Tuesday, October 21, 2008

DULU PUJI, KINI KEJI

Nasib sikatak besar - Ibrahim Ali!

Ada blog yang sedang hangat berkempen agar Datuk Ibrahim Ali meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen (Bebas) Pasir Mas.

Pagi ini buka sahaja blog msomelayu.blogspot.com, tempampang rencana ‘Asah golok, parang dan kelewang’ yang membicarakan agar ahli parlimen berkenaan meletakkan jawatan.

Memetik tulisan seseorang yang digelarkan Ustaz, MSO berkata: “Ustaz itu berani juga, dia mencabar kalau benar ahli Parlimen itu anak jantan letaklah jawatan dan bertanding semula dalam pilihan raya kecil, baru tahu dia ada sokongan ataupun tidak.

Menurut analisa ustaz berkenaan ahli Parlimen itu menang baru-baru ini bukan kerana kehebatannya tetapi kerana simpati para penyokong dan pengundi Pas. Kesimpulannya kalau kita menang kerana orang dan bukan kekuatan peribadi tak usah agahlah.”

Kijang tidak mahu campur hal orang dan persengketaan orang Pas dengan Ibrahim, persoalannya kenapakah Pas bersetuju memberikan kerusi itu kepada ‘katak besar’ ini setelah mengetahui dari awal sikap beliau suka melompat-lompat.

Orang pertama yang patut digerudi ialah Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri. Beliaulah dikatakan membuat keputusan ‘menerima’ Ibrahim dan kerana bantuan kewangan Ibrahim pulak tu!

Yang menghairankan mudah sangat Pas berikan kerusi. Pada Kijang mesti ada sebab penting atau mustahak sangat.

Lalu teringatlah Kijang kepada cakap-cakap bahawa di Pasir Mas, Ibrahim taja tiga calon Pas pada pilihan raya berkenaan dan katanya hampir RM1 juta bagi setiap DUN.

Akibatnya bukan sahaja Ibrahim menang. Dua calon BN yang juga bekas wakil rakyat, Hanafi Mamat (Pengkalan Pasir) dan Fauzi Mohd (Tendong) bungkus. Satu lagi kerusi DUN memang milik Pas.

Ai...kalau pun marah, dah lupakah kepada ‘budi’ Ibrahim?

Apakah kerana mulut celupar dan Ibrahim ‘tidak gemar’ dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim menyebabkan mereka marah denganya?

Susah sangat nanti masuk UMNOlah, selepas Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berundur nanti.

Untuk mengetahui lebih lanjut, Kijang petik sedikit lagi tulisan MSO:

Kenapa ustaz itu ikut marah lagi ialah kerana keceluparan mulut ahli Parlimen itu yang cakap lepas dan cakap bebas. Seperti juga Murai, ustaz itu sedih kerana dia palu dan godam Pas. Tidak mengenang langsung pada pengorbanan Pas yang memberi bulan kepadanya pada pilihan raya lalu. Kalau ustaz nak tahu perangai begitu orang Kelantan kata; buvi bunga dibalas tahi. Ustaz fikirlah sendiri macam mana perut pedal, hati, limpah dan hempedu orang seperti itu. Selain itu apa yang beliau marah ialah bila ahli Parlimen itu mempertahankan ISA. Katanya sikap itu mengecewakan orang Pas termasuk Tok Guru Nik Aziz sendiri. Tok Guru itu tentu kurang senang tindakan mempertahankan ISA sebab anaknya, Nik Adli pernah menjadi mangsa akta berkenaan. Murai tidak mahu tokok tambah dan cukuplah apa yang Murai katakan sebelum ini. Mengenai cabaran ustaz itu suruh ahli Parlimen itu lepas jawatan, Murai tidak setuju. Sebab kalau bila sudah letak jawatan dia tidak boleh bertanding lagi. Jadi niat untuk ajar ahli Parlimen itu tidak akan kesampaian. Cara paling baik ialah tunggu pilihan raya ke-13 nanti. Murai rasa pilihan raya ke-13 tidak akan sampai empat tahun. Paling lama pun 2010. Najib Razak tentu akan segerakan kerana nak dapatkan mandat baru. Kalau Najib lengah dan panjangkan ia akan menyusahkannya. Masa pilihan raya ke-13 nantilah kalau nak ajar ahli Parlimen itu. Pilihan raya nanti baru dia tahu langit tinggi atau rendah. Apakah pengaruhnya masih tersisa atau tidak! Cuma apa yang Murai harap orang Pas bersiap sedia sahajalah dari sekarang. Asak golok, parang dan kelewang untuk 'takel' ahli Parlimen itu. Jadikan pilihan raya ke-13 nanti sebagai kubur untuk menimbus segala kebobrokan dan kebusukan moral politiknya yang mencemarkan demokrasi negara ini.