Friday, August 27, 2010

USM, PPD ANJUR SEMBANG-SEMBANG CINTA REMAJA

Sebahagian daripada pelajar melafazkan ikrar Jauhi Zina semasa Program Sembang-Sembang Cinta Remaja dan Kempen Anda Bijak Jauhi Zina di Dewan Utama, USM, Kubang Kerian, baru-baru ini.

Program ini bertujuan memberi input dan maklumat kepada remaja langkah-langkah menangani dan menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan Islam. Ia adalah usaha pencegahan yang perlu dilakukan bagi mengelakkan aktiviti seks luar nikah di kalangan remaja sehingga membawa kepada pembuangan bayi.

Kes gejala sosial termasuk pembuangan bayi yang berlaku mutakhir ini mendorong Pusat Islam Universiti Sains Malaysia (USM) menganjurkan Program Sembang- Sembang Cinta Remaja dan Kempen Anda Bijak Jauhi Zina di sini baru-baru ini.

Program itu dianjurkan dengan kerjasama Unit Perkembangan Kesihatan Wanita, Pusat Pengajian Sains Perubatan USM, Raudhatus Sakinah Kelantan dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD), telah menarik penyertaan 750 pelajar lelaki dan perempuan dari 20 buah sekolah menengah sekitar daerah Pasir Mas.

Pengarah program, Dr. Dasmawati Mohamad berkata, program tersebut dimulakan pada 2007 dan keperluannya semakin 'mendesak' berikutan kes-kes gejala sosial khususnya buang bayi yang semakin berleluasa sejak akhir-akhir ini.

Beliau berkata, pada kali ini program itu dikhususkan untuk pelajar sekolah menengah terdiri daripada pelajar perempuan di tingkatan satu hingga tiga dan pelajar lelaki dari tingkatan empat dan lima.

"Program ini bertujuan memberi input dan maklumat kepada remaja langkah-langkah menangani dan menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan Islam.

"Ia adalah usaha pencegahan yang perlu dilakukan bagi mengelakkan aktiviti seks luar nikah di kalangan remaja sehingga membawa kepada pembuangan bayi," katanya di Kota Bharu baru-baru ini.

Selain ceramah Cinta Remaja : Antara Fantasi dan Realiti yang disampaikan pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Hishamuddin Alham, pelajar yang hadir telah diasingkan kepada dua kumpulan besar mengikut jantina bagi sesi 'Anda Bijak Jauhi Zina' di bawah kendalian moderator berbeza.

Dr. Dasmawati yang juga Pengerusi Raudhatus Sakinah Kelantan berkata, menerusi sesi yang diadakan itu, pelajar dibantu untuk mendapat pemahaman cinta sebenar dari kaca mata Islam dan diberi kesedaran secara langsung tentang bahaya perlakuan zina.

Katanya, golongan remaja mesti bijak memilih cara hidup beragama dan tidak terpengaruh dengan gejala sosial sekitar mereka.

"Remaja harus diyakinkan bahawa ada aktiviti dan gaya hidup alternatif yang menjamin kebahagiaan yang boleh mereka amalkan selain daripada gaya hidup hedonisme dan pencarian hiburan tanpa batas," katanya.

Dalam perkembangan lain, Dr. Dasmawati berkata, pusat perlindungan Raudhatus Sakinah Kelantan hari ini menempatkan seramai 23 remaja perempuan terlanjur berusia antara 14 hingga 22 tahun yang datang dari seluruh negara.

Jelasnya, mereka yang mempunyai pelbagai latar belakang pendidikan termasuk universiti, diberi bimbingan selama setahun sebelum dibenarkan keluar menghadapi dunia luar.
Utusan Malaysia

KELANTAN ADA KE BANTUAN KHAS RAYA?

Apakah Kelantan akan ikut jejak Selangor, Melaka dan Pulau Pinang memberikan bantuan khas Aidilfitri?

Pada mesyuarat mingguan Exco kelmarin, belum ada pengumuman dibuat mengenai perkara itu. Mungkin tumpuan adalah kepada saman kerajaan negeri terhadap PETRONAS.

Kakikitangan kerajaan negeri Selangor akan menerima bayaran bantuan khas sebanyak RM500 sebagai persediaan untuk menyambut Aidilfitri bulan depan.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata bayaran bantuan khas itu akan dibayar sebelum 1 Syawal kepada semua kakitangan kerajaan negeri kecuali kakitangan Gred Jawatan Utama Sektor Awam (Jusa) ke atas.

Sehubungan dengan pengumuman itu, 9,089 kakitangan awam akan mendapat manfaat. Ia membabitkan kos pembayaran sebanyak RM4.5 juta.

Selain itu, Khalid juga mengumumkan peruntukkan bayaran khas sebanyak RM250 kepada 5,297 guru kelas agama dan Fadhu Ain (Kafa) yang akan melibatkan dana RM1.3 juta.

Semalam, kerajaan pusat juga mengumumkan pemberian wang raya RM500 kepada kakitangan awam gred 1 hingga 54.

Di Melaka, lebih 4,500 kakitangan awam kerajaan negeri Melaka dan semua agensinya, akan mendapat bayaran bantuan khas kewangan bernilai RM500 seorang untuk menyambut Hari Raya Aidilftiri ini.

Ketua Menteri, Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata kerajaan Melaka mengikut langkah kerajaan pusat memberi bantuan tersebut.

Bantuan itu melibatkan peruntukan perbelanjaan sebanyak RM2,278,500 dan bantuan tersebut akan dibayar sebelum Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

Di Pulau Pinang, semua 3,577 kakitangan awam di Pulau Pinang akan menikmati bonus istimewa RM400 bagi menyambut Aidilfitri.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan dari Pejabat Ketua Menteri, pemberian kewangan khas itu membabitkan perbelanjaan RM 1.5 juta dan diluluskan oleh exco kerajaan negeri Pulau Pinang Rabu lalu.

MANFAATKAN SUMBANGAN HARI RAYA SECARA BERHEMAH

Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) memperuntukkan RM30,000 bagi sumbangan duit raya kepada anak yatim negeri ini melalui Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI).

Sumbangan tersebut disampaikan kepada 300 anak yatim negeri ini oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan, petang semalam.

Ia diadakan di khemah Qariyah Ramadan bersama dengan majlis berbuka puasa yang turut dihadiri oleh Yang Dipertua MPKB-BRI, Datuk Ahmad Mahmood serta pegawai dan kakitangan kerajaan.

Berucap pada majlis tersebut Takiyuddin berkata, meskipun hanya satu sumbangan kecil namun ia cukup bermakna sebagai tanda pemberian ikhlas kepada mereka yang memerlukan.

''Sebenarnya kita masih tergolong sebagai rakyat yang bertuah kerana dapat meneruskan kehidupan dalam sebuah negara yang aman jika dibanding dengan kesusahan rakyat di beberapa buah negara di luar sana.

"Walaupun kita tidak kaya, tidak mewah, tetapi rezeki Allah tiada siapa yang tahu. Yang pasti kita mampu membuat sesuatu untuk membantu golongan yang memerlukan agar mereka juga dapat merasai nikmat seperti orang lain meskipun dalam jumlah yang sedikit," katanya.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan agar sumbangan tersebut diguna secara berhemah bagi mengelakkan daripada sifat pembaziran yang membawa kerugian kepada diri sendiri.

Beliau berkata, sebarang bentuk sumbangan merupakan rezeki diturunkan Allah kepada hambanya dan seharusnya dimanfaatkan kepada perkara-perkara yang berfaedah.

"Lebih-lebih di bulan yang penuh dengan keberkatan ini dan sambutan hari raya yang bakal disambut dua minggu lagi. Sebaiknya gunakan sumbangan tersebut mengikut keperluan sewajarnya

"Jangan hanya seronok untuk membeli mercun, kerana kita mesti ingat kelekaan bermain mercun boleh mengundang bahaya kepada diri sendiri," katanya.

Takiyuddin juga mengingatkan para ibu bapa supaya mengambil pengajaran dari beberapa tragedi ngeri akibat permainan mercun untuk bertindak lebih tegas berhubung keselamatan anak-anak.

"Kata orang, mencegah itu adalah lebih baik dari merawat, maka kita mesti berwaspada. Tiada gunanya kita menyesal di kemudian hari.

"Kanak-kanak ini kadang-kadang bukan tahu sangat kemungkinan musibah dari permainannya. Kalau boleh kita tidak mahu melihat kemeriahan hari raya disambut dalam suasana hiba," ujarnya.

PAS TETAP SAMAN PETRONAS ISNIN INI

Kerajaan PAS Kelantan akan mengemukakan saman terhadap PETRONAS berhubung tuntutan royalti minyak yang didakwa dikeluarkan dari perairan negeri itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Isnin ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa, berkata langkah menyaman PETRONAS itu diputuskan pada Mesyuarat EXCO yang dipengerusikan Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat, di Kota Darul Naim, kelmarin.

Katanya, Nik Aziz dan Timbalannya, Datuk Ahmad Yaakub, dijangka hadir di Mahkamah Tinggi itu selepas mengetuai solat hajat di Masjid Wilayah Persekutuan bagi memohon keberkatan Ilahi supaya PETRONAS terbuka hati mengambil keberkatan Ramadan.

Solat hajat diadakan supaya PETRONAS terbuka hati pada Ramadan ini untuk membayar royalti sebelum hari raya.

Saman ini hanya membabitkan PETRONAS. Kita baik dengan Kerajaan Malaysia, kita tidak bergaduh, katanya selepas mesyuarat itu semalam.

Husam berkata, dalam kes saman itu kerajaan negeri tidak menetapkan tuntutan yang dibuat, sebaliknya terserah kepada mahkamah menentukannya.

PREMIS BIAK AEDES - KOMPAUN MAKSIMUM RAM500

Pemilik premis yang dikesan membiarkan premis mereka menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes akan dikenakan kompaun maksimum RM500 berbanding RM100 sebelum ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata selain itu pihak yang "menyorok" maklumat mengenai tempat pembiakan nyamuk Aedes dan tidak melaporkan kes denggi kepada pegawai kesihatan daerah, juga akan dikenakan kompaun maksimum RM500.

Beliau yang ditemui pemberita selepas merasmikan Program Membanteras Aedes dan majlis berbuka puasa di Padang Desa Mentari Fasa 2, PJS 6 di sini, malam ini berkata tindakan lebih tegas perlu diambil bagi memperkukuh aktiviti pencegahan denggi dengan mengenakan kompaun yang lebih tinggi.

Katanya bilangan kes demam denggi meningkat lapan peratus sehingga Selasa lepas dengan 31,529 kes dilaporkan di seluruh negara berbanding 29,223 kes dalam tempoh yang sama tahun lepas.

"Apa yang membimbangkan ialah bilangan kematian yang dicatatkan setakat ini meningkat 49 peratus dengan 101 kematian akibat denggi dicatatkan berbanding 68 kematian dalam tempoh yang sama tahun lepas," katanya di Petaling Jaya, semalam.

Liow berkata enam kematian dilaporkan di 10 negeri iaitu Kelantan (46 kes), Perak (31 kes), Terengganu (23 kes), Kedah dan Melaka masing-masing 18 kes, Johor (10 kes), Selangor (lapan kes), Sabah (empat kes) manakala Perlis (tiga kes) dalam tempoh seminggu bermula 15 hingga 21 Ogos lepas.

Liow berkata Kementerian Kesihatan turut meningkatkan pelaksanaan program "Communication for Behavioural Impact" (Combi) dan promosi serta pengiklanan bagi membanteras denggi di lokasi hot spot terutama menjelang perayaan.

Katanya penguatkuasaan terhadap wabak deman denggi sentiasa dijalankan dengan 1.7 juta premis diperiksa dari Januari sehingga kini dan daripada jumlah itu 24,747 premis dikesan membiak nyamuk Aedes dan 672 kes dibawa ke mahkamah.

RED WARRIOR TETAP SERIUS

Berita Harian

Kelantan yang baru sahaja selesai menunaikan umrah akan diberi tugas pertama dalam memastikan kemantapan pasukan mengharungi Piala Malaysia menentang Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam perlawanan persahabatan di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV, Ahad ini.

Jurulatih skuad The Red Warriors, B Sathianathan, berkata walaupun ia hanya perlawanan persahabatan bertemu juara institusi pengajian tinggi itu, namun prestasi mereka akan diambil kira bagi memastikan kesebelasan utama nanti sehebat barisan Liga Super yang muncul naib juara.

Ketika ini, semua pemain tiada dalam senarai tercedera, namun kita akan memastikan mereka berada dalam prestasi diperlukan semantap pasukan Liga Super lalu.

Latihan sudah bermula pada 19 Ogos lalu sebaik saja pasukan kembali dari umrah dan keadaan prestasi masih belum berada pada tahap memuaskan, namun ada masa untuk dipertingkatkan, katanya.

Sathia berkata, selain bertemu UiTM, The Red Warriors juga akan mengadakan dua perlawanan persahabatan lain menentang Felda United pada 3 September ini diikuti T Team, dua hari kemudian.

Pengendali itu menambah, Kelantan tetap akan menggunakan kudrat Indraputra Mahyuddin dibantu pemain utama lain memastikan cabaran mereka mantap dalam Piala Malaysia ini.

UNIT FORENSIK GALI KUBUR BAYI MISTERI

Anggota unit forensik mengangkat rangka bayi yang ditanam di Tanah Perkuburan Islam Kampung Telaga Bijih, Tanah Merah, kelmarin.

Misteri kemunculan sebuah kubur kanak-kanak secara tiba-tiba di Tanah Perkuburan Islam Kampung Telaga Bijih, Batu Gajah di Tanah Merah, sejak dua bulan lalu terjawab selepas ia digali semula kelmarin.

Kerja-kerja menggali dilakukan oleh Unit Forensik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri, pegawai Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) Kota Bharu dan pegawai Majlis Agama Islam Kelantan.

Ia dilakukan kira-kira pukul 11 pagi berikutan satu laporan dibuat penduduk di Balai Polis Batu Gajah, kelmarin yang curiga dengan kubur tersebut.

Ketua Polis daerah, Deputi Supritendan Abdul Aziz Mahmud berkata, setelah menggali kira-kira satu meter, satu rangka bayi berukuran kira-kira 70 sentimeter ditemui dalam keadaan berbalut kain putih.

"Rangka bayi itu kemudian dibawa ke Hospital Tanah Merah untuk dibedah siasat," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Menurutnya, hasil bedah siasat dijalankan, mayat bayi itu telah ditanam di tanah perkuburan tersebut sejak tiga bulan lalu.

"Keadaan rangka bayi itu dalam keadaan sempurna tanpa kesan kecederaan namun jantina masih belum dikenal pasti," katanya.

PROGRAM BASMI KEMISKINAN KADA DATANGKAN IMPAK TINGGI

Ilias Hussein (dua kiri) menyampaikan benih ikan keli kepada salah seorang peserta projek ternakan keli di Kota Bharu, baru-baru ini.

Utusan Malaysia

Program basmi kemiskinan yang dilaksanakan oleh Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) telah memberi impak yang tinggi dalam memajukan ekonomi petani dan penternak di negeri ini.

Program itu juga membuktikan bahawa sektor pertanian dan ternakan sememangnya berpotensi sebagai sumber penting untuk menjana ekonomi masyarakat luar bandar.

Inisiatif melaksanakan program itu selaras dengan usaha kerajaan untuk mengurangkan kadar kemiskinan hingga ke paras 2.8 peratus menjelang akhir tahun 2010.

Justeru dengan segala kemudahan dan bantuan yang diperuntukkan melalui program ini, tidak ada sebab atau alasan untuk mengatakan golongan miskin tidak mendapat pembelaan sewajarnya daripada kerajaan.

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani baru-baru ini telah memperuntukkan sebanyak RM4.6 juta melalui KADA bagi membangunkan pelbagai program membasmi kemiskinan di beberapa kawasan Parlimen di negeri ini.

Antara Parlimen terlibat adalah Pasir Mas, Tumpat, Bachok dan Ketereh yang membabitkan seramai 400 petani yang dipilih melalui Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen berdasarkan senarai e-Kasih.

Jumlah peserta terlibat hampir sekali ganda berbanding pada tahun lalu yang hanya seramai 250 orang, membabitkan hanya dua kawasan Parlimen iaitu Tumpat dan Ketereh.

Menurut Pengerusi KADA, Tan Sri Annuar Musa, program tersebut merupakan projek bersepadu kerajaan bagi membasmi kemiskinan dengan meningkatkan pendapatan para petani melalui bidang pertanian dan industri asas tani.

“Ia bermatlamat meningkatkan pendapatan peserta e-Kasih, mengurangkan kadar kemiskinan dan seterusnya mengeluarkan mereka daripada kelompok miskin tegar dan miskin.

“Di samping itu, ia juga untuk membantu meningkatkan jati diri peserta melalui program pembangunan modal insan dan motivasi,” katanya kepada Utusan Malaysia di Pusat Dagangan Kelantan (KTC) di sini baru-baru ini.

Bagi mencapai objektif tersebut, KADA menumpukan pada 10 projek yang dikenal pasti berpotensi untuk meningkatkan pendapatan peserta antaranya projek ternakan ikan keli, tanaman cendawan dan ternakan itik dengan peruntukan sebanyak RM10,000 bagi setiap peserta.

Setiap peserta akan diberikan bantuan dalam bentuk kelengkapan dan input projek selain kursus teknikal sebelum memulakan projek.

Selain itu, KADA juga memberikan khidmat nasihat dan pemantauan berterusan bagi memastikan setiap projek yang dilaksanakan berdaya maju dan mencapai matlamatnya.

Bagi memantapkan pelaksanaan sistem projek berkenaan, KADA baru-baru ini telah menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) dengan empat syarikat yang akan mengurus dan memasarkan hasil pertanian yang dikeluarkan.

Syarikat terbabit adalah Belia Bela Diri Jajahan Bachok dan Koperasi Bela Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Jelawat yang akan menguruskan pemasaran cendawan.

Sementara dua syarikat lagi iaitu Perniagaan RZ Maju Jaya untuk ternakan ikan keli dan syarikat Itik Maju Trading yang berpejabat di Kuala Lumpur pula terlibat dalam ternakan itik.

Annuar berkata, melalui perjanjian tersebut petani adalah pemilik projek, KADA pula merupakan agensi pelaksana dan pemantau manakala empat syarikat terbabit akan mengendalikan projek termasuk membekalkan benih, khidmat bimbingan dan memasarkan hasil.

Jelasnya, keuntungan projek akan diberikan kepada petani dan sebahagiannya akan disalurkan ke dalam tabung projek sebagai modal pusingan untuk menjalankan projek pusingan kedua dan seterusnya.

“Kita sasarkan pendapatan mereka melepasi graf kemiskinan tegar golongan itu sekarang,” tambahnya.

Annuar berkata, bagi memperkasakan lagi usaha membasmi kemiskinan di kalangan petani, KADA juga telah memperuntukkan hampir RM100,000 bagi membantu meningkatkan pendapatan 93 petani di Kampung Cherang Hangus, Bachok melalui projek ternakan ikan keli.

Jumlah tersebut merangkumi segala bentuk keperluan berkaitan bagi membolehkan peserta terlibat menjalankan projek berkenaan tanpa sebarang masalah.

Sementara itu, Ahli Lembaga Pengarah projek itu, Datuk Dr. Ilias Hussein memberitahu, setiap peserta dianggarkan menerima peruntukan sebanyak RM2,000 selain bantuan 200 ekor anak ikan keli dan sangkar.

Menurut Ilias, peserta terpilih akan menjalankan projek ternakan di tali air KADA yang terdapat di kampung mereka.

Langkah tersebut katanya, dianggap praktikal dari segi penjimatan kos memandangkan peserta tidak perlu menggali kolam atau menyediakan kolah untuk menjayakan projek tersebut.

Justeru beliau berharap, setiap peserta dapat mengusahakan projek tersebut dengan jayanya kerana mereka hanya diberikan bantuan sekali sahaja.

“Lakukan, gunakan peluang ini sebaik mungkin agar dapat mengumpul modal sendiri bagi menjayakan projek berkenaan untuk kali yang seterusnya,” katanya.

HUDUD – PAS TIDAK BOLEH SENDIRIAN

Hasrat PAS untuk melaksanakan hukum hudud tidak akan tercapai kerana parti itu secara sendirian tidak mampu menguasai majoriti kerusi Parlimen untuk meminda Perlembagaan, kata penyelaras pakatan pembangkang, Datuk Zaid Ibrahim.

"Saya tidak nampak hudud boleh dilaksanakan oleh satu parti sahaja. Ia memerlukan sokongan besar di dalam Dewan (Rakyat)," katanya.

Zaid yang juga Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Wilayah Persekutuan, berkata impian melaksanakan hukum hudud tidak mungkin tercapai berdasarkan kedudukan kerusi PAS dalam Dewan Rakyat yang memerlukan sokongan dua pertiga anggota Dewan untuk meminda Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai hasrat PAS untuk melaksanakan hukum hudud biarpun rakan pakatan pembangkang, DAP, membantah hasrat itu dengan menyifatkan Malaysia adalah negara sekular.

Zaid yang sebelum itu menyampaikan sumbangan hari raya kepada orang kurang upaya di Yayasan Orang Kurang Upaya Kelantan (YOKUK) di Pengkalan Chepa dekat Kota Bharu, semalam berkata perselisihan pendapat berhubung pelaksanaan hukum hudud di antara PAS dan DAP hanyalah berasaskan perbezaan impian politik masing-masing.

"Ketiga-tiga parti (PAS, DAP, PKR) telah bersetuju segala undang-undang yang kita buat atau kita gubal mestilah mengikut perlembagaan negara," katanya sambil menambah dasar bersama itu ditandatangani pada Disember 2009.

FELDA DIARAH BAYAR PENEROKA KEMAHANG 3 RM11j

Daripada Malaysiakini

Setelah lebih sepuluh tahun, akhirnya 354 peneroka Felda Kemahang Tiga dari Kelantan mendapat khabar gembira apabila Mahkamah Persekutuan hari ini mengarahkan Felda membayar mereka RM11 juta kerana menipu peneroka berkenaan berhubung gred buah kelapa sawit.

Mahkamah Persekutuan Putrajaya menolak permohonan Felda yang mencabar keputusan yang dibuat oleh panel lain, mahkamah itu yang sebelum ini mengketepikan rayuan berkenaan.

Lebih 150 peneroka hadir pada perbicaraan yang penuh sesak ini manakala ratusan lagi berhimpun di luar menantikan penghakiman. Kebanyakan mereka mengagahi perjalanan lebih sembilan jam dari Kelantan untuk mencari keadilan.

Dengan penghakiman hari ini, setiap peneroka itu dijangka menerima RM25,000 hingga RM30,000 setiap seorang.

Keputusan hari ini mempunyai implikasi besar ke atas Felda dan kerajaan kerana ia akan menyaksikan lebih banyak saman difailkan dan mengugat kepercayaan sebelum ini bahawa penubuhan agensi kerajaan itu oleh perdana menteri kedua, Tun abdul Razak Hussein bagi meningkatkan kebajikan masyarakat bumiputera dengan menaikkan taraf hidup mereka sebenarnya mempunyai kepincangan.

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sherif, yang mengetuai panel tiga hakim, menolak permohonan Felda berhubung keputusan Mahkamah Persekutuan sebelum ini yang mengetepikan permohonan Felda membuat rayuan terhadap perintah Mahkamah Tinggi Kota Baharu supaya agensi itu membayar RM7.8 juta ganti rugi dan faedah kepada peneroka-peneroka itu.

Panel hakim, yang turut terdiri Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Yusoff dan Datuk Seri Md Raus Sharif, mendapati mahkamah itu tidak dapat membenarkan permohonan itu kerana ia tidak mempunyai bidang kuasa menyemak semula keputusan awalnya.

Menurut Alauddin, keputusan sebulat suara itu dibuat kerana mahkamah hari ini tidak mempunyai jurisdiksi untuk mengkaji keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan sebelum ini.

"Justeru, rayuan itu ditolak."

Mahkamah juga memerintahkan Felda membayar kos perundangan sebanyak RM20,000.

Mahkamah Tinggi Kota Baharu memerintahkan Felda membayar RM7.8 juta bersama faedah kepada peneroka-peneroka itu setelah peguam agensi itu gagal hadir di mahkamah semasa saman itu didengar, dan mahkamah membuat keputusan memihak kepada peneroka selepas mendengar keterangan saksi-saksi mereka.

Jumlah itu kemudiannya meningkat kepada RM11 juta bersama faedah terkumpul.

Pada 19 Januari lalu, Mahkamah Persekutuan enggan membenarkan Felda untuk merayu dan mengarahkannya supaya membayar pampasan kerana menipu 354 peneroka sejak 1995.

Panel tiga orang hakim ketika itu diketuai oleh Tun Zaki Azmi yang sebulat suara enggan membenarkan Felda membuat rayuan.

"Mahkamah puas hati bahawa tiada mana-mana bahagian dalam undang-undang bagi perkara ini disemak semula oleh mahkamah ini. Kami mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan," kata Zaki dalam penghakiman lisannya.

Dua lagi panel hakim tersebut ialah Datuk Gopal Ram dan Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin.

Peneroka menamakan Felda, pengurus tanah rancangan tersebut, Ibrahim Ismail (telah meninggal dunia) dan Felda Palm Industries Sdn Bhd sebagai defenden.

Mereka diwakili oleh peguam Wan Rohimi Wan Daud dan Yusfarizal Yusoff.