Wednesday, April 10, 2013

Gugur 17 Muka Lama Syarat PAS Kelantan Menang PRU-13

Seorang blogger proPAS mengatakan 17 muka lama perlu digugurkan oleh PAS Kelantan.

Kenapa?
 
Wan Ismail terpalit isu kawin.
Kerana menurut blogger tersebut, dalam konteks perlawanan di antara PAS dengan Umno di Kelantan hari ini mana-mana parti yang dapat mengemukakan calon berkeperibadian, parti itu akan menang.

Menurutnya, golongan atas pagar akan membuat penilaian dari aspek ini selain mengenai pencapaian kedua-dua buah parti.

Manakala parti yang masih mengekalkan calon lama di mana rakyat sudah mengenali keperibadian mereka, daya berfikir budaya dan soal makan minum mereka akan kalah.

Abdul Halim...Veteran PAS Kelantan.
Menurutnya, PAS perlu mengemukakan calon-calon baru seperti dilakukan pada 2004 apabila Umno Kelantan telah menukar hampir separuh calon-calon mereka, yang lama dirihat dan muka baru diangkat. Hasilnya parti itu menang besar dan hampir mengalahkan PAS.

PAS perlu mengambil iktibar atas apa yang berlaku. Di dalam PAS hari ini seramai 23 orang yang kini menjadi wakil rakyat dianggap sudah tidak layak atau perlu diganti. Daripada jumlah itu 17 orang wakil rakyat perlu ditukar untuk menampakkan PAS mengemukan barisan bertenaga dan dinamik.

Sekiranya PAS berdegil untuk tidak tukar dan masih mempercayai mereka akan membawa kemenangan PAS akan tertumus dalam pilihan raya ini.

Beliau menyebut nama-nama itu satu persatu agar mudah diketahui dan orang berkenaan juga sedar yang mereka dalam zone tidak selamat.

Mudah-mudahan kalau mereka sedar tertakdir mereka dicalon sekali lagi mereka kena berundur dengan terhormat. Mereka ialah:

1. Omar Muhammad (Perupok) Yang Dipertua PAS Bachok.

2. Wan Ismail Wan Jusoh (Melor) Yang Dipertua PAS Ketereh.

3. Zulkefli Mamat (Pualai Chondong) Yang Dipertua PAS Machang.

4. Abdul Fatah Haroh (Bukit Tuku) Yang Dipertua PAS Ranhtau Panjang.

5. Hanifa Ahmad (Pengkalan Pasir) Yang Dipertua PAS Pasir Mas.

Zainuddin
6. Nik Mazian Nik Mohamed (Gaal) Yang Dipertua PAS Pasir Puteh. 

7. Drs Zainuddin Awang Hamat (Limbongan).

8. Drs Saiful Baharin (Selising). 9. Mohamad Awang (Gual Periok).

10.Wan Ahmad Lotfi Wan Sulaiman (Kemuning). 

11. Rohani Ibrahim (Tanjung Mas). 

12. Arifabilah @ Mohd Asri Ibrahim (Dabong).

13. Bhaiyaqi Atikullah (Pasir Tumbuh).

14. Mohamad Huseein (Parlimen Pasir Puteh). 

15. Abdul Halim Abdul Rahman (Parlimen Pengkalan Chepa).

16. Wan Abdul Rahim Wan Abdullah (Parlimen Kota Bharu).

Wan Rahim

17. Muhammad Mustafa (Demit). 

Menurut blogger berkenaan, itulah 17 nama sekurang-kurangnya perlu ditukar oleh PAS untuk memperlihatkan barisan calon PAS Kelantan terdiri dari muka baru dan dinamik.

Sebenarnya ada enam nama lagi yang juga wajar digugurkan.

Sekiranya mereka ini dikekalkan atas apa-apa alasan juga, termasuk mereka boleh membawa kemenangan ia tetap memberi imej buruk kepada PAS.

Rakyat akan lihat PAS Kelantan gagal mengemukakan muka baru yang lebih menyakinkan.

Apa lagi kalau kebetulan Umno pula mengemukakan muka baru yang terdiri dari pelbagai profesional dan mereka berketrampilan sudah tentu rakyat akan terliur kepada calon-calon dari Umno.

Cukup dibimbangi kalau muka-muka ini tidak digugurkan ia boleh menyebabkan berlaku sesuatu diluar dugaan kepada PAS Kelantan.

Kita faham amaran blogger itu…jika kemukakan juga nama, alamat kalahlah PAS di bumi Kelantan!

Saifuddin Tinggalkan Machang & Rakyat Kelantan Tanpa Khidmat, Sebarang Jasa....

Rumah 'tumpangan' Saifuddin di Machang (kiri), rumah rakyat Machang (kanan).
Daripada www.hambali1.blogspot.com
'
Rakyat Kulim-Bandar Baru kini sedang menunggu kedatangan orang 'menganianya' penduduk Machang,  Kelantan selama lima tahun.

Apa orang Machang yang kebanyakannya Melayu dan Islam dapat daripada Datuk Saifuddin Nasution?

Tunjukkan usaha yang dilakukan beliau yang diundi penduduk Machang bagi kepentingan penduduk di situ?

Semalam Ketua Pembangkang, Datuk Anwar Ibrahim, mengumumkan Setiausaha Agungnya, Saifuddin Nasuiton Ismail yang juga bekas Ahli Parlimen Machang akan bertanding di kerusi Parlimen Kulim-Bandar Baharu pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Malang bagi orang Machang kerana selepas lima tahun, wakil rakyat mereka kini lari ke Kedah.

Persoalannya : Jika dia boleh menang di Machang pada pilihan raya umum lalu, kenapa kali ini lari ke Kedah.

Melalak ke sana sini...MP yang tidak perjuangan nasib rakyat Machang.

Baca komen ini:

"Seperti kita maklum, sudah menjadi kebiasaan seseorang pemimpin politik pembangkang dari luar Kelantan yang dianggap 'bernilai' atau setidak-tidaknya rapat dengan pimpinan PAS negeri akan diberi peluang membina kerjaya politik mereka di negeri tersebut.

Ada antara mereka merupakan pemimpin PAS dari Selangor, Kedah dan ada juga pemimpin dari parti lain yang merupakan teman sekedudukan dan sebantal, yang penting ialah rapat dengan perintis lebuhraya prepaid dan pandai mencuit hati tok gundu Pulau Melaka.

Bagaimanapun, memandangkan PAS Kelantan sekarang sedang berkecamuk dek kerana bunga-bunga kebangkitan rakyat Kelantan menolak kepimpinan Nik Aziz sebagai MB Kelantan, mahu tidak mahu ahli politik dari luar terpaksa dihalau keluar bagi mengurangkan impak kebangkitan tersebut. 

Dalam PRU 2008 misalnya, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution telah diletakkan bertanding di kawasan Parlimen Machang mewakili PKR dan menguasai kerusi tersebut mengalahkan calon BN, Sazmi Miah dengan majoriti 1,460 undi.

Mengikut maklumat yang diperolehi, Saifuddin terpaksa dihalau ke Kedah untuk 'disembelih' di Kulim Bandar Baharu manakala tempatnya di Machang bakal diisi oleh calon tempatan dari PKR yang bernama Mohd Hishamuddin.

Berkemungkinan 'tukang sembelih' yang akan berentap dengan Saifuddin nanti di Kulim Bandar Baharu ialah bekas peguam utama Anwar Ibrahim iaitu Zulkifli Noordin (kiri) yang sekarang ini adalah ahli Parlimen bagi kawasan tersebut.

Yang pastinya dalam usaha mempertahankan sisa-sisa pemerintahannya di Kelantan, PAS terpaksa melakukan apa saja sementara masih berbaki sekelumit detik masa. 

Semestinya, Salahuddin Ayub yang juga antara pemimpin politik paling awal diminta berambus ke negeri asal untuk 'dibunuh' kerjaya politiknya, tidak lagi keseorangan membawa rajuk hati kerana kini sudah pasti 'kuburnya' akan ditemani sama oleh Saifuddin Nasution.”

Saifuddin Nasution berasal dari Kedah lahir di Singapura. Nama 'Nasution' dan 'Siregar' dapat dikaitkan dengan keturunan Batak di tengah Sumatera, Indonesia (Ramai penduduk Sumatera berhijrah ke Kedah dan lokasi kerana kerana Perang Belanda Acheh).

Sejak menjadi Setiausaha Agung PKR, Saifuddin bukan sahaja sibuk dengan aktiviti parti PKR di ibu kota, malah dalam Parlimen pun beliau tidak mengemukakan isu penduduk Machang yang terpaksa dibantu oleh UMNO dan Barisan Nasional dalam berbagai aspek.

Rakyat Machang melihat Saifuddin dilihat lebih fokus kepada isu yang dikatakan besar seperti penyelewengan didalam kerajaan.

“Kenapa beliau mendahului masalah luar yang tiada hubungkait dengan kami daripada mengutamakan masalah penduduk Machang yang memilih beliau sebagai pemimpin bagi menyuarakan setiap masalah yang berbangkit untuk dibawa ke parlime,” kata mereka.

Contoh lain ialah, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak pada 6 September lalu menghadiri majlis Hari Raya bersama rakyat bukan dianjurkan oleh Saifuddin sebagai Ahli Parlimen Machang tetapi oleh BN Kelantan.


Majlis Jom Beraya Bersama Perdana Menteri di Sekolah Menengah Kebangsaan Hamzah mendapat sambutan kira-kira 30,000 rakyat berbilang kaum dan merupakan lawatan pertama beliau ke Machang.

Untuk membuktikan Saifuddin tidak berkhidmat, dia tidak tinggal di Machang tetapi datang sesekali untuk ‘touch and go’.

Macai-macai PKR dan PAS beliau cuba ‘tutup kelemahan’ ini dengan mengatakan wakil rakyat mereka orang penting dan perlu menjelajah ke seluruh negara. 

Dengan kata lain, Saifuddin ‘tidak perlu’ tinggal dalam kawasan dan segala masalah boleh diselesaikan oleh macai-macainya!

Ada orang mengatakan Saifuddin ada rumah di Machang yang menjadi ‘tempat pesinggahannya’ tetapi tidak sama dengan rumah Datuk Seri Mustapa Mohamed di Jeli, walaupun ‘Tok Pa’ berasal dari Bachok.


Rumah mewah milik Saiffudin di Machang juga turut didedahkan. Rumah itu dibina dengan kualiti kayu bermutu tinggi hingga mencecah harga jutaan ringgit dan sebuah lagi rumah mewahnya di Setiawangsa, Kuala Lumpur.

Namun di sebalik cerita rumah di Machang, sebuah blog menyebut, Saifuddin juga ada rumah di Australia, tempat dia berteduh di negara berkenaan. Mungkin Saifuddin juga ‘wakil rakyat’ salah sebuah kawasan di negara itu!

Rumah Saifuddin di Australia ini (gambar bawah) dikatakan bernilai RM73.3 juta. Ketika beliau turun bertemu rakyat di kampung-kampung, beliau mendakwa dirinya seorang yang sederhana dan tidak kaya sebagaimana pemimpin UMNO.


Kalau tidak kaya, bagaimana Saifuddin boleh memiliki sebuah rumah agam bernilai RM73.3 juta dan terletak di Australia pulak tu?

Kalau miskin, sudah tentu tak akan ada rumah di luar negara.

Rakyat Machang akan terkejut tentang kekayaan serta kemewahan yang dimilik Saifuddin, kerana mana mungkin Ahli Parlimen yang melebelkan dirinya bersih boleh terlibat dengan pengumpulan harta dan kekayaan sebegini banyak?

Seperkara lagi yang menarik ialah dalam setiap ceramahnya di hadapan penyokong Pakatan Pembangkang juga di dalam Dewan Rakyat, beliau bercerita mengenai kebiadapan pemimpin BN yang meminggirkan rakyat yang hidup melarat akibat kenaikan harga barang dan rasuah pemimpin BN sehingga rakyat hidup melarat.

Bagaimanapun, itu semua  hanyalah lakonan semata-mata bagi menarik perasaan simpati rakyat terhadap perjuangan pemimpin Pakatan Pembangkang yang dikatakan memperjuangkan hak rakyat.

Sepanjang tempoh lima  tahun, Saifudin yang menjadi kebanggaan ahli-ahli PKR dan pengundi Machang telah berjaya mengumpul kekayan berganda hasil daripada kemenangannya sebagai Ahli Parlimen Machang tapi adalah mustahil dengan pendapatan yang ada, beliau mampu hidup mewah dan membina kekayaan termasuklah mahligai mewahnya di Machang Kelantan.
 
Baca komen berikut:
|
"Ketika hidup Saifuddin Nasution semakin mewah dan berlatarbelakangkan mahligai mewah, rakyat di Parlimen Machang yang diwakilinya masih ada yang miskin merempat, kais pagi makan pagi. Sebaliknya mahligai yang dibinanya dengan nilai jutaan ringgit sedangkan rumah rakyat yang dipimpinnya masih ada yang beratapkan langit, berlantaikan tanah dan berdinding buluh. Masih ada rakyatnya masih minum air telaga. Tetapi, apabila kita mendengar gaya percakapannya seolah-olah beliau pejuang yang bercirikan Islam, mendahulukan kepentingan rakyat daripada diri sendiri tapi lain pula yang berlaku.

Saifuddin Nasution begitu gigih membongkar kepincangan National Fedlot Corporation sedangkan beliau sendiri jelas merupakan pemimpin munafik yang berselindung di sebalik kepandaiannya berhujah sehingga rakyat terkeliru untuk menilai wajah-wajah sebenar Saifuddin Nasution.

Beliau cuba membongkar untuk kepentingan politiknya tetapi dalam masa yang sama rakyat pimpinannya dibiarkan melata tanpa pembelaan sewajarnya dari beliau sebagai Ahli Parlimen Machang. Pernah suatu ketika Saifuddin Nasution dihalau daripada satu majlis di Kampung Belukar, Machang apabila beliau mahu menggunakan masjid untuk kelangsungan politiknya. Menyedari rakyat Machang semakin menolaknya, beliau berhasrat untuk bertanding di luar Kelantan..." 

Kesian dengan orang Machang ditipu Saifuddin dan mungkin selepas ini orang di Kulim-Bandar Baru pula akan menerima nasibnya.

Penduduk di situ mungkin masih ingat apa dilakukan Saifuddin ketika menjadi ADUN selama sepenggal selepas menang pilihan raya kecil Kecil Lunas, Kedah pada 29 November 2000.