Thursday, July 29, 2010

PERINGATAN KEPADA DAP...JANGAN SAMPAI MELAYU MARAH

"...apabila Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyokong cadangan DAP supaya dasar pemberian diskaun kepada bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri itu dimansuhkan, ramai termasuk penyokong pakatan pembangkang melihat ada sesuatu yang tidak kena berlaku. Alasan yang diberi oleh Khalid begitu mudah, namun agak tidak masuk akal. Kononnya diskaun itu seharusnya digunakan untuk membantu golongan bumiputera memiliki hartanah."

Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengingatkan DAP supaya tidak terlalu menekankan soal hak istimewa orang Melayu dan bumiputera sehingga menimbulkan kemarahan dan rasa tidak puas hati di kalangan kaum tersebut.

Perdana Menteri menegaskan, kerajaan cuba menentukan dasar-dasar yang adil dan saksama tetapi orang Melayu dan bumiputera akan merasa marah jika parti itu asyik menekankan tentang soal penghapusan dasar membabitkan kepentingan orang Melayu di negara ini.

"Kalau terlalu menekan orang Melayu dan bumiputera tanpa mereka

melihat ada juga pihak lain yang memberi pertimbangan kepada orang Melayu terutama sekali swasta, ia akan ada rasa tidak puas hati di kalangan masyarakat.

"Maknanya, orang Melayu pun mengharapkan syarikat-syarikat swasta (yang dikuasai bukan bumiputera) membantu mereka dalam memajukan ekonomi mereka," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis Tun Abdul Razak, Bapa Pembangunan - Suatu Pengisahan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di Putrajaya semalam.

Najib mengulas cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua kepada kerajaan Selangor agar memansuhkan dasar pemberian diskaun kepada bumiputera bagi pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri itu.

Tony yang juga Penasihat Ekonomi Setiausaha Agung DAP mendakwa penghapusan pemberian diskaun itu mampu memberi kesan ekonomi lebih baik kepada Selangor dari segi persaingan termasuk meningkatkan keyakinan pelabur terhadap sektor hartanah di negeri itu.

Sementara itu Najib berkata, meskipun pemberian diskaun kepada bumiputera itu merupakan bidang kuasa yang termaktub di bawah kerajaan negeri, setakat ini negeri di bawah Barisan Nasional (BN) tidak bercadang menghapuskan dasar berkenaan.

"Walaupun saya akui dasar itu tidak mungkin akan kekal selama-lamanya tetapi pada masa ini, ia (penghapusan diskaun) belum sesuai lagi,'' katanya.

Hakikatnya, apabila Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyokong cadangan DAP supaya dasar pemberian diskaun kepada bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri itu dimansuhkan, ramai termasuk penyokong pakatan pembangkang melihat ada sesuatu yang tidak kena berlaku.

Alasan yang diberi oleh Khalid begitu mudah, namun agak tidak masuk akal. Kononnya diskaun itu seharusnya digunakan untuk membantu golongan bumiputera memiliki hartanah.

Sehari sebelum itu, Khalid turut memaklumkan bahawa Kerajaan Negeri Selangor sanggup membelanjakan sebanyak RM15 juta bagi menjayakan program propaganda di negeri itu bagi memastikan Parti Keadilan Rakyat (PKR) terus berkuasa di Selangor.

Apa sudah jadi dengan Selangor? Tidak habis-habis pelbagai kemelut dan isu melanda pemimpin dan rakyat negeri itu.

Tidak cukup dengan isu pasir, rakyat Selangor diuji lagi dengan pembelanjaan yang begitu banyak untuk program propaganda dan yang terbaru, hak istimewa bumiputera untuk membeli rumah mewah dan harta komersial hendak dihapuskan.

Adakah rakyat Selangor masih tidak sedar lagi dengan apa yang berlaku. Atau ada agenda pihak tertentu? Soalnya, mengapa isu diskaun bumiputera ini ditimbulkan oleh DAP.

Tidak mustahil juga jika isu ini sengaja dicadangkan oleh Tony Pua, untuk mengalih isu pasir yang kini 'menghantui' Kerajaan Negeri Selangor.

Banyak suara membidas cadangan pemansuhan diskaun bumiputera itu kerana ia menggambarkan betapa rakusnya pakatan pembangkang menyisihkan hak-hak bumiputera secara senyap dan terang-terangan.

Apa yang mengejutkan, usaha segelintir pihak ini seolah-olah 'dihalalkan' oleh pemimpin negeri dengan alasan yang tidak sepatutnya diberikan.

Rakyat Selangor boleh menilai semua ini dan perlu sedar bahawa adakah ini perubahan yang mereka mahukan?

Mereka boleh melihat bagaimana sebuah parti politik pembangkang yang baru tidak sampai sepenggal memerintah sebuah negeri, cuba menunjukkan kuasa.

Kuasa yang cuba ditunjukkan itu adalah memansuhkan hak keistimewaan bumiputera. Ia kini hebat berlaku di Pulau Pinang dan kini beralih ke Selangor pula.

Kita percaya ramai ahli pakatan pembangkang, khususnya dalam Pas dan PKR tidak bersetuju dengan cadangan ini. Tetapi untuk membantah, tidak berani.

Inilah yang dikatakan kuasa sebuah parti X itu. Mereka mampu mencadangkan sesuatu yang tidak berani disentuh oleh ahli pakatan mereka sendiri.

Malangnya, yang menjadi mangsa adalah kaum bumiputera Selangor apabila hak mereka akan dinafikan sekiranya cadangan ini diluluskan oleh kerajaan negeri.

Selepas ini, sudah pasti hanya kaum-kaum tertentu sahaja yang mampu memiliki aset-aset mewah dan harta komersial di negeri Selangor.

Malah, ketika ini pun, bunga-bunganya sudah ada dan dapat dilihat, betapa wujudnya jurang yang besar antara orang Melayu dengan kaum lain di negeri itu.

Akhirnya, jadilah bumiputera Melayu tergadai hak mereka di negeri sendiri. Puncanya, akibat terlalu percayakan kepada segelintir pihak yang kononnya boleh membawa perubahan!

Sumber: Utusan Malaysia

SERAH SAHAJA KEPADA PUSAT JIKA TIDAK MAMPU LAKSANA

Serah sahajalah kepada Kerajaan Pusat jika tidak mampu.

Itulah saranan Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Hamzah Zainudin kepada kerajaan PAS Kelantan.

Menurutnya, kerajaan negeri Kelantan boleh menyerahkan projek-projek yang sesuai kepada kerajaan pusat jika tidak mampu melaksanakan projek berkenaan.

"Kita tidak paksa, tetapi kerajaan negeri boleh menyerahkan projek-projek yang sesuai untuk dilaksanakan oleh agensi di bawah kerajaan pusat jika tidak mampu (melaksanakannya)," katanya di Kuala Krai, kelmarin.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas Program Ladang Rakyat yang dilaksanakan kerajaan negeri Kelantan yang dikatakan boleh menjejaskan sistem ekologi dan alam sekitar berikutan pembukaan kawasan hutan bagi projek itu.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed baru-baru ini berkata, kerajaan negeri sepatutnya menubuhkan sebuah jawatankuasa bebas untuk menjalankan siasatan berhubung pencemaran alam ekoran daripada aktiviti penerokaan tanah baru untuk pembukaan ladang dan pembalakan.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata, pencemaran di kawasan tadahan air dan memusnahkan hutan di Hulu Kelantan kini semakin serius ekoran daripada aktiviti yang tidak mendapat kelulusan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Penduduk Orang Asli di Pos Pasik, dan Aring di Gua Musang serta penduduk Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) di Dabong dikatakan mengalami masalah bekalan air bersih akibat aktiviti tersebut.

Pada 21 Okt tahun lepas, Laporan Ketua Audit Negara mendedahkan kerajaan negeri meluluskan 2,200 hektar kawasan hutan simpan kekal dengan ketinggian melebihi 1,000 meter untuk aktiviti pembalakan kepada sebuah syarikat swasta.

Kawasan itu sepatutnya diwartakan sebagai Hutan Perlindungan Sepenuhnya.

Hamzah berkata kementeriannya memastikan setiap projek yang dijalankan di kawasan hutan mendapat kelulusan Jabatan Perhutanan dan JAS untuk mengelakkan ia menjejaskan penduduk dan alam sekitar.

"Kita juga tidak mengambil kira fahaman politik rakyat dalam melaksanakan sesuatu
projek yang melibatkan kebajikan dan kepentingan kepada mereka," katanya.