Sunday, January 9, 2011

Masalah Air - Rakyat Kelantan Mahu Tunggu 5 Tahun Atau 14 Tahun?

Badan Perhubungan Umno Kelantan memberi jaminan akan menyelesaikan masalah bekalan air bersih di negeri itu dalam tempoh satu penggal atau lima tahun jika Barisan Nasional diberi peluang memerintah Kelantan pada pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Timbalan Pengerusinya Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata tempoh itu lebih cepat berbanding jaminan kerajaan PAS Kelantan bahawa isu itu akan dapat diselesaikan dalam tempoh 17 tahun akan datang.

"Kita tidak mahu rakyat Kelantan menerima kesulitan itu dalam tempoh yang terlalu lama kerana isu itu merupakan antara keperluan asas yang mesti diutamakan," katanya kepada pemberita ketika ditemui semalam.

Awang Adek yang juga Timbalan Menteri Kewangan berkata satu projek contoh untuk menyelesaikan isu air bersih akan dibina di Kampung Gunong di Bachok dalam tempoh terdekat.

Projek itu menggunakan sistem bekalan air tiub bagi keperluan 30 rumah yang kini terpaksa menggunakan air dari perigi yang seakan bercampur minyak.

"Jika kaedah itu berjaya kita akan perluaskan ke seluruh Kelantan, itu pun jika rakyat Kelantan memberi kepercayaan," katanya.

RM1,500 Bagi Setiap Keluarga Mangsa Banjir Di Kelantan

Kawasan Bebas Cukai Rantau Panjang masih digenangi air selepas pusat perniagaan itu mula banjir sejak minggu lepas.

Kerajaan Pas Kelantan akan mengagihkan bantuan kepada mangsa banjir sebanyak RM1,500 bagi setiap keluarga dari Tabung Serambi Makkah.

Bagaimanapun, Timbalan Menteri Besarnya, Datuk Ahmad Yaakub, berkata mangsa banjir akan diberi RM700 buat permulaan manakala bakinya sebanyak RM800
akan diberikan kemudian.

Beliau semalam menyampaikan bantuan kepada mangsa kebakaran di mana seramai
50 keluarga yang mendiami kawasan setinggan di Jalan Sungai Chinda di sini
kehilangan tempat tinggal dalam kebakaran awal pagi kelmarin.

Mereka kini ditempatkan di Dewan Pusat Sivik Gua Musang.

"Tabung Serambi Makkah mendapat sambutan penderma sepanjang masa," katanya.

Banjir Di Kelantan Bertambah Buruk

Keadaan banjir di Kampung Pasar Lama, Pasir Tumbuh dekat Tumpat, hari ini dipenuhi banjir sedalam hampir satu meter berikutan limpahan air Sungai Pengkalan Datu dan menyebabkan beberapa rumah ditenggelami serta laluan ke kampung itu terpaksa di tutup dan kebanyakkan penduduk menggunakan sampan dan bot gentian kaca menjalankan aktiviti harian mereka.

Keadaan banjir di Kelantan malam semalam semakin buruk dengan jumlah mangsa yang dipindahkan meningkat dan meragut satu nyawa.

Bandar Rantau Panjang kini lumpuh apabila semua premis perniagaan ditutup setelah ditenggelami air sedalam satu meter dan jumlah mereka yang dipindahkan sehingga pukul 8 malam ialah 2,777 orang.

Banjir yang melanda pantai timur itu, t mengorbankan nyawa kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun, Siti Aisyah Kamarulzaman yang lemas ketika bermain air di kawasan rumahnya di Kampung Belukar Limat, Peringat di sini.

Kanak-kanak itu dilapor lemas pada pukul 11.15 pagi dan mayatnya ditemui pada pukul 1.30 petang.

Sehingga kini 19 sekolah ditutup membabitkan 9,782 pelajar dengan Sekolah Kebangsaan (SK) Perol mulai ditutup esok manakala 16 Taman Bimbingan Kanak-kanak (Tabika) Kemas di Rantau Panjang juga ditutup Ahad.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan berkata sehingga kini 25 pusat pemindahan dibuka di enam daerah iaitu Bachok, Kota Baharu, Pasir Mas, Pasir Puteh, Tanah Merah dan Tumpat.

"Daerah Pasir Mas dan kawasan Rantau Panjang yang paling teruk terjejas," katanya kepada Bernama di sini.

Beliau berkata enam laluan masih ditutup kepada kenderaan ringan iaitu di Kilometer (KM) 3 Jalan Pengkalan Rakit (Pasir Mas), KM9 Jalan Pohon Tanjung-Rantau Panjang (Pasir Mas), Jalan Pohon Tanjung-Meranti (Pasir Mas), KM3 Jalan Tendong-Bunut Susu-Gelang Mas (Pasir Mas), KM10 Jalan Rantau Panjang-Panglima Bayu (Pasir Mas) dan KM9 Jalan Cabang 4/Kampung Jambu/Meranti (Tumpat).

Jurucakap itu berkata Sungai Golok kini melebihi paras bahaya dengan 10.32 meter (bahaya 9 meter) manakala sungai utama lain di Kelantan berada pada paras berjaga-jaga.

Perancangan 'Lebih Kurang' Tidak Akan Mengatasi Punca Banjir

Kerajaan PAS Kelantan diminta supaya membuat perancangan yang teliti dalam membangunkan sesuatu kawasan terutama di bandar ini bagi mengelakkan berlakunya banjir akibat kelemahan sistem perparitan.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, perancangan yang 'lebih kurang' telah menyebabkan sistem perparitan tidak berfungsi dengan sempurna.

Beliau berkata, masalah itu sewajarnya diberikan perhatian serius oleh Kerajaan PAS Kelantan kerana ia berada di bawah bidang kuasa kerajaan tempatan.

"Hujan sejak beberapa hari lalu menyebabkan beberapa kawasan di Kota Bharu ditenggelami air tetapi ia sepatutnya tidak berlaku kalau sistem perparitan diuruskan dengan baik malah ada di antaranya mengambil masa selama seminggu atau dua minggu untuk kering sepenuhnya.

"Dahulu ketika Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Pasir, Datuk Seri Najib Tun Razak berjanji untuk menyelesaikan masalah banjir di pekan Pasir Mas sekiranya menang.

"Ia terbukti selepas menang, Kerajaan Pusat memberi peruntukan RM10 juta untuk sistem perparitan, hari ini masalah banjir di Pasir Mas telah berkurangan berbanding dahulu," katanya kepada pemberita selepas melawat mangsa banjir di Taman 13th Avenue semalam.

Sebanyak 70 buah rumah di kawasan taman tersebut serta kampung berhampiran ditenggelami air disebabkan sistem perparitan yang tidak baik.

Taman perumahan dan kampung itu hanya dinaiki air sejak empat tahun lalu apabila kawasan berkenaan dibangunkan secara mendadak tanpa perancangan yang baik.

Awang Adek - Murid Miskin Diberi Pertimbangan Dapatkan Bantuan

Murid miskin di Kelantan, yang gagal mendapatkan bantuan Rancangan Makanan Tambahan (RMT), boleh dipertimbangkan untuk mendapatkan bantuan daripada pengagihan wang ihsan.

Pengerusi Jawatankuasa Pengagihan Wang Ihsan Kelantan, Senator Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata pihak sekolah, Persatuan Ibubapa Guru (PIBG), Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dan Jawatan Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) perlu bekerjasama mengenainya.

“Permohonan mereka hendaklah dikemukakan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) untuk dipertimbangkan,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan hamper 1Malaysia kepada 117 penduduk miskin di Dewan Haji Hussin, Perupuk di Bachok, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas keluhan pengerusi-pengerusi PIBG di Pasir Puteh bahawa senarai nama murid yang layak mendapat bantuan RMT di sekolah-sekolah telah dipotong sehingga melebihi 50 peratus dan ini menimbulkan keresahan di kalangan ibu bapa miskin terutama ketika menghadapi musim tengkujuh.

Awang Adek, yang juga Timbalan Menteri Kewangan, berkata pihaknya akan memberi keutamaan jika menerima permohonan daripada pihak terbabit dan pihaknya mempunyai peruntukan yang mencukupi bagi membiayainya.

Mengenai banjir, beliau berkata Jawatankuasa Pengagihan Wang Ihsan sedang menyemak senarai nama mangsa banjir yang tidak dapat berpindah ke pusat-pusat pemindahan untuk mendapatkan bantuan bagi meringankan beban mereka dalam tempoh musim tengkujuh.

Mereka layak menerima bantuan walaupun harta benda dan rumah masih selamat didiami tetapi keadaan banjir menyukarkan mereka melakukan kerja merkipun untuk ke bandar mendapatkan bantuan.

“Dengan syarat kampung mereka diisytiharkan banjir oleh pihak kerajaan,” kata Awang Adek, yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan.

Beliau memberi jaminan mereka akan menerima bantuan itu secepat mungkin apabila pihak JPP siap memprosesnya.

16 TABIKA di Rantau Panjang Ditutup Hari Ini

Sebanyak 16 Taman Bimbingan Kanak-Kanak (TABIKA) KEMAS di Rantau Panjang akan ditutup esok berikutan keadaan banjir di Kelantan, terutama daerah Pasir Mas yang semakin teruk.

Penyelia Kanan KEMAS Rantau Panjang, Mukhtar Mustafa, berkata 16 TABIKA itu terdiri daripada TABIKA di Serungga, Tok Derpah, Siram, Bonggor, Bakong, Meranti, Pohon Tanjung, Lubok Setol, Kampung Rahmat, Gual Sitok (1), Gual Sitok NKRA, Taman Rantau Mas (1), Taman Rantau Mas NKRA, Komplek UPP Lubok Gong, Tok Deh dan Gua Periok.

Beliau berkata, penutupan TABIKA berkenaan membabitkan 500 murid. "Sesetengah TABIKA, atau laluan ke arah tabika itu, mula dinaiki air kira-kira satu meter sejak malam tadi. Kami ambil keputusan untuk menutup TABIKA berkenaan, yang pada mulanya dijadualkan memulakan sesi pembelajaran esok," katanya.

Katanya, TABIKA itu akan dibuka semula hanya apabila air sudah surut.

Kanak-Kanak Perempuan Korban Pertama Banjir Di Kelantan

Gayah Hassan, 35, dan suaminya Kamaruzaman Ismail, 41, disamping mayat anak mereka, Siti Aisyah, 10, pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) Peringat yang lemas ketika bermain bersama rakan berhampiran rumahnya yang ditenggelami air di Kampung Belukar Limbat, Kota Bharu, semalam.

Seorang kanak-kanak perempuan menjadi mangsa pertama banjir yang sedang berlaku di Kelantan apabila dia lemas ketika bermain air di kawasan rumahnya di Kampung Belukar Limbat dekat Kota Bharu, pagi semalam.

Ibu mangsa, Gayah Hassan, 35, hanya mampu melihat Siti Aisyah Kamarulzaman, 10, anak ketiga daripada lima beradik itu terkapai-kapai sebelum tenggelam dan dibawa arus. "Setiap tahun kawasan rumah saya akan ditenggelami air.

Anak-anak memang dah biasa main air termasuklah Siti Aisyah. Saya benarkan mereka bermain tetapi betul-betul di hadapan rumah, kira-kira tiga meter dari rumah. "Ketika kejadian kira-kira jam 11.15 pagi itu, saya memang ada memerhatikan Siti Aisyah dan adik beradik dia yang lain main air, tetapi tak sangka ada kawasan yang airnya dalam menyebabkan Siti Aisyah lemas," katanya di Bilik Mayat Hospital Raja Perempuan Zainab Dua (HRPZII) di Kota Bharu.

Siti Aisyah adalah murid Tahun Empat Sekolah Kebangsaan Peringat.

Menurut Gayah, selepas melihat anaknya lemas, dia cuba menyelamatkan anaknya bagaimanapun arus deras dan air sedalam satu meter menyebabkannya gagal berbuat demikian.

Pegawai Bomba Kanan II, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kota Baharu, Hasmadi Jusoh berkata, pihaknya menemui mayat kanak-kanak tersebut pada jam 1.30 petang yang tersangkut di dasar tali air kira-kira dua meter dari tempat mangsa dilaporkan lemas.