin melawat Jeli baru-baru ini untuk melihat sendiri pembangunan tersebut.

KELANTAN CADANG TUBUH PUSAT PENGAJIAN PONDOK MODEN PERTANIAN

Kerajaan Kelantan bercadang menubuhkan pusat pengajian pondok moden pertama di negeri ini yang menggabungkan pendidikan ilmu agama dan pertanian berasaskan tanah tinggi tidak lama lagi.

Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakub berkata penubuhan pusat pengajian agama moden itu perlu bagi melengkapkan generasi muda dengan ilmu agama dan pengetahuan dalam bidang pertanian menggunakan teknologi moden.

Katanya ini selaras dengan kawasan pembangunan tanah tinggi yang dinaik taraf sebagai sebuah jajahan kecil di Ulu Kelantan, minggu lepas.

Hasrat penubuhan pusat pengajian pondok itu sudah lama dan pernah dicadangkan di Gua Musang, tetapi kawasan tersebut tidak sesuai, katanya kepada Bernama selepas merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Maahad Tahfiz Sains Nurul Aman, Kok Lanas, kelmarin.

Ahmad berkata untuk tujuan itu, kerajaan negeri menyediakan peruntukan awal RM1 juta untuk penyediaan tapak di suatu lokasi di daerah kecil Lojing itu.

"Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) juga diarah menyiapkan kertas kerja asas bagi pelaksanaan projek itu yang akan dimulakan dalam tempoh terdekat," katanya.

Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan itu juga berkata langkah yang diambil oleh kerajaan itu bersesuaian dengan matlamat kerajaan yang bukan sahaja untuk melahirkan rakyat yang mempunyai modal insan berilmu agama, tetapi berkemahiran dalam bidang teknikal dan kehidupan moden.

"Sebelum ini, ramai yang melihat sekolah pondok sebagai suatu sistem pendidikan yang jumud dan tidak mampu menangani tuntutan hidup di zaman sains teknologi sekarang ini.

"Tetapi dengan wujudnya sistem pendidikan ini, ia akan mengubah persepsi masyarakat terhadap pendidikan agama yang kini setanding dengan pendidikan moden," katanya.

Sementara itu, Pengarah Yayasan Islam Kelantan Ahmad Robert Abdul Rahim dalam ucapannya berkata YIK dalam rangka strateginya 2010-2011 akan memastikan sekolah agama dan maahad tahfiz di bawah kendaliannya meningkatkan bidang akademik di kalangan pelajar mengikut kemampuan yang ada.

Beliau berharap melalui maahad tahfiz sains yang ditubuhkan itu, mereka dapat menimba ilmu agama yang ada dan digabungkan dengan teknologi moden yang bakal diwarisi generasi muda masa kini dan akan datang.