Friday, October 24, 2008

UMNO KELANTAN – SEMAKIN MEMENINGKAN!

Baca laporan berikut:

1. Hampir 800 bantahan dikemukakan oleh ahli UMNO di Kelantan mengenai perjalanan mesyuarat masing-masing;

2. Kira-kira 40 pemimpin akar umbi yang mewakili 23 cawangan Wanita Umno bahagian Pasir Mas menyerahkan memorandum bantahan kepada Badan Perhubungan Umno Kelantan, berikutan pembatalan mesyuarat cawangan masing-masing;


3. Mesyuarat Pemuda Umno Bahagian Rantau Panjang kecoh apabila sekumpulan individu bertindak agresif dengan menjerit dan melaungkan rasa tidak puas hati bagi membantah jumlah perwakilan yang didakwa tidak sah. Umno Bahagian Rantau Panjang mencatat aduan bantahan tertinggi iaitu 345 aduan, Kubang Kerian (169), Pengkalan Chepa (66), Kota Bharu (65) dan Pasir Puteh (61).
Apa dah jadi dengan perjalanan mesyuarat-mesyuarat bahagian sehingga adanya bantahan dan kekecohan sedemikian rupa?

Geger satu Malaysia dibuatnya!

Badan Perhubungan UMNO Kelantan akan mengambil alih pengendalian persidangan tiga bahagian iaitu Rantau Panjang, Tanah Merah dan Pengkalan Chepa.

Ia berikutan masalah berbangkit dan bantahan yang dihadapi bahagian masing-masing.
Berikutan itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan , Tan Sri Annuar Musa meminta semua ahli Umno dalam bahagian terbabit bertenang dan memberi kerjasama kepada Umno negeri menyelesaikan masalah itu selaras dengan arahan Ibu Pejabat Umno.

Annuar berkata, setakat ini Jawatankuasa Pemilih dan Pemantau yang dibentuk Umno negeri menerima hampir 800 bantahan daripada ahli Umno berhubung perjalanan mesyuarat masing-masing.

"Semua pihak perlu bertanggungjawab terhadap perkara ini, kita akan menilai sebaik mungkin bantahan yang dikemukakan ahli Umno setiap peringkat," katanya.

Ini bermakna bagi bahagian lain yang tidak berdepan masalah, surat pengesahan sudah dikeluarkan untuk mereka menjalankan persidangan masing-masing pada tarikh yang sudah ditetapkan.

Kelmarin kira-kira 40 pemimpin akar umbi yang mewakili 23 cawangan Wanita Umno bahagian Pasir Mas menyerahkan memorandum bantahan kepada Badan Perhubungan Umno Kelantan, berikutan pembatalan mesyuarat cawangan masing-masing.

Wakil mereka yang juga Ketua Wanita Umno cawangan Limbat Barat, Che Jah Awang Kechik, berkata mereka menuntut penjelasan Badan Perhubungan Umno Negeri terhadap keputusan pembatalan mesyuarat.

"Pembatalan ini kali pertama berlaku sejak memegang jawatan ini lebih 12 tahun dan kami mahukan alasan tindakan badan perhubungan mengisytiharkan mesyuarat cawangan kami tidak sah, sedangkan ia melalui proses ditetapkan.

"Setiausaha Umno Pasir Mas berjanji menyelesaikan perkara ini sebelum Isnin lalu, namun sehingga kini, kami tidak mendapat sebarang tindak balas daripadanya," katanya.

Che Jah yang mewakili kumpulan terbabit memberitahu pemberita demikian selepas menyerahkan memorandum bantahan kepada Setiausaha Jawatankuasa Pemilih dan Pemantau Badan Perhubungan Umno Kelantan, Mirza Askary Abdul Wahab.

Menerusi memorandum itu, mereka menuntut Umno negeri mengkaji semula keputusan itu demi menjaga keharmonian dan kekuatan parti.

Pembatalan mesyuarat dipercayai juga ada kaitan dengan keputusan 23 cawangan terbabit mencalonkan bekas bendahari Wanita bahagian Pasir Mas, Wan Dalilah Wan Mohamed, bertanding ketua wanita bahagian.

Ketua Wanita Umno cawangan Jejulok, Minah Yahya, berkata seluruh ahli pergerakan dalam cawangan itu terkejut apabila mesyuarat mereka diisytiharkan tidak sah.

"Kami amat duka cita dan terkejut dengan perkara ini selepas menjalankan mesyuarat mengikut perlembagaan parti dan pihak pemantau juga sudah berpuas hati dengan perjalanan mesyuarat. Sepatutnya perkara ini tidak berlaku, kami mahukan demokrasi dalam pemilihan pemimpin parti," katanya.

Mesyuarat Pemuda Umno Bahagian Rantau Panjang pula kecoh apabila sekumpulan individu bertindak agresif dengan menjerit dan melaungkan rasa tidak puas hati bagi membantah jumlah perwakilan yang didakwa tidak sah.

Suasana kecoh itu bermula jam 9.30 pagi apabila mesyuarat berkenaan bermula di Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Kiambang.

Berikutan ia berlarutan selama sejam, Polis Daerah Pasir Mas terpaksa menggunakan Unit Tindakan Ringan Anti-Rusuhan untuk mententeramkan keadaan.

Suasana tegang itu berlaku apabila Pengerusi Tetap mesyuarat, Nordin Ibrahim mengumumkan 461 perwakilan daripada 144 cawangan layak mengundi.

Sejurus selepas pengumuman itu, seorang wakil dari kumpulan membantah yang juga Ketua Cawangan Umno Taman Seri, mendakwa jumlah perwakilan berkenaan tidak sah kerana kemungkinan wujudnya anggota hantu.

Beliau yang dikenali sebagai Suhaimi Che Hussin juga mendakwa jumlah berkenaan mungkin tidak betul memandangkan masih ada bantahan terhadap mesyuarat cawangan yang belum selesai seperti Cawangan Tepi Sungai.

Ketua Pemuda Umno Rantau Panjang, Affendi Yusof cuba mententeramkan keadaan dengan menjelaskan perkara berkenaan tidak seharusnya timbul kerana jumlah perwakilan itu telah disahkan oleh Jawatankuasa Pemilihan dan Pemantau Badan Perhubungan Umno Kelantan.

Affendi berkata kekecohan berkenaan sudah dijangka memandangkan beliau sendiri sudah maklum dengan perancangan dan strategi yang dilakukan oleh pihak tertentu untuk mengganggu mesyuarat.

Ketua Umno Bahagian, Abdullah Mat Yasin ketika ditemui menyifatkan kekecohan berkenaan hanya kerana salah faham memandangkan ada anggota yang tidak tahu cawangan mereka bertukar perwakilan.

BECOK TAPI BENAR

Terima kasihlah Murai, mulut kau memang becok tetapi jika memperkatakan yang benar tidak apalah. Lihat ‘Murai 9 - Meralat Sebuah Laporan Tidak Tepat’ dalam msomelayu.blogspot.com

Kijang mengaku silap atau tidak betullah. Walaupun Murai mengatakan Kijang sebagai blog liar, tidak apalah. Terima kasihlah kerana mulut becokmu, Kijang semakin jelas mengenai kedudukan sebenar.

Namun satu fakta yang jelas, kalau mengikut Murai, Ahli Parlimen itu (merujuk kepada Datuk Ibrahim Ali) jelas memang main duit.

Kalau dah sah Ibrahim main duit untuk dapatkan kerusi, Kijang mahu tanya, apakah cara ini tidak salah wahai Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia?

Menurut Murai: “Ahli Parlimen itu tidak membelanjakan wang sebanyak itu (RM 3 juta) sebagai pertukaran kerusi ataupun untuk menjamin sokongan dari ahli dan penyokong Pas kepadanya.

Kepada ketiga-tiga Adun berkenaan Murai tidak terdengar pula mereka diberikan sekian banyak wang. Calon Pas untuk ketiga-tiga Adun berkenaan (Pengkalan Pasir, Tendong dan Chetok) sebenarnya tidak mendapat satu sen pun wang daripada ahli Parlimen berkenaan.

Mungkin mereka menyedari jika mereka terima wang itu mereka terpalik dengan perbuatan keji rasuah. Kalau sekalipun ahli Parlimen itu hulur Murai jamin mereka tidak akan terima.”

Tahniahlah kepada ketiga-tiga calon berkenaan tetapi bak kata Murai:

Pun begitu ini bukan bermakna ahli Parlimen itu tidak main wang, ada.... tetapi bukan kepada calon-calon berkenaan, tetapi kepada orang lain.

Marfumnya ahli Parlimen itu tidak membantu ketiga-tiga Adun Pas itu dengan bantuan kewangan berupa bodek agar menyokongnya.

Sebaliknya beliau membantu calon lain yang agak berkedudukan dan berpengaruh dalam Pas. Di mana calon-calon itu dikira boleh memainkan peranaan untuk membantu ahli Parlimen itu bertanding menggunakan simbol bulan dan mempengaruhi orang-orang Pas di Pasir Mas agar menyokongnya.

Di sini semacam ada perbuatan barter trade antara ahli Parlimen itu dengan beberapa calon Pas bertaraf pemimpin itu. Murai pernah diberitahu satu persatu oleh ahli Parlimen berkenaan kepada siapa yang beliau berikan wang semasa pilihan raya lalu dan jumlahnya sekali.

Seorang wakil rakyat terima RM10,000, seorang lagi terima RM15,000, seorang lagi terima RM5,000, seorang lagi terima RM30,000 dan seorang lagi terima RM20,000. Kalau dijumlahkan semua sekali hampir RM100,000 juga. Ini tidak termasuk beberapa ekor lembu yang dihulurkan oleh ahli Parlimen itu.

Oh patutlah ada di kalangan mereka yang termakan wang ahli Parlimen berkenaanlah menyebabkan mereka membisu apabila ahli Palimen itu membuat onar mengkritik Pas macam nak rak dalam Parlimen.

Betul juga kata Murai, sebab kita sudah menerima pemberian berunsur ada undang di sebalik batu itu kita akan bermasalah.

Kata Murai: “Kita akan jadi syaitan bisu menyokong perbuatan mungkar... kerana nak tengur tidak boleh sebab dah termakan budi kebendaan yang sedikit!”

Kijang Cuma berharap kepada Murai, buat apa disorok-sorok nama mereka yang menerima wang Ibrahim itu.

Bukan untuk mengaibkan sesiapa tetapi Kijang yakin Murai mesti terima sms dan sebagainya bertanyakan siapa yang terima wang habuan berkenaan.

Benarkah kata-kata bahawa Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat atau orang kelilingnya ada terima habuan itu?

Murai jangan marah. Kijang tanya je.....