Saturday, October 16, 2010

PRK GALAS - UNDI ORANG ASLI JADI PENENTU?

"Kecaman Orang Asli terhadap pengambilan tanah yang telah mereka usahakan sejak berpuluh tahun lalu menyebabkan kerajaan negeri meluluskan pembayaran dividen tersebut. Biarpun ada kalangan pemimpin Orang Asli kini termakian ‘ubat guna-guna’ PAS itu, tidak semua masyarakat Orang Asli dapat ditipu malah usaha untuk mendapatkan hak milik itu tetap diteruskan sehingga hari ini" - Datuk Norzula Mat Diah

Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas akan menggunakan Daftar Pemilih Induk (DPI) 2009 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama dan Suku Tahun Kedua 2010 yang telah dikemaskini sehingga 27 September lepas.

Galas mempunyai 11,553 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 11,426 pemilih biasa dan 127 pemilih pos. Daripada jumlah itu, 7,125 orang (61.63 peratus) terdiri daripada kaum Melayu, Cina (2,317), India (185), Bumiputera Sarawak (10), Orang Asli (1,889) dan lain-lain (27).


Jumlah 1,889 pengundi Orang Asli ataupun 16 peratus di Galas layak membuang undi pada pilihan raya kecil 4 November nanti adalah angka menarik kerana dikatakan, pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, Tengku Razaleigh Hamzah memenangi kerusi parlimen Gua Musang kerana mendapat 70 peratus undi dari masyarakat Orang Asli di kawasan tersebut.

Bagaimanapun agak menariknya pada 5 Oktober lalu, Ketua Masyarakat Orang Asli kawasan Galas, Pandak a/l Panjang Ey berkata, jentera pilihan raya parti tidak perlu masuk ke kawasan mereka semasa kempen nanti.

Apakah ini dimaksudkan dengan jentera politik Barisan Nasional (BN) dan pembangkang sekali?

Menurut Pandak, masyarakat Orang Asli di Galas sudah menubuhkan pasukan gerak gempur sendiri dan tidak mahu diganggu oleh mana-mana parti politik semasa kempen pilihan raya kecil di situ tidak lama lagi. Katanya: "Kami mempunyai jentera gerak gempur sendiri untuk berkempen dalam pilihan raya kali ini."

Anehnya kenyataan itu dibuat pada majlis ramah mesra Orang Asli dengan pimpinan PAS Kelantan di kediaman rasmi Menteri Besar Kelantan di Kota Bharu pada hari berkenaan.

Menurut Pandak, pemimpin-pemimpin masyarakat Orang Asli juga harus diberi peluang untuk berceramah bagi menyuarakan masalah dan aspirasi masyarakat itu pada pilihan raya kecil itu.

Selepas kenyataan itu, kira-kira 400 Orang Asli yang terlibat dengan Ladang Rakyat yang dilaksanakan oleh kerajaan PAS Kelantan di Gua Musang menerima pemberian dividen RM200 sebulan.

Bukan itu sahaja, PAS dikatakan turut berminat untuk mencalonkan Orang Asli sebagai calon jika perlu. Beberapa nama termasuk seorang pemimpin Orang Asli disebut-sebut sebagai bakal calon yang akan mewakili PAS dan kesemua nama tersebut telah dibawa ke Majlis Syura Ulama, badan kepemimpinan tertinggi PAS untuk dimuktamadkan sebelum diumumkan pada 22 Oktober ini.

Antara nama yang disebut-sebut itu kepimpinan PAS kawasan Gua Musang iaitu Ketua Dewan Pemuda, Abdullah Husein; Timbalan Yang Dipertua, Dr. Zulkefli Mohamad; Naib Yang Dipertua, Husin Embong; Setiausaha, Azman Ahmad dan juga Pandak.

Bagaimanapun menurut sumber, Dr. Zulkefli mungkin tidak dipilih disebabkan rekod sebelum ini di mana beliau pernah tewas dua kali pada pilihan raya umum bagi kerusi Parlimen Gua Musang kepada Tengku Razaleigh Hamzah.

Persoalannya, kenapa begitu banyak diperkatakan mengenai Orang Asli di Gua Musang?

Apakah mereka kumpulan pengundi penentu kemenangan pada pilihan raya kecil Galas nanti?

Apakah angka 1889 pengundi Orang Asli ini boleh menentukan pilihan raya kecil ini berpihak kepada sama ada pembangkang atau BN?

Yang pasti PAS awal-awal lagi sudah berusaha menujuk Orang Asli dengan memberikan mereka dividen Ladang Rakyat itu. Ia amat jelas untuk memikat mereka mengundi PAS bagi membolehkan parti itu mengekalkan kerusi DUN berkenaan.

Galas adalah antara tiga DUN dalam parlimen Gua Musang. Kerusi tersebut kosong selepas kematian ADUN dari PAS, Che Hashim Sulaima, 46, pada 27 September, kerana barah usus.

Allahyarham memenangi kerusi tersebut dalam pilihan raya umum 2008 dengan mengalahkan Mohd Saufi Deraman dari Barisan Nasional (BN), dengan majoriti 646 undi.

Bagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paloh, Datuk Norzula Mat Diah kecaman Orang Asli terhadap pengambilan tanah yang telah mereka usahakan sejak berpuluh tahun lalu menyebabkan kerajaan negeri meluluskan pembayaran dividen tersebut.

Biarpun ada kalangan pemimpin Orang Asli kini termakian ‘ubat guna-guna’ PAS itu, tidak semua masyarakat Orang Asli dapat ditipu malah usaha untuk mendapatkan hak milik itu tetap diteruskan sehingga hari ini termasuk kaum lain yang turut menerima nasib serupa.

"Seluas kira-kira 9,200 hektar tanah milik Orang Asli telah diambil untuk diusahakan dalam Ladang Rakyat menyebabkan mereka marah dan bangkit untuk menebus hak mereka.

Atas sebab itulah kerajaan negeri mengambil mereka sebagai peserta dan meluluskan pembayaran RM200 sebulan sebagai dividen untuk menjadikan kaum ini 'kelabu mata' tetapi tidak semua macam itu," katanya baru-baru ini.

Norzula berkata, tanah-tanah tersebut telah diambil kerajaan negeri dan diserahkan kepada Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) sebelum diberikan kepada beberapa syarikat untuk diusahakan namun sehingga hari ini masih belum ada hasil yang dituai.

Jelas beliau, apa yang berlaku sebaliknya adalah balak yang ada di tanah-tanah berkenaan ditebang begitu juga dengan hasil hutan yang dijual untuk mendapatkan keuntungan segera. Kebanyakan kaum Orang Asli yang terlibat adalah dari Pos Brooke, Pos Sendrop dan Pos Blau serta beberapa penempatan kaum Melayu di sekitar Gua Musang.

Menurut beliau, ramai rakyat yang mengusahakan tanah tersebut sejak berpuluh tahun lalu telah menghantar borang di Pejabat Tanah dan Jajahan untuk mendapatkan hak milik di tanah-tanah berkenaan tetapi gagal.

"Ladang Rakyat ini tidak seperti program yang dijalankan oleh Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) di mana tanah rakyat dimajukan dengan membina infrastruktur serta memberi rumah kepada mereka. Memang ini tanah kerajaan tetapi kalau mereka sudah terlebih dahulu mengusahakannya sejak berpuluh tahun lalu maka kaum ini wajar mendapat pampasan atau setidak-tidaknya hak ke atas tanah itu," katanya.

Menurut laporan, pada 31 Ogos lalu, Penghulu RPS Sungai Rual, Rashid Bernas, 30, mendakwa, kawasan yang diambil itu turut melibatkan tanah yang diperuntukkan untuk mereka sejak 50 tahun dulu oleh kerajaan negeri.

Beliau mendakwa, kerajaan juga tidak pernah berbincang dengan mereka terlebih dahulu sebelum mengambil tanah yang dikatakan seluas kira-kira 4,000 hektar itu untuk dijadikan sebagai Ladang Rakyat.

"Tanah ini sebenarnya Rizab Orang Asli selepas tanah rancangan yang mengumpulkan Orang Asli ini dibuka di sini. Kami berhak di atas tanah ini. Kalau ia diambil kami tidak ada tanah lagi selepas ini.

"Kami yang duduk di sini menerima akibat, pendapatan terjejas kerana tidak dapat ke hutan serta pencemaran air yang serius. Adakah ini yang kami dapat dari Ladang Rakyat?" Taya beliau.

Dia turut mendakwa, Ahli Dewan Undangan Negeri Ayer Lanas dari PAS tidak pernah sekali pun datang bertemu untuk berbincang dan membela nasib Orang Asli.

Sementara itu Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata masyarakat Orang Asli dari suku kaum Jahai di Gua Musang perlu dibantu sepenuhnya bagi mempercepatkan pembangunan dari segi pendidikan, ekonomi serta sosial agar mendapat manfaat yang sewajarnya.

Katanya pelbagai kemudahan serta pembangunan diatur kepada mereka yang terbaru ialah sebanyak 19 buah rumah kediaman bagi keluarga dekat sini sedang giat dalam pembinaan dan akan siap tidak lama lagi bertujuan memberikan keselesaan.

“Dalam pada itu, projek jalan serta jambatan yang menghubungkan perkampungan Orang Asli Sungai Rual ke bandar Jeli juga dijangka siap setahun lagi dan ia akan memudahkan mereka di sini untuk ke bandar. Jika sebelum ini memerlukan masa 45 minit tetapi jika siap kelak jalan tersebut ia hanya memakan 10 minit sahaja,” katanya .

Menurutnya, semua kemudahan tersebut bagi memastikan masyarakat di sini mudah untuk berhubung dengan bandar yang terdekat bagi berurusan serta memberikan kesenangan kepada masyarakat yang berada di pendalaman.

Selain isu pembangunan Orang Asli di situ, BN dikatakan mempunyai kelebihan dengan ketokohan Tengku Razaleigh Hamzah di Gua Musang yang dikatakan mampu menarik sokongan lebih 90 peratus masyarakat Orang Asli.

Ketua Pemuda UMNO Gua Musang, Bazlan Baharuddin berkata, penerimaan masyarakat Gua Musang terhadap Tengku Razaleigh digeruni PAS yang kini mula tidak senang apabila nama beliau dicalonkan untuk bertanding di kawasan tersebut.

“Apa yang jelas, masyarakat selesa dengan peranan yang dimainkan Ku Li di Gua Musang, malah saya percaya sokongan Orang Asli akan bertambah sekiranya beliau dicalonkan,” katanya baru-baru ini.

Apapun di pihak BN, sudah jelas bahawa calon terserah kepada Perdana Menteri untuk menentukannya pada ketika Tengku Razaleigh sendiri menyatakan beliau tidak mempunyai hak menentukannya.

Yang peting kerusi Galas dirampas semula dan kedudukan BN terus mantap di Gua Musang jika ketiga-tiga kerusi DUN menjadi milik BN.

Inilah juga cita-cita Tengku Razaleigh yang kini menjadi Pengarah Pilihanraya Kecil bagi DUN Galas itu.

SEPARUH AKHIR - KELANTAN TUNGGU TERENGGANU ATAU KEDAH

Norfarhan (kiri) membuka jaringan Kelantan pada perlawanan suku akhir kedua Piala Malaysia di Kota Bharu malam tadi.

Kelantan kini menunggu keputusan perlawanan Terengganu-Kedah di Stadium Darulaman malam ini untuk lawannya pada saingan separuh akhir Piala Malaysia.

Malam semalam, Gergasi Merah rebah di kaki Kijang. Itu yang berlaku pada saingan suku akhir kedua Piala Malaysia antara Selangor dengan Kelantan di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu.

Pada perlawanan tersebut, Selangor ditunjuk jalan keluar oleh Kelantan yang menang bergaya 3-0.

Pada perlawanan yang disaksikan lebih 25,000 penyokong The Red Warriors itu, Selangor dilihat bermula garang dengan menguji penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat menerusi Amri Yahyah yang berjaya meloloskan diri ke dalam kotak penalti, namun sepakannya tidak cukup kencang untuk menggegar jaring lawan.

Seminit kemudian, giliran penyerang Kelantan, Akmal Rizal Rakhli melakukan rembatan ke gawang Selangor tetapi sepakannya sedikit tersasar.

Kelantan terus menggandakan asakan untuk mendapat gol awal dan ia terhasil pada minit ke-13 menerusi Norfarhan Mohamad yang mudah menyempurnakan lorongan daripada Akmal Rizal.

Kelantan yang mempamerkan aksi meyakinkan sepanjang perlawanan itu terus ghairah memburu gol dan Selangor pula dilihat hilang punca dengan pemainnya sering melakukan kesilapan mudah.

Pada minit ke-24, Kelantan selesa mendahului 2-0 menerusi jaringan Akmal Rizal.

Gol tersebut terus mematikan rentak Selangor yang semakin hilang arah sambil Kelantan gagah menguasai bahagian tengah yang diterajui Badri Radzi dan Shakir Shaari.

Pada babak kedua, Kelantan memperlahankan rentak permainan, namun Selangor tetap gagal untuk meloloskan diri.

Malam bergaya Kelantan itu disudahkan dengan jaringan ketiga Badri Radzi pada minit ke-79 yang bijak menyambar hantaran Akmal Rizal sebelum merembat kencang ke gawang lawan.

Kemenangan itu menyaksikan Kelantan pasukan pertama layak

ke pusingan separuh akhir dengan agregat 3-0.

Pada aksi pertama di Shah Alam Selasa lalu, kedua-dua pasukan terikat seri tanpa jaringan.

CALON DUN GALAS - PAS GUNA KAEDAH MENGUNDI

PAS akan menggunakan kaedah mengundi dalam menentukan calon yang akan bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, 4 November depan.

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata kaedah itu biasa dilakukan bagi menentukan calon yang benar-benar layak atau sesuai walaupun beliau diberi mandat sebagai kata pemutus dalam menentukan nama calon.

Menteri Besar Kelantan itu juga berkata tiga nama telah dikenal pasti dalam senarai pendek calon PAS yang akan diletakkan dalam pilihan raya kecil DUN itu.

"Kita akan menentukan dengan cara wakil dari Dewan Harian dan Badan Perhubungan mengundi pada kertas kosong dan menulis dengan nama Allah bersama nama calon yang dipilih sebelum saya membuat keputusan.

"Cara demikian dapat mengelakkan ada perwakilan berasa segan terhadap calon yang tidak terpilih," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu, di Kota Bharu, semalam.

Selasa lepas, Timbalan Pesuruhjaya PAS (1) Datuk Ahmad Yakub berkata Dewan Ulama Syura telah menyerahkan mandat kepada PAS Kelantan untuk menentukan calon yang bakal dipilih untuk bertanding pada pilihan raya kecil DUN Galas itu.

Bagaimanapun, Dewan Harian yang bermesyuarat pada hari berkenaan menyerahkan pula mandat kepada Nik Abdul Aziz untuk memberi kata putus bagi menentukan nama calon terbabit.

Nik Aziz berkata: "Dalam pengundian itulah saya bertanggungjawab menentukannya. Kalau undi itu sama banyak, misalnya yang satu dapat 10 dan yang lain dapat 10, maka saya yang menentukannya.

"Biasanya saya bagi kertas kosong, saya tak suka angkat tangan takut malu mata, saya beri kertas kosong, betul atau pangkah. Itu biasa bagi kita," katanya.

Beliau juga belum dapat menentukan sama ada pengumuman calon akan dibuat pada 22 Okt ini kerana mesyuarat mengenai perkara itu belum diadakan lagi.

Katanya mungkin perkara itu telah dibuat ketika beliau berada di Kuala Lumpur kerana menghadiri beberapa program di sana.

TENGKU RAZALEIGH TOLAK JADI CALON GALAS

Tengku Razaleigh Hamzah menolak cadangan Umno bahagian Gua Musang - yang mengadakan mesyuarat khas petang kelmarin - supaya bertanding sebagai calon BN dalam pilihan raya kecil DUN Galas 4 November ini.

Cadangan tersebut dikemukakan oleh ADUN Nenggiri, Mat Yusoff Ghani dan disokong oleh ahli jawatankuasa bahagian yang menghadiri mesyuarat khas itu di pejabat Umno bahagian selama kira-kira dua jam mulai 5 petang.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Mat Yusoff mengesahkan beliau membuat cadangan tersebut dan mendapat sokongan para AJK bahagian.

Bagaimanapun, katanya, Tengku Razaleigh yang juga ahli parlimen Gua Musang dan ketua bahagian berkenaan, meminta mereka memilih calon lain daripada beliau dan dua ADUN dalam Parlimen Gua Musang - Nenggiri dan Paloh.

Mat Yusoff berkata, mesyuarat khas itu turut meneliti senarai calon yang dicadangkan oleh kalangan AJK bahagian, yang turut mengandungi nama Tengku Razaleigh.

Katanya, turut dijemput menghadiri mesyuarat khas petang semalam termasuk di kalangan wakil kerajaan, pegawai lantikan politik, penggawa di bahagian berkenaan.

"Tengku Razaleigh telah memberi kebebasan kepada AJK bahagian untuk menentukan calon BN di Galas.

"Dan calon pilihan mereka itu akan diserahkan kepada pihak pusat untuk diputuskan.

"Beliau kata walaupun perdana menteri mahu beliau (Tengku Razaleigh) sendiri yang memilih calon, tetapi beliau mahu perdana menteri yang memutuskannya," katanya.

Menurut Mat Yusoff lagi, senarai calon tersebut turut diedarkan kepada mereka yang menghadiri mesyuarat khas semalam untuk mencadangkan calon yang sesuai.

"Dua tiga hari lagi kita tahulah keputusannya," tambah beliau.

Galas adalah antara tiga DUN dalam parlimen Gua Musang. Kerusi tersebut kosong selepas kematian ADUN dari PAS, Che Hashim Sulaima, 46, pada 27 September, kerana barah usus.