Saturday, August 21, 2010

KARPAL TOLAK HUDUD SEBAGAI PENYELESAIAN MASALAH JENAYAH, SOSIAL

Apa kata PAS Kelantan dan Musyridul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat terhadap pandangan Pengerusi DAP Karpal Singh?

Yang pasti sampai kiamat pun Karpal tidak akan menerima hukum Hudud.

Pemimpin DAP itu tidak bersetuju dengan cadangan Mursyidul Am PAS itu bahawa cara terbaik menangani masalah jenayah dan sosial ialah meminda undang-undang sivil dan digantikan dengan undang-undang hudud.

Karpal berkata partinya tidak dapat menerima sebarang bentuk pelaksanaan hudud di negara ini.

"Adalah silap bagi orang seperti Nik Aziz bercakap sesuatu yang tidak boleh diperkenalkan di negara ini. Perlembagaan Persekutuan hanya membenarkan Kanun Keseksaan dan undang-undang sivil lain dan tidak ada ruang untuk undang-undang hudud," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Karpal mengulas kenyataan Menteri Besar Kelantan itu semalam bahawa adalah wajar untuk berbalik kepada hudud oleh kerana beliau dakwa undang-undang sivil sekarang gagal mengawal jenayah dan penyakit sosial.

Kelmarin Nik Aziz berkata kerajaan negeri berusaha melaksanakan Undang-Undang Hudud dan Qisas di Kelantan bagi mendidik umat Islam membendung kejadian buang bayi dan jenayah.

Beliau, yang juga Mursyidul Am PAS berkata, undang-undang yang sedia di negara ini dilihat gagal menangani sebarang bentuk gejala jenayah dan sosial kerana ia tidak disertakan dengan didikan agama.

Katanya undang-undang bukanlah jawapan sebenar ke arah penyelesaian kepada jenayah dan gejala sosial, seperti kes rasuah, pembuangan bayi yang sedang melanda negara sekarang.

"Polis dan menggari pesalah adalah perkara kedua, yang penting dan utama ialah didikan agama supaya dapat ditanam roh takwa di kalangan umat manusia," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis Sambutan Hari Hududullah dan Seminar Hukuman Sebat Syariah di Kompleks Balai Islam, di Kota Bharu.

Kelantan dan Terengganu merupakan dua negeri yang sudah mempunyai Undang-Undang Hudud dan Qisas untuk orang Islam ketika di bawah pentadbiran PAS tetapi tidak dapat melaksanakannya kerana ia bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Antara percanggahan itu termasuk pelaksanaan terhadap prosedur, kesalahan dan hukuman jenayah termasuk mencuri dan membunuh yang telah mempunyai peruntukan undang-undang Persekutuan di negara ini.

Nik Abdul Aziz berkata penguatkuasaan undang-undang sahaja tidak cukup mengawal manusia tanpa disertai didikan dan tarbiyah syariat Islam dari peringkat ibu bapa, guru hingga pentadbir kerajaan negeri dan pusat.

Justeru itu, katanya, kerajaan negeri tetap berusaha untuk melaksanakan hukum hudud yang tidak harus dilihat sebagai suatu hukuman potong tangan terhadap pencuri semata-mata.

Hukum itu sendiri bertindak untuk mengajar umat manusia supaya tidak melanggar perkara yang dilarang tuhan kerana kelak ia akan membawa satu penyakit kanser moral kepada manusia, yang akhirnya menjatuhkan ketamadunan manusia sendiri, katanya.

"Hudud adalah garis sempadan yang ditentukan Allah menghadkan sesuatu yang termasuk dalam apa yang dilarang dan diperintah dan bukan semata-mata hukuman potong tangan bagi pencuri dan rejam bagi penzina," tegas beliau.

Karpal pula berkata beliau amat jelas dalam perkara itu dan tidak mahu berhujah dengan Nik Aziz kerana pandangan beliau (Karpal) berdasarkan apa yang dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan negara sekular.

Karpal berkata pada 1988, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa hanya undang-undang sivil terpakai di sesebuah negara sekular.

Katanya, beliau tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan untuk mengenakan hukuman mati dalam kes buang bayi, dan menambah adalah lebih baik menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat dan mengenalpasti punca masalah sebenar.

Terang lagi bersuluh, apakah PAS terus mahu 'berkawan' dengan DAP itu?

KHUTBAH DOAKAN LIM - UMNO SENGAJA REKA CERITA?

http://gegernya.blogspot.com
(Saturday, August 21, 2010)

Anwar dan Mujahid sama sahaja.

Terlalu takut kerajaan pimpinan DAP terjejas, kedua-duanya menghalakan peluru kepada UMNO.

Anwar mengatakan UMNO buat fitnah dan Mujadhid pula mengatakan UMNO merekakan suatu kekeliruan jahat.

Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa UMNO sengaja bertindak menabur fitnah terhadap kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang apabila mendakwa nama Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin digantikan kepada nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng dalam doa khutbah solat Jumaat.

Jangan cepat melenting dan menuduh UMNO bukan-bukan. Ketepikan dulu soal politik. Yang penting siasatlah.

Anwar berkata, dakwaan berkenaan merupakan pembohongan tidak berasas yang dimainkan oleh Umno bagi menyemarakan api kebencian rakyat.

"Kami memandang serius fitnah terbaru yang dimainkan pimpinan Umno ini dan ia terbukti merupakan satu pembohongan semata-mata.

"Saya sendiri memantau perkembangan tersebut, membaca teks khutbah yang diedarkan dan menerusi rakan-rakan di Pulau Pinang mendapati tuduhan tersebut tidak berasas bahkan ianya merupakan satu fitnah demi laba politik pemerintah yang kian hari kian terdesak," katanya dalam satu kenyataan di Petaling Jaya semalam.

Media semalam melaporkan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamid yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang sebagai berkata bahawa beberapa masjid di negeri itu dikesan menggantikan nama Tuanku Mizan kepada nama Guan Eng dalam doa khutbah kedua solat Jumaat.

Ahmad Zahid juga berkata, pihaknya mengesan perbuatan itu di beberapa masjid di Permatang Pauh, Tasek Gelugor dan Jelutong sejak minggu lalu.

Selain itu, Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen berkata, UMNO menggunakan kaedah politik perkauman sempit dengan memfitnah kerajaan Pakatan Rakyat.

"Kita yakin usaha pimpinan Umno ini tidak akan berhenti di situ sahaja, mereka pasti menganyam fitnah yang lain pula demi memecah belahkan muafakat masyarakat di negara ini yang mahu hidup dalam kerukunan dan sejahtera.

"Hanya dengan melakukan perubahan, politik perkauman sempit akan berjaya dihalang," katanya.

PAS Pulau Pinang pula menyifatkan dakwaan bahawa nama Yang di-Pertuan Agong digantikan kepada nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng dalam doa khutbah solat Jumaat itu hanya satu bentuk kekeliruan jahat yang direka oleh UMNO.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Dr Mujahid Yusof Rawa mendakwa, UMNO sengaja menimbulkan isu berkenaan bagi mengelirukan orang ramai khususnya umat Islam demi kepentingan politik parti itu.

"Memandangkan keadaan politik semasa di Pulau Pinang yang agak panas, isu ini sengaja dibuat bagi menimbulkan perasaan marah kepada Guan Eng.

"Kami percaya ini juga adalah taktik kotor yang digunakan oleh UMNO untuk menimbulkan kebencian di kalangan orang Melayu terhadap Ketua Menteri itu," katanya kepada mStar Online di sini pada semalam.

Mujahid yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat mencabar Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang supaya mengemukakan bukti bagi menyokong dakwaan berkenaan.

"Perkara ini bukan perkara main-main, kalau betul ia berlaku... mereka perlu berikan bukti dengan jelas," katanya.

Jika Mujahid merasakan ini perkara bukan main-main, jangan cepat melenting kerana ada saksi yang menyatakannya.

Zahid bukanlah mahu mereka-rekakan cerita begitu sahaja. Mengguna atau mempermainkan nama Yang di-Pertuan Agong bukan kecil kesannya.

Bak kata Timbalan Perdana Menteri, siasatan wajar dilakukan oleh pihak berkuasa bagi mendapatkan fakta sebenar kerana perkara itu mempunyai implikasi besar.

Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta polis dan Majlis Agama Islam Negeri menyiasat dakwaan bahawa nama Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin digantikan kepada nama Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dalam doa khutbah solat Jumaat di negeri itu.

Katanya: "Saya mahukan perkara itu dikaji, diteliti dan jika benar kejadian itu berlaku, maka tindakan tertentu oleh pihak tertentu mesti diambil," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pembangunan Modal Insan di Putrajaya semalam.

Muhyiddin berkata bahawa pada masa ini, beliau tidak mendapat maklumat tepat mengenai perkara itu dan hanya mengetahuinya apabila membaca akhbar.

"Adakah ia dibuat atas kehendak dia atau atas arahan daripada pihak tertentu. Saya percaya ini suatu perkara yang mempunyai implikasi besar," katanya.

Posted by gegernya at 1:28 AM

'POLIMIK TANPA KESUDAHAN' - MUSTAPA BIMBANG JEJAS PELABURAN

Suasana politik yang tidak menentu dan "polemik tanpa kesudahan" boleh menjejaskan usaha kerajaan untuk menarik lebih banyak pelabur asing ke negara ini dalam tempoh terdekat ini, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata semua pihak seharusnya mempunyai peranan dan tanggungjawab untuk menjamin negara ini sentiasa aman dan damai.

"Kerajaan sudah bekerja keras untuk menarik seberapa banyak pelabur asing bagi faedah rakyat semua kaum dan bagi kemakmuran negara," katanya kepada pemberita pada majlis berbuka puasa bersama guru, ibu bapa dan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Pak Badol Bachok, semalam.

Beliau mengulas tuntutan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek supaya kerajaan mengurangkan dasar 30 peratus pemilikan ekuiti dan ekonomi Bumiputera secara beransur-ansur.

Mustapa, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata, prospek aliran masuk pelabur ke negara ini semakin jelas dan berharap polemik itu tidak menjadi satu isu besar sehingga menakutkan mereka.

Beliau berkata sebarang tuntutan sepatutnya berasaskan kepada Perlembagaan negara dan semangat setia kawan Barisan Nasional.

Ketika berucap pada majlis itu Mustapa berkata sempena bulan yang mulia ini orang Melayu seharusnya dapat mengelak daripada melakukan sebarang perkara yang boleh menjejaskan perpaduan mereka.

Mustapa berkata berasaskan perkembangan dalam negara sekarang yang tidak menentu, orang Melayu perlu bersatu bagi menghadapi cabaran besar lebih-lebih kerana ada pihak yang sudah berani menyentuh hak istimewa orang Melayu dan kedudukan agama Islam.

Beliau berkata jika Melayu terus bercakaran semasa sendiri, pihak lain akan mengambil kesempatan untuk melemahkan kedudukan mereka.

"Tidak mustahil Melayu akan hilang segala-galanya," katanya.

GOLDEN PALM GROWERS SASAR KUMPUL RM137j

Golden Palm Growers Bhd (GPGB) menyasarkan untuk mengumpul RM137 juta daripada Skim Golden Palm yang menawarkan pulangan daripada sebuah ladang sawit di Gua Musang, Kelantan.

Pengerusi Eksekutif GPGB, Andrew Phang, berkata harga tawaran awal bagi setiap petak penanam ialah RM7,000 dan syarikat itu telah memperuntuk 7,000 ekar tanah untuk dimasukkan dalam skim pelaburan itu.

"Syarikat pengurusan mungkin juga memasukkan 3,000 ekar tanah tambahan dalam skim itu pada masa akan datang," kata Phang pada majlis pelancaran skim itu di sini Jumaat.

"Untuk memberikan sedikit kepastian kepada pelabur, skim ini akan membayar pulangan minimum sembilan peratus setahun jika harga minyak sawit mentah melebihi RM1,500 setan metrik dan enam peratus setahun jika harga berada pada RM1,000 hingga RM1,500 setan metrik," katanya.

Beliau juga berkata pelancaran skim itu menandakan kemuncak perancangan dan persiapan terperinci selama tiga tahun oleh GPGB, sebuah anak syarikat Sterling Biofuels International Ltd yang disenaraikan di Bursa Saham Australia.

"Apabila skim itu tamat tempoh dalam 23 tahun, pelabur-pelabur akan berkongsi sebarang peningkatan modal ladang itu," tegas Phang.

Di bawah bil jaminan syarikat itu, seseorang pelabur diberikan jaminan meraih pulangan enam peratus bagi enam tahun pertama dan jaminan ini disokong sepenuhnya oleh wang tunai yang didepositkan dengan AmTrustee Bhd, pemegang amanah bagi skim itu.

"Bagi 17 tahun akan datang, seorang pelabur akan berkongsi keuntungan keseluruhan ladang itu kerana 100 peratus keuntungan bersih beraudit akan diagihkan," jelas beliau.

Phang berkata syarikat itu juga berminat untuk menambah tanah ladang baharu.

"Kami berminat terhadap tanah berdekatan dengan petak yang kami ada sekarang," katanya.

Berikutan itu, orang ramai dipelawa melabur dalam sektor perladangan kelapa sawit di bawah skim milik Golden Palm ini yang menjual setiap petak tanah ladang berkeluasan 0.4 hektar atau 1,021.9 meter persegi di Kelantan pada harga RM7,000.

Golden Palm menawarkan 19,600 petak tanah ladang yang terletak di Gua Musang, kesemua seluas 4,000 hektar dengan nilai jualan RM137 juta.

Pelabur tempatan ditawarkan 70 peratus daripada kawasan berkenaan manakala bakinya 30peratus akan dipegang sendiri oleh Golden Palm.

Phang berkata, skim pelaburan berkenaan yang paling awal diperkenalkan di Malaysia atau di dunia, mempunyai tempoh matang sehingga 23 tahun.

Beliau berkata, di bawah skim itu, Golden Palm menjamin keuntungan sebanyak enam peratus setahun untuk tempoh selama enam tahun pertama.

Phang berkata, pokok kelapa sawit biasanya mengambil masa enam tahun untuk mengeluarkan hasilnya.

Beliau berkata, selepas 17 tahun pertama, para pelabur dijamin pulangan sekurang-kurangnya sembilan peratus setahun sekiranya harga minyak kelapa sawit mencecah RM1,500 setan metrik .

Golden Palm ditubuhkan pada 2007 di bawah syarikat induk, Sterling Plantations Sdn. Bhd. yang melaksanakan projek biofuel di Sabah.

Syarikat itu memperoleh geran konsesi untuk memajukan, mengurus dan mengekalkan perladangan kelapa sawit selama 60 tahun dengan konsesi itu boleh dilanjutkan selama 30 tahun lagi daripada sebuah agensi kerajaan negeri Kelantan.

Projek perladangan itu yang akan dibangunkan dalam tiga fasa, menyaksikan fasa pertama kini sedang dilaksanakan.

Fasa pertama perladangan melibatkan kawasan seluas 800 hektar dengan 30 peratus sudah siap ditanam dan bakal memberikan hasil dalam tempoh 30 bulan.

Keseluruhan fasa perladangan itu dijangka disiapkan dalam tempoh tiga tahun akan datang dengan hasil komersial pertama pada tahun 2016.

Phang berkata, pihaknya menjangka harga minyak sawit tempatan terus meningkat dalam tempoh 20 tahun akan datang, sekali gus pelaburan berkenaan bakal memberikan pulangan baik kepada pelabur.

KELANTAN TAMBAH MESIN SEMBURAN KABUS

Jabatan Kesihatan Kelantan menambah 62 lagi mesin semburan nyamuk bernilai RM300,000 untuk membanteras denggi yang kini berada di tahap kritikal di negeri itu.

Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri Dr Wan Mansor Wan Hamzah berkata penambahan mesin itu menjadikan 262 buah mesin semburan siap sedia digunakan untuk operasi membendung wabak denggi.

"Dalam perjumpaan dengan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Aiseri Alias, kelmarin, kita bersetuju meletakkan kes wabak denggi sekarang sebagai agenda negeri, dan bukan lagi sebagai agenda Jabatan Kesihatan semata-mata," katanya dalam temuramah dengan Bernama melalui siaran radio FM Kelantan, di Kota Bharu, Jumaat.

Menurut Dr Wan Mansor, antara gerakan bersepadu yang akan dijalankan ialah meminta kakitangan kerajaan negeri memainkan peranan menyebarkan maklumat itu selain sekolah dan pemimpin masyarakat serta menggunakan khutbah Jumaat.

Katanya pada masa sama jabatannya menambahkan tenaga kerja untuk menjalankan kerja-kerja semburan kabus di kawasan pembiakan nyamuk Aides di seluruh negeri dan menambah bilangan mesin semburan.

Selain itu, kata Dr Wan Mansor lagi, jabatannya akan meningkatkan penguatkuasaan tindakan undang-undang terhadap penduduk yang membiarkan sarang pembiakan nyamuk Aides yang menjadi punca wabak denggi di seluruh negeri.

Mengenai jumlah kematian, setakat ini Kelantan masih mencatatkan enam kematian akibat wabak itu, termasuk empat di jajahan Pasir Mas dan dua di Kota Baharu.

CHEF LANZ RECIPE LEBARKAN SAYAP KE DAMANSARA

Mazlan Hassim, 39 bekas chef kapal mewah menunjukkan kek yang terdapat di kedainya di Pasir Pekan.

Kedai kek dan pastri Bumiputera, Chef Lanz Recipe yang terkenal menyediakan Sajian Maharaja Itali kini melebarkan sayapnya ke Selangor apabila bakal membuka cawangan keduanya di Kota Damansara selepas Aidilfitri ini.

Pengarah Urusan Chef Lanz Recipe Mohd Aseri Abdullah Azzas berkata, cawangan kedua itu akan dibuka dengan konsep yang sama sebagaimana cawangan asal di Pasir Pekan, Tumpat, bagi menampung keperluan dan permintaan masyarakat terhadap kek dan pastrinya.

"Chef Lanz Recipe sentiasa menerima permintaan dari penduduk seluruh negara dan kedudukan kedai asal di Kelantan agak menyukarkan penduduk dari negeri lain terutama penduduk pantai barat untuk datang ke kedai kami kerana lokasinya yang agak jauh."

"Menyedari kesukaran penduduk itu, kami mengambil inisiatif untuk membuka cawangan kedua kedai ini di Selangor memandangkan lokasinya yang dekat dengan Kuala Lumpur yang sering dikunjungi oleh penduduk, baik untuk membeli belah mahupun bercuti," katanya semalam.

Beliau berkata kedai berkenaan yang akan dibuka secara rasmi selepas Aidilfitri ini akan diuruskan sepenuhnya oleh chefnya, iaitu Chef Mazlan Hassim.

"Kedai asal di Pasir Pekan, Tumpat, masih beroperasi seperti biasa manakala Chef Mazlan akan ke Selangor untuk menguruskan cawangan baru kami memandangkan di Kelantan kami mempunyai seorang pembantu chef yang amat mahir dan telah mewarisi kepakaran Chef Mazlan untuk membuat kek dan pastri, iaitu isteri Chef Mazlan sendiri yang juga merupakan bekas chef sebelum ini," katanya.

Mengulas lanjut, Mohd Aseri berkata, biarpun Chef Mazlan akan berada di Selangor, kepelbagaian kek dan pastri yang dijual di kedua-dua kedai berkenaan adalah sama.

"Apa sahaja kek dan pastri yang dijual di Kelantan akan ada dan turut dijual di Selangor, begitu juga sebaliknya dan masyarakat tidak perlu bimbang dengan kualitinya kerana kami sangat menjaga kualiti dan memberi jaminan ianya tetap sama dan tiada bezanya," katanya.

Mohd Aseri berkata cawangan baru itu terletak di I-85 g, I-85 Jalan Teknologi 3/9 Bistari De Kota, Kota Damansara, PJK 5, Petaling Jaya, Selangor.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Mohd Aseri berkata Chef Lanz Recipe kini telah mempelbagaikan kek dan pastrinya untuk pilihan masyarakat antaranya "chocolate rool", "cream puff" dan tart telor selain beberapa jenis kek resepi terbaru turut dihasilkan.

"Meskipun kek tiramisu adalah resepi istimewa di Chef Lanz Recipe, kami akan sentiasa menghasilkan pelbagai sajian kek dan pastri terbaru dari semasa ke semasa mengikut keperluan dan kehendak pelanggan kami," katanya.

12 HUKUMAN SEBAT SEJAK 1987

Pihak berkuasa agama Islam Kelantan telah mengenakan hukuman sebat ke atas 12 pesalah jenayah syariah selepas Enakmen Kanun Jenayah Syariah diperkenalkan di negeri itu pada 1986.

Ketua Hakim Syarie Kelantan Datuk Daud Mohamad berkata, hukuman sebat yang pertama dilaksanakan di Penjara Pengkalan Chepa pada 25 Jan 1987 yang melibatkan pesalah mukaddimah zina dengan dikenakan tiga sebatan.

"Sejak itu Mahkamah Syariah menjatuhi hukuman sebat ke atas 12 kes, termasuk dua kes digugurkan," katanya dalam kertas kerja yang dibentangkan pada Seminar Hukuman Sebat Syariah sempena Majlis Sambutan Hari Hududullah peringkat negeri 2010 di Kota Bharu.

Dalam kertas kerja bertajuk "Hukuman Sebat Dalam Kes Jenayah Syariah; Realiti Pelaksanaan" Daud berkata setakat ini tiada kes liwat dilaporkan di negeri ini.

Menurut beliau, kes-kes yang boleh dikenakan hukuman sebat itu tertakluk dalam Enakmen Kanun jenayah Syariah Negeri Kelantan Nombor 2 Tahun 1985 yang antara lain meliputi zina, mukadimah zina, liwat dan minum minuman keras yang memabukkan.

Sebagai seorang daripada penggubal enakmen itu, Daud berkata, sebelum melaksanakan hukuman sebat di Kelantan, beliau memberi taklimat kepada pihak penjara di Jabatan Hal-Ehwal Ahgama Islam berhubung cara-cara dan kaedah pelaksanaan sebat dan menunjukkann jenis rotan yang digunakan untuk sebatan.

"Menurut peruntukan hukum syarak di bawah jenayah syariah, pesalah yang disabitkan kesalahan yang didakwa mahkamah syariah boleh dikenakan hukuman sebat,

"(Bagaimanapun) hukuman itu tertakluk kepada jenis-jenis kesalahan yang dilakukan pesalah tersebut seperti kesalahan berzina bagi penzina yang ghair muhsan, menuduh orang lain berzina (qazaf), minum arak, dan lain-lain kesalahan yang boleh dikenakan hukuman takzir yang tidak ditentukan oleh syarak mengenai kadar atau bentuk hukuman itu," katanya.

Beliau berkata, hukuman sebat dalam hudud wajib dilaksanakan sebagai menunaikan hak dan perintah Allah s.w.t.

PEGUAM SULTAN KELANTAN TERUSKAN PERMOHONAN HABEAS CORPUS

Peguam Sultan Kelantan Akan Teruskan Permohonan Habeas Corpus

Peguam yang mewakili Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra, akan meneruskan permohonan writ habeas corpus mereka untuk 'mendapatkan pembebasan' baginda sungguhpun pergerakan baginda kini tidak lagi terbatas.

Peguam Datuk Mohd Haaziq Pillay berkata Sultan Kelantan mahu meneruskan permohonan itu tetapi beliau enggan mendedahkan butirannya apabila diminta mengulas mengenai permohonan itu yang telah menjadi 'akademik' memandangkan baginda tidak lagi terbatas untuk mendapatkan rawatan di Singapura.

"Kami kini bertindak atas arahan anak guam kami dan saya tidak boleh mengulas lebih lanjut," kata Mohd Haaziq.

Writ itu difailkan pada 7 Mei untuk memohon pembebasan Sultan Kelantan dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian, Kelantan.

Permohonan itu disokong oleh afidavit putera ketiga baginda, Tengku Temenggong Tengku Muhammad Fakhry Petra.

Tuanku Ismail Petra menerima rawatan jantung selama sembilan bulan di Hospital Mount Elizabeth di Singapura sebelum berangkat pulang ke tanah air pada Mac tahun ini.

Writ itu menamakan lima responden -- Ketua Polis Kelantan, Ketua Polis Negara, Ketua Pengarah Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan, Ketua Pengarah Kesihatan dan kerajaan Malaysia.

Sultan Kelantan dinamakan sebagai pemohon.

Mohd Haaziq berkata Mahkamah Khas telah menetapkan 17 Sept untuk pengurusan kes untuk membolehkan kesemua pihak memfailkan afidavit selanjutnya.

Mengenai kesihatan baginda, Mohd Haaziq berkata terdapat banyak peningkatan tetapi baginda memerlukan rawatan susulan seterusnya di Singapura.

Kes itu ditetapkan untuk pengurusan kes pada Khamis di hadapan Pendaftar Mahkamah Khas Harmi Thamri Mohamad.

Peguam Kanan Persekutuan Datuk Kamaluddin Md Said mewakili kesemua responden.

KAIN BATEK TIRUAN DIRAMPAS

Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) Rantau Panjang merampas 2,050 helai kain batik tiruan bernilai RM18,450 dalam serbuan di sebuah rumah di Kampung Tasik Berangan, Repek, Pasir Mas, empat hari lepas.

Komander UPP Kelantan Mazlan Che Hamid berkata serbuan pada kira-kira 10.10 malam itu dilakukan hasil maklumat orang awam.

Katanya anggota UPP yang melakukan intipan berdekatan pangkalan haram Bukit Lata ternampak sebuah kereta Proton Iswara yang mencurigakan keluar dari satu lorong berdekatan lalu mengekorinya sehingga tiba ke sebuah rumah sebelum melihat tiga lelaki memunggah beberapa guni berwarna putih masuk ke rumah terbabit.

Bagaimanapun, kehadiran anggota UPP itu disedari oleh tiga lelaki terbabit lalu mereka segera melarikan diri dengan kereta berkenaan, katanya semalam.

Mazlan berkata hasil pemeriksaan di rumah itu, pasukan itu menemui 12 guni kain batik tiruan yang dipercayai diseludup dari negara jiran, menggunakan jenama kain batik buatan Terengganu.

Mazlan berkata, pasukan UPP turut merampas mercun dan bunga api yang dianggarkan bernilai RM10,000 di pangkalan haram Tersang, di sini, petang semalam.

Beliau berkata dalam serbuan kira-kira 6 petang itu, pihaknya terpaksa mengambil tindakan keras dengan memecahkan pagar di pangkalan haram berkenaan kerana dikunci oleh kumpulan penyeludup.

"Terkejut dengan kehadiran anggota UPP, beberapa lelaki yang dipercayai penyeludup kemudian segera meloloskan diri menggunakan bot dan hasil pemeriksaan yang dilakukan pada kenderaan yang ditinggalkan di situ, pihak kami menemui 10 kotak berisi mercun dan bunga api," katanya.