Thursday, December 23, 2010

KEMISKINAN, IBU TUNGGAL MENINGKAT DI KELANTAN

Apabila semakin ramai penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Kelantan, tidakkah ia menggambarkan semakin ramai rakyat yang susah di negeri itu?

Atau apakah kenaikan jumlah penerima itu menggambarkan JKM semakin cekap mengenal pasti mereka yang wajar menerima bantuan?

Atau apakah kerajaan, khususnya Kerajaan Puast semakin bermurah hati untuk memberikan bantuan, walaupun penerima sepatutnya semakin berkurangan?

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kelantan, Mohamed Noor Chik berkata Selasa lalu, Kelantan terus mencatatkan peningkatan kadar kemiskinan dan ibu tunggal pada setiap tahun berikutan meningkatnya jumlah penduduk serta kos sara hidup yang semakin tinggi.

Tahun ini, jabatan merekodkan sebanyak 30,751 penerima bantuan berbanding 26,099 penerima tahun lepas, menjadikan Kelantan negeri kedua tertinggi mencatatkan bilangan penerima.

"Faktor utama peningkatan kadar kemiskinan kerana kenaikan harga petroleum hingga menyebabkan harga barang naik sekali gus meningkatkan perbelanjaan sara hidup keluarga," katanya pada majlis JKM Kelantan bersama media di Kota Bharu.

Mohamed Noor berkata disebabkan peningkatan jumlah penerima bantuan itu, kerajaan membelanjakan RM70 juta sepanjang tahun ini dengan purata kira-kira RM6.5 juta pada setiap bulan.

"Perbelanjaan itu meningkat sebanyak RM55 juta berbanding tahun lalu," katanya.

Jumlah terbesar penerima bantuan terdiri daripada ibu tunggal iaitu hampir 10,000 orang manakala bakinya adalah golongan miskin serta kurang upaya.

Pendapatan isi rumah di bawah paras kemiskinan kini ditetapkan sebanyak RM720 sebulan.

Soalnya berapa peruntukan daripada kerajaan negeri untuk tujuan ini?

BERITA SEDIH - PELAJAR MAUT BERSAMA IBU SELEPAS AMBIL KEPUTUSAN PMR

Seorang pelajar yang dalam perjalanan pulang bersama ibunya selepas mengambil keputusan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) maut apabila motosikal yang dinaiki mereka dihempap lori pasir di lampu isyarat Kok Lanas petang ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1 petang, lori tersebut turut menghempap tiga buah kereta. Bagaimanapun, penumpang serta pemandu tiga kenderaan terbabit terselamat.

Siti Aisyah Zakaria, 15, dan ibunya, Aziza Musa, 42, meninggal dunia di tempat kejadian selepas mengalami kecederaan parah di kepala dan badan selepas dihempap lori tersebut yang keluar dari simpang arah Selising ke Machang.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Azham Osman berkata, kejadian berlaku ketika Aziza menunggang motosikal dalam perjalanan pulang dari Maahad Shamsul Maarif (P) yang terletak kira-kira lima kilometer dari rumahnya selepas mengambil keputusan PMR yang diumumkan hari ini.

Allahyarham Siti Aisyah telah memperoleh keputusan 4A, 4B dan 1C dalam PMR.

Utusan

BENARKAH NIK AZIZ SUCI?

Daripada Gelombang Merah

Sudah lama kita tidak mendengar cerita tentang menantu mithali MB Kelantan, Abdul Ariffahmi semenjak dia meninggalkan PMBK secara tergesa-gesa disaat orang-orang Kelantan sedang kalut tentang sokongan Ku Li terhadap tuntutan royalti minyak Husam Musa.

Walaupun telah meninggalkan PMBK tetapi kami difahamkan Ariffahmi masih lagi terlibat dengan sebuah projek usahama Kerajaan Kelantan dengan pihak swasta iaitu projek Bandar Baru Tunjung. Ariffhami sekarang dikatakan bersama dengan syarikat milik seorang bekas pemimpin Umno Selangor yang kini bersama Pas dimana syarikat itu adalah syarikat yang diberi kepercayaan untuk membangunkan projek bandar baru itu.

Cekap sungguh bekas pemimpin Umno berkenaan menyambar peluang dengan mengambil menantu mithali MB dan meletakkan dalam syarikatnya. Jika tiada udang disebalik batu, tak mungkin orang seperti Ariffahmi dipandang oleh syarikat tersebut. Kami akan menjelaskan kemudian maksud udang di sebalik batu berkenaan.

Cuma hari ini kami hendak berceritakan kronisme yang diamalkan oleh Nik Aziz. Adik kakak jangan ingat Nik Aziz itu maksum dan bersih sangat.

Selepas bekas CEO yang awal Puan Hajjah Fadhilat meninggalkan PMBK pada Januari 2008, Nik Aziz terus melantik menantunya sebagai Ketua Pegawai Operasi (COO). Sebelum itu Ariffahmi memegang jawatan ketua sektor hartanah.

Perlantikan Ariffahmi oleh Nik Aziz tidak menyenangkan ramai kakitangan PMBK yang lain kerana sebelum itu Arfiffahmi pernah menghadapi beberapa tindakan disipilin dan pada masa itu masih ada satu lagi memo tindakan disiplin yang dibuat oleh pentadbiran sebelum itu (pentadbiran Hajjah Fadhilat) belum lagi dijawab oleh Ariffahmi.

Kebiasaannya peraturan kepada penjawat awam yang ada memo tindakan disiplin tetapi tidak menjawabnya tidak boleh dipertimbangkan untuk sebarang kenaikan pangkat dan sebagainya.

Tetapi itu tidak berlaku kepada Ariffahmi kerana dia menantu kesayangan MB. Nik Aziz membutakan matanya dan memekakkan telinganya, tanpa mengambil kisah semua itu dia meneruskan juga perlantikan itu.

Itulah wajah MB yang apabila berada di pentas ceramah menceritakan tentang kejujuran dia memerintah negeri seperti Khalifah Umar Abdul Aziz yang pelita kerajaan pun tidak berani digunakan apabila mereka tidak melakukan urusan kerajaan.

Bermula daripada situ kakitangan PMBK mula tidak menyenangi Ariffahmi dan kemudiannya ditambah pula selepas itu apabila Arfiffahmi banyak menggunakan kuasanya melakukan perkara-perkara yang menimbulkan kemarahan kakitangan. Antaranya ialah tindakan mengubah sistem dasar tanpa mengambil kira siapa yang sepatutnya melakukan itu.

Kebanyakan kakitangan bahagian keewangan dan pentadbiran merasa bahawa keadaan mengamcam sebab mereka banyak diminta oleh Ariffahmi melakukan sesuatu yang tidak betul.

Setelah setahun berada di kerusi COO Ariffahmi terus melangkah ke puncak yang paling tinggi dalam PMBK dengan bantuan pak mertuanya.

Pada 29 September 2009 satu mesyuarat jawatankuasa penasihat PMBK telah diadakan dan dipengerusikan oleh Nik Aziz sendiri. Semasa mesyuarat berjalan dan minit dicatitkan tidak ada sepatah haram pun keluar dari mulut Nik Aziz yang beliau akan melantik Ariffahmi sebagai CEO PMBK yang baru.

Selepas 'round table' yakni setelah selesai mesyuarat tiba-tiba Nik Aziz bersuara dengan mengatakan dia ada pengumuman untuk dibuat. Ahli-ahli jawatankuasa mesyuarat menjangkakan Nik Aziz ingin membuat pengumuman tentang perkara lain yang tidak ada kena mengena dengan PMBK kerana mesyuarat telah selesai.

Tiba-tiba Nik Aziz berkata dia telah melantik menantunya sebagai CEO PMBK berkuatkuasa 20 September 2009. Cuba anda lihat di sini betapa liciknya Nik Aziz, satu keputusan yang penting dia telah lakukan 9 hari sebelum mesyuarat , diumumkan setelah mesyuarat selesai dan setelah minit mesyuarat ditutup.

Nik Aziz tidak berani mengumumkan perkara itu semasa mesyuarat sedang berlangsung kerana bimbang ianya menjadi bahan perdebatan dalam mesyuarat atau mendapat tentangan jawatankuasa penasihat PMBK dan seterusnya boleh membantutkan usahanya melantik menantu sebagai CEO.

Pada masa itu walaupun perlantikan sudah dibuat, tetapi surat belum dikeluarkan lagi. Surat hanya dikeluarkan pada 7 Oktober 2010. Diantara tarikh pengumuman yang dibuat oleh Nik Aziz iaitu pada 29 September hingga 7 Oktober beberapa orang besar PMBK dan kerajaan negeri pergi menemui Nik Aziz dan mereka melahirkan rasa tidak puas hati dengan perlantikan itu.

Lalu pada 7 Oktober, Nik Aziz telah memanggil Ariffahmi ke pejabatnya bagi memaklumkan perasaan tidak puas hati beberapa pihak tertentu. Yang paling celakanya, sewaktu ke pejabat Nik Aziz Ariffahmi telah membawa bersama draf surat perlantikannya sebagai CEO yang didrafkan olehnya sendiri.

Apa mereka dua beranak bincangkan tidak diketahui, tetapi selepas keluar dari bilik MB Ariffahmi senyum lebar dan seolah-olah berada dalam keadaan yang gembira sangat-sangat.

Tiba-tiba keesokan harinya seluruh kakitangan-kakitangan PMBK dan jabatan-jabatan kerajaan terkejut kerana mereka telah menerima pekeliling tentang perlantikan Ariffahmi sebagai CEO PMBK yang baru.

Rupa-rupanya semasa dua beranak berkenaan berada dalam bilik MB pada hari sebelumnya, Nik Aziz telah menandatangani surat perlantikan Ariffahmi yang didrafkan olehnya sendiri.

Lihatlah bagaimana mereka menguruskan negeri, seolah-olah menguruskan sebuah syarikat sendirian berhad. Boleh pilih jawatan apa yang dikehendaki , kemudian buat surat sendiri dan bawa pergi kepada pak mertua untuk tandatangan.

Adakah rakyat Kelantan masih nak mengatakan Nik Aziz bersih dari segala penyelewengan ?

APAKAH KELANTAN JUGA AKAN DAPAT PROJEK ETP?

Lebih banyak Projek Permulaan (EPP) di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) dijangka diumumkan pada minggu kedua Januari 2011.

Soalnya, apakah Kelantan juga akan mendapar rahmat daripadanya?

Menteri Perdagangan dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata Isnin lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan membuat pengumumannya Januari ini.

"Sebelum ini, PM ada berkata, Disember tak ada. Jadi gabungan Disember dan Januari, secara logiknya lebih banyaklah," kata Mustapa selepas merasmikan program "Outreach" dengan pensyarah institusi pengajian tinggi tempatan di Kuala Lumpur.

Setakat ini 18 projek Permulaan telah diumumkan Perdana Menteri pada bulan Oktober dan November yang lalu.

Sejumlah 131 projek EPP dirancang bagi membawa Malaysia ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi dan lebih 3.0 juta peluang pekerjaan baru menjelang 2020.

Mengenai program "Outreach", Mustapa berkata objektif program itu bertujuan untuk memberi penerangan mengenai ETP dan GTP (Program Transformasi Kerajaan) dan juga mengenai fungsi MITI dari segi perdagangan dan pelaburan kepada pelajar universiti dan juga para pensyarah.

Program yang pertama, kedua dan ketiga telah dilaksanakan antara para pelajar universiti di ibu pejabat MITI, Putrajaya dan Kelantan bermula awal tahun ini.

Program itu, yang keempat berlangsung hari ini, melibatkan para pensyarah dari universiti tempatan.

"Tahun hadapan kita akan lanjutkan program ini ke bandar-bandar dan kampung-kampung dengan mengadakan kursus bersama universiti. Kita juga akan adakan program "outreach untuk industri," katanya.

ADUN-ADUN PAS TERLANJUR - HACKER PAS GELABAH

Hackers PAS telah berjaya menggodam akaun Facebook Azmy Awang Kelana Jaya Presiden Nadi Rakyat pada malam semalam.

Dikhabarkan Gomo, pendedahan isu Adun PAS Selising yang buat projek dalam keretapi dan kisah Nik Aziz kata tuhan dah maafkan betul-betul membuat puak PAS gementar.

Gomo mengingatkan mereka usaha menggodam akaun FB dan Blogg satu kerja yang membuang masa. Bukti-bukti ada di tangan mereka. Setiap FB atau Blog yang digodam hanya akan mencendawankan lagi banyak FB dan Blog.

Dia mencadangkan tempoh bertenang sehingga hujung tahun ini. Jika selepas itu ADUN Selising dan juga Adun Perupok tidak meletakkan jawatan, maka pendedahan susulan akan berkuatkuasa.

Kami The Unspinners sudah siarkan mengenai ADUN Selising sini [Agendadaily pun ada laporan] tapi belum mengenai ADUN Perupuk.

Gomo ada mencabar ADUN Perupuk, Bachok iaitu Dato' Haji Omar Mohamed (PAS)
meletak jawatan. Jika tidak ada pendedahan akan dibuat terhadapnya pada bulan Januari 2011.
Katanya, "ini adalah AMARAN KERAS kepada Pemimpin PAS yang cuba berlagak ALIM TAIK KUCING!!!"

Tak sabar menunggu tahun baru akan datang. Patut buat promosi 2011 Tahun Meliwat Kelantan.

The Unspinners

BELUM ADA KES TAUN DILAPORKAN DI KELANTAN

Jabatan Kesihatan Kelantan (JKK) kelmarin menjelaskan setakat ini jabatan itu tidak menerima sebarang laporan mengenai kes taun di negeri ini.

Timbalan Pengarah Kesihatan Kelantan Dr Wan Mansor Hamzah berkata kes beberapa pesakit yang dimasukkan ke hospital baru-baru ini yang mempunyai simptom seperti taun iaitu muntah dan cirit-birit kemungkinan kerana keracunan makanan dan tidak disahkan sebagai taun.

"Sehingga hari ini belum lagi ada kes taun diterima pihak kita," katanya kepada pemberita di sini hari ini sebagai mengulas kebimbangan orang ramai mengenai kes taun yang diuarkan-uarkan di negeri ini.

Dr Wan Mansor bagaimanapun menasihatkan orang ramai supaya melaksanakan langkah pencegahan dengan menjaga kebersihan.

"Berhati-hati menggunakan air perigi (guna klorin) dan memastikan makanan sentiasa bersih bagi mengelak jangkitan penyakit taun...penyakit bawaan air pada musim tengkujuh ini".

Katanya klorin boleh didapati di JKK dan mana-mana klinik kesihatan daerah di seluruh negeri.

Beliau menasihatkan sesiapa yang mengalami simptom seperti demam, cirit- birit dan keletihan supaya segera mendapatkan rawatan di hospital.

RM2 JUTA BANTU PERALATAN NELAYAN KELANTAN

Kerajaan pusat meluluskan peruntukan RM2 juta untuk menyediakan peralatan menangkap ikan secara percuma kepada 144 nelayan Kelantan supaya mereka keluar dari kategori kemiskinan tegar.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata RM1.6 juta sudah dibelanjakan untuk membantu mereka memiliki peralatan seperti enjin, bot dan pukat.

"Ini bermakna kemiskinan tegar di kalangan nelayan di Kelantan terutama di Tumpat, Kota Baharu, Bachok dan Pasir Puteh sudah dapat diatasi," katanya pada majlis penyampaian bantuan bot, enjin dan pukat kepada 35 nelayan Bachok di Pangkalan Petah di Bachok, kelmarin.

Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Wan Adnan Wan Ibrahim ketika berucap pada majlis yang sama, berkata pihaknya sedang memproses permohonan ramai lagi nelayan untuk mendapatkan bantuan itu.

Katanya baki peruntukan sebanyak RM400,000 akan digunakan bagi tujuan itu.

ARIFFAHMI DAPAT BALAK 400 EKAR?

Untuk pengetahuan pembaca, kasih dan sayangnya Nik Aziz kepada menantunya sungguh luar biasa sehinggakan pada 16 Ramadhan 1430 dia pernah berkata di depan kakitangan-kakitangan kerajaan negeri di Masjid SUK bahawa Ariffahmi adalah seorang menantu mithali.

Kesihatan Nik Aziz terganggu sejak isnin lepas. Semuanya kerana menantu kesayangannya.

Menurut gelombang merah, ada dua perkara yang meresahkan Nik Aziz.

Pertama kerana rahsia sudah bocor. Baru-baru ini Nik Aziz telah meluluskan 400 ekar balak kepada Ariffahmi kononnya untuk mengenang jasa Arif semasa berkhidmat di PMBK.

Jabatan Hutan telah mengeluarkan surat kelulusan. Bagaimanapun kawasan balak berkenaan tidak diberi terus ke atas nama Arif. Bagi melindungi kegiatan kronisme dan rasuah mereka kawasan balak berkenaan diberi kepada Razak Abas atau pun lebih di kenali dengan nama Abe Jak Selak Kain.

Selepas selesai urusan menjual kawasan oleh Razak Abas, wang tersebut akan pergi kepada Ariffahmi dan sedikit kepada Abe Jak sebagai upah serta sedikit kepada tabung Pas Kelantan atas nama derma.

Itulah Nik Aziz yang orang-orang Kelantan anggap sebagai suci dan bersih.

Perkara kedua yang membuatkan Nik Aziz semakin tidak sihat apabila beliau telah mendapat tahu Ariffahmi akan didakwa di mahkamah oleh SPRM dalam masa terdekat ini kerana terlibat dalam salah guna kuasa semasa menjawat jawatan CEO PMBK.

Nik Aziz bertambah runsing dan kesihatannya semakin terjejas sebaik sahaja mendapat berita mantan Menteri Besar Selangor, Khir Toyo ditahan dan didakwa oleh SPRM pagi isnin lepas.

Dia tahu masa untuk menantunya menjadi seperti mantan Menteri Besar Selangor semakin hampir. Itulah yang meresahkannya dan kesihatannya terjejas sehingga ke hari ini dan terpaksa ditahan di hospital.

Ahli keluarga Nik Aziz cuba membohongi rakyat kononnya beliau sihat. Hakikatnya pada satu hari dalam minggu lepas bacaan darah tinggi Nik Aziz 180/120. Jika ada penurunan pun hanya sedikit sebanyak, tetapi masih berada pada paras yang tinggi.

KERAJAAN RUNDING NAIKKAN HARGA KENAF

Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi sedang berunding dengan sebuah syarikat dari Jepun untuk menaikkan harga kenaf sehingga melebihi RM750 satu tan metrik bagi membolehkan tanaman kenaf dikomersilkan di kalangan bekas penanam tembakau.

Ketua Setiausaha kementerian itu, Datuk Ismail Saleh berkata harga sekarang (RM750 satu tan metrik) masih tidak releven dalam usaha memberi pulangan hasil yang lumayan kepada petani berbanding tanaman tembakau.

"Jika syarikat itu, yang kini sedang beroperasi di Pahang bersetuju mengenainya, ia mungkin mampu menarik lebih ramai petani untuk mengusahakannya," katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan singkat ke Pusat Latihan Kenaf dan Tembakau Negara di Pasir Puteh, kelmarin.

Yang turut hadir ialah Ketua Pengarah Kenaf dan Tembakau Negara Ahmad Loman.

Dalam lawatan itu, Ismail juga sempat meninjau kilang membuat kerepek ubi kayu dan tanaman lada fertigasi sebagai contoh untuk memberi pendedahan kepada bekas penanam tembakau ketika mendapat latihan di pusat berkenaan.

Pada peringkat awal, katanya seramai 500 bekas penanam tembakau sudah mengusahakan tanaman kenaf yang membabitkan kawasan seluas 1,000 hektar terutama di Kelantan.

Beliau berkata tanaman itu berpotensi berasaskan penggunaannya yang mencakupi bidang automatif dan pembinaan lantai bangunan manakala kajian lanjut sedang diusahakan untuk mempelbagaikan kegunaannya.

Di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10), katanya pihaknya menyasarkan pendapatan golongan itu akan ditingkatkan dari RM750 sebulan sekarang kepada RM1,500 sebulan untuk membolehkan mereka keluar dari garis kemiskinan.

Selain memperkenalkan tanaman kenaf, beliau berkata mereka juga akan digalakkan mencebur diri dalam kegiatan yang menguntungkan seperti tanaman lada fertigasi yang lebih selamat daripada cuaca hujan dan panas dan penternakan ikan hiasan yang mendapat tawaran tinggi di peringkat antarabangsa.

KLINIK C & C RAWAT PENAGIH DITERIMA POSITIF

Sejak dilancarkan 1 Julai lepas, seramai 1,162 penagih dadah telah mendapat rawatan di enam Klinik Pemulihan dan Prihatin 1Malaysia (Klinik Cure & Care) kendalian Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen).

Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan Datuk Zuraidah Mohamed berkata jumlah itu walaupun sedikit berbanding 15,736 penagih dadah yang direkodkan sepanjang tahun 2009 oleh Agensi Dadah Kebangsaan (AADK), memberi petanda positif berhubung penerimaan klinik itu.

Beliau berkata, pendekatan secara sukarela yang diperkenalkan melalui klinik itu diterima baik oleh penagih, keluarga, majikan serta individu yang ada kaitan secara langsung dengan individu penagih.

Pusat itu yang dimulakan di Sungai Besi berkonsepkan pusat pemulihan penagihan narkotik secara terbuka dan berfungsi sebagai hab untuk rawatan dan juga pusat rujukan bagi memenuhi keperluan penagih.

"Sejak dimulakan pada 1 Julai lepas, sambutannya sangat menggalakkan, maklum balas yang diterima juga sangat positif dan kita juga semakin kurang mendapat rungutan dan aduan," kata Zuraidah.

Selain Sungai Besi, khidmat Klinik C&C juga disediakan di Puspen Bukit Mertajam di Pulau Pinang untuk zon utara, Puspen Kemumin, Kelantan (zon timur), Puspen Tampoi, Johor (zon selatan), Puspen Papar di Sabah dan Puspen Kuching di Sarawak.

Berbeza dengan Puspen yang lain, penagih serta keluarga boleh datang ke klinik tersebut bila-bila masa tanpa perlu prosedur perundangan untuk mendapatkan rawatan dan khidmat nasihat daripada doktor pakar dan doktor psikiatri yang ditempatkan di klinik berkenaan.

Zuraidah berkata mereka yang datang mendapatkan khidmat di klinik itu akan menjalani pemeriksaan lengkap terlebih dahulu oleh doktor yang dilantik bagi mengenal pasti keperluan rawatan mereka.

Selepas itu barulah ditentukan penempatan pelanggan kepada empat peringkat perkhidmatan yang disediakan iaitu rawatan dan pemulihan dadah secara menginap, pesakit luar, secara harian dan berkala, serta melalui khidmat sokongan.

"Dengan cara ini kita akan lebih memahami pelanggan dan keperluan mereka kerana mereka datang sendiri kepada kita untuk pulih, bukan kita yang memaksa mereka," katanya.

AADK turut mewujudkan Triage Puspen, Puspen Tegar dan juga Satu Puspen sebagai langkah menambah baik perkhidmatan pusat pemulihan dan rawatan yang sedia ada.

Triage Puspen di Kampung Selamat, Batu Kurau, Perak berperanan menjalankan tapisan, penilaian dan pengkategorian penghuni-penghuni sebelum ditempatkan ke Puspen yang bersesuaian.

"Tempoh pengkategorian penghuni di Triage Puspen tidak melebih tiga minggu sebelum dihantar ke PUSPEN yang bersesuaian berpandukan beberapa kriteria yang telah ditetapkan," katanya.

Satu Puspen pula yang diwujudkan di Puspen Karangan, Kulim, Kedah, menerima penghuni-penghuni yang telah menjalani penilaian daripada Triage Puspen dan dikhususkan untuk penghuni-penghuni yang bermotivasi dan mempunyai potensi yang tinggi untuk dipulihkan.

Puspen Tegar menjadi pusat pemulihan yang menempatkan penghuni-penghuni yang bermasalah daripada segi disiplin dan bermotivasi rendah untuk dipulihkan, dengan berkonsepkan seperti dalam penjara.

AADK turut merancang untuk mewujudkan Puspen latihan di Sepang bagi memberi latihan vokasional kepada penagih-penagih agar mereka lebih bersedia dan berdikari apabila pulih dari penagihan, kata Zuraidah.

Agensi itu juga berhasrat mewujudkan Puspen yang menjalankan pemulihan secara Islam sepenuhnya.

Dari Januari hingga Jun tahun ini seramai 12,079 penagih baru dan 3,095 penagih berulang dikesan di seluruh negara termasuk 576 terdiri daripada remaja bawah 20 tahun.

"Sesuatu perlu dilakukan dan sebab itu AADK mengubah 360 darjah pendekatan rawatan dan pemulihannya yang dilakukan sejak 27 tahun yang lalu serta komited dengan misi Malaysia menjadi bebas dadah pada 2015," katanya.

Bernama