Friday, October 30, 2015

Perang Husam & Kerajaan PAS Kelantan Meledak Lagi Isnin Ini?


Apakah Datuk Husam Musa (PAS-Salor) diberikan peluang mengemukakan soalan berkaitan isu pembalakan Kelantan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan, bermula Isnin ini?

Atau apakah lima soalan Husam akan ‘ditenggelamkan’ begitu sahaja?

Ia  agar tidak menjadi ‘perang terbuka pada sidang DUN’ dan kemudian diviralkan di media sosial dan dilapor media cetak dan elektronik?

Isu ini menarik minat ramai kerana sebagai penyokong kerajaan, nampaknya Husam kini beralih seperti ‘pembangkang’, pada setiap persidangan DUN Kelantan sejak tidak menyertai kerajaan pimpinan PAS itu bermula 2013.

Tidak diketahui sejauh mana soalan itu akan menjadi punca ‘perang mulut’ dan susulan perang dingin antara Husam dan kerajaan PAS Kelantan.

Sidang DUN Kelantan minggu depan sudah pasti panas dan soalan Husam mungkin menjadi antara isu utama yang dimainkan oleh media sosial dan media tempatan.

Husam mengemukakan lima soalan kepada Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dalam sidang DUN yang akan bermula Isnin depan.

Menghangat keadaan mengenai isu berkenaan kelmarin, seorang pengundi luar Kelantan Mohd Afiq Ayob membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap dakwaan rasuah lebih RM5 juta berkaitan kegiatan pembalakan melibatkan seorang pemimpin di negeri ini.

Reaksi kepada laporan itu, Menteri Besar Datuk Ahmad Yako menegaskan Kelantan sedia memberi kerjasama kepada SPRM bagi menyiasat dakwaan berlaku rasuah membabitkan pemimpin kerajaan negeri itu.

Husam sebelum ini mendedahkan beberapa tindakan kerajaan negeri yang disifatkannya tidak wajar dan menyimpang dari konsep ketelusan.

Malah Husam juga menuntut kerajaan negeri supaya tidak meluluskan permohonan sebuah syarikat untuk menebang kawasan seluas 1,400 hektar di hutan simpan Kekal Ulu Sat di Machang.


Laporan Bernama (lihat juga Malaysiakini) pada  9 Oktober 2013, memetik Husam ketika membahaskan usul Belanjawan 2014 Kerajaan Kelantan menyebut, ADUN Salor itu membangkitkan isu pembalakan Hutan Simpan Kekal Ulu Sat di Machang itu dan kenaikan tarif air yang berkuat kuasa Ogos 2013.

Tegasnya ketika Kelantan diteraju Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, satu keputusan sudah dicapai agar semua permohonan baru di kawasan hutan simpan itu mesti ditolak.

"Seingat saya, kata Tok Guru (Nik Abdul Aziz), Hutan Ulu Sat dan Cabang Tongkat adalah paru-paru untuk mengeluarkan udara segar dan bersih bagi penduduk Kelantan. Biarlah ia kekal untuk anak cucu kita," kata Husam yang juga bekas pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan.

Husam juga berkata syarikat berkenaan bakal menerima kawasan tersebut tanpa membuat sebarang tender.

"Ia sangat meragukan sekali. Seingat saya, semasa pentadbiran YAB Tok Guru dahulu, tidak ada kawasan seluas itu diberikan kepada mana-mana individu. Adakah hanya dengan permohanan ringkas dua muka surat, serta-merta permohonan ini akan ditimbangkan?," katanya.Sebenarnya soalan di DUN itu sebagai mengotakan janji yang dibuat Husam ketika menjadi penal forum anak muda, ‘Servival PAS dalam  Politik Malaysia’ di Dewan Himpunan China Selangor pada 2 Oktober 2013.

Dalam forum itu, Husam berkata, beliau akan menjalankan tugasnya selaku ADUN biasa di Kelantan dan perkara yang paling sensitif bagi beliau adalah tentang alam sekitar termasuk pokok.

Pada persidangan DUN Isnin ini, ADUN Salor itu tetap bimbang akan berlaku kesuntukan masa termasuk kekangan sidang peraturan dewan dan soalannya berkaitan isu balak negeri itu tidak sempat dijawab oleh Ahmad.

Berhubung soalan spontan bekas exco Kelantan itu juga kelihatan ragu.

Menurutnya: “Mengenai janji SUA (setiausaha akhbar) MB bahawa semua soalan akan dijawab dalam sidang ini, saya masih tertanya-tanya, adakah kerajaan akan menentukan satu-satu tajuk lalu bersedia dengan apa jua soalan spontan untuk dijawab?

Beliau merujuk kepada kenyataan Setiausaha Akhbar menteri besar Mohd Asri Mat Daud dilapor berkata segala isu berkaitan negeri termasuk perkara dibangkitkan Husam akan dijawab pada persidangan DUN yang akan bermula Isnin depan.

 “Rasanya tidak begitu,” kata Husam yang kerap membangkitkan isu sekitar kontroversi pembalakan negeri.

Sementara itu, menulis di Facebook, beliau berkata anggota DUN (ADUN) tetap berhak membangkitkan soalan sama di luar sidang.

“Tidak ada peraturan bahawa ADUN hanya boleh bertanya di DUN…Apa lagi dengan konsep mas'uliyyah/accountability (rasa tanggungjawab) - setiap ADUN mempunyai tanggungjawab dunia akhirat atas apa jua isu berkerajaan dalam rangka menjaga amanah dan maslahah pemerintahan,” katanya.

Untuk mendapatkan maklumat berkenaan, Husam turut memajukan soalan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negeri (PAC) negeri.
  
Penyerahan salinan soalan itu kepada PAC Kelantan dibuat bagi tujuan penelitian jika perlu.

Beliau juga berjanji untuk menyerahkan satu salinan sejumlah soalan tambahan dengan notis kepada Menteri Besar sebelum sidang bermula.

“Satu salinan akan juga disampaikan kepada Pengerusi PAC Negeri Kelantan, kalau kalau ada aspek yang boleh diteliti oleh mereka,” tulis Husam di Facebook.