Monday, June 22, 2009

NIK AZIZ BICARA POLITIK

Oleh Sang Kelembai

AKHIRNYA Mursyidul Am atau Penasihat utama PAS Nik Aziz Nik Mat terpancing dengan provokasi yang dibuat oleh Perdana Menteri Najib bila menyatakan Pas ikhlas dalam isu membincangkan Kerajaan Perpaduan dengan secara terbukanya meminta Timbalan Presiden PAS keluar dari PAS dan mengosongkan kerusi Parlimen Bachok.

Sewajarnya dengan kedudukan beliau sebagai Mursyidul atau penasihat atau terjemahan bebasnya sebagai ‘orang yang dirujuk’. Beliau yang dipanggil Tok Guru yang berprestasi tinggi tadarru (ketabahan iman) dengan beristikhamah, mujahadat menjaga prinsip mulai ukhuwah Islamiyah adalah terlalu sukar untuk dipercayai boleh mengeluarkan kenyataan saperti diktator Hitler itu.

Maka persoalan sekarang sah ke Nik Aziz Nik Mat menjadi Menteri Besar di Kelantan kerana dalam Kitab Al Ahkamus Shulthaniyah karangan Al-Mawardi mengingat syarat menjadi pemimpin termasuk jawatan saperti Menteri Besar, seorang itu harus sihat jasmani dan rohani.

Bagi seorang Tok Guru, tidak ada kemungkinan dia terlupa perilaku Nabi Muhammad SAW bila dia dihina atau dicerca selalu berkata ‘Ya Allah ampunilah mereka, kerana mereka tidak mengetahuinya” . Jika dia berpendapat bahawa perbuatan Timbalan Presiden PAS itu seperti menghina atau tidak mengindahkan pandangan yang tidak bersetuju sebarang dialog dengan UMNO bagi kepentingan umat Islam dan Melayu.

UMNO memang menyedari bahawa prinsip PAS melawan UMNO berdasarkan kepada isu utama yang dinyatakan oleh Presidennya Abd Hadi Awang yang berbunyi lebih kurang.

‘Saudara-saudara sekelian (maksudnya kepada ahli-ahli PAS). Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka’.

Kesimpulan dari ucapan itu bahawa PAS menentang UMNO kerana perinsip agama dan bukannya perinsip kepentingan Melayu dan Negara.

Tetapi hari ini semua orang tahu, apa yang dilakukan oleh PAS yang punya 6 orang ahli DUN Perak. Mereka Bermatian untuk menunjukan bahawa bahawa UMNO atau Barisan Nasional tidak demokrasi dan mendesak dibubarkan Dewan Undangan Negeri. PAS hanya mempunyai jawatan Menteri Besar dan seorang Exco sahaja dengan dikawal oleh 7 orang dari DAP yang beketurunan Cina. Pada pandangan dan sikap PAS bahawa beliau telah berjaya menumbangkan UMNO dengan prinsipnya apa yang dikatakan oleh Presidennya itu.

Maka bertanya orang-orang diatas pagar yang UMNO pun tidak, PAS pun tidak akan ucapan Presiden PAS itu ‘Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.Dimana ucapan ditujukan kepada UMNO. Yang sekarang telah dipersetujui oleh Musyidul Amnya.

Bagi pandangan Nik Aziz Nik Mat, UMNO yang ahlinya 99 peratus orang Islam dan mengucap dua kalimah syahadat yang sama dua kalimah diucap oleh Nik Aziz Nik Mat lebih buruk dan jijik dari puak DAP saperti Karpal Singh dan orang bukan Melayu dalam PKR. Pada pandangan Nik Aziz Nik Mat doa-doa tahlil kematiannya nanti yang dibacakan oleh Karpal Singh dan puak-puak dalam DAP lebih diterima Tuhan dari doa-doa dan tahlil ahli UMNO untuknya.

Bagaimana pun UMNO tidak berapa kisah akan kenyataan Nik Aziz Nik Mat yang tenggelam punca dan arah ini. Apa yang menyedihkan adalah kelakuannya yang akhir akhirnya kemungkinan hukum kharma yang diterimanya sebagai pembalasan apa yang dilakukan seperti penghinaan kepada pemimpin UMNO kerana dia telah mengatasi Tuhan dalam menilai niat seseorang.

Kemungkinan itu agaknya dia menentang arus dalam komsep syura terutama sistem demokrasi. Dia tidak sepatutnya menyelar dengan angkuhnya kepada Timbalan Presiden PAS tetapi sebaliknya dari dulu lagi dia mengajak rakyat bukan sahaja menentang UMNO tetapi menolak demokrasi. Lupakah dia bahawa Islam tidak menerima komsep demokrasi.

Nik Aziz Nik Mat sudah sepatutnya membaca khutbah Jumaat lebih kurang begini:

‘Ketahuilah, bahwa demokrasi dicetuskan oleh mereka orang-orang kufar. Mereka menganggap bahwa rakyat banyaklah yang memegang kekuasaan dan menjadi sumber kekuasaan. Naudzu billah!! Saudaraku, bukankah Allah telah memerintahkanmu untuk mengembalikan urusan pada Al Kitab dan As Sunnah? Semaklah firman Allah: “Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah” (Al-Quran) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. (An-Nisa: 59).

Lalu apakah demokrasi juga mengembalikan permasalahan pada Al Quran dan As Sunnah ketika menyelesaikan permasalahan? Lihatlah dengan jelas, bukankah mereka mengembalikan pada orang terbanyak tanpa melihat bagaimana keadaan orang-orang tersebut? Padahal Allah berfirman, 'Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang yang di muka bumi ini, niscaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Mereka tidak lain hanyalah mengikuti persangkaan belaka, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta (terhadap Allah). (Al Anam: 116)’.

Pemimpin PAS saperti Mohd Nizar Jamalludin dan juga ahli-ahlinya berbicara ikut suka sesuai hawa nafsunya dengan menggunakan kebebasan yang ditawarkan demokrasi. Mereka beramai-ramai menghujat Kerajaan di depan umum, di podium-podium, media massa dan sebagainya.

Sesungguhnya ini adalah akhlak yang jauh dari tuntutan Nabi yang mulia! Sekarang kita lihat begitu banyak peluang menggunakan platform demonstrasi berdasarkan kepada memperjuangkan pelaksanaan demokrasi. Tidakkah mereka terfikir, bukankah demonstrasi yang telah menanamkan rasa permusuhan kepada Kerajaan, mengganggu keamanan orang ramai dan mengacau ketertiban, melibatkan kaum wanita di jalan-jalan menjadi tontonan dan menjadikan lalu lintas pergerakan orang ramai terhalang sebagai satu ajaran dakwah Islam?

Telah tibanya masa orang Islam hanya mengikut para ulama yang istiqamah yang meniti jalan yang lurus di atas petunjuk Nabi yang mulia, mereka tidak pernah menghalalkan untuk menghujat Kerajaan di depan umum, atau menganjurkan berdemonstrasi, Bahkan andainya pemerintahan begitu zalim, maka Rasulullah S.A.W pun tetap memerintahkan umatnya untuk mendengar dan taat kepada mereka selama tidak bertentangan dengan perintah Allah. Penuhilah hak mereka dan mintalah hakmu pada Allah Taala.

Al Qur'an Al Karim mengisahkan kepada kita contoh yang baik tentang suatu hukum (keputusan) yang berdasarkan musyawarah, aitu kisah Ratu Saba' (Balqis), yang dikejutkan dengan surat Nabi Sulaiman AS yang dibawa oleh burung Hud-hud, lalu ratu itu mengumpulkan kaumnya dan berkata:

"Berkata dia (Bilqis), "Hai para pembesar !, berilah aku pertimbangan dalam urusanku (ini) aku tidak pernah memutuskan sesuatu persoalan sebelum kamu berada dalam majlis(ku). Mereka menjawab, "Kita adalah orang-orang yang memiliki keberanian yang sangat (dalam peperangan), dan keputusan berada di tanganmu; maka pertimbangkanlah apa yang akan kamu perintahkan.

Dia berkata, "Sesungguhnya raja-raja apabila memasuki suatu negeri, nescaya mereka membina, dan menjadikan penduduknya yang mulia jadi hina; dan demikian pulalah yang akan mereka perbuat. Dan sesungguhnya aku akan mengirim utusan kepada mereka dengan (membawa) hadiah, dan (aku akan) menunggu apa yang akan dibawa kembali oleh utusan-utusan itu ." (An-Naml: 32-35)

Perilaku syura yang bijaksana ini berakhir apabila Ratu Balqis memluk agama Islam di hadapan Nabi Sulaiman AS, sehingga menyebabkan keselamatan dia dan kaumnya dari peperangan yang merugikan dengan demikian mereka memperoleh kebahagiaan dunia dan akhirat