Sunday, June 20, 2010

VIDEO ELI – ZAHRAIN, ZUL & WEE CABAR ANWAR BERSUMPAH

Daripada http://www.ohsedapnya.blogspot.com/

SUCIKAN DIRI...YB Elizabeth Wong tampil berbaju kurung diatas pentas ceramah PAS di Kelantan tidak lama selepas kehangatan isu gambar panas dalam rumahnya diambil oleh seorang lelaki Melayu aktivis PKR yang bersekedudukan dengannya. Lelaki itu yang dicari polis menghilang diri sampai hari ini.

Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam mengadakan sidang akhbar lobi parlimen untuk menafikan dakwaan Datuk Seri Zahrain Hashim beliau memiliki atau pernah melihat video aksi seks Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Lanjan dan Exco Kerajaan Negeri Selangor,Elizabeth Wong.

Beliau cuba meremehkannya sebagai satu dakwaan yang bukan serius.

"Kenapa kita perlu pedulikannya.Kenapa nak pedulikan orang yang dibayar.Adakah awak fikir ini satu tuduhan serius."Nak layan apa, saya tidak ada video itu. Kalau saya ada saya akan dedahkan.Tetapi tiada buktipun bahawa saya ada. Dia tidak patut buat ini, ia tidak beretika dan tidak boleh diterima," kata Anwar .

"Saya tidak menonton .Saya tidak tahu jika dia menonton video lucah. Saya tidak tahu jika dia berbuat demikian," katanya.

Dalam sidang akhbar itu Anwar yang kurang senang dengan asakan seorang wartawan RTM agar memberi bukti dakwaannya Ahli Parlimen PKR yang lompat parti disogok RM 2 juta telah bertegang urat dengannya hingga menyebut 'shut up'.

Berikutan itu, Ahli Parlimen Permatang Pauh itu disifatkan oleh Konsensus Bebas sebagai seorang 'kaki penipu' kerana mengatakan tidak pernah melihat video seks Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan, Elizabeth Wong.

Ahli Parlimen Bebas dari Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim berkata, pada satu sesi taklimat di Pejabat Ketua Pembangkang itu, beliau melihat dan mendengar Anwar bercakap mengenainya dan akan mengambil tindakan terhadap Elizabeth.

Menurutnya, beliau sanggup bersumpah dan mencabar Anwar bersamanya membuat sumpah di masjid untuk membuktikan siapa bercakap benar.

"Saya tinggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana keraguan mengatasi keyakinan, kami bertindak kerana kami tidak mahu beliau (Anwar) bercakap sesuka hati beliau.

"Dalam kes Eli (Elizabeth), saya hanya memberikan satu contoh pembohongan Anwar, sama juga seperti isu 16 September dahulu dengan menipu wakil-wakil rakyatnya, jadi jika beliau menipu saya tidak terkejut kerana itulah kemahirannya," katanya pada sidang media di lobi Parlimen kelmarin.

Zahrain yang mempertahankan kenyataannya dengan Agendadaily, turut mempertahankan dakwaannya.

Katanya Anwar ada bercakap soal video seks itu dengan beberapa Ahli Parlimen PKR termasuk beliau di bilik Ketua Pembangkang di tingkat 14 bangunan Parlimen semasa isu Elizabeth hangat tidak lama dulu.

" To me very simple ...bukan saya seorang yang dengar...pi tanya semua MP PKR...kalau nak bersumpah mari kita lawan bersumpah,"katanya.

Ditanya apa yang diberitahu Anwar di situ beliau berkata," dia kata apa yang disiar dalam internet ( gambar Elizabeth sedang tidur ) is nothing ...dia kata ada video lagi teruk dari tu... I have proof .

"Biasalah dia tak mengaku... now he is cornered...the best now pi tanya semua MP yang hadir di bilik tu,"katanya.

Menurut Zaharin sebelum tulis mengenai perbualan Anwar tentang video Elizabeth Wong itu dalam ucapan perbahasani Rancangan Malaysia Ke 10 Isnin beliau terlebih dahulu periksa balik fakta agar tidak silap.

Antaranya ialah dengan Ahli Parlimen Bebas Kulim Bandar Bharu Zulkifli Nordin yang hadir sama masa perbualan itu.

"Kita bukan main lepas tak tentu hala...tak kan saya nak cakap benda tak wujud...kalau Anwar nak nafi dia boleh nafi."katanya.

Seorang lagi Ahli Parlimen Bebas dari Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin berkata, beliau turut berada di tingkat 14 ketika Anwar menjelaskan mengenai isu Elizabeth tetapi kemudian membuat penipuan mengatakan tidak pernah melihat video itu.

"Saya mengesahkan bahawa saya ada sama ketika taklimat itu dibuat di tingkat 14 Parlimen...dia cuba meyakinkan kami untuk ambil tindakan memecat YB Elizabeth Wong...dan kalau siapa tengok selepas itu saya ada keluar kenyataan minta Menteri Besar Selangor agar memecat Elizabeth Wong....sebabnya dari situlah.

Ditanya apakah Anwar ada beri apa-apa arahan semasa itu,Zulkifli kata beliau akan dedahkan hal itu kemudian.

Ditanya apa yang Anwar cakap masa perbualan berkenaan,beliau berkata," dia tengok sendiri ...bukan sekadar gambar yang tersebar tapi ada benda lain...dia sebut benda lain itu video...dia Ketua Umum PKR (jadi kami percaya). "

Katanya ada beberapa orang Ahli Parlimen PKR lain turut hadir.

Mengenai penafian Anwar pula beliau memetik ucapan perbahasan Zahrain merujuk pada Ketua Pembangkang itu dalam ucapan perbahasannya... lying is speaking to him ." Apa yang dia cakap kena check dulu," tambahnya.

Zahrain,Zulkifli dan Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong berkata mereka tidak hairan kalau Anwar menafikannya.

Anwar seorang yang 'cakap tak serupa bikin' kerana sering membuat tuduhan dan mengugut akan mendedahkan bukti tetapi akhirnya beliau akan cuba mengubah ke isu lain, kata Wee.

Kata Zahrain lagi, "kalau dia nak nafikan, biasalah itu kepakaran dia. Saya sanggup bersumpah yang dia pernah kata dalam satu taklimat bahawa dia bukan saja pernah tengok gambar malah video Elizabeth juga.

Beliau juga menjelaskan tujuannya membangkitkan soal perbualan Anwar tentang video seks Elizabeth itu semata-mata untuk memberi contoh tentang pembohongannya.

Katanya beliau sendiri tidak tahu samaada video itu benar-benar wujud atau tidak.

Menurut Zahrain ia hanya berdasarkan apa yang Anwar beritahu mereka tentang video itu.

Katanya isu sebenar dalam hal ini ialah pembohongan Anwar.

" Bila dia buat tuduhan yang melulu ( dakwa MP PKR yang lompat parti terima RM2 juta) yang saya rasa serius sebab itu persoal intregriti kami ..dia nak tunjuk kami ni tak ada intregriti... tapi yang sebenarnya pembohong dia.

"Kami bukan nak serang peribadi cuma balas hujah apa yang dia kata dan beri contoh...bukan saja isu Elizabeth Wong tapi juga 16 September...sampai hari ni kita tak tengok adanya pengakuan bersumpah oleh MP BN ( 30 Ahli Parlimen BN yang Anwar dakwa nak lompat parti).Ini adalah contoh dia suka bohong.

Wee pula mencelah, " inilah orang yang cakap tidak serupa bikin."