Saturday, September 17, 2016

Air Bersih – BN/UMNO Berputih Mata, Kerajaan PAS Dapat ‘Laba Politik’?


"Diharapkan  perkhidmatan air yang lebih mampan ini mampu dimanfaatkan oleh 1.6 juta pengguna dan industri di Kelantan...Apakah kejayaan perundingan ini akan turut menguntungkan PAS?"

Apa komitmen sebenar Kerajaan PAS Kelantan dalam menjamin air bersih dibekalkan kepada rakyat Kelantan selepas Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Bekalan Air Negeri Kelantan yang berjaya dimeteraikan?

Apakah peruntukan baru tidak seperti peruntukan sebanyak RM600 juta pada 2001 akan ‘lesap’ begitu sahaja?

Soalan lain ialah Kerajaan Pusat turut menambah peruntukan tambahan selain RM600 juta tetapi kenapa Kerajaan Kelantan ‘tidak uar-uarkan’ kepada rakyat Kelantan.

Apakah pembohongan itu terpaksa dilakukan demi sokongan politik?

Apakah permainan politik seperti ini akan berterusan hanya kerana mahu menyalahkan Putrajaya dalam isu bekalan air bersih ini?

Apakah Kerajaan Kelantan akan terus menjadikan ‘senjata air’ untuk menjamin kuasa politik berterusan dipenang oleh PAS di Kelantan?


Jika demikian, apa untungnya Barisan Nasional dan UMNO membantu PAS?

Atau apakah ini menggambarkan bahawa PAS dan UMNO Kelantan kini boleh duduk semeja dalam isu membabitkan kepentingan rakyat?

Namun bagaimana dengan perlawanan politik, apakah akan berterusan?

Kelmarin Kerajaan Kelantan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Persekutuan selepas memuktamadkan Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Bekalan Air Negeri Kelantan setelah permohonan dibuat pada 2008.

Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob berkata dengan termeterainya perjanjian itu, peruntukan kewangan bagi Program Pembangunan Bekalan Air di masa hadapan akan lebih terjamin, serta komitmen daripada kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri akan lebih kukuh dalam menjamin perkhidmatan bekalan air ditingkatkan dalam masa terdekat.

“Peruntukan kewangan ini diperlukan demi untuk merealisasikan Rancangan Pembangunan Hiliran Bekalan Air Negeri Kelantan yang sekian lama dipohon daripada Kerajaan Persekutuan oleh Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) melalui Kerajaan Kelantan.


“Walaupun peruntukan disalurkan dalam 3 Rancangan Malaysia lalu, namun masih banyak lagi peruntukan kewangan yang diperlukan bagi melestarikan perkhidmatan bekalan air Negeri Kelantan,” kata Ahmad dalam satu kenyataan malam kelmarin.
  
Komitmen Putrajaya lebih kukuh dan terjamin?

Ternyata Putrajaya sudah memenuhi komitmennya membantu Kerajaan Kelantan, khususnya rakyat negeri itu.

Dalam kenyataannya, Ahmad berkata pada 2001, kerajaan negeri mendapat pinjaman sebanyak RM600 juta daripada kerajaan Persekutuan untuk tempoh 15 tahun, namun keperluan sebenar untuk jangka masa tersebut adalah sebanyak RM2 bilion.

Bermakna Kerajaan Kelantan kekurangan RM1,400 juta untuk melaksanakan rancangan ini. Apakah itu untuk menunjukkan bahawa Putrajaya sengaja menyekatnya?

Ahmad mendakwa sebelum itu, segala pembiayaan pembangunan air di Kelantan oleh AKSB dibantu sepenuhnya oleh kerajaan negeri dan Kelantan yang sebenarnya memerlukan lebih RM5 bilion bagi membangunkan bekalan air “Lost Development Years” bagi memenuhi permintaan pengguna yang meningkat tiga peratus setiap tahun.


Ternyata, Kerajaan PAS tidak mahu ambil tanggungjawab di atas kegagalan menyediakan air bersih dan dengan cara menyalahkan Putrajaya atas kegagalan AKSB sebelum ini, Kerajaan PAS boleh MENYUCIKAN DOSA LAMANYA?

Persoalannya, jika perlu RM2 billion dari 2001, kenapa mohon cuma RM600 juta?

Kita tidak tahu apa yang akan diratip oleh pemimpin PAS selepas ini kerana Ahmad nampaknya terus bermain politik apabila menyebut 'Lost Development Years' 12 tahun diletakkan kesalahan kepada Putrajaya.

Tidak disebut bahawa Kerajaan Persekutuan ada mohon untuk ambil alih perkhidmatan air Kelantan pada November 1992 untuk bantu rakyat Kelantan.

Sebaliknya, pada 1995 Kerajaan PAS Kelantan serah kepada Thames Water di mana cerita ‘buruk mengenai bagaimana ia ditandatangani’ tidak perlu diulangi kerana membabitkan orang yang sudah meninggal dunia.

Write-off sahajalah!!!

Kelantan merupakan negeri kelapan melaksanakan penstrukturan semula perkhidmatan bekalan air seperti diperuntukkan di bawah Akta 655 selepas Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Selangor, Perlis dan Perak.

Kita gembira kerana rundingan penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air negeri Kelantan antara kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Kelantan bermula sejak 2008 itu akhirnya berjaya selepas tanpa sebarang penyelesaian dan kemelut itu menjejaskan industri perkhidmatan bekalan air, khususnya berkaitan kualiti dan kuantiti air di negeri ini.

Kita hanya berharap kali ini apabila Kerajaan Persekutuan dan Kelantan memuktamadkan Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Bekalan Air Negeri Kelantan ia mampu dimanfaatkan oleh 1.6 juta pengguna dan industri di negeri itu dengan perkhidmatan air yang lebih mampan.

Cumanya, apakah kejayaan perundingan ini selain menguntungkan rakyat dan industri di Kelantan, akan turut menguntungkan PAS?

Sudah pasti pemimpin PAS akan menyebut ini kejayaan dan kebijaksanaan besar mereka kerana berjaya memujuk pemimpin BN, termasuk Pengerusi BN dan Ketua Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Mustapa Mohamed serta Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Di pihak BN dan UMNO pula apakah usaha ikhlas mereka ini akan mendapat ‘laba politik’ sedangkan rakyat Kelantan sudah lama diajar bahawa usaha seperti ini adalah tanggungjawab kerajaan BN.


Seruan bahawa ‘beri kain ambil’ masih kedengaran di Kelantan dan apakah BN dan UMNO akan terus berputih mata dari segi mendapat undi daripada rakyat Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang?

Pejabat DUN Salor - AMANAH Minta MB Pecat EXCO Cakap Bohong


Pemilik tanah yang menjadi tapak bangunan Pusat Khidmat Masyarakat DUN Salor, Rosli Ibrahim mencadangkan agar Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakub memecat salah seorang exconya kerana bercakap bohong.

"Pecatlah Datuk Mat (MB Kelantan), malu kepada orang exco macam ni," kata Rosli merujuk seorang exco kerajaan negeri Kelantan yang mendakwa tanah tapak bangunan pusat khidmat DUN Salor itu adalah milik kerajaan negeri.

Menurut Rosli, bekas setiausaha Semangat 46 Kelantan itu, tanah tapak bangunan pejabat itu beliau beli dengan harga RM5,800 dari seorang bernama Minah binti Musa.

Kemudian beliau memberikan tanah itu atas nama isterinya Haripah binti Dollah.

"Memanglah milik 'pah'. Tetapi bukan 'PAS'," kata Rosli dalam ceramahnya di perkarangan pejabat ADUN Salor itu.

Rosli berkata, beliau kemudiannya menyerahkan tapak itu kepada Datuk Husam Musa untuk dibina bangunan yang ada sekarang.

Sebelum ini Husam berkata Pejabat DUN Salor yang kini bertukar daripada pusat khidmat ADUN PAS kepada pusat aduan rakyat Amanah adalah kerana pemilik premis berkenaan memberi amanah kepada beliau.

"Dulu pemilik tempat ini memberi amanah kepada saya untuk menjalankan aktiviti PAS tapi sekarang telah menukar amanah itu supaya saya jadikan pusat aktiviti Parti Amanah Negara (Amanah)," kata Adun Salor itu dalam ucapan di majlis memperingati hari Wukuf anjuran Amanah negeri Kelantan 11 September lalu.

Husam berkata konsep amanah adalah teras dalam menghayati ajaran Islam dan tidak patut ada pihak yang bersikap sebaliknya dengan membuat tuduhan palsu berkait kedudukan pejabat berkenaan.

"Memang pejabat tu bukan milik tok nenek saya, tapi ada tuannya yang sah," katanya.

Sehubungan itu, Rosli meminta semua pihak tidak lagi membuat dakwaan yang bukan-bukan terhadap tapak tanah tersebut.


"Kalau ada yang buat dakwaan lagi, siaplah," kata Rosli yang memberikan amaran agar dakwaan liar tidak lagi dibuat ke atas tanah itu.