Monday, December 19, 2016

Mustapa Minta Kerajaan Kelantan Prihatin Nasib KAFA, Sebenarnya Beliau Pun Mampu Melakukannya....

 

“Sewajarnya selain meminta kerajaan negeri, Mustapa juga boleh sama-sama berusaha melalui  ‘kebijaksanaannya’ mendapatkan sokongan Putrajaya dan pelabur, sekurang-kurangnya untuk musim 2017.”

Sukan bolasepak di Kelantan merentasi parti politik.

Selain penyokong, pegawai Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) juga terdiri daripada pemimpin politik dari parti yang ‘berlawanan sepanjang masa’.

Malah penyokong Kelantan, terutamanya kalangan muda dapat melupakan ‘persengketaan politik mereka’ apabil menyokong pasukan Kelantan yang turut dikenali sebagai The Red Worriors (TRW).

Namun langit tidak selalunya cerah untuk bolasepak Kelantan, khususnya KAFA.

Malah dikatakan, kemenangan Tan Sri Annuar Musa di Parlimen Ketereh pada pilihan raya umum lalu turut disebabkan oleh popularitinya melalui kejayaan TRW.

Orang muda menyokong beliau bukan sahaja di padang tetapi juga di peti-peti undi di seluruh Ketereh yang membolehkan beliau mencapai kemenangan, walaupun agak tipis.

Prestasi TRW musim lalu selepas  menamatkan kempen Liga Super, mereka berada di kedudukan keempat dengan mengumpul 29 mata manakala pada saingan Piala Malaysia pula, mereka tersingkir di peringkat suku akhir selepas tewas kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pada kempen Piala FA pula, skuad The Red Warriors itu tewas kepada Kedah pada saingan pusingan kedua.


Selepas ditinggalkan Annuar, KAFA terumbang-ambing seketika dan kini  (KAFA) perlu bekerja keras dalam tempoh dua minggu untuk mencari dana berjumlah RM14.2 juta.

Ia bagi memastikan Kelantan terus kekal beraksi dalam saingan Liga Malaysia (Liga M) musim 2017.

Sebelum ini ada laporan mengatakan KAFA mungkin  menarik diri daripada Liga-M jika gagal mendapatkan dana mencukupi sebelum bermula kancah baharu 2017.

Berikutan itu, Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dicadangkan mengambil alih jawatan Presiden KAFA.

Namun dalam kenyataanya sebelum ini, Ahmad menolak cadangan supaya beliau menerajui Kafa kerana faktor liabiliti.


Pemangku Presiden KAFA, Datuk Seri Afandi Hamzah kelmarin mendedahkan, badan induk itu hanya mempunyai dana berjumlah RM800,000 ketika ini.

Afandi berkata, jumlah tersebut jauh daripada mencukupi bagi membolehkan Kelantan terus kekal bersaing di Liga M.

Beliau ulangi, KAFA tidak menolak kemungkinan menarik diri daripada Liga M jika gagal mencari jalan penyelesaian dalam tempoh terdekat ini.

“Keputusan muktamad sama ada Kelantan menarik diri atau tidak bakal diputuskan pada kongres luar biasa KAFA yang akan diadakan pada 29 Disember ini.

“Segala keputusan akan diputuskan dalam kongres tersebut yang bakal diusulkan kepada semua wakil bola sepak jajahan supaya kemelut kewangan dihadapi persatuan diketahui perwakilan yang hadir nanti,” kata Afandi selepas mempengerusikan mesyuarat pengurusan KAFA di Kota Bharu malam kelmarin.

Menteri Besar sebelum ini menjelaskan, kerajaan negeri sudah  memberi bantuan kepada KAFA Sebelum ini termasuk mengurangkan levi dan cukai hiburan.

Semalam Pengerusi Barisan Nasional Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed meminta kerajaan negeri mendahulukan kehendak rakyat Kelantan yang sentiasa menyokong dan meminati The Red Warriors (TRW) sejak sekian lama.

“Ini kehendak rakyat Kelantan, mereka nak TRW terus berjaya dan gah dalam persada bola sepak negara,”katanya.

Mengulas lanjut, Mustapa berkata, sebelum ini KAFA pernah bertemu dengan beliau berhubung masa depan TRW namun masih tiada kata putus dikeluarkan setakat ini.

Namun beliau menegaskan adalah lebih wajar untuk kerajaan negeri mengambil alih tampuk pimpinan KAFA  yang sudah kukuh terbina itu.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata BN Kelantan sangat berharap kerajaan  negeri menimbang semula keputusan untuk tidak melibatkan diri dengan KAFA.

Menurut Mustapa, kerajaan negeri seharusnya mengambil tanggungjawab dan mengikut rentak negeri lain yang mana menteri besar memainkan peranan dalam menerajui badan bola sepak masing-masing.

“Sejak sekian lama bekas Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa memimpin bola dan menjalankan tanggungjawab dengan cemerlang, sehingga legasi bola sepak sudah terbina begitu baik di negeri ini.

“Maka, sudah tiba masa kerajaan negeri pula mengambil alih kerana asas sudah ada dan amat kukuh, mereka ambil dalam keadaan bola sepak Kelantan sudah melonjak dan cukup hebat. Jadi wajarlah timbang semula untuk tidak terlibat dengan KAFA,”katanya.

Mesyuarat pengurusan KAFA kelmarin diadakan khusus bagi membincangkan hala tuju skuad The Red Warriors yang mengalami masalah kewangan kritikal termasuk kekurangan penajaan.

Musim lepas, Kelantan mendapat tajaan daripada syarikat Vida Beauty milik Datuk Seri Hasmiza Othman atau lebih dikenali sebagai Dr. Vida.

Setakat ini, KAFA hanya menerima tajaan-tajaan kecil termasuk daripada Syarikat Eniqworld Enterprise pengeluar produk kecantikan dan minuman berasaskan kesihatan namun tajaan tersebut masih belum mampu menampung perbelanjaan pasukan.

Sewajarnya selain meminta kerajaan negeri, Mustapa juga boleh sama-sama berusaha untuk mengekalkan kegemilangan bolasepak Kelantan yang sudah pun menemui temponya.

Kerajaan negeri mungkin menghadapi masalah kewangan dan Mustapa yang terkenal kerana ‘kebijaksanaannya’ mendapatkan sokongan Putrajaya dan pelabur, boleh membantu sekurang-kurangnya untuk musim 2017.

Selepas ini, melalui jawatankuasa pengurusan baru KAFA, terserahlah kepada mereka untuk mencari penajaan dan menjamin keputusan perlawanan yang lebih baik daripada musim 2016.

Bantuan Mustapa itu sudah pasti berbaloi bukan sahaja dari segi kemajuan sukan tetapi mungkin mendapat ‘laba politik’ seperti yang pernah dirasai Annuar dan kali ini bukan untuk satu kawasan parlimen sahaja sebaliknya akan tempias ke beberapa kawasan parlimen lain.

Apa ditunggu lagi ‘Tok Pa’, bantu dan rasailah labanya nantI.