Wednesday, October 20, 2010

TENGKU RAZALEIGH TIDAK PERLU UNDUR...

Kenapa mesti berundur sebagai Ketua Umno Bahagian Gua Musang sekali pun Barisan Nasional (BN) kecundang di Galas?

Jika kalah sekalipun, ia bukan kesilapan Tengku Razaleigh Hamzah biarpun beliau menggalas cabaran sebagai Pengarah Jentera Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN)Galas.

Tengku Razaleigh Hamzah menjelaskan kelmarin, beliau sama sekali tidak akan berundur untuk terus menerajui Umno bahagian itu sekiranya tanggungjawab yang amanahkan kepadanya pada pilihan raya kecil DUN Galas gagal membuatkan BN mencapai kemenangan.

Kesungguhan Tengku Razaleigh terserlah kelmarin apabila beliau mengadakan perjumpaan dengan petugas peti undi Bandar Lama Gua Musang, kelmarin yang turut dihadiri Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK) Makhtar Mustapha.

Malah semalam, di Kuala Lumpur, Tengku Razaleigh bertemu pemimpin UMNO Kelantan di TIngkat 38 Menara Dato Onn yang turut disertai Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed dan timbalan, Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Tiada kenyataan dikeluarkan mengenaim pertemuan itu tetapi difahamkan Tengku Razaleigh mahu agar gerakan kempen diaktifkan segera dan memuncak selepas Pehimpunan Agong UMNO Khamis hingga Sabtu ini.

Tengku Razaleigh berkata, adat pertandingan dalam pilihan raya memang ada yang menang dan dan kalah kerana ia bergantung kepada sokongan pengundi bagi memilih pemimpin kawasan mereka.

"Saya bagaimanapun yakin perubahan besar akan berlaku dalam masyarakat di DUN Galas sejak kebelakangan ini dan BN mampu merampas semula kerusi itu dari tangan PAS.

"Saya cukup yakin dengan apa yang berlaku sekarang di mana pengundi kembali memihak kepada kita (BN) tetapi kita tidak boleh berdiam diri dan hendaklah bekerja kuat lagi bagi mendapat majoriti lebih besar," katanya berucap pada majlis pertemuan dengan petugas peti undi kelmarin.

Anggota Parlimen Gua Musang itu berkata pengalamannya lebih 50 tahun dalam Umno membuatnya yakin untuk mengatur strategi terbaik supaya rakyat lebih yakin dengan perjuangan BN.

"Kita tidak mahu lagi rakyat khususnya pengundi di DUN Galas dihantui dengan pelbagai hasutan dan halangan kerana tidak ada apa yang mereka risaukan sekiranya terus menyokong calon BN nanti, katanya.

Katanya, beliau tidak pernah membuat janji dan bercakap kosong kepada rakyat dan mereka akan lihat segala yang di janjikan tetap berjalan untuk faedah rakyat di DUN itu.

Beliau berkata, pengundi juga boleh membuat perbandingan sendiri antara pemimpin BN dengan PAS yang mempunyai konsep perjuangan berlainan tetapi hanya BN sahaja yang mampu memberi kemudahan kepada rakyat sejak dahulu sampai sekarang.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS, Chek Hashim Sulaima, 46, akibat barah usus pada 27 Sept lepas.

Allahyarham memenangi kerusi DUN Galas itu selepas menewaskan calon BN, Mohamad Saufi Deraman pada pilihan raya umum lalu dengan majoriti 646 undi.

Tarikh penamaan calon bagi pilihan raya kecil DUN Galas itu ditetapkan pada 26 Okt ini dan hari pengundian pada 4 Nov.

SPR JUAL 13 BORANG PENCALONAN PRK GALAS

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) setakat ini telah menjual 13 borang pencalonan termasuk masing-masing satu kepada Umno dan PAS manakala selebihnya individu lain bagi bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas 4 Nov ini.

Timbalan Pengerusinya Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata borang itu dijual kepada sesiapa sahaja yang ingin bertanding dan menyerahkan borang pencalonan masing-masing pada hari penamaan calon yang ditetapkan pada 26 Okt ini.

Beliau juga mengesahkan 11,553 pengundi yang layak untuk mengundi pada pilihan raya kecil itu termasuk Melayu 7,125 orang atau 61.7 peratus, Cina 2,317 atau 20.06 peratus, India 185, Bumiputra Siam 10 orang dan lain-lain kaum 1,889 orang.

Bercakap kepada pemberita selepas memberi taklimat kepada media di Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang, di Gua Musang semalam, beliau berkata, empat peti undi melibatkan empat Pos Orang Asli termasuk Pos Balar membabitkan 232 pengundi, Balatin 163, Bihai 278 dan Pos Hau 254 pengundi.

"Empat peti undi di kawasan Orang Asli itu akan ditutup pukul 1 petang berikutan pengundi tidak ramai dan jauh yang memerlukan masa untuk menghantar ke pusat perjumlahan undi," katanya.

"Faktor cuaca juga diambil kira kerana bimbang hujan sebelah petang boleh menjejaskan usaha itu tetapi kita harapkan ia berjalan lancar tanpa ada halangan itu," kata beliau.

Wan Ahmad turut memberitahu bahawa pihaknya akan mengadakan perjumpaan dengan Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi bagi membincangkan mengenai keselamatan pada pilihan raya kecil itu di Putrajaya.

"Perbincangan itu penting bagi memastikan keselamatan pada pilihan raya kecil DUN Galas berjalan dengan baik dan mengambil kira perkara yang pernah berlaku pada pilihan raya kecil Manek Urai, Julai tahun lepas," kata beliau.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS Chek Hashim Sulaima, 46 kerana barah usus pada 27 Sept lepas.

TENGKU FAIZ DIMASYHUR TENKU MAHKOTA KELANTAN

Sultan Kelantan melantik adinda baginda, Tengku Muhammad Faiz Petra sebagai waris serta mengurniakan gelaran Tengku Mahkota di Istana Negeri, Kota Bharu, kelmarin.

Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke-V, berkenan mengurniakan gelaran dan melantik adinda baginda, Tengku Muhammad Faiz Petra Ibni Sultan Ismail Petra, 36, sebagai Tengku Mahkota Kelantan, berkuat kuasa semalam.

Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan yang juga Setiausaha Majlis Perajaan Negeri (MPN), Datuk Mohd Aiseri Alias, berkata pengurniaan gelaran Tengku Mahkota kepada Tengku Muhammad Faiz Petra itu berlangsung di Dewan Besar Istana Negeri, di Kota Bharu.

“Majlis Perajaan Negeri bersetuju mengangkat sembah nasihat ke hadapan Sultan Muhammad Ke-V supaya baginda mengampuni perkenan memilih dan melantik Tengku Muhammad Faiz Petra menjadi waris (bakal raja) mulai kelmarin.

"Majlis Perajaan Negeri juga mengangkat sembah nasihat ke hadapan Sultan Muhammad Faris Petra supaya mengampuni perkenan mengurniakan kepada waris, Tengku Muhammad Faiz Petra, gelaran Tengku Mahkota Kelantan berkuat kuasa hari ini (Ahad),” katanya pada sidang media di Istana Negeri, kelmarin.

Tengku Muhammad Faiz Petra diputerakan pada 20 Januari 1974 di Kota Bharu ialah anakanda kedua Sultan Ismail Petra dan Raja Perempuan Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

Kekanda Muhammad Faiz Petra ialah Tuanku Muhammad Faris Petra yang kini Sultan Kelantan Ke-29 dan dua adindanya Tengku Muhammad Fakhry Petra dan Tengku Amalin A'Ishah Putri.

Mengulas lanjut, Mohd Aiseri berkata, sebelum keputusan dibuat semalam, 15 ahli MPN bersidang pada jam 9 pagi di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri bagi memenuhi kehendak Perkara 14 dan Perkara 27 Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Kedua).

Sinar Harian melaporkan,rata-rata rakyat jelata menerima baik pelantikan adinda kedua Sultan Muhammad ke-V, Tengku Muhammad Faiz sebagai Tengku Mahkota Kelantan, semalam.

Norzaidah Shahul Hamid (gambar kanan) , 50, berkata, beliau sangat berbesar hati menerima pelantikan Tengku Muhammad Faiz yang lebih dikenalinya sebagai kerabat yang berjiwa rakyat dalam kalangan masyarakat setempat.

“Tengku Mahkota sering dilihat berada bersama baginda Sultan ketika mengikuti program anjuran bersama rakyat yang dijalankan di bandar dan luar bandar di negeri ini.

“Tengku juga sangat peramah dan sentiasa melemparkan senyuman menjadikan rakyat jelata sentiasa kagum dengan kewibawaan Tengku Faiz sebagai Tengku Mahkota Kelantan yang baru,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Sementara itu, Mohd Bakhri Ismail, 22, pemasyhuran itu dilihat bertepatan dengan keadaan pentadbiran diraja pada masa ini.

“Ramai yang mengharapkan dengan pelantikan ini, Tengku Faiz dapat membantu melicinkan pemerintahan Sultan Muhamad ke-V untuk membawa Kelantan lebih berkembang maju di mata dunia,” kayanya.

Imam 1 Masjid Mahmudi, Mohd Zaman @ Suhaimi Ibrahim berkata, dengan kemasyhuran yang diberikan kepada Tengku Faiz itu, rakyat akan dapat lebih mengenali dan mendekati pemimpin diraja di negeri ini.

“Kami sebagai rakyat jelata akan sentiasa mengalu-alukan kedatangan tengku ke tempat kami untuk mengimarahkan masjid dan surau-surau bagi kesemua daerah di negeri ini,” katanya.

KERAJAAN KELANTAN TOLAK CADANGAN KAFA TADBIR STADIUM

Kerajaan Negeri Kelantan menolak cadangan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) untuk mengambil alih pengurusan Stadium Sultan Muhammed IV.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan negeri, Abdul Fatah Mahmood berkata, tugas untuk mengurus stadium tersebut mampu dilaksanakan oleh kerajaan negeri melalui Perbadanan Stadium Kelantan (PSK) dan tidak perlu ada pihak ketiga untuk melaksanakan tugas tersebut.

''Perbadanan pun tidak mempunyai apa-apa masalah setakat ini. Jadi saya percaya tidak ada sebab bagi pihak kerajaan negeri menerima cadangan yang dikemukakan oleh pihak KAFA itu.

"Saya sebenarnya lebih suka kita menambah bilangan stadium (membina stadium baru). Kita menyokong hasrat tersebut (pembinaan stadium baru) tetapi agak malang ia tidak dapat direalisasikan semasa pembentangan Bajet 2011 baru-baru ini," katanya ketika dihubungi kelmarin.

Kelmarin, Utusan Malaysia melaporkan cadangan Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa supaya kerajaan negeri memberikan kepada KAFA tugas untuk menguruskan Stadium Sultan Muhammed IV dalam usaha menaik taraf kemudahan di stadium itu sejajar dengan syarat ditetapkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Menurut Annuar, ketika ini stadium tersebut yang diurus oleh PSK didapati banyak ketinggalan dari segi infrastruktur berbanding stadium-stadium lain di negara ini.

KAFA juga mengemukakan beberapa rancangan bagi menaik taraf stadium berkenaan sekiranya kerajaan negeri sedia menyerahkan pengurusan stadium tersebut selepas ini.

Antara rancangan tersebut ialah membesarkan kapasiti stadium yang dianggarkan bernilai RM6 juta bagi menambah bilangan tempat duduk penonton.

Dalam pada itu, Abdul Fatah berkata, pihaknya bersetuju untuk mempertimbangkan cadangan KAFA untuk mengubah suai stadium terbabit bagi memenuhi piawaian yang ditetapkan.

"Kalau KAFA nak ubah suai stadium kita setuju untuk pertimbangkan tetapi untuk ambil alih kita tidak setuju kerana PSK telah melaksanakan tugas mereka dengan baik," katanya.

TEWASKAN KEDAH - MISI TEBUS KEKALAHAN 1993

Pertemuan separuh akhir pertama TM Piala Malaysia, Kedah menentang Kelantan di Stadium Darul Aman, Alor Setar, seolah-olah ulangan pertemuan separuh akhir Piala Malaysia 17 tahun lalu, ketika Kedah menafikan kemaraan Kelantan dengan kemenangan tipis 3-2.

Dua gol skuad Kelantan dijaringkan Hashim Mustapha (gambar kiri) dan Tuan Kamree Tuan Yahya.

Sementara dalam aksi timbal balik di Kota Bharu, Kelantan kecundang 0-1, dan menyaksikan pengadil perlawanan ketika itu, Mohd Jamil Zakaria dari Perak, diserang seorang penyokong Kelantan gara-gara tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut.

Ketika itu skuad Kelantan di bawah bimbingan jurulatih berpengalaman, M Karathu menyenaraikan Wan Kamaruzaman Mohamad, Zahasmi Ismail, Aziz Mustapha, S Silvarajoo, Zami Mohd Nor, Mohd Zaidi Napiah, Tuan Kamree Tuan Yahya dan Hashim Mustapha dibantu pemain import Dimitri Kalkalnov, Micheal Anthony Roki dan perancang tengah Marco Kraljevic sebagai kesebelasan utamanya.

Sementara skuad Kedah bimbingan Robert Rene Alberts membariskan kapten Mohd Radhi Mat Din, Ahmad Sobri Ismail, Lee Kin Hong, Mohd Feriza Ismail, Mohd Farouk Ismail, Lee Thean Ewe, Farizuan Che Hamid, S Thanasegar, Mohd Nidzam Adzha Yusuff disamping tenaga import Tibor Szaban, Olubunmi Adigun dan Peter Nieketien dari Nigeria.

Namun, itu kisah lama. Malam esok, barisan pemain Kelantan di bawah kendalian B Sathianathan sekali lagi akan mengharungi puluhan ribu penyokong setia Hijau Kuning di Alor Setar.

Bersandarkan keyakinan tinggi, skuad yang membariskan pemain berpengalaman seperti Indra Putra Mahayuddin, Muhd Badhri Radzi, dan Akmal Rizal Ahmad Rakhli pasti mempunyai misi tertunda yang harus selesaikan di Alor Setar.

Ada dendam yang tersimpan setelah Kedah berjaya menyingkirkan Kelantan dipusingan kedua kempen Piala FA musim ini angkara peraturan gol di tempat lawan.

Sudah pasti situasi sama tidak mahu berulang lagi setelah hasrat mendakap piala tersebut dinafikan Sang Kenari.

Berbekalkan semangat 1993, sudah pasti anak buah B Sathianathan tidak mahu berputih mata untuk memburu kejuaraan piala paling berprestij di negara ini. Hanya selangkah lagi untuk melangkah ke pentas akhir dengan syarat Kedah harus disingkirkan dalam perlawanan separuh akhir pertama malam esok.

Sinar Harian

HUSAM SALAHKAN KERAJAAN PUSAT

Rungutan pelabur mengenai tahap kemudahan asas tidak memuaskan di Kelantan berpunca daripada sikap Kerajaan Pusat sendiri yang tidak memberikan layanan sama rata kepada Kelantan berbanding negeri lain.

Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kelantan, Datuk Husam Musa berkata, masalah air sebenarnya dari dulu lagi berpunca daripada Kerajaan Persekutuan kerana tidak melayan Kelantan dari segi bekalan air.

“Kelantan diberikan soft loan dan kenapa tidak berikan kita geran seperti di negeri lain.

Soft loan itu digunakan Kerajaan Negeri untuk membina loji-loji air yang ditentukan Kerajaan Pusat.

“Kementerian Kewangan yang menentukan pembinaan loji-loji itu. Contohnya loji di Kampung Putih tergendala disebabkan kontraktor yang memajukannya dipilih oleh Kerajaan Pusat,” katanya.

Beliau mengulas gesaan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, supaya Kerajaan Negeri tingkatkan kemudahan asas termasuk masalah air, sampah dan elektrik seperti di kawasan perindustrian Pengkalan Chepa.

Masalah kemudahan asas itu dibangkitkan pelabur luar kepada Mustapa dan jika Kelantan gagal menanganinya dikhuatiri pelabur akan lari dan ia merugikan negeri itu di masa akan datang.

Husam, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri itu berkata, masalah Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra juga mengalami nasib sama apabila landasannya gagal dipanjangkan.

Menurutnya, Kerajaan Pusat diminta segerakan peruntukan yang diminta untuk menaik tarafkan lapangan terbang berkenaan.

“Atau izinkan Kerajaan Kelantan untuk mencari pelabur sendiri memajukan landasan itu.

“Bagi saya kenyataan menteri berkenaan adalah cara berpolitik dan bukannya cara selesaikan masalah berkenaan,” katanya.

Husam menyifatkan Bajet 2011 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Parlimen, Jumaat lalu, sebagai kekeringan idea.

INSENTIF KERAJAAN UNTUK NELAYAN - NOOR ZAHIDI

Kerajaan melalui Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) membuat pembayaran Elaun Sara Hidup Nelayan secara tunai berjumlah RM74,000 kepada 370 nelayan daerah Tumpat kelmarin.

Nelayan berkenaan yang bernaung di bawah Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Tumpat, menerimanya pada satu majlis di Dewan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Tumpat.

Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Tumpat, Datuk Noor Zahidi Omar berkata, pihak kerajaan juga melalui LKIM membantu kaum nelayan dengan membuat Bayaran Insentif Hasil Tangkapan Ikan sebanyak 10 sen bagi setiap kilogram ikan yang ditangkap.

“Kerajaan sejak dulu sentiasa memberi pelbagai jenis bantuan kepada nelayan supaya golongan ini tidak menghadapi masalah.

“Begitu juga dengan pemberian subsidi minyak diesel, sepatutnya nelayan bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan kerana bantuan ini masih ada,” katanya ketika merasmikan Majlis Penyampaian Elaun Sara Hidup Nelayan Secara Tunai di PNK Tumpat 3/2010 itu.

Hadir sama, Pengarah LKIM Negeri Kelantan, Wan Mohd Adnan Wan Ibrahim dan Pengetua MRSM Tumpat, Wan Abdul Ghani Wan Abdullah.

Seorang penerima, Razak Salleh, 65, berkata, elaun sara hidup yang diterima banyak membantu terutaman ketika musim tengkujuh atau kurang hasil tangkapan.

“Umpama kerja makan gaji, setiap bulan nelayan akan mendapat wang, dapat menanggung keluarga jika tidak dapat turun ke laut,” katanya yang menanggung sembilan anak.

Bagi Abdul Hamid Dollah, 54, elaun sebanyak RM200 sebulan ini banyak membantunya yang diserang angin ahmar.

“Sejak sakit, anak terpaksa ambil alih tugas saya turun ke laut, nasib baik elaun ini ada, sedikit sebanyak membantu menyara keluarga,” katanya.

GALAS - PAS UMUM CALON KHAMIS INI

PAS akan mengumumkan calonnya untuk pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, Khamis ini, kata Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau, yang juga Menteri Besar Kelantan, berkata nama calon itu akan diumumkan di sini dan calon itu merupakan seorang tokoh yang disukai oleh penduduk Galas.

"Kita ada ramai calon dalam senarai pemilihan," katanya semalam.

Pilihan raya kecil DUN Galas akan diadakan pada 4 Nov ini dan hari penamaan calon ditetapkan pada 26 Okt ini.

Kerusi DUN Galas kosong berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, dari PAS akibat kanser usus pada 27 Sept lalu.

Bernama difahamkan antara pemimpin tempatan yang disebut bakal menjadi calon PAS ialah Ketua Perhubungan Orang Asli kawasan Galas, Pandak Panjang Ey dan Timbalan yang Dipertua PAS Gua Musang, Dr Zulkefli Mohamad.

Selain itu, nama Ketua Dewan Pemuda PAS Gua Musang, Abdullah Husein, Naib Yang Dipertua PAS Gua Musang, Husin Embong dan Setiausaha PAS Gua Musang, Azman Ahmad turut disebut-sebutkan dalam senarai itu.

Pada pilihan raya umum 2008, Allahyarham Chek Hashim, berjaya merampas DUN Galas yang terletak dalam kawasan pilihan raya Parlimen Gua Musang daripada BN, mengalahkan calon BN Mohd Saufi Deraman, dengan majoriti 646 undi.

FAS DIDENDA RM67,500, KAFA 57,500

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) pada Selasa menjatuhkan hukuman denda sebanyak RM67,500 terhadap Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) dan RM57,500 ke atas Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) berikutan insiden pergaduhan penyokong kedua-dua pasukan pada perlawanan suku akhir Piala Malaysia di Stadium Shah Alam, Selasa lepas.

Pengerusi khas jawatankuasa pertandingan tempatan FAM Datuk Dr.Omar Othman berkata FAS didenda kerana melakukan tiga kesalahan manakala KAFA bagi dua kesalahan.

"Setelah meneliti laporan daripada semua pihak, kita dapati bahawa kedua-dua pasukan terbabit dalam pergaduhan yang berlaku di dalam dan luar stadium," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat di Wisma FAM semalam.
Omar yang juga Naib Presiden 1 Persatuan Bolasepak Pahang berkata, setiap pasukan didenda RM50,000 kerana melanggar peraturan Liga Malaysia.

"FAS dan KAFA juga perlu berkongsi untuk membayar kerosakan Stadium Shah Alam bernilai RM15,000, (iaitu) sebanyak RM7,500 bagi setiap pasukan" katanya.

Beliau berkata, FAS sebagai tuan rumah, turut didenda RM10,000 kerana gagal memenuhi ciri-ciri keselamatan stadium seperti yang ditetapkan oleh peraturan Liga Malaysia.

"Keputusan ini dibuat secara adil kerana ia mengambil kira penjelasan kedua pihak, laporan polis dan laporan perlawanan daripada jawatankuasa FAM," katanya.

Omar berkata FAM berharap tindakan terhadap FAS dan KAFA akan menjadi pengajaran kepada semua pasukan bolasepak lain yang terlibat dalam Liga Malaysia.

"Bermula dari insiden ini, FAM akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pasukan yang didapati bersalah dan tidak akan berkompromi dalam hal keselamatan," katanya.

Pada musim lepas, KAFA didenda RM50,000 gara-gara tindakan liar penyokongnya ketika menentang Negeri Sembilan pada perlawanan akhir Piala Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Selain itu, pasukan berkenaan turut diarah menanggung kos kerosakan stadium yang berjumlah RM138,150.