Monday, October 3, 2016

Husam - Berapa Kekayaan Sebenar Hutan & Berapa Bayaran Kepada KPK?


Hari ini Kerajaan Kelantan mengeluarkan arahan menghentikan kegiatan pembalakan serta merta di Hutan Simpan Balah sehingga dimaklumkan kelak.

Pengarah Jabatan Perhutanan negeri, Zahari Ibrahim berkata, keputusan itu dibuat pagi ini.

Berita baik ini bukan sahaja wajar diterima baik oleh pihak berkepentingan tetapi khusus buat Ahli Dewan Undangan Salor, Datuk Husam Musa.

Semalam beliau mencadangkan pembalakan di kawasan protes Orang Asal dihentikan.

Pengumuman oleh Kerajaan Kelantan mengarahkan aktiviti pembalakan di Hutan Simpan Kekal (HSK) Balah, Gua Musang dihentikan sementara berkuat kuasa hari ini berikutan bantahan daripada penduduk Orang Asli di kawasan berkenaan, memang dialu-alukan.

Husam, melalui Facebooknya berkata, langkah pembekuan sementara bagi dua blok pembalakan di Hutan Simpan Balah adalah sangat tepat. Ia selari dengan cadangan beliau kelmarin.

“Tidak sukar untuk Kerajaan Kelantan menunjukkan keprihatinan selanjutnya seperti diajar oleh Islam. Antaranya dengan melaksanakan kajian Impak Sosial dan Ekologi sepenuhnya, menimbangkan pewartaan zon kekal tanpa pembalakan untuk kelangsungan kesejahteraan Orang Asli dan menimbang pemberian hak milik,” katanya.

Pada masa sama, kerajaan mesti telus memaklumkan kekayaan sebenar isi hutan terlibat, katanya.

Selain itu menurut beliau, jika dakwaan Persatuan Pembalak Kelantan mereka mengalami kerugian sebanyak RM 50 juta kerana LIMA HARI SAHAJA operasi tidak dapat dijalankan adalah benar, bayangkan kekayaan sebenar hutan berkenaan.

Kawasan ini, ikut kenyataan Pengarah Hutan sebelum ini, adalah dalam Kawasan konsensi Kompleks Perkayuan Kelantan(KPK).

“Sebelum ini saya telah nyatakan KPK telah gagal meletakkan nilai yang setara dengan kawasan pembalakan miliknya. Jika kerugian RM 50 juta itu termasuk dua blok milik KPK, berapakah jumlah bayaran yang diterima oleh KPK?” tanya beliau

Zahari,,.umum keputusan pagi ini.
Husam seterusnya berhujah,  “Sepadankah perolehan KPK dan hasil kayu yang diperolehi pembalak? Ketelusan Kerajaan Negeri Kelantan sekali lagi dituntut.”

Pada Rabu lepas, sekumpulan lebih 200 Orang Asli dilaporkan membuat bantahan supaya aktiviti pembalakan itu dihentikan termasuk dengan membuat sekatan bagi menghalang pengeluaran balak dari kawasan berkenaan dan tindakan pembalak merobohkan sekatan itu telah mencetuskan kekecohan.

Penduduk Orang Asli berkenaan mendakwa kawasan antara Pos Tohoi dan Pos Simpor, Gua Musang itu adalah tanah nenek moyang mereka yang diceroboh pembalak manakala pembalak pula mendakwa mereka mempunyai lesen sah untuk melakukan kerja pembalakan.

Dalam kenyataannya  kelmarin, Husam berkata bagi kebaikan semua pihak, beliau mencadangkan Kerajaan Negeri serta merta membekukan kegiatan pembalakan di kawasan berkenaan buat sementara waktu.


Dengan berbuat demikian katanya, bolehlah pihak Kerajaan Negeri melantik konsultan bebas menjalankan kajian Impak Sosial dan Ekologi kepada komuniti berkenaan untuk menilai samada kegiatan berkenaan boleh diizinkan semula atau memerlukan pengubahsuaian atau pembatalan.

"Pemimpin Kerajaan Negeri sendiri dalam situasi seperti ini perlu melawat kawasan terbabit, berdialog dengan komuniti terlibat dan jika perlu, membayar ganti rugi yang sesuai.

"Ini boleh membantu membuang kekeruhan dan pandangan negatif masyarakat Orang Asli kepada pihak-pihak tertentu secara keseluruhan," katanya.

Bagi Husam, Kerajaan Negeri dan agensi terbabit seharusnya sedar tanggung jawab sosial sewajarnya mengatasi pertimbangan komersil semata-mata.

Menurut Pengarah Jabatan Perhutangan Kelantan, keputusan itu dibuat untuk memastikan situasi aman di kalangan Orang Asli dan pembalak yang berhadapan halangan Orang Asli di kawasan itu.Menurutnya,  keputusan oleh kerajaan PAS negeri itu turut mendapat persetujuan semua pihak.

Sebelum ini, pihak yang tidak bersetuju dengan kegiatan pembalakan itu telah menghalang kegiatan berkenaan di hutan simpan itu bagi mengelak lori daripada keluar kawasan berkenaan.

Halangan ke kawasan itu dibentuk di dua lokasi iaitu kira-kira 70 kilometer dari Gua Musang dan di Pos Tohoi-Pos Gob serta satu lagi di Kampung Berik di Pos Pasik.


Pada ketika keadaan tenang ini sewajarnya kerajaan negeri Kelantan wajar mencari jalan penyelesaian isu untuk untuk kepentingan semua pihak.