Tuesday, August 31, 2010

SAMAN - STRATEGI PERMULAAN PAS HADAPI PRU13?

Dah mula dah...godam Petronas samalah dengan godam kerajaan pusat.

Tindakan Kerajaan Negeri Kelantan memulakan tindakan undang-undang dengan menyaman syarikat minyak negara, Petronas kerana tidak membayar royalti semalam dilihat satu langkah untuk ke arah persiapan bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Tindakan Kerajaan PAS Kelantan ini mendapat restu dari rakan Pakatan Rakyat (PR) di peringkat pusat yang akan menjadikan isu tersebut sebagai ‘bom jangka’ yang memberi kekuatan kepada gabungan tersebut bagi meraih sokongan rakyat.

Isu royalti minyak yang berlanjutan selama ini, timbul semula sewaktu kempen pilihan raya kecil DUN Manek Urai tahun lalu.

Ini diikuti dengan tindakan kerajaan pusat pula menyiarkan beberapa dalam akhbar berbahasa Melayu, menyatakan bahawa Kelantan tidak layak menerima royalti minyak kerana ia telah menerima "wang ehsan" sebanyak RM20 juta.

Hujah berkenaan bagaimanapun disangkal oleh bekas naib presiden Umno dan juga bekas pengerusi Petronas Tengku Razaleigh Hamzah yang menyifatkannya sebagai "menghina kebijaksanaan" rakyat Kelantan.

Saman pemula semalam (30 Ogos 2010) merupakan rentetan daripada tindakan kerajaan pimpinan PAS Kelantan pada Mac lalu melantik Tengku Razaleigh sebagai wakil perunding negeri itu untuk menuntut royalti minyak daripada kerajaan pusat.

Kelantan didakwa berhak menerima bayaran royalti minyak antara RM850 juta hingga RM1bilion untuk pengeluaran di pelantar minyak yang terletak sejauh 170 kilometer dari perairan Kelantan.

Exco Kanan kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa sebelum ini berkata bayaran tersebut perlu dibuat mengikut Akta Petroleum 1974 yang membolehkan negeri menerima royalti minyak sebanyak lima peratus daripada hasil perolehan petroleum.

Penganalisis politik yang juga Pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Ahmad Nizamuddin berkata, tindakan PAS Kelantan menyaman Petronas secara tidak langsung memberi kekuatan kepada parti itu untuk mengekalkan pentadbiran parti itu di Kelantan.

Sehubungan dengan itu katanya, Barisan Nasional (BN) perlu memasang strategi baru untuk mengelak ia menjadi isu yang boleh membawa bebanan kepada komponen parti bagi menghadapi pilihan raya seterusnya.

“Apabila ia dibawa ke mahkamah, jangka masa diambil lama dan ia akan berlarutan sehingga bertahun-tahun, oleh itu sekiranya pilihan raya umum akan berlaku dalam masa terdekat ini, isu ini akan menjadi modal politik yang baik untuk berkempen.

“Secara tidak langsung, rakyat negara ini khususnya di Kelantan bersimpati dengan apa yang berlaku dan dizahirkan dalam bentuk undi, ini yang diperlu dan dimahukan PAS,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Semalam, Kerajaan negeri Kelantan, dengan ketuai oleh Menteri Besar, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat, telah memfailkan saman terhadap syarikat minyak negara, Petronas, untuk menuntut royalti minyak yang tidak dibayar sejak 2004.

Saman terhadap Petronas itu meliputi dakwaan melanggar perjanjian kontrak dan juga turut membabitkan isu perlembagaan.

Nik Aziz yang diiringi oleh timbalannya, Datuk Ahmad Yaakob dan exco kanan kerajaan negeri, Datuk Husam Musa dan Datuk Takiyuddin Hassan, menyaksikan saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi Dagang Kuala Lumpur pagi ini. Turut hadir ialah bendahari PAS, Dr Mohd Hatta Ramlli.

Peguam kanan Tommy Thomas mewakili kerajaan Kelantan.

Notis sepanjang 47 halaman itu antara lainnya menuntut:

1. Pelaksanaan spesifik perjanjian petroleum Kelantan.

2. Siasatan dijalankan ke atas Petronas untuk membuat pendedahan penuh berhubung fakta berkaitan bayaran tunai yang perlu dibayar kepada Kelantan.

3. Perintah supaya semua tunggakan bayaran tunai dilunaskan dalam tempoh sebulan daripada perintah mahkamah.

4. Gantirugi beserta kos dan faedah ke atas jumlah yang diperintahkan dibayar.

5. Relief lain dan juga kebebasan untuk memohon.


Ahmad Nazimuddin menambah apa pun keputusan yang diambil oleh mahkamah, sama ada royalti tersebut dikembalikan atau pun tidak, PAS akan memperoleh kemenangan moral untuk parti itu di masa hadapan.

Bersetuju dengan pendapat tersebut, seorang lagi penganalisis politik, Prof Sivamurugan Pandian berkata, tindakan PAS menyaman Petronas ini jika dilihat dari sudut politik tepat pada masanya kerana ia dibuat semasa rakyat mula membicarakan soal pilihan raya.

Berlainan dengan di Terengganu, pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) itu melihat isu tuntutan minyak di Kelantan dilihat lebih unik lebih-lebih lagi Kerajaan Negeri masih lagi di bawah pentadbiran PAS yang telah 20 tahun memerintah.

“Bagaimanapun secara peribadi, saya merasakan isu ini harus diselesaikan di luar mahkamah, perkara ini merugikan rakyat yang berada di tengah-tengah, pertelingkahan dua peringkat kerajaan,” katanya.

ORANG ASLI BANTAH KERAJAAN NEGERI AMBIL TANAH

Penduduk Orang Asli di Rancangan Penempatan Semula (RPS) Sungai Rual dekat sini, membantah tindakan kerajaan negeri mengambil tanah berhampiran kawasan kampung mereka untuk dijadikan Ladang Rakyat.

Mereka menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap penerokaan tanah di kawasan bukit untuk yang menyebabkan kawasan bukit di tarah.

Mustapa Mohamed menyampaikan sumbangan kepada masyarakat Orang Asli di Sungai Rual, Jeli, kelmarin.

Masyarakat Orang Asli merasakan kegiatan ini adalah satu ancaman kerana mereka bergantung kepada hasil hutan seperti memburu dan mencari ubat akar kayu.

Hal ini mengundang kebimbangan kerana akan menjejaskan aktiviti serta pendapatan mereka.

Penghulu RPS Sungai Rual, Rashid Bernas, 30, mendakwa, kawasan yang diambil itu turut melibatkan tanah yang diperuntukkan untuk mereka sejak 50 tahun dulu oleh kerajaan negeri.

Beliau mendakwa, kerajaan juga tidak pernah berbincang dengan mereka terlebih dahulu sebelum mengambil tanah yang dikatakan seluas kira-kira 4,000 hektar itu untuk dijadikan sebagai Ladang Rakyat.

"Tanah ini sebenarnya Rizab Orang Asli selepas tanah rancangan yang mengumpulkan Orang Asli ini dibuka di sini. Kami berhak di atas tanah ini. Kalau ia diambil kami tidak ada tanah lagi selepas ini.

"Kami yang duduk di sini menerima akibat, pendapatan terjejas kerana tidak dapat ke hutan serta pencemaran air yang serius. Adakah ini yang kami dapat dari Ladang Rakyat?" katanya selepas Majlis Mesra Ramadan di Balai Raya RPS Sungai Rual kelmarin.

Majlis tersebut dihadiri oleh Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Mustapa turut menyampaikan sumbangan seperti beras, biskut dan kain kepada penduduk di kawasan tersebut. Sebanyak 118 buah keluarga menerima sumbangan tersebut.

Rashid mendakwa, penduduk di kampung itu tersepit di antara pembangunan dan Ladang Rakyat sehingga menyebabkan mata pencarian mereka terjejas teruk.

Dia turut mendakwa, Ahli Dewan Undangan Negeri Ayer Lanas dari Pas tidak pernah sekali pun datang bertemu untuk berbincang dan membela nasib Orang Asli.

Sementara itu, Ramli Pisang, 49, mempersoalkan pelaksanaan projek itu kerana tidak ada seorang pun daripada 400 penduduk yang menjadi pesertanya.

"Untuk siapa ladang ini? Buat di tempat kami tetapi kami tidak dapat apa. Ini hanya untuk kepentingan mereka sahaja," katanya

Mustapa berkata masyarakat Orang Asli dari suku kaum Jahai di sini perlu dibantu sepenuhnya bagi mempercepatkan pembangunan dari segi pendidikan, ekonomi serta sosial agar mendapat manfaat yang sewajarnya.

Katanya pelbagai kemudahan serta pembangunan diatur kepada mereka yang terbaru ialah sebanyak 19 buah rumah kediaman bagi keluarga dekat sini sedang giat dalam pembinaan dan akan siap tidak lama lagi bertujuan memberikan keselesaan.

“Saya berharap dengan bantuan rumah tersebut dapat mengurangkan sedikit beban mereka yang tidak mampu untuk membina rumah yang sempurna dan kita akan terus mengenal pasti keluarga yang memerlukan rumah agar mereka mendapat rumah yang sempurna kelak.

“Dalam pada itu, projek jalan serta jambatan yang menghubungkan perkampungan Orang Asli Sungai Rual ke bandar Jeli juga dijangka siap setahun lagi dan ia akan memudahkan mereka di sini untuk ke bandar.

“Jika sebelum ini memerlukan masa 45 minit tetapi jika siap kelak jalan tersebut ia hanya memakan 10 minit sahaja,” katanya .

Menurutnya, semua kemudahan tersebut bagi memastikan masyarakat di sini mudah untuk berhubung dengan bandar yang terdekat bagi berurusan serta memberikan kesenangan kepada masyarakat yang berada di pendalaman.

“Pada masa akan datang pelbagai lagi kemudahan dan pembangunan akan disediakan kepada mereka agar perhatian sewajarnya kepada kelompok ini,” katanya.

Utusan Malaysia & Sinar Harian

RUMAH WARGA EMAS DIJILAT API

Pasangan warga emas, Che Daud Mohd Ali, 96, (bertongkat) dan isterinya Che Yam Che Mat, 80 , bersama anak dan cucu-cucunya hanya mampu melihat keadaan rumah mereka yang musnah dijilat api dalam satu kebakaran di Kampung Wakaf Aik, Bachok, semalam (30 Ogos). Lebih menyayat hati, kejadian berlaku menjelang umat Islam menyambut kedatangan Aidilfitri. - Gambar Utusan

JUMLAH KEMATIAN AKIBAT AIDS BERKURANGAN

Jumlah kematian disebabkan AIDS di seluruh negara mencatatkan penurunan daripada 900 kes pada tahun 2008 kepada 805 kes pada tahun lalu, kata Presiden Majlis AIDS Malaysia, Datuk Mohd Zaman Khan.

Beliau berkata, pemberian jarum suntikan secara percuma kepada penagih adalah satu daripada penyumbang terbesar ke arah penurunan itu.

"Ini menunjukkan dakwaan sesetengah pihak pemberian itu akan mendorong peningkatan bilangan penagih dadah dan kematian disebabkan AIDS adalah tidak benar," katanya pada majlis taklimat pencegahan jangkitan kemudaratan HIV dan AIDS, di Bachok semalam.

Kerajaan sehingga ini sudah membekalkan sejumlah 15,000 hingga 28,000 jarum kepada penagih menerusi 13 pusat yang ditubuhkan.

Katanya, berdasarkan kejayaan itu, sebanyak enam lagi pusat bekalan jarum akan dibuka termasuk tiga di Kelantan iaitu di Rantau Panjang, Tanah Merah dan Kuala Krai.

Beliau berkata, ini disebabkan Kelantan mencatatkan jumlah kematian tertinggi disebabkan AIDS iaitu 107 kes dalam tempoh Januari sehingga Disember tahun lalu.

Katanya kerajaan meluluskan peruntukan sebanyak RM8.4 juta bagi tujuan pembekalan jarum secara percuma bagi tahun ini.

Ketika berucap pada majlis itu, kata Majlis AIDS akan bekerjasama dengan agensi kerajaan, sektor korporat dan sektor komuniti untuk meningkatkan kesedaran dan prejudis terhadap pesakit HIV dan AIDS.

Katanya, dianggarkan sebanyak 67,000 rakyat negara ini dikenal pasti terbabit dengan jangkitan HIV dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

"Ini bermakna 10 daripada jumlah keseluruhan rakyat Malaysia dijangkiti wabak itu setiap hari," katanya.

KELANTAN SAMAN PETRONAS, TUNTUT ROYALTI

Kerajaan Kelantan menyaman Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) menuntut tunggakan pembayaran royalti dan bayaran masa hadapan bagi hasil petroleum diperoleh di luar pantai negeri berkenaan.

Writ saman dan pernyataan tuntutan itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di Kompleks Mahkamah Jalan Duta semalam, melalui Tetuan Tommy Thomas.

Turut hadir Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan anggota Exco kerajaan negeri.

Sementara itu ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan solat hajat di Masjid Wilayah Persekutuan, Nik Aziz berkata, sebagai ketua kerajaan beliau hanya mahu menjaga harta kerajaan walau dengan apa cara termasuk melalui rundingan atau proses perundangan.

Kerajaan Kelantan (plaintif) menamakan PETRONAS sebagai defendan, menuntut beberapa relif, antaranya pelaksanaan spesifik Perjanjian Petroleum Kelantan dan penjelasan atau siasatan berhubung pendedahan penuh berkenaan bayaran perlu dibayar kepada kerajaan negeri.

Antara pendedahan dituntut ialah tempoh sejak bila sumber itu dikeluarkan, didapati atau diperoleh di luar pantai Kelantan, kawasan blok mana diperoleh dan jumlah perlu dibayar PETRONAS.

Kelantan juga menuntut perintah semua tunggakan pembayaran tunai perlu dibayar dalam tempoh sebulan daripada perintah mahkamah dan bayaran masa hadapan dibayar mengikut syarat dalam Perjanjian Petroleum Kelantan.

Dalam pernyataan tuntutannya, plaintif mendakwa defendan tanpa sebarang alasan melanggar Akta Kemajuan Petroleum (PDA), Perjanjian Petroleum dan Pemberian Kelantan apabila gagal membuat sebarang pembayaran kepada kerajaan negeri bagi petroleum yang diperoleh di luar pantai negeri itu.

Plaintif mendakwa, Perjanjian Petroleum Kelantan ditandatangani oleh Menteri Besar Datuk Mohamed Nasir pada ketika itu yang bertindak bagi pihak kerajaan negeri dan Tengku Razaleigh Hamzah iaitu Pengerusi dan Ketua Eksekutif PETRONAS pada masa itu.

Sebagai balasan, defendan bersetuju membayar kepada kerajaan negeri yang memberikan hak selama-lamanya memindah hak kepada syarikat itu hak eksklusif untuk mencari gali dan memperoleh petroleum di luar Pantai Kelantan (Pemberian Kelantan).

Plaintif mendakwa, Pemberian Kelantan disempurnakan secara bertulis pada 9 Mei 1975 oleh Mohamed dan diterima juga secara bertulis oleh Tengku Razaleigh.