Friday, September 24, 2010

MUNAJAT DI MEKAH : BIAR BETUL YOP , YB ZULKIFLI NORDIN

Daripada Penghuni Gua

Biar Betul Yop

Salam 2 all.

Teman agak terkejut membaca lapuran bahawa sebuah Sekretariat Tabung Misi Munajat Royalti Minyak Kelantan mengadakan perancangan membawa 40 orang ustad untuk sembahyang di Masjidil Haram untuk mendapatkan royalti minyak daripada Petronas.

Teman dah check dan double check lapuran tersebut untuk pastikan kesahihannya (pase teman tak mau jadi macam setengah pak-pak jangoat main rembat je apa pemfitnah dan pembohong sumbatkan ke kepala dema yop, peh tu ngembek sakan macam fitnah tu betoi, langsung tak check walaupun ALLAH suruh check dulu).

Dan teman dapati memang lapuran tu betoi yop.

Sebenarnya tak salah buat sembahyang ni dan doa mintak pada ALLAH, tapi yang mengejutkan teman kos sembahyang di Mekah ini ialah RM400,000-00!! Dekat setengah juta yop!!

Isyk..isyk..isyk..tak boleh ke sembahyang hajat tu buat di Stadium Kota Bharu je yop! Atau kat Stadium Darul Aman Kedah ke, atau mana-mana masjid yang berlambak dalam negara ni.

RM400,000-00 kalau bagi orang miskin buat rumah RM25,000-00 sebijik dah lebih 15 rakyat miskin dapat rumah. Kalau bagi fakir buat haji, 45 orang susah dah selesai tanggungjawab menunaikan rukun Islam. Banyak boleh buat dengan RM400,000-00 tu yop!!

Teman tak mau nak komen banyak sangat, nanti pak jangot terkentut-kentut pulak. Tapi mengkome semua pikio sendiri lah yop. Naik riso juge teman dengan keghairahan dema mengejor royalti ni. Kalau pikio balik-balik yop, agaknya ada hikmahnya kot ALLAH tak bagi royalti ni. Tau ajelah yop, bab duit ni, jangankan ustad, adik beradik pun sanggup berbunuh yop!

Malahan Rasulullah saw sendiri pernah berpesan (lebih kurang mafhumnya), "aku tidak takut kamu (umat Islam) di uji dengan kemiskinan, tetapi aku lebih khuatir kamu dicuba dengan kesenangan!!". Berapa ramai yang dah tumbang apabila di uji dan dicuba dengan tiga "ta" ini..takhta..harta..wanita..!

Pada teman lah, daripada perabis dekat setengah juta untuk mintak duit dan kekayaan, lebih baik kita bermunajat mintak doa supaya ALLAH berikan keberkatan dan toyyibah kepada kita. Wallahua'lam.

Tepok dada tanya iman ajelah yop!

Adios amigos..grasias!

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
13 Syawal 1431
22 Sept 2010

Penghuni Gua : PG setuju dengan Yb Zul ini. Dah tak ada padang bola lagi ke di Kelantan . Stadium Sultan Mohamad masih ada. Boleh takat 30 ribu nak bermunajat. Tak payah ke Mekah. Kan Kelantan adalah serambi Mekah. Jadi takkan tak berkat.

2. Kelantan dan di mana pun bumi ini adalah semuanya di jadikan oleh Allah. Sama je berkatnya. Atau Pemimpin PAS Kelantan dah melihat dan merasai doa mereka langsung tak mendapat berkat dan dimakbulkan Allah kot. Mungkin itulah kot mereka ke Mekah. Sebab Serambi Mekah pun dah tak berkat lagi disebabkan berbagai " kekotoran " terdapat di sana.

3. Atau nak ganti sponsor haji yang tak jadi kot. Atau nak tarik perhatian dan mengeksploitasi tok-tok guru agama yang banyak pengikut di Kelantan bagi mempengaruhi pengkut mereka menyokong parti ini?

4. Barangkali ! Tak gitu. PG fikir-fikir , dari perabih RM 400 ribu tu untuk tujuan politik, lebih baik PAS cari duit untuk ganti duit KOHILAL yang hilang di makan kedarah oleh pemimpin PAS. Ada juga afdalnya. Tak gitu ?

I' DA WORLD BATAL CADANGAN PROJEK RM313b DI KELANTAN

Abdul Rahim (kanan) ketika mengunjungi Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat Julai lalu.

Syarikat I'Da World Group Sdn Bhd - yang dikatakan mahu menderma sebanyak RM4 bilion kepada Kerajaan PAS Kelantan - membatalkan hasrat mereka melaksanakan cadangan projek pembangunan bernilai RM313 bilion di negeri itu

Pengerusi Eksekutif I'Da World, Abdul Rahim Abdul Wahab berkata, tindakan dibuat ekoran keputusan kerajaan negeri itu menyenaraihitamkan syarikat itu.

"Jadi projek yang kita hendak buat di negeri Kelantan itu telah dibatalkanlah. Kita hendak tutup cerita ini. Saya pun dah malas dah. Kalau dia kata kita disenaraihitamkan, kita hendak tegakkan apa lagi.

"Kita tarik diri. Minta maaflah. Mereka kata tidak mahu, apa lagi kita boleh buat," katanya ketika ditemui media di pejabatnya di Kelana Jaya, semalam, lapor Malaysiakini.

Abdul Rahim mendakwa, syarikatnya juga belum mempunyai wang RM4 bilion yang hendak didermakan kepada PAS Kelantan.

Bagaimanapun, Abdul Rahim berkata, beliau akan meneruskan usaha untuk menjayakan projek di negeri-negeri lain.

Kontroversi mula melanda syarikat berkenaan ekoran tindakannya yang mengejutkan semua pihak kerana bermurah hati untuk menderma sebanyak RM4 bilion kepada PAS Kelantan bagi membangunkan negeri itu.

Ini termasuk Projek Super Mega Seri Tujuh (S7) yang membabitkan kawasan seluas 576 hektar melibatkan kos RM313.71 juta.

Replika cek sumbangan itu diterima oleh adik Menteri Besar Kelantan, Nik Din Nik Mat pada Ahad lalu.

PAS pula menafikan parti itu telah menerima cek sebenar atau sumbangan bernilai RM4 bilion daripada syarikat berkenaan.

Sementara itu, Abdul Rahim menjelaskan, sumbangan berkenaan merupakan satu bentuk bayaran pendahuluan daripada jumlah keuntungan projek yang bakal dilaksanakan.

"Tiap-tiap negeri, bila buat projek usahasama, 20 peratus akan diperoleh kerajaan negeri, 80 peratus kepada (rakan niaga). Jadi bila bercakap tentang RM300 bilion, 20 peratus itu lebih kurang RM60 bilion.

"Jadi dalam RM4 bilion tadi, sebenarnnya (replika cek) itu tidak ada haribulan. Duit ini kita hendak beri bila kita dapat buat kerja, dasar daripada 20 peratus tadi," tambahnya.

Dakwanya lagi, beliau telah berusaha untuk menjalankan projek tersebut sejak tahun 1998 lagi melalui sebuah syarikat dikenali Asas Naim Holdings.

"Pada masa itu Tuanku (Ismail Petra) masih sihat lagi," tambahnya.

PESAWAT TERGELINCIR KETIKA LATIHAN

Petugas Malaysia Airport Berhad (MAB) menolak sebuah pesawat ringan yang tergelincir di LTSIP, Kota Bharu semalam.
Sebuah pesawat ringan milik Pusat Penerbangan Asia Pasifik (APFT) tergelincir dari landasan ketika melakukan pendaratan di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP), Pengkalan Chepa di kota Bharu, semalam.

Kejadian berlaku ketika seorang pelatih pusat latihan penerbangan itu, Mohd. Hisham Mohd. Nazir, 21, bersama jurulatihnya, Kapten Mior Mohamad Iqbal, 26, sedang melakukan penerbangan latihan pada pukul 3.30 petang.

Pengetua APFT, Mejar (B) Datuk Mohd. Khalid Ali bagaimanapun berkata, kedua-dua mereka tidak mengalami sebarang kecederaan.

Malah, katanya, pesawat ringan itu juga tidak mengalami kerosakan yang serius.

DERMA RM4b - SSM SIASAT I' DA WORLD

Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) memulakan siasatan awal terhadap syarikat I'Da World Group Sdn Bhd yang mendakwa menyumbang RM4 bilion kepada Kerajaan Pas Kelantan untuk membangunkan negeri itu.

Pengarah Kanan Penguatkuasaan SSM, Muhd. Redzuan Abdullah ketika dihubungi mStar Online pada Khamis berkata, pihaknya sedang menyiasat kewujudan syarikat tersebut melalui data suruhanjaya itu.

Bagaimanapun, menurutnya siasatan masih belum menjurus kepada sebarang keraguaan yang membolehkan pihaknya meneruskan siasatan lanjut.

"Setakat ini kita hanya menyiasat daripada data-data yang terdapat di SSM. Kita baru menyiasat butiran mengenai syarikat itu. Setakat ini tiada sebarang keraguaan yang timbul mengenai syarikat itu.

"Jika mempunyai asas yang cukup kita pasti akan mengambil tindakan," katanya.
Dalam pada itu, Riduan berkata pihaknya akan terus memantau dari semasa ke semasa mengenai perkembangan syarikat itu dan setakat ini tiada pihak tampil membuat aduan mengenai syarikat tersebut.

Sementara itu, difahamkan dua pegawai daripada SSM mengunjungi pejabat I'Da World yang terletak di Kelana Jaya bagi memeriksa status syarikat berkenaan dan pegawai berkenaan dilihat turut mengambil gambar di pejabat tersebut semalam.

Ahad lalu, I’Da World mengejutkan banyak pihak apabila mengumumkan sumbangan RM4 bilion kepada Pas Kelantan pada majlis makan malamnya yang diadakan di sebuah hotel.

Replika cek berkenaan disampaikan oleh pengerusi eksekutif syarikat terbabit, Abdul Rahim Abdul Wahab kepada Nik Din yang juga adik kepada Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat.

Nik Aziz bagaimanapun dalam kenyataannya memberitahu beliau tidak tahu menahu mengenai perkara itu serta tidak mempunyai kaitan dengan syarikat berkenaan dan beliau telah menyenaraihitamkan syarikat tersebut.

SELATAN THAILAND TEMPAT BAIK UNTUK MELABUR...

Usahawan Malaysia, terutamanya yang menceburi industri halal, harus mempertimbang untuk melabur di selatan Thailand jika mereka berhasrat meningkatkan pengeluaran, kata Pengerusi Majlis Perniagaan Bersama IMT-GT, Datuk Faudzi Naim Noh.

Beliau berkata pelabur-pelabur dalam sektor ini boleh memanfaatkan pengeluaran besar-besaran bahan mentah di kawasan ini dan ini akan memberikan mereka kelebihan apabila bersaing dalam pasaran global.

Usahawan Malaysia menghadapi banyak masalah seperti mendapatkan tanah dan bahan mentah dan bagi memenuhi permintaan daripada pelanggan, sebahagian besar usahawan ini mengimport bahan mentah dari selatan Thailand pada harga yang lebih murah, katanya.

"Thailand mempunyai rekod pencapaian pengeluaran besar-besaran produk makanan. Malaysia pula, tidak banyak mengeluarkan produk makanan, tetapi produk halalnya lebih diterima dalam pasaran global dan mempunyai kelebihan dari segi pengiktirafan dan akreditasi," kata Faudzi.

Memandangkan keadaan ini, Malaysia akan dapat bergantung kepada Thailand bagi mendapatkan bahan mentah dan kedua-dua negara boleh saling melengkapi dalam sektor ini, katanya di luar acara Forum Perniagaan pada Sidang Kemuncak Lima Dasar, di Hatyai, semalam.

Forum Perniagaan itu disertai oleh ahli-ahli dewan perniagaan dari lima wilayah selatan Thailand iaitu Narathiwat, Pattani, Yala, Satun dan Songkhla, serta wakil-wakil perniagaan dari lima negeri di Malaysia iaitu Kedah, Perlis, Perak, Kelantan dan Pulau Pinang.

Mesyuarat itu dipengerusikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kawasan Pembangunan Ekonomi Selatan, Sirichai Pithicharoen, bagi Thailand manakala Faudzi mewakili Malaysia.

Faudzi berkata mesyuarat semalam mengenal pasti lima bidang utama bagi kerjasama ekonomi iaitu industri halal, perdagangan, pelancongan, logistik dan pelaburan.

Bagaimanapun, industri halal menjadi perbincangan utama pada forum itu di mana Thailand, seperti Malaysia, telah bersiap-siap untuk menjadi hab halal dengan mewujudkan beberapa Zon Perusahaan Halal.

Peluang sangat banyak di sini, katanya, sambil menambah ahli-ahli perniagaan tempatan juga harus mengubah cara berfikir mereka dan perlu berfikir dari sudut pasaran antarabangsa.

Beliau berkata meskipun Malaysia dan Thailand menikmati kerjasama yang baik melalui Segi Tiga Pertumbuhan Indonesia-Malaysia-Thailand (IMT GT) dan Pembangunan Strategik Bersama Malaysia Thailand (JDS) namun beliau percaya Lima Dasar, yang lebih memberikan tumpuan kepada kerjasama antara sektor swasta kedua-dua negara, boleh melengkapi IMT GT dan JDS.

Sidang kemuncak dua hari itu bermula Khamis dengan forum perniagaan. Ia dipelopori oleh Kementerian Perniagaan Thailand dengan sokongan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia.

Forum perniagaan semalam, antara lain, membincangkan kemungkinan memperkenal 'Kad Perniagaan Lima Dasar' untuk mempermudah pemegang kad semasa melintasi sempadan dan pewujudan lorong khas di tempat pemeriksaan bagi kemudahan pemegang kad.

Mesyuarat itu membincangkan layanan istimewa yang mungkin diterima oleh ahli-ahli perniagaan Thailand di lima negeri di Malaysia itu dan begitu juga ahli perniagaan Malaysia yang melabur di lima wilayah Thailand berkenaan.

Antara lain, mesyuarat ini juga membincangkan pewujudan Zon Perusahaan Halal Pattani untuk menggalakkan lebih banyak pelaburan dari Malaysia dalam bentuk usaha sama dengan ahli perniagaan Thailand dan kemungkinan menggunakan pelabuhan halal di Pulau Pinang, kerjasama antara syarikat-syarikat logistik, pembangunan produk pelancongan dan sesi pemadanan perniagaan