Saturday, May 7, 2011

Tuanku Sultan Kelantan Dah Mula Bertitah Membela Rakyat Yang Semakin Terbiar

Sukar dipercayai apabila selama lebih 20 tahun Kelantan diperintah oleh sebuah parti yang berslogankan Islam, tetapi akhirnya memaksa Tuanku Sultan bersuara.

Tuanku sebagai payung kepada seluruh rakyat jelata, berasa tidak wajar negerinya tidak dibangunkan. Dibiarkan begitu sahaja tanpa kemudahan asas untuk rakyat. Ekonomi tidak dijana dengan berkesan. Rakyat dibiarkan tanpa pembelaan.

Titah Tuanku kepada parti yang memerintah Kelantan mengandungi kegusaran seorang raja yang ingin melihat rakyatnya mendapatkan hak mereka untuk menikmati kehidupan sebagaimana di negeri-negeri lain.

Tuanku Sultan tidak berpolitik, baginda hanya menyuarakan pandangannya berdasarkan apa yang dilihat dengan matanya sendiri. Tidak wujud sebarang bentuk konspirasi atau fitnah yang sengaja untuk memburukkan kerajaan yang memerintah Kelantan.

Masalahnya, dalam masa yang sama para pemimpin parti dan kroni dilihat semakin kaya raya. Hutan balak semakin gondol, tanah rakyat dirampas untuk diserahkan kepada ahli perniagaan, peluang ekonomi untuk rakyat tidak dijana dengan baik, kemudahan parasarana diabaikan dan rakyat dibiarkan menderita.

Tuanku Sultan nampak dengan jelas akan hal ini. Rakyat juga nampak.

Janganlah sampai rakyat berkonspirasi dan berusaha melucutkan kuasa yang telah mereka berikan selama ;lebih 20 tahun.

KOTA BAHARU: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V mahukan lebih banyak kemudahan infrastruktur termasuk pembinaan jalan untuk rakyat dilaksanakan bagi merancakkan lagi ekonomi dalam negeri.

Baginda bertitah pembangunan infrastruktur untuk negeri Kelantan adalah penting kerana ia memberikan kemudahan untuk rakyat dalam mendapatkan perkhidmatan terbaik kerajaan.

Sambil mendedahkan bahawa Baginda sentiasa turun padang melihat rakyat dengan menaiki kenderaan, Sultan Muhammad V bertitah pembinaan infrastruktur seperti jalan-jalan raya amat penting bagi menjana ekonomi setempat kerana jalan raya menghubungkan rakyat dengan dunia di luar.

"Negeri Johor, Pahang ada lebuh raya. Kawasan persekitaran macam kampung atau bandar kecil sempat naik (membangun), makna ada rezeki. Saya selalu pergi ke mana-mana pakai kereta, jadi kita boleh tengok sebab (apabila) kampung ada jalan besar, kampung itu tidak mati.


"Jika jalan susah nak sampai mesti benda-benda lain pun akan susah, dia (kampung) tidak ada kesempatan untuk membangun jadi dia pun nak ada komunikasi jalan. Ini masalah yang ketara yang saya lihat," titah baginda pada sidang media khas yang diadakan di Istana Negeri, Kubang Kerian, petang kelmarin.


http://laksabentan.blogspot.com/ Jumaat, 6 Mei 2011