Sunday, January 20, 2013

Nazri Deraman, Jangan Angkuh! Ukur Baju Dibadan Sendiri...

 "Siapa dia (Kickdefella) dalam isu ini...tak ada kena-mengena. Saya tak pernah tengok dia berdebat dengan sesiapa. Integritinya dipersoal. "Saya ada pengikut 30,000 orang, kalau dia ada lebih kurang saya (pengikut) mungkin boleh ajak debat."
- Nazri Deraman, Pengerusi NGO R

Angkuh sangat Nazri Deraman iaitu Pengurus Bandar Baru Tunjung anak syarikat Kerajaan PAS Kelantan dan Pengerusi (Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Hak Pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan) atau NGO R ini.

Orang baru kenal politik memang angkuh apalagi menduduki jawatan penting dalam pentadbiran Kerajaan PAS Kelantan. Dia bukan sahaja berkeras mahu berdebat dengan Menteri dan Timbalan Menteri, sebaliknya memperlekehkan blogger Syed Azidi Syed Abdul Aziz.


Sepatutnya Nazri tahu meletakkan dirinya apabila Kickdefella apabila mengatakan beliau (Kickdefella) adalah antara orang yang pertama diarah untuk membuat kajian dalam isu tuntutan royalti minyak Kelantan iaitu yang pertama pada Pilihan Raya Umum 2008 dan kedua sewaktu Pilihan Raya Kecil Manek Urai...”

“Pada masa itu Nazri Deraman dan NGO 'R' masih tak tahu apa-apa tentang royalti minyak," kata Kickdefella dalam sidang media itu kelmarin.

Tambahnya, debat dibuat bukan untuk mengangkat ego sesiapa atau untuk dibanggakan sebaliknya menjadi program ilmu dan menjernihkan pengetahuan rakyat Kelantan.Apapun kita tidak hairan kerana memang pemimpin pakatan jenis ‘keras keng’.

Dari Datuk Seri Abdul Hadi Awang hingga Mohamad Sabu, dari Datuk Seri Anwar Ibrahim hingga Azmin Ali atau dari Karpal Singh hinggalah Lim Guan Eng, sepsis itu tidak reti mengalah walaupun tahu apa yang diperkatakan mereka tidak benar.

Jadi kalau Nazri mengatakan hari ini akan meneruskan hasrat berdebat dengan Datuk Seri Mustapha Mohamad atau Datuk Dr Awang Adek Hussin mengenai isu royalti minyak Kelantan walau dianggap tidak setanding dengan menteri untuk berbuat demikian oleh blogger Syed Azidi Syed Abdul Aziz, ia hanya menyerlahkan lagi sikap orang muda dalam PAS dan pakatan pembangkang.

Nazri dicabar oleh blogger yang lebih dikenali sebagai 'Kickdefella' itu berdebat dengannya mengenai isu sama. Nazri tidak mahu melayan atau menyahut cabaran pihak lain untuk berdebat mengenai isu tersebut berkata surat rasmi untuk berdebat dengan kedua-dua menteri akan dihantar dalam masa terdekat.


"Perkara (royalti) ini timbul daripada saya. Saya yang buat buat tawaran (debat), dia (Kickdefella) tak perlu cabar saya. Dia tak ada kaitan dengan saya atau isu ini.

"Saya akan menghantar surat rasmi kepada kedua-dua menteri berkenaan pada masa yang difikirkan sesuai...dalam masa terdekat sebelum pilihan raya umum," katanya ketika dihubungi mStar Online, hari ini (Ahad).

Sedangkan melalui blognya Kickdefella berkata: “Kita debat untuk ilmu dan untuk menjernihkan pengetahuan rakyat Kelantan terhadap isu sebenar.”

Beliau merujuk kepada berita di dalam Sinar Harian bertarikh 17 Januari 2013 yang melaporkan Pengerusi NGO R Saudara Nazri Deraman mencabar Mustapa dan Dr Awang untuk berdebat isu royalti petroleum. “Bukan taraf Nazri untuk berdebat dengan Menteri, debat dengan saya sudahlah,” kata Syed Azidi yang ditemui media di sebuah hotel di Kota Bharu selepas majlis perasmian Jentera Siber Barisan Nasional oleh Mustapa.

Bagaimanapun Syed Azidi nyatakan beliau mahu debat itu bukan bertujuan untuk ‘mengangkat ekor’ mana-mana pihak atau untuk tujuan bermegah-megah. Sebaliknya ia mesti untuk kedua-dua pihak meletakkan hujah masing-masing berdasarkan fakta supaya rakyat Kelantan boleh memahami dan membuat penilaian sebenar.

“Nazri boleh hantar wakilnya menemui saya untuk menetapkan masa dan tempat yang sesuai,” kata Syed Azidi lagi sambil menjelaskan bahawa pihak beliau sendiri bersedia untuk mengambil inisiatif sekiranya Nazri berhadapan kesukaran.

Mengulas kenyataan Kickdefella itu, Nazri berkata dia hanya akan berdebat dengan individu-individu berintegriti dan mempunyai kaitan dengan isu yang dibangkitkan.

Dia turut mempertikai integriti Kickdefella yang membuat cabaran tersebut.

"Siapa dia dalam isu ini...tak ada kena-mengena. Saya tak pernah tengok dia berdebat dengan sesiapa. Integritinya dipersoal. "Saya ada pengikut 30,000 orang, kalau dia ada lebih kurang saya (pengikut) mungkin boleh ajak debat," katanya.

Nazri berkata dia hanya mengenali blogger berkenaan melalui kontoversi yang dicetuskan. "Saya pun tak kenal dia, kenal setakat blogger yang cetuskan kontroversi dan saman orang di mahkamah," katanya. 

Mengulas tanggapan dia bukan calon yang setanding untuk berdebat dengan menteri, Nazri berkata beliau bertindak mewakili rakyat.

"Saya yang hantar memo kepada Petronas. Kedua-dua menteri telah beli respons. "Saya NGO mewakili rakyat ada hujah saya dan menteri ada hujahnya sendiri...jadi saya ajak mereka berdebat," katanya.

Bukankah benar seperti kata Kickdefella bahawa Nazri tidak setaraf dengan menteri untuk berbuat demikian. Kerana itu beliau 'menyahut' cabaran itu untuk tidak mengecewakan Nazari.

Kepada Nazri Deraman, ukur baju di badan sendiri sebelum mencabar Tok Pa dan Dr Awang.