Saturday, October 29, 2011

Parlimen Pasir Mas – PAS Akan “Keluar Tahi Hijau…”

Hanifa Pemimpin PAS Kelantan bukan jenis ingat sejarah dan ‘mudah lupa’ jika diambil kata-kata Tun Dr Mahathir Mohamad apabila mengatakan ‘Ibrahim Ali akan tewas pada PRU 13’.

Dengan bongkak mereka mengatakan PAS akan menang dan permainan psikologi ini tidak sedikit pun membimbangkan Datuk Ibrahim Ali.

Yang Dipertua PAS Pasir Mas Hanipa Ahmad semalam berkata Ibrahim akan tumpas dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti di parlimen Pasir Mas.

Mengulas kenyataan Hanipa, Ibrahim berkata PAS makin bongkak, takabur dan mana mereka tahu siapa memang siapa kalah.

“PAS ini dah ganti Tuhan ke?” Tanya Ibrahim melalui smsnya semalam.

Bagi Ibrahim, PAS memang jenis mudah lupa berdasarkan dua fakta ini:

1. Pada Pilihanraya Umum 2004, PAS kata mereka akan menang besar tetapi Tuhan tidak mengizinkan. Mereka tinggal nyawa ikan dengan tinggal dua kerusi DUN sahaja, dan

2. Pada PRU 2008, PAS tidak dapat membaca tsunami politik akan berlaku. Kalau mereka dapat membacanya pasti PAS tidak akan memberikan laluan kepadanya.


Hakikatnya, menurut Ibrahim, pemimpin PAS ini kepala besar tetapi otak kurang dan lebih jijik bersifat takbur. “Sifat takbur bukan sifat pemimpin Islam,” tegas Ibrahim.

Hanifa menegaskan semalam, jentera pilihan raya PAS kawasan tidak gentar walau siapa pun calon yang bertanding dari Barisan Nasional bagi Parlimen Pasir Mas.

Beliau menyatakan keyakinannya kerana pada asalnya kawasan Parlimen Pasir Mas adalah ‘kubu’ PAS.

“Kita yakin kali ini kalau kita berhadapan dengan BN walau siapa pun calon BN, kita yakin insya Allah kita akan menang, Sekarang ini kita berkemungkinan besar dalam PRU-13 akan berhadapan dengan Datuk Ibrahim Ali yang akan menggunakan ‘dacing’. Itu kemungkinan besar.

“Jadi kita sudah bersip sedia untuk menghadapi segala kemungkinan. Kita telah membuat persiapan rapi, kita menguatkan jentera Dun masing-masing, di samping menguatkan jentera pilihan raya kawasan dengan mengadakan siri kursus tertentu,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita pada Majlis Penyampaian Dividen Ladang Rakyat Kawasan Parlimen Pasir Mas di pejabat PAS kawasan di Pasir Mas kelmarin.

Hanipa yang juga Adun Pengkalan Pasir berkata parlimen Parlimen Pasir Mas pada pilihan raya umum lalu ditandingi Ibrahim Ali dengan menggunakan tiket PAS dan itu kira ‘selesai’.

Bagi Ibrahim, beliau banyak membantu PAS pada dua pilihan raya umum kerana pada 2004 beliau bertanding Bebas dan atas tiket PAS pula pada 2008.

Katanya beliau bertanding tidak takut kalah dan jika bertanding satu lawan satu dengannya, “PAS Keluar Tahi Hijau…”

Beliau menasihatkan pemimpin PAS jangan terlalu takbur, bongkak dan angkuh dan ‘sama-sama kita tenguk siapa akan terbujur”, katanya