Saturday, August 7, 2010

KENAPA DAP MAHU HALAU MELAYU, BUMIPUTERA DARI BANDAR

"Apa maknanya jika orang Melayu tidak dapat tinggal di bandar-bandar besar? Ini bermakna tidak akan kedengaran lagi azan dan masjid pun semakin lengang. Ingatkah sebelum ini ada pemimpin DAP di Selangor dan Pulau Pinang yang mahukan azan Subuh diperlahankan? Dengan berkurangnya orang Melayu dan bumiputera ‘dihalau dari bandar’ dengan tiadanya diskaun untuk membeli rumah, agama Islam berjaya ‘dialihkan’ ke tempat lain dan semakin berkurangnya pengundi Melayu dan slam. Siapa rugi? Orang Melayu itu 100 peratus UMNO kah? Bukankah sebahagiannya orang PAS?"

Oleh Abdul Latiff Muda

Apabila Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Senator Datuk Dr Awang Adek Hussein mengajak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu tampil melahirkan pendirian masing-masing sama ada menyokong atau sebaliknya cadangan supaya UMNO dan PAS duduk semeja bagi membincangkan mengenai perpaduan Melayu, ia mempunyai signifikannya sendiri.

Pandangan yang dikemukakan pada 25 Julai itu meminta pihak yang terbabit secara langsung ini termasuk golongan ulama, profesional, persatuan, pihak universiti dan persatuan ibu bapa dan guru (PIBG) kerana ia pentin g untuk agama dan survival bangsa Melayu.

Anggota Majlis Tertinggi Umno itu berkata mereka boleh melahirkan pendirian itu menerusi forum dan resolusi serta konvensyen untuk diserahkan kepada kedua-dua pemimpin parti berkenaan untuk dipertimbangkan.

Sehingga hari ini hanya segelintir sahaja yang berani tampil untuk membuat pendirian tetapi ia jauh daripada mencukupi, kata Dr Awang Adek yang juga Timbalan Menteri Kewangan.

"Soal perpaduan Melayu dan masa depannya tidak boleh diserahkan kepada pemimpin kedua-dua parti politik itu (sahaja)," katanya ketika berucap pada majlis pertemuan dengan veteran Umno di Bachok itu.

Menghairankan kerana NGO di negeri-negeri yang mempunyai penduduk Melayu dan Islam bagaikan selesa pada ketika rakan mereka di Selangor dan Pulau Pinang semakin terhimpit.

Mereka seolah-oleh tidak melihat bagaimana orang Islam dan Melayu semakin ‘dianianya’ oleh Kerajaan Negeri yang diterajui pakatan pembangkang begitu ‘sombong’ dan ‘angkuh’ membuiat saranan dan tindakan di depan mata orang Melayu dan Islam.

Contohnya, pada 26 Julai lalu, ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mencadangkan agar kerajaan memansuhkan dasar pemberian diskaun kepada bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan mewah di Selangor.

Pemimpin DAP Selangor itu mencadangkan supaya kerajaan Selangor memansuhkan dasar pemberian diskaun tujuh peratus kepada pembeli Bumiputera dalam pemilikan hartanah komersil dan kediaman mewah yang bernilai lebih RM500,000.

Kenyataan itu mendorong Pergerakan Pemuda UMNO Selayang dan Gombak membuat laporan polis semalam, supaya pihak berkuasa melakukan siasatan dan mengambil tindakan tegas mengenainya.

Sehingga ini, tiga persatuan perniagaan Bumiputera semalam menyatakan pendirian bahawa mereka tidak bersetuju dengan cadangan memansuhkan diskaun Bumiputera untuk pembelian hartanah bernilai RM500,000 ke atas di Selangor.

Tiga persatuan itu ialah Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS), Gabungan Persatuan Usahawan Melayu Selangor (GAPUMS) dan anggota Majlis Perniagaan dan Ekonomi Melayu Malaysia.

Timbalan Pengerusi DPMMS, Datuk Mohd Karim Abdullah Omar, berkata cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, berhubung perkara itu masih tidak sesuai dilaksana.

"Ini kerana ekuiti pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera masih di paras rendah," katanya pada sidang akhbar di Shah Alam semalam.

Beliau berkata, setakat ini pemilikan rumah di kalangan Bumiputera tidak melebihi 14 peratus manakala pemilikan premis perniagaan tidak melebihi tiga peratus dan unit industri tidak lebih satu peratus daripada jumlah hartanah di seluruh negara.

Malaysiakini melaporkan, Mohd Karim berkata, jika cadangan memansuhkan diskaun itu dilaskanakan, sukar bagi Bumiputera untuk memiliki hartanah terutama premis untuk perniagaan dan industri.

"Cadangan itu mungkin boleh dipertimbang jika pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera telah meningkat," katanya.

Sementara itu, ketiga-tiga persatuan berkata kerajaan negeri perlu serius dalam mengawal selia pelupusan kuota hartanah Bumiputera oleh pemaju untuk mengelakkan proses pelupusan dibuat dengan tujuan mengaut keuntungan berlebihan.

Ahli Parlimen DAP itu dianggap menimbulkan provokasi dan mencabar Perlembagaan Persekutuan di bawah Perkara 153 dan boleh disabitkan kesalahan di bawah Akta Hasutan.

Apa maknanya jika orang Melayu tidak dapat tinggal di bandar-bandar besar?

Ini bermakna tidak akan kedengaran lagi azan dan masjid pun semakin lengang. Ingatkah sebelum ini ada pemimpin DAP di Selangor dan Pulau Pinang yang mahukan azan Subuh diperlahankan?

Dengan berkurangnya orang Melayu dan bumiputera ‘dihalau dari bandar’ dengan tiadanya diskaun untuk membeli rumah, agama Islam berjaya ‘dialihkan’ ke tempat lain dan semakin berkurangnya pengundi Melayu dan islam.

Siapa rugi? Orang Melayu itu 100 peratus UMNO kah? Bukankah sebahagiannya orang PAS?

Memandangkan kita di Kelantan dan Terengganu belum menerima kesan ini secara terus berhati-hatilah.

Saranan Dr Awang ini besar maknanya untuk pengekalan Melayu dan Islam. Jangan kita jadi macam Luncai yang seronok ‘terjun dengan labu-labunya’ nanti kita memang sorak, tanah kita tergadai.

Saya hairan bagaimana pemimpin PAS Kelantan boleh berdiam diri mengenai soal Islam dan bumiputera ini.

Saya lega kerana Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam berkata PAS berpendapat, hak dan keistimewaan orang Melayu serta bumiputera yang merupakan penduduk majoriti di negara ini perlu dikekalkan termasuk dasar pemberian diskaun dalam pemilikan hartanah.

Ini kerana majoriti penduduk yang miskin adalah kaum bumiputera dan mereka sememangnya berhak mendapat hak dan keistimewaan tersebut.

"(Beri) kepada siapa yang berhak, majoriti adalah yang berhak kerana majoriti yang miskin adalah bumiputera, yang bukan bumiputera tidak lah besar (jumlah) jika dibandingkan bumiputera," katanya selepas majlis pelancaran buku bertajuk Taktik dan Strategi Berpolitik Gaya Khulafa Ar-Rasyidin, hasil karya beliau sempena Jubli Perak Maahad Darul al-Quran di Rusila semalam.

Abdul Hadi bagaimanapun berkata, pada masa yang sama, kaum lain yang miskin juga wajib mendapat hak dan pembelaan sewajarnya daripada kerajaan. Menurutnya, ketika keistimewaan kaum bumiputera dijaga dan dibela, kaum lain tidak boleh diabaikan atau dizalimi.

Abdul Hadi menjelaskan, buat masa ini, tindakan Tony itu belum dibincangkan di peringkat kepimpinan pakatan pembangkang dan kenyataan itu dianggapnya lebih bersifat peribadi.

Jadi apabila Abdul Hadi menegaskan begini, apakah beliau seorang asabiyah dan cauvanis?

Walaupun Presiden PAS itu menyifatkan pandangan Tony sebagai peribadi tetapi hakikatnya inilah pandangan cauvanis Cina yang tidak sudah-sudah mahu menyakiti hati orang Melayu.

Apakah PAS yang hampir keseluruhan ahlinya Melayu boleh bertahan dengan sikap dan perangai pemimpin DAP sedemikian rupa?

Masihkkah PAS sanggup ‘tepek’ dengan DAP bagi memenuhi impian ke Putrajaya?

Dengan kedudukan yang semakin terhimpit sekarang, wajarlah orang Melayu bersatu bukan sahaja dalam konteks perpaduan bangsa tetapi juga agama Islam.

Saya petik sedikit catatan daripada blog http://hambali1.blogspot.com/ untuk difahami oleh yang bukan mengaji sekolah agama atau pondok. Kata-kata Rasulullah SAW apabila eorang lelaki bertanya kepada Rasulullah: "Apakah asabiyah itu seseorang yang kasih kepada kaumnya?" Rasulullah SAW bersabda: "Tidak, tetapi asabiyah ialah orang yang menolong kaumnya atas dasar zalim, " bolehlah dijadikan pegangan.

PELAJAR HADAPI PENYAKIT KRONIK DITIMBANG BANTUAN WANG IHSAN

Pelajar yang menghidapi penyakit kronik seperti kencing manis, lemah jantung dan buah pinggang akan dipertimbangkan untuk diberikan bantuan daripada wang ihsan.

Pengerusi Jawatankuasa Pengagihan Wang Ihsan Kelantan Senator Datuk Dr Awang Adek Hussein berkata perkara itu akan dibincangkan pada mesyuarat jawatankuasa itu datang.

"Mereka perlu dibantu bagi meringankan beban keluarga dan pelajar terbabit," katanya kepada pemberita selepas majlis pengagihan wang ihsan di Sekolah Menengah Kebangsaan Long Yunus di Bachok hari ini.

Pada majlis itu, 1,303 pelajar tingkatan enam dari enam buah sekolah menengah di daerah ini menerima wang ihsan, masing-masing sebanyak RM200.

Awang Adek, yang juga Timbalan Menteri Kewangan berkata sebanyak RM15 juta daripada RM25 juta wang ihsan yang disalurkan kepada Kelantan setakat ini, diperuntukkan untuk bantuan kepada 70,000 pelajar yang memerlukan.

"Pengagihannya (kepada pelajar) dijangka selesai menjelang hari raya aidilfitri bulan depan," katanya.

Sementara sebanyak RM5 juta diperuntukkan untuk diagihkan kepada waris si mati yang terkorban dalam bencana alam seperti banjir dan ribut serta kematian anggota keluarga yang ramai akibat kemalangan jalan raya manakala bakinya RM5 juta akan diagihkan berasaskan keperluan semasa.

Beliau memberi jaminan pengagihan wang berkenaan adalah adil dan telus tanpa pilih kasih dan fahaman politik.

PAS KELANTAN AKUI KELEMAHAN PENGUATKUASAAN DASAR ISLAM

PAS Kelantan yang telah 20 tahun memimpin pentadbiran negeri mengakui terdapat kelemahan dalam penguatkuasaan dasar Islamnya selama ini.

Timbalan Pesuruhjaya 3 PAS negeri, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, dasar ‘Membangun Bersama Islam’ yang menjadi teras kerajaan sejak mula memerintah masih kekal namun penguatkuasaan yang lemah adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan.

“Dari segi dasar kita tidak berubah, kekal, cuma mungkin penguatkuasaan ada kekurangan dan kelemahan, jadi kita akan ambil perhatian.

“Sudah namanya manusia jadi adalah kelemahan, tapi dasar tidak berubah, cuma pelaksanaan,” katanya kepada pemberita selepas mewakili Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melancarkan Tabung Ihya’ Ramadan di Kota Bharu, kelmarin.

Mohd. Amar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Islam dan Dakwah negeri mengulas pelaksanaan dasar Islam yang menjadi moto kerajaan negeri kebelakangan ini didapati semakin longgar.

Antara, terdapat papan iklan di beberapa lokasi strategik termasuk bersaiz besar di bandar ini menggunakan model wanita yang tidak menutup aurat.

Keadaan ini berbeza pada zaman awal pemerintahan PAS apabila semua papan tanda memaparkan gambar wanita termasuk bukan Islam yang menampakkan bahagian rambut dan dada akan dihitamkan.

Kerajaan negeri juga seolah-olah dwistandard apabila penganjuran satu acara oleh agensinya sendiri di Muzium Kelantan di sini, membiarkan persembahan seorang wanita dengan ular selama sebulan berlangsung walaupun dia secara jelas tidak menutup aurat.
Mohd. Amar berkata, pihaknya akan mengambil perhatian lebih serius selepas ini dan berusaha memastikan dasar yang ada diikuti.


“Kita akan ambil perhatian, mungkin kita terlepas pandang, kadang-kadang ada gambar tidak menutup aurat pada papan tanda tetapi itu sebahagian sahaja, secara umum dasar kita kekal,” katanya.

'PERANG SAUDARA' RANTAU PANJANG BOLEH DISELESAIKAN - TOK PA

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed yakin "perang saudara" dalam Umno Bahagian Rantau Panjang dapat diselesaikan sebelum pilihan raya umum akan datang.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata kemelut yang dihadapi Umno bahagian itu lebih bersifat "perang saudara" kerana melibatkan dua pihak berbeza pendapat.

"Pada Sabtu, kita telah mengadakan pertemuan antara kedua-dua pihak saudara yang berperang secara aman dan kedua-dua pihak telah mengeluarkan pandangan mereka.

"Namun, mesyuarat itu lebih kepada mendengar pandangan mereka secara umum untuk mengenal pasti masalah pokok yang menyebabkan pertentangan timbul, dan saya akan pergi secara mendalam dalam isu perang saudara ini untuk mencari jalan penyelesaian," katanya.

Beliau menyatakan selepas mempengerusikan mesyuarat pertama Umno Bahagian Rantau Panjang setelah Badan Perhubungan Umno Kelantan mengambil alih pengurusan dan pentadbiran 22 Julai lepas.

Perpecahan di kalangan pemimpin Umno bahagian itu yang berlarutan sejak sekian lama, telah menyebabkan kedua-dua kumpulan mengadakan mesyuarat perwakilan secara berasingan pada Jun lepas.

Satu mesyuarat dijalankan oleh Ketua Bahagian Umno Rantau Panjang Abdullah Yassin manakala satu lagi oleh bekas ketua bahagian itu, Datuk Mohd Zain Ismail.

Sehubungan itu, Majlis Tertinggi Umno pada 22 Julai lepas telah memutuskan supaya Badan Perhubungan Umno Kelantan mengambil alih pentadbiran bahagian berkenaan.

Mustapa bagaimanapun, tidak memberikan tempoh masa yang khusus bila masalah di bahagian itu akan dapat diselesaikan.

"Ia bergantung kepada masalah dasar yang kita sedang tangani. Kita harapkan ia akan diselesaikan secepat mungkin, kalau boleh sebelum pilihan raya umum," katanya.

Beliau berkata Umno Kelantan juga akan melancarkan majlis Juara Rakyat pada hari keempat puasa di Rantau Panjang sebagai bukti perpaduan di kalangan anggota umno bahagian itu masih utuh.

UNDIAN PIALA MALAYSIA - KELANTAN KUMPULAN A

Naib Juara Liga Super musim ini, Kelantan, Negeri Sembilan, KL Plus dan PKNS akan bermain dalam Kumpulan A bagi saingan Piala Malaysia 2010.

Terengganu, Pahang, Kuala Lumpur dan Sabah menghuni Kumpulan B.

Juara Liga Super, Selangor diundi dalam Kumpulan D bersama T-Team, Perlis dan Felda United.

Satu lagi kumpulan iaitu Kumpulan C dibarisi Johor FC, Kedah, Perak dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

BUMIPUTERA JANGAN PERLEKEH SUMBANGAN DEB

Bumiputera diingatkan supaya tidak memperlekeh sumbangan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang telah membantu dalam membangunkan sosioekonomi masyarakat Malaysia sehingga kini.
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata kejayaan terbesar dasar itu ialah memberi peluang pendidikan kepada masyarakat sehingga tertubuhnya Universiti Teknologi Mara dan syarikat besar seperti Permodalan Nasional Bhd.

"Jangan memperlekeh DEB kerana dengan adanya dasar tersebut, kita dapat peluang untuk belajar sehingga ke tahap ini," katanya ketika merasmikan Seminar Rancangan Malaysia Ke-10 di Kuala Lumpur hari ini.

Seminar itu dianjurkan oleh Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) dan Yayasan Kajian dan Pembangunan DPMM.

Mustapa berkata fokus kerajaan dalam RMK-10 ialah pembangunan kapasiti dan akan menggunakan segala pengajaran dan pengalaman yang diperoleh melalui DEB untuk memastikan kejayaan rancangan tersebut.

"Saya akan bawa segala cadangan di sini ke Mesyuarat Peringkat Tertinggi Agenda Pembangunan Bumiputera yang akan dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak lama lagi," katanya.

Mesyuarat pertama yang dijangka berlangsung 12 Ogos ini, akan diadakan setiap tiga bulan sekali, di mana ia akan merancang, menyelaras dan memantau pelaksanaan agenda pembangunan Bumiputera.

Terdahulu, Presiden DPMM Syed Ali Alattas mencadangkan kerajaan menubuhkan Tabung Pembangunan Usahawan bernilai RM1 bilion, dengan tidak kurang daripada 30 peratus kontrak kerajaan diberikan kepada Bumiputera.

Pada sidang akhbar, Mustapa turut menolak dakwaan luar yang kononnya Bumiputera merupakan punca utama kemerosotan pelaburan langsung asing (FDI).

"Ia bukan isu," katanya sambil menambah jumlah penglibatan Bumiputera dalam sektor pembuatan, yang merupakan sektor utama penyumbang FDI, sangat sedikit.

Selain itu, beliau juga mencadangkan penubuhan dewan perniagaan 1Malaysia bagi usahawan muda pelbagai bangsa yang berumur 35 tahun ke bawah, dalam usaha untuk merapatkan jurang antara kaum.

"Saya dapati jurang antara usahawan-usahawan muda Melayu dan bangsa lain semakin ketara dan ini agak berbahaya dan boleh menjejaskan kedudukan ekonomi pada masa hadapan," katanya.

Dengan penubuhan itu, yang akan dimulakan oleh Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM), beliau berharap usaha kerjasama strategik dapat diwujudkan, sekaligus dapat mengekalkan perhubungan harmoni antara kaum bagi kesejahteraan negara pada masa hadapan.

PROMOSI PELANCONGAN IBADAH SEMPENA RAMADAN

Kerajaan negeri Kelantan akan memperhebatkan promosi pelancongan ibadah sempena bulan Ramadan ini bagi menggalakkan pelancong domestik mengikuti program Ihyat Ramadan bersama penduduk tempatan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kebudayaan dan Pelancongan negeri Datuk Takiyuddin Hassan berkata program Ihyat Ramadan di perkhemahan Ramadan itu akan diadakan di perkarangan Stadium Sultan Mohamad Ke-IV sepanjang bulan puasa ini.

"Kerajaan negeri telah meminta pengusaha hotel dan resort supaya mengenakan caj istimewa kepada pelanggan beragama Islam sepanjang bulan itu," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Tabung Ihyat Ramadan peringkat negeri di Medan Ilmu, di Kota Bharu, semalam.

Majlis itu disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Agama, Pendidikan dan Dakwah negeri Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang mewakili Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Takiyuddin berkata kerajaan negeri akan membawa dua qari tahfiz al-Quran dari Mesir iaitu Sheikh Ahmad Ramadhan Ayub Musa dan Sheikh Ahmad Rejab Yasin Al-Fayuni untuk mengimankan solat Tarawih sepanjang bulan puasa ini di perkhemahan Ramadan itu.

Beliau berkata sempena bulan puasa, sambutan ambang kemerdekaan di Kelantan tahun ini juga akan disesuaikan dengan program Ihyat Ramadan termasuk berbuka puasa dan solat Tarawih beramai-ramai di padang stadium itu.

BEKALAN AIR BERSIH RM10J DI LOJING

Sungai Berlumpur Tanah Merah di Lojing - Gambar RTM

Projek bekalan air bersih membabitkan peruntukan RM10 juta sedang dalam pembinaan di sini bagi kemudahan penduduk di Jajahan Kecil Lojing.

Ketua Jajahan Kecil dan Pejabat Tanah Lojing, Nik Abdul Rahman Nik Yusof berkata projek itu dijangka siap awal tahun depan, berupaya membekalkan 5 juta liter air sehari.

"Peruntukan perbelanjaan bagi projek itu dari geran Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dan ia dilaksanakan oleh Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB)," katanya kepada media selepas majlis Pengurniaan Zakat kepada Masyakarat Orang Asli beragama Islam�yang disempurnakan Tengku Bendahara Kelantan, Tengku Muhammad Faiz Petra di Sekolah Kebangsaan Pos Brooke, di Lojing.

Beliau berkata masalah keperluan air bersih di kawasan itu wujud dua tahun lepas sejak Lojing dibuka untuk projek pertanian tanah tinggi.

"Ini adalah usaha kita bagi mengatasi pelbagai kesulitan yang dihadapi penduduk di Lojing lebih-lebih lagi selepas Perasmian Pelancaran Jajahan Kecil Lojing yang disempurnakan Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra semalam," katanya.

Nik Abdul Rahman berkata selain itu, sebuah mini hidro juga sedang dalam pelaksanaan bertempat di belakang SK Pos Brooke, juga dijangka siap awal tahun depan.

MAJLIS KHATAM AL-QURAAN GANTI PERBARISAN MERDEKA

Ulang tahun kemerdekaan negara tahun ini yang disambut pada bulan Ramadan akan diserikan dengan majlis khatam al-Quran melibatkan penyertaan seramai 3,000 umat Islam.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, majlis khatam al-Quran akan diadakan di dataran Stadium Sultan Muhammad IV di Kota Bharu bagi menggantikan upacara perbarisan yang kebiasaannya diadakan pada pagi 31 Ogos.

Katanya, majlis tersebut merupakan kesinambungan sambutan Ambang Merdeka pada malam 31 Ogos yang akan diisi dengan solat Maghrib, Isyak dan terawih berjemaah di dalam stadium.

"Pada 31 Ogos itu, oleh kerana tidak ada perarakan, jadi pada tarikh itu bermula selepas solat Asar, seramai 3,000 orang akan bergilir-gilir membaca al-Quran di khemah terawih.

"Mereka akan membaca al-Quran secara beramai-ramai dengan sasaran khatam kesemua 30 juzuk sebanyak 30 kali.

"Kalau tidak ada halangan, majlis khatam itu juga akan dihadiri oleh Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Tabung Ihya' Ramadan di Kota Bharu, semalam.

Pelancaran tabung dilakukan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Islam dan Dakwah negeri, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah mewakili Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Hadir sama, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam (MPKB-BRI), Datuk Ahmad Mahmood dan dua imam terawih jemputan dari Mesir iaitu Syeikh Ahmad Rejab Al-Fayumi dan Syeikh Ahmad Ramadhan Al-Fayumi.

Pada majlis itu, sebanyak RM200,000 sumbangan awal daripada pelbagai agensi kerajaan, swasta dan orang ramai berjaya dikutip.

Takiyuddin berkata, kerajaan negeri akan memulakan acara Ambang Merdeka di stadium dengan majlis berbuka berpuasa serta solat jemaah, diikuti forum kemerdekaan sementara menanti detik 12 tengah malam.

"Anggota keselamatan seperti polis dan tentera diharap dapat solat berjemaah bersama-sama dan menunaikan solat terus dalam pakaian uniform mereka," katanya.

Sementara itu, jelasnya, program Ihya' Ramadan yang masuk tahun ke-17, akan dicatatkan dalam Malaysia Book of Records apabila seorang bekas pensyarah universiti tempatan dipanggil menghasilkan kerja tangan 'menulis' surah Yasin di atas papan sepanjang 500 kaki (kira-kira 152 meter).

"Beliau yang merupakan seorang orang kurang upaya (OKU) akan menggunakan rotan yang dipaku atas papan untuk menulis surah Yasin itu.

"Di samping itu, kita akan mengadakan majlis 1,000 orang membaca surah Yasin yang diketahui mempunyai banyak kelebihan," katanya.

Dalam masa sama, Takiyuddin berkata, pihaknya akan menggiatkan promosi program Qaryah Ramadan yang berpusat di dataran Stadium Sultan Muhammad ke-IV sebagai pakej pelancongan agama bagi menarik penduduk luar Kelantan menyambut puasa di negeri ini.

KARNIVAL KEUSAHAWANAN CHENG HO OKTIBER DEPAN

Kerajaan Kelantan akan menganjurkan satu karnival keusahawanan secara besar-besaran pada 1 Oktober ini sempena sambutan ulang tahun ke-20 pentadbiran PAS di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO negeri Abdul Fatah Mahmood berkata karnival yang dinamakan 'Karnival Cheng Ho' itu dijangka disertai beberapa negara Asia termasuk China dan akan menyediakan kira-kira 250 gerai.

"Karnival usahawan Cheng Ho akan menjadi kayu pengukur kepada belia menunjukkan kebolehan usahawan tempatan, khasnya dalam menyaingi usahawan luar negara," katanya kepada pemberita selepas penutupan Konvensyen Belia Kelantan 2010, di Kota Bharu, hari ini.

Beliau berkata karnival tiga hari itu dijangka dirasmikan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Terdahulu semasa berucap, Abdul Fatah berkata kerajaan Kelantan berhasrat melahirkan 4,500 belia usahawan dalam pelbagai bidang termasuk MLM (Multi-Level Marketing) di seluruh negeri dalam tempoh terdekat.

Langkah itu bertujuan menjadikan golongan belia sebagai pemacu dan penyumbang kepada ekonomi bumiputera khususnya di Kelantan, katanya.

ANGGOTA POLIS MENINGGAL SELEPAS CEDERA PARAH KEJAR SUSPEK

Anggota polis yang cedera parah di kepala akibat dirempuh sebuah treler ketika sedang mengejar seorang suspek yang melarikan diri dari sekatan polis di Sentul semalam, meninggal dunia hari ini.

L/Kpl Nik Hafizie Nik Din, 25, meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL) kira-kira 10.45 pagi.

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Zakaria Pagan berkata laporan bedah siasat mendapati mangsa meninggal dunia akibat pendarahan yang teruk di kepala akibat kemalangan itu.

Dalam insiden semalam, Nik Hafizie mengalami kecederaan parah di bahagian kepala apabila motosikal yang ditunggangnya dirempuh sebuah treler ketika beliau sedang mengejar seorang suspek bersenjatakan parang berhampiran bulatan di Segambut.

Zakaria yang ditemui pemberita di surau kuarters HKL di Kuala Lumpur hari ini berkata suspek dalam kes itu masih bebas.

"Suspek berjaya melarikan diri, setakat ini tiada tangkapan dibuat terhadap suspek dan polis masih meneruskan siasatan," katanya.

Zakaria berkata ketika hayatnya Allahyarham seorang yang berdisiplin dan berperibadi baik serta disenangi oleh kesemua anggota pasukan.

"Dia juga seorang yang berani dan rajin. Allahyarham menemui ajal sebagai seorang pahlawan dan saya bangga dengan keberaniannya ketika menjalankan tugas," katanya.

Ayah mangsa, Nik Din Wan Muda, 49, berkata mangsa merupakan anak tunggal lelaki dari enam adik beradik serta seorang anak yang manja dan bertanggungjawab.

"Sejak kecil lagi dia telah diasuh dengan seni mempertahankan diri dan saya memberi sokongan penuh ketika mangsa menyatakan hasratnya ingin menyertai pasukan polis," katanya.

Jenazah Nik Hafizie dimandi dan disembahyangkan di surau HKL itu kira-kira 1 petang tadi sebelum dibawa dengan van jenazah polis untuk dikebumikan di kampung halamannya di Gua Musang, Kelantan petang ini.

RAJA PERMAISURI AGONG DIHINA PUN TIDAK APA?

Daripada http://teganukini.blogspot.com/ (Friday, 6 August 2010)

The chronology on the 'royal snub' issue

JULY 4 (2010): Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah showed up at the Selangor Tourism's Islamic song festival, but Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, State executive councillors, other elected representatives and senior civil servants were apparently “out of town”.

JULY 4: State executive councillor for Tourism, Consumer Affairs and Environment Elizabeth Wong, who was in Shanghai, China, on the same day for to an exhibition, issued showcause letters to Tourism Selangor and the event's promoter, Out of This World Sdn Bhd (O2TW), holding them responsible for the fiasco and to arrange to meet the Sultan of Selangor and the Queen to seek forgiveness.

AUG 2: Tourism Selangor general manager Noorul Ashikin Mohd Din said the State government was awaiting a date to explain the fiasco to the Queen.

AUG 3: The State government claimed the Queen attended the event in her personal capacity. Said State political secretary to the Selangor Menteri Besar, Faekah Husin: “Suddenly, the Queen felt like coming. We, at State-level, did what we could and arranged the necessary protocol for her." Selangor Tourism and O2TW confirmed getting showcause letters from Wong. Meanwhile, State executive councillor for Women Affairs, Science, Technology and Innovations Rodziah Ismail said Khalid had apologised to the Sultan of Selangor over the incident.

AUG 5: Khalid said there was no need to apologise as the Queen came to the event in her private capacity on the invitation of the organiser.


Sebagai anak Terengganu, saya malu dan marah apabila kerajaan Selangor menghina Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah pada majlis Islamic Song Festival di Shah Alam 4 Julai lalu.

Saya tidak faham kenapa pemimpin kita – UMNO dan Melayu – dari bawah hinggalah ke Perdana Menteri boleh buat tidak tahu dengan insiden itu.

Mana pemimpin UMNO yang sering mempertahankan institusi Raja yang sering melaung dan memekik-mekik kononnya Raja mereka tidak boleh disentuh?

Mana Pemuda UMNO yang kononnya menjadi banteng hadapan mempertahankan institusi Raja yang tidak sanggup melihat Raja mereka dihina?

Paling celaka, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mengatakan keberangkatan Raja Permaisuri Agong ke majlis itu atas kapasiti peribadi.

Pada Isnin 2 Ogos lalu, akhbar The Malay Mail telah mengeluarkan laporan bertajuk "Being Frank: Selangor's Royal Snub, Date with the Queen" dan satu lagi artikel "It was not a royal snub" keluaran Selasa, yang telah mendapat perhatian Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Tuanku Nur Zahirah.

Laporan "It was not a royal snub" menyatakan bahawa kerajaan Selangor mendakwa Tuanku Nur Zahirah menghadiri majlis anjuran Pelancongan Selangor itu atas kapasiti peribadi di mana beberapa pemimpin penting kerajaan negeri itu tidak hadir.

Laporan itu juga menyebut ketidakcekapan kerajaan negeri menganjurkan acara itu telah memalukan Tuanku Nur Zahriah kerana tidak kehadiran pentadbir utama negeri termasuk Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyambut ketibaan Baginda.

Majlis itu hanya dihadiri oleh kurang darpada 200 orang dalam Stadium Tertutup Malawati di Shah Alam yang mempunyai kapasiti 5,000 penonton dan kegagalan kerajaan negeri memaklumkan kepada Sultan Selangor mengenai kehadiran Baginda pada majlis itu.

Istana Negara menafikan bahawa keberangkatan Istana Negara dalam kenyataan, lewat petang semalam berkata keberangkatan Tuanku Nur Zahirah ke majlis itu merupakan acara rasmi baginda.

"Pentadbiran Istana Negara ingin menasihati pihak yang terlibat dalam perkara ini supaya tidak mengulangi perkara seperti itu dan sentiasa berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan yang mungkin boleh disalahtafsirkan oleh rakyat," kata kenyataan itu di Kuala Lumpur.

Istana Negara mendapati mesyuarat persediaan menyambut keberangkatan Baginda ke majlis itu diadakan melibatkan pihak Istana Negara, penganjur serta jabatan dan agensi kerajaan negeri yang terdiri daripada Pejabat Menteri Besar Selangor, Bahagian Khidmat Pengurusan SUK, Bahagian Protokol SUK dan Tourism Selangor dan dipengerusikan oleh Pengurus Besar Tourism Selangor.

"Istana negara juga menolak laporan yang menyatakan Baginda meninggalkan majlis lebih awal daripada yang dijadualkan, pada hal sebenarnya pihak penganjur telah dimaklumkan terlebih dahulu bahawa Baginda tidak akan menyertai majlis santapan selepas konsert tersebut," kata kenyataan itu.

Sebagai rakyat Terengganu yang berasa geram, malu dan sakit hati dengan tindakan itu berharap pemimpin negeri tampil ke hadapan membuat kenyataan dan biarlah pemimpin UMNO di Kuala Lumpur, Putrajaya atau juga Selangor hanya berdiam diri.

Mungkin mereka sibuk dengan tugas masing-masing dann tidak sedar kerajaan Pakatan Pembangkang yang diterajui oleh Tan Sri Khalid Ibrahim itu sanggup memalukan Istana Negara.

Lebih memalukan, seperti laporan http://www.lawi-ayam.blogspot.com/ yang memetik Parpukari dan MyKMU.net melaporkan Kerajaan Negeri Selangor akan menghadap Tuanku Nur Zahirah bagi memohon maaf terhadap insiden memalukan yang berlaku ketika baginda hadir merasmikan acara Festival Lagu-Lagu Islamik Antarabangsa 4 Julai lalu.

Menurut http://parpukari.blogspot.com/ laporan akhbar The Malay Mail 2 Ogos 2010, antara insiden memalukan itu termasuk kegagalan pegawai-pegawai tertinggi kerajaan negeri termasuk Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menjemput ketibaan Seri Paduka pada acara tersebut.

Selain itu, hanya kira-kira 200 pengunjung hadir pada festival yang diadakan di Stadium Tertutup Melawati yang mampu memuatkan 5,000 orang penonton itu.

Lebih memburukkan keadaan apabila kerajaan negeri turut gagal memaklumkan kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengenai kehadiran Raja Permaisuri Agong ke acara tersebut.

Pengurus Besar Pelancongan Selangor, Noorul Ashikin Mohd. Din berkata, kerajaan negeri sedang menunggu pihak istana bagi memaklumkan tarikh untuk pihaknya menghadap Seri Paduka bagi menjelaskan perkara itu.

Beliau berkata, pihaknya yang diketuai Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong akan menghadap Tuanku Nur Zahirah nanti.

Noorul Ashikin berkata, pihaknya tidak dapat bertemu dengan baginda lebih awal memandangkan jadual ketat Raja Permaisuri Agong sebelum ini.

Dalam pada itu, Exco Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, Abdul Khalid sebelum ini telah mengemukakan permohonan maaf kepada Sultan Selangor ekoran insiden tersebut.

Katanya, kerajaan negeri telah membincangkan perkara tersebut dan akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak yang bertanggungjawab terhadap kejadian itu.

Lawi-ayam yang memetik MyKMU.Net dengan tajuk “LAYAKKAH RATU BOGEL MENGADAP TUANKU PERMAISURI? ‘ mempersoalkan, apakah “Barang kangkang macam ni diarah jumpa Permaisuri Agong...nak mohon maaf atau nak hina Permaisuri negara ini?”

Entri pada blog itu menyebut: “Sikap kurang ajar terhadap institusi beraja yang ditunjukkan Kerajaan Negeri Selangor berhubung penganjuran majlis yang melibatkan kebawah DYMM Raja Permaisuri Agong baru-baru ini merupakan satu kesalahan yang asalnya disangka sebagai kesilapan pihak-pihak tertentu.

Bagaimana pun cadangan Khalid Gagap menghantar Ratu Bugilnyanya menghadap kebawah DYMM Raja Permaisuri untuk meminta maaf, mendedahkan maksud sebenar bahawa kejadian memalukan tersebut adalah sebenarnya dirancang secara halus bagi memalukan institusi beraja di Negara ini.

Keberadaan Khalid Gagap di kerusi MB hari ini adalah kerana sokongan DAP walaupun yang lebih layak adalah Azmin sebagai PesuruhJaya PKR Selangor. Tanpa jawatan politik yang meletakkannya di kerusi sekarang dahulu, sudah tentu penggal ini lebih merupakan penggal terakhir Khalid Gagap sebagai MB - jika ditakdirkan pembangkang menang lagi di Selangor dalam PRU 13.

Tetapi dengan sokongan DAP, sudah tentu hasrat dan niat Khalid untuk kekal memerintah akan terlaksana. Secara halus Khalid melaksanakan agenda jahat DAP ke atas institusi beraja di Malaysia dengan tindakan-tindakan yang disengajakan ini.

Takkanlah bahagian protocol istana gagal untuk memaklumkan kerajaan negeri dan pihak Istana Selangor mengenai kehadiran DYMM Raja Permaisuri Agong?

Sudah tentu ini tidak akan berlaku melainkan atas sebab-sebab yang disengajakan di pihak kerajaan negeri sebab belum pernah kita mendengar kegagalan sedemikian di negeri-negeri lain.