Thursday, June 9, 2016

Sempena Ramadan - Operasi Tidak Berpuasa & Aurat Datang Lagi Di Kelantan

Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK), Datuk Che Mohd Rahim Jusoh (kanan) bersama anggota penguatkuasa yang akan menyertai operasi pada majlis pelancaran operasi puasa dan aurat di pejabat JAHEAIK, Balai Islam, Lundang, Kota Bharu. 
Istilah tidak menutup aurat di Kelantan bermaksud tidak memakai tudung dan berpakaian ketat serta menyolok mata.

Semalam Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEIK) melakukan 'Ops Ramadan dan Aurat' sekali lagi. Ini bukanlah kali pertama operasi seperti itu di negeri ‘Serambi Mekah’ berkenaan.

Sesiapa yang ditangkap menerusi operasi tersebut akan dikenakan tindakan dibawah Enakmen Kanun Jenayah Syariah Negeri Kelantan berkaitan Seksyen 5(1) perbuatan tidak sopan dan Seksyen 26 (KJS 2/85) makan di bulan Ramadan.

Anggota jabatan itu  akan melakukan pemantauan di pasar raya utama di negeri ini bagi mengesan mereka yang tidak menghormati bulan Ramadan dengan berpakaian tidak seno­noh.

Mereka yang sengaja melakukan perbuatan atau berkelakuan tidak sopan yang bertentangan dengan hukum syarak di mana-mana tempat awam jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Dalam konteks operasi menutup aurat, operasi sebegini turut diadakan di peringat majlis daerah melalui Operasi Gempur Aurat bagi meningkatkan kesedaran dalam kalangan wanita tanggungjawab menutup aurat.

Sebelum operasi, Kempen Menutup Aurat dilakukan di berbagai Pihakj Berkuasa Tempatan bagi memberi kesedaran mengenai tanggungjawab menutup aurat dalam kalangan wanita.


Kempen dilakukan secara berterusan, termasuk melalui khutbah Jumaat di mana melaluinya  dikupas tanggungjawab menutup aurat itu.


Usaha seperti ini dilakukan sebagai  usaha berterusan kerajaan negeri dengan pihak berkuasa tempatan dan juga pimpinan setempat melaksanakan peraturan menutup aurat tersebut.

Setiap program kerajaan negeri itu akan diselitkan tazkirah yang turut menyentuh isu menutup aurat dengan menyediakan banting ‘Aurat Dijaga’ yang diedarkan ke masjid-masjid bertujuan meningkatkan kesedaran menutup aurat tersebut.


Turut diadakan ialah ceramah agama  bertajuk ‘Aurat Saya Maruah Saya’.

Dalam konteks operasi pula, ia diadakan bagi memberi kesedaran kepada masyarakat di Kelantan  mengenai kewajipan menutup aurat mengikut Syariat Islam.


Untuk permulaan Ramadan, fasa pertama bagi operasi cegah aurat serta perbuatan tidak sopan adalah peringkat didikan serta nasihat manakala untuk operasi puasa, kita lebih ke arah fasa penguatkuasaan.

Semalam, seramai 24 wanita diberi amaran manakala tujuh lagi dikaunseling berikutan mendedahkan aurat. Untuk permulaan, jabatan itu mengeluarkan amaran dan kaunseling kepada wanita yang tidak menutup aurat.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Undang-Undang Syariah JAHEIK, Mohd Fadzuli Mohd Zain, berkata pihaknya hanya memberikan kaunseling serta amaran kepada mereka kerana tujuan kami adalah untuk mendidik masyarakat supaya menghormati bulan Ramadan.

Mohd. Rahim Jusoh menunjukkan risalah berkenaan berpuasa dan menutup aurat dalam sidang akhbar di Kota Bharu, Kelantan, semalam.
Dari segi operasi terhadap mereka yang tidak berpuasa pula, Pengarah Jaheaik, Datuk Che Mohd. Rahim Jusoh berkata, operasi yang diadakan setiap hari bermula pukul 11 pagi sehingga 5 petang itu turut melibatkan kerjasama seluruh pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri itu.

Operasi tersebut diadakan bagi memberi pendedahan dan ke­sedaran kepada masyarakat di negeri ini supaya melaksanakan ibadah puasa di bulan Ramadan selain perlu menjaga aurat mengikut syariat Islam.

Seramai 89 anggota di seluruh negeri itu  dikerahkan dan jabatan mendapat kerjasama daripada Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB-BRI) serta pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dalam memastikan operasi ini berjalan lancar.

Berikutan itu, seluruh umat Islam juga diseru agar dapat mengha­yati bulan Ramadan dan mema­s­­tikan diri tidak terlibat dengan perkara yang tidak berfaedah.

Anggota pe­nguat kuasa akan dibahagikan tugas melakukan operasi menangkap mereka yang tidak berpuasa dan mengenakan tindakan kepada golongan wanita khususnya yang berpakaian tidak menutup aurat di kawasan tumpuan ramai.

Bagi kesalahan makan di bulan Ramadan, mereka boleh dikenakan denda RM500 atau penjara tiga bulan dan denda RM1,000 atau penjara enam bulan bagi kesalahan berikutnya.

“Tahun lepas tidak banyak kes yang direkodkan mengenai ke­salahan tidak berpuasa dan tahun ini, kita ambil langkah awal bagi memberi peringatan kepada seluruh umat Islam khususnya di negeri ini,” katanya.