Saturday, November 1, 2008

MAMAT INI GILA BENDERA TERBALIK!Sah dia gila Bendera Terbalik.
Jenguk sahaja blognya mesti ada gambar bendera terbalik.
Kerana itu dia menganjurkan supaya rakyat Malaysia kibar bendera terbalik.
Tahu-tahulah siapa dia.

Dia penganjur Bendera Terbalik dan selepas dicekup polis kerana kibar bendera Malaysia terbalik kini dia sokong orang yang bawa bendera Amerika Syarikat dan Cina secara terbalik.

PEROLEHAN EC725 – NAJIB CUBA DIPALITKAN?

Oleh Prebet Pencen

Bercakap mengenai isu proses perolehan helikopter EC725 keluaran Eurocopter, Hambali Abdul Latiff melalui blognya http://hambali1.blogspot.com pada 28 Oktober lalu, mengemukakan pertanyaan:

“Apakah pembelian helikopter itu untuk tujuan kegunaan biasa atau keselamatan? Jika ia untuk tujuan biasa, tidak apalah jika ditangguhkan. Tetapi jika helikopter untuk tujuan keselamatan rasanya sedikit janggal jika diasaskan kepada faktor berjimat cermat kerana kepentingan keselamatan tidak wajar di kompromi dengan kepentingan-kepentingan lain.”

Yang pasti Perdana Menteri yang mengumumkan pembelian Eurocopter dibatalkan dan beliaulah juga yang mengumumkan mengenai rancangan pembeliannya buat kali pertama pada 26 September lalu.

Aneh juga apabila kenyataan pembatalan ini dibuat hanya 32 hari selepas diumumkan niat untuk membelinya.

Lantas teringat kepada kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak pada 21 Oktober 2008, yang menyebut kedudukan ekonomi semasa tidak boleh dijadikan satu-satunya kayu pengukur dalam menentukan peruntukan perbelanjaan untuk pertahanan dan keselamatan.

Sebaliknya, Timbalan Perdana Menteri berkata, peruntukan untuk kedua-dua perkara itu perlu kepada pertimbangan tertentu kerana ia melibatkan kedaulatan negara dan ketenteraman awam.

''Kita menilai balik semua projek, bukan hanya yang melibatkan pertahanan untuk memastikan hanya projek yang mampu membawa impak terbaik dilaksanakan. Namun, projek yang berkaitan keselamatan dan pertahanan tidak boleh sama sekali diukur hanya berasaskan kedudukan ekonomi semasa. Kalau kita guna kayu ukur itu, maka kita tidak akan boleh laksanakan walau satu pun projek pertahanan atau keselamatan,'' katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Mengenai Selat Melaka, Institut Maritim Malaysia (Mima).

Tidakkah ini menggambarkan apa yang diperkatakan oleh Hambali memang benar dalam konteks keselamatan negara?

Selain isu berkenaan, saya tertarik dengan apa yang ditimbulkan Wan Nordin Wan Yaacob melalui tulisannya: Eurocopter: "Abdullah makan nangka, Najib terkena getahnya" dalam Harakahdaily semalam.

Tulisan ini mengemukakan pertanyaan mengenai siapa sebenarnya yang cuba mendapatkan keuntungan daripada perolehan berkenaan?

Berdasarkan tulisan Datuk Husam Musa bertajuk “Eurocopter: Najib atau Abdullah kempunan atau keduanya?” banyak perkara boleh diperkatakan.

Husam berkata, ketika ramai menyangka kononnya 'perbincangan' pembelian Eurocopter didalangi Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dan komisyen seperti kes kapal selam dan pesawat perang mungkin wujud sekali lagi, Najib terasa isu ini cuba dipalitkan kepadanya.

"Isu ini cuba dipalitkan kepada beliau sedang orang lain yang memakan nangka dan orang lain terkena getah," kata Husam secara sinis dalam satu ulasan yang dipaparkan dalam blognya baru-baru ini.

Benar 'Letter of intent' (LOI) dikeluarkan oleh Kementerian Pertahanan, dua hari sebelum Najib dipindahkan ke Kementerian Kewangan dan ia nampak seperti Najib tergesa-gesa.

Namun, LOI itu mungkin sahaja dikeluarkan atas arahan Menteri Kewangan dan sememangnya pun pembelian seperti itu memerlukan kelulusan Menteri Kewangan, kata Husam.

Selanjutnya Husam menegaskan: "Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi berpindah dari Kementerian Kewangan ke Kementerian Pertahanan seakan untuk mempastikan 'deal' ini berjalan mengikut yang dirancang bersekali dengan 'hasilnya'.

Pada masa yang sama Husam melihat ia seakan program Najib dan perginya Abdullah ke Kementerian Pertahanan adalah untuk membongkar dan 'menyudahkan' Najib.

Dan apabila Najib meminta Jawatankuasa Akaun Awam (PAC) menyiasat supaya dapat dikenal siapa sebenarnya 'tuan nangka', sehari menjelang siasatan PAC, Abdullah mengatakan Eurocopter adalah mahal dan negara tidak cukup wang kerana dunia dilanda krisis kewangan.

Kesian Najib!
Eurocopter: Najib atau Abdullah kempunan atau keduanya?

Tuesday, October 28, 2008

(http://cetusan-hati.blogspot.com)

Eurocopter permainan siapa - Abdullah atau Najib?

Hari ini, Abdullah umumkan pembelian Eurocopter dibatalkan. Kenyataan pembatalan ini dibuat hanya 32 hari selepas Abdullah yang sama pertama kali mengumumkan mengenai rancangan pembeliannya pada 26 September tahun ini. Petikan laporan Utusan mengenainya seperti di bawah; Perdana Menteri berkata, surat hasrat (LOI) telah dihantar kepada Eurocopter untuk membeli helikopter tersebut.

‘‘Pada masa ini Kementerian Pertahanan sedang mengadakan rundingan dengan Eurocopter mengenai spesifikasi teknikal helikopter, klausa perjanjian sebelum menandatanganinya secara rasmi dengan syarikat berkenaan,’’ katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menerima taklimat khas di Wisma Pertahanan di sini hari ini.

Esok, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara dijangka memulakan siasatan mereka ke atas pembelian tersebut. Hari ini, Abdullah mengumumkan pembatalannya. Kata Abdullah, keputusan pembatalan itu dibuat dalam mesyuarat Eksekutif Majlis Ekonomi Kebangsaan yang bersidang dua minggu sebelum ini. Maknanya, sekitar 14 Oktober.

Jika benar mesyuarat Majlis Ekonomi membincang dan membuat keputusan itu dua minggu lepas, ada dua persoalan di sini;


a. Mengapa dua minggu kemudian baru keputusan tersebut diumumkan?
b. Mengapa Timbalan Perdana Menteri seakan tak mengetahuinya apabila Najib, pada 21 Oktober atau tujuh hari yang lalu, membuat kenyataan berikut, seperti laporan Utusan;

Najib ditanya sama ada krisis kewangan global akan menyebabkan kerajaan menilai kembali peruntukan untuk projek pertahanan terutama pembelian helikopter Eurocopter bagi menggantikan pesawat Nuri.

Jawapan Najib, ikut laporan itu ialah;
KUALA LUMPUR 21 Okt. - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kedudukan ekonomi semasa tidak boleh dijadikan satu-satunya kayu pengukur dalam menentukan peruntukan perbelanjaan untuk pertahanan dan keselamatan.

Sebaliknya, Timbalan Perdana Menteri berkata, peruntukan untuk kedua-dua perkara itu perlu kepada pertimbangan tertentu kerana ia melibatkan kedaulatan negara dan ketenteraman awam. ''Kita menilai balik semua projek, bukan hanya yang melibatkan pertahanan untuk memastikan hanya projek yang mampu membawa impak terbaik dilaksanakan. ''Namun, projek yang berkaitan keselamatan dan pertahanan tidak boleh sama sekali diukur hanya berasaskan kedudukan ekonomi semasa.

''Kalau kita guna kayu ukur itu, maka kita tidak akan boleh laksanakan walau satu pun projek pertahanan atau keselamatan,'' katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Mengenai Selat Melaka, Institut Maritim Malaysia (Mima) di sini hari ini.
Kenyataan Najib di atas dibuat seminggu yang lalu, seminggu selepas apa yang didakwa Abdullah keputusan sudah dibuat dalam mesyuarat Majlis Ekonomi Kebangsaan.

Mustahil Najib tak mengetahui keputusan itu sehinga kenyataan seperti ini terkeluar dari mulutnya jika memang keputusan itu sudah dibuat.


Dalam kenyataan lain Najib dua hari sebelum itu, Najib menyatakan; "Dalam mesyuarat Kabinet kelmarin, saya mengusulkan supaya isu pembelian helikopter Eurocopter diperhalusi PAC.

PEKAN 19 Okt. - Kerajaan mengarahkan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) memperhalusi isu pembelian helikopter Eurocopter EC725 bagi menggantikan Nuri sebelum mengambil keputusan untuk membeli pesawat itu. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, keputusan membeli pesawat tersebut perlu dikaji secara mendalam walaupun proses perolehan helikopter itu dikatakan dilakukan mengikut peraturan dan tidak dipengaruhi mana-mana pihak. Apa mesej yang nak dihantar oleh Najib?

Ketika ramai menyangka deal Eurocopter didalangi Najib dan komesyen seperti kes kapal selam dan pesawat perang mungkin wujud sekali lagi, Najib terasa isu ini cuba dipalitkan kepada beliau sedang orang lain yang memakan nagka dan orang lain terkena getah.

Benar LOI dikeluarkan oleh Kementerian Pertahanan, dua hari sebelum Najib dipindahkan ke Kementerian Kewangan. Ia nampak macam Najib tergesa-gesa. Namun, LOI itu mungkin sahaja dikeluarkan atas arahan Menteri Kewangan. Memang pun pembelian seperti itu memerlukan kelulusan Menteri Kewangan. Abdullah berpindah dari Kementerian Kewangan ke Kementerian Pertahanan seakan untuk mempastikan deal ini berjalan mengikut yang dirancang bersekali dengan 'hasilnya'.

Pada masa yang sama, ia seakan program Najib dan perginya Abdullah ke Kementerian Pertahanan adalah untuk membongkar dan 'menyudahkan' Najib. Surat Kapt (B) Zahar Hashim ditujukan kepada Najib. Bagaimana cara Najib dapat melantunkan semula bola ini ke kepala Abdullah? Najib meminta PAC menyiasat supaya dapat dikenal siapa sebenarnya 'tuan nangka'.

Ia satu 'permainan' tingkat tingi. Berbillion ringgit wang negara jadi pertaruhan. Sehari menjelang siasatan PAC, Abdullah segera tahu Eurocopter adalah mahal dan negara tak cukup wang kerana dunia dilanda krisis kewangan. Cepat dan pantas. Sebulan, selesai. Abdullah terkejar masa untuk 'sentuhan' akhir sebelum bersara?