Monday, May 2, 2016

Husam Persoal PAS Kelantan Gagal Tangani Pembalakan Haram


Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Salor Datuk Husam Musa hari ini mempersoal kegagalan kerajaan Kelantan pimpinan PAS dalam menangani isu pembalakan haram di negeri ini.

Husam yang juga bekas pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri berkata Jabatan Perhutanan Kelantan sepatutnya bertindak segera kerana mempunyai anggota dan pegawai yang ditugaskan mengawal selia hutan daripada dicerobohi.

"Ada anggota dan pegawai hutan duduk dalam kawasan hutan, takkanlah orang dah curi sampai 20,000 ekar (8,093 hektar), baru tahu ada kecurian,"katanya sambil mempertikai alasan 'laluan sulit' sebagai penyebab kejadian itu.

"...kalau dibersihkan seluas 20,000 ekar atau 5,000 ekar (2,023 hektar) pun orang boleh tahu," katanya pada sidang berita di Kota Bharu, hari ini.

Sebelum ini, Pengarah Jabatan Perhutanan Kelantan Zahari Ibrahim dilaporkan berkata lebih 400 hektar Hutan Simpan Kekal Ulu Galas dan Batu Papan, Gua Musang diterokai oleh sindiket yang menggunakan nama Sultan Kelantan dan kerabat baginda.

Mereka dipercayai memperdaya penduduk supaya membeli lot-lot tanah yang diteroka dan menyertai penerokaan tanah bagi tujuan penanaman getah, kelapa sawit dan pisang.

Husam yang juga bekas Naib Presiden PAS mendakwa aktiviti pembalakan yang berlaku di Kelantan bukanlah aktiviti biasa kerana pokok yang belum matang dan tidak mencapai ukuran tertentu turut ditebang.

"Yang berlaku di Kelantan sekarang bukan pembalakan biasa. Pembalakan biasa ialah pokok yang ada ukuran tertentu (sahaja yang) ditebang, (dan) hutan tidak dimusnahkan.

"Tapi yang berlaku di Kelantan adalah tebang habis untuk tujuan komersil, dan tebang habis di Kelantan adalah antara yang terbesar di Semenanjung Malaysia pada masa ini," dakwanya.

Sindiket Warga Indonesia Rompak Pelanggan Bank Ditumpaskan Di Kelantan


Polis Kelantan menumpaskan satu sindiket warga Indonesia yang menyasarkan pelanggan yang baharu mengeluarkan wang di bank, selepas menangkap lima suspek di Kampung Repek, Pasir Mas minggu lepas.

Ketuanya Datuk Mazlan Lazim berkata dengan kejayaan itu, pihaknya percaya dapat menyelesaikan 11 kes rompakan membabitkan lapan kes di Kelantan dan masing-masing satu di Johor, Kedah dan Pulau Pinang sejak Disember tahun lepas.

Beliau berkata kegiatan kesemua suspek itu, yang berumur di antara 20 hingga 36 tahun dan berasal dari Batam, terbongkar apabila seorang anggota mereka ditahan selepas merompak seorang tauke lembu yang baharu sahaja mengeluarkan RM150,000 dari sebuah bank di Pasir Mas pada Isnin lepas.

"Berdasarkan modus operandi kumpulan ini, anggota wanita berkenaan akan menyamar sebagai pelanggan bank dan memantau pelanggan lain yang mengeluarkan wang dalam jumlah besar.

"Dia kemudian memaklumkan kepada rakannya yang berada di luar bank sebelum merompak mangsa yang dikenal pasti itu," katanya kepada pemberita di Kota Bharu, hari ini.

Kelima-lima suspek itu ditahan selepas kereta dan motosikal yang dinaiki mereka terbabas semasa dikejar mangsa dan penduduk kampung di Kampung Repek, Pasir Mas.

Kesemua suspek direman bermula 25 April hingga 9 Mei bagi membantu siasatan.

Terdahulu, Mazlan menyaksikan Majlis Serah Tugas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kelantan daripada SAC Ahmad Taufek Abdullah kepada ACP Mohamad Fakri Che Sulaiman.

Ahmad Taufek dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Komander Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (STAFOC) di Bukit Aman, Kuala Lumpur. Hadir sama Timbalan Ketua Polis Kelantan Datuk Ab Rashid Ab Wahab.

Dalam perkembangan lain, Mazlan berkata polis menahan lima lelaki berumur di antara 19 hingga 64 tahun dan merampas sepucuk pistol jenis .38, lapan peluru termasuk empat di dalam kelongsong selepas dipercayai terlibat dalam kes tembak di Kampung Padang Demit, Kubang Kerian di sini pada 21 April lepas.

"Siasatan mendapati tembakan dilepaskan suspek akibat dendam. Kesemua mereka direman dari 21 April lepas hingga 3 Mei," katanya.

Sementara itu, beliau berkata kawalan keselamatan diperketatkan lagi bagi membanteras aktiviti penyeludupan di sempadan Malaysia-Thailand.

Jabatan Perhutanan Kelantan Rampas Dua Tan Balak HaramJabatan Perhutanan Kelantan merampas dua tan metrik kayu jenis keruing dan nilam bernilai RM10,000 yang disyaki hasil pembalakan haram oleh penduduk tempatan di Hutan Simpan Kekal Ulu Sat, Machang.

Pengarahnya Zahari Ibrahim berkata, dalam serbuan 4 petang Ahad, pihaknya menemukan kayu-kayan berkenaan yang telah siap dibelah dalam pelbagai saiz dan dipercayai akan dijual kepada syarikat perumahan tertentu.

"Bagaimanapun, tiada sebarang tangkapan dilakukan dalam serbuan tersebut kerana suspek dipercayai sudah mengesan lebih awal kedatangan pasukan penguat kuasa Jabatan Perhutanan.

Katanya, kegiatan menebang dan membelah balak itu dilakukan oleh penduduk pada waktu cuti Hari Pekerja semalam dan mereka disyaki sengaja melakukan pada hari berkenaan kerana menyangkakan kakitangan Jabatan Perhutanan Kelantan turut bercuti.

"Kegiatan terbabit dikesan hasil maklumat orang ramai yang percaya kumpulan pembalak haram yang menceroboh hutan simpan ini membekalkan kayu kepada syarikat kontrak perumahan," katanya ketika dihubungi Bernama di Kota Bharu hari ini.

Zahari berkata serbuan itu dilakukan sepasukan anggota Unit Operasi dan Penguat kuasa yang diketuai Penolong Pengarah unit berkenaan Bakar Rapaee dan Pegawai Selia Hutan Tengku Rahimi Tengku Mat.

Katanya kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 15 Akta Perhutanan Negara 1984 yang jika sabit kesalahan boleh membawa hukuman denda sehingga RM500,000 atau penjara tidak melebihi 20 tahun.


"Jabatan Perhutanan Kelantan amat berterima kasih kepada pihak yang menyalurkan maklumat mengenai kegiatan terbabit kerana mereka ini boleh menyebabkan spesies kayu hutan yang bernilai tinggi pupus," katanya.

Bernama