Thursday, November 4, 2010

BN TAWAN SEMULA GALAS, KEKALKAN BATU SAPI

ABDUL Aziz Yusoff (tengah) dijulang tangannya oleh Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ng Yen Yen dan Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapha Mohamed (dua kanan) selepas diumumkan sebagai pemenang pada Pilihan Raya Kecil DUN Galas, di Gua Musang, 4 Nov. - Utusan

(kemaskini
)
Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Parlimen Batu Sapi dengan majoriti lebih besar, dan memenangi semula kerusi Dewan Undangan Negeri Galas daripada PAS, pada dua pilihan raya kecil yang diadakan hari ini (4 November 2010).

Calon BN dari Parti Bersatu Sabah (PBS) Datin Linda Tsen, yang menggantikan mendiang suaminya, Datuk Edmund Chong Ket Wah iaitu penyandang kerusi itu, menewaskan pencabar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ansari Abdullah dan bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Yong Teck Lee, dari Parti Maju Sabah (SAPP).

Tsen, guru muzik sambilan, meraih majoriti 6,359 undi dengan memperoleh 9,773 undi berbanding Ansari 3,414 undi dan Yong 2,031 undi.

Pada pilihan raya umum 2008, mendiang Edmund Chong mengalahkan calon Bebas Dr Chung Kwon Wing dengan majoriti 3,708 undi.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin (kiri) dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman menjulang tangan calon BN bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Batu Sapi, Datin Linda Tsen Thau Lin (tengah) sejurus beliu diumumkan pemenang pada pilihan raya kecil itu, di Sandakan, 4 Nov.

Kerusi Galas di Gua Musang kembali kepada BN apabila Abdul Aziz Yusof menang dengan majoriti 1,190 undi setelah mendapat 5,324 undi berbanding 4,134 undi yang diperoleh calon PAS Dr Zulkefli Mohamad.

Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan berikutan kematian penyandangnya, Chek Hashim Sulaima, 46, dari PAS pada 27 Sept akibat barah usus, manakala kerusi Parlimen Batu Sapi kosong ekoran kematian Edmund Chong akibat nahas jalan raya 9 Okt lepas.

Majoriti diperoleh Abdul Aziz adalah 544 undi lebih tinggi berbanding yang diperoleh Chek Hashim pada pilihan raya umum 2008 iaitu sebanyak 646 undi. Pada pilihan raya umum 2004, Mohamad Saufi Deraman dari BN mengalahkan Chek Hashim dengan majoriti 1,729 undi.

Mengulas kemenangan itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersyukur dengan kemenangan tersebut dan menyifatkannya sebagai keyakinan rakyat terhadap hala tuju transformasi negara yang hendak dibawa BN.

Beliau yang sedang cuti sakit akibat cacar air berkata, kemenangan pada kedua-dua pilihan raya itu adalah di luar jangkaan dan berharap komitmen yang ditunjukkan jentera BN akan terus mantap pada masa akan datang.

"Saya beri jaminan bahawa janji-janji BN untuk kedua-dua kawasan tersebut akan ditunaikan agar keyakinan rakyat terhadap BN akan berterusan," katanya ketika dihubungi Bernama.

Di Sandakan, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kemenangan besar BN di kedua-dua pilihan raya itu menunjukkan pengiktirafan rakyat terhadap kepimpinan Najib.

Katanya, ia merupakan penerimaan rakyat terhadap Gagasan 1Malaysia dan usaha pembangunan yang diperkenalkan Perdana Menteri seperti Program Transformasi Kerajaan (GTP), Program Transformasi Ekonomi (ETP), Model Baru Ekonomi dan Rancangan Malaysia Kesepuluh.

Mengenai kemenangan di Batu Sapi, Muhyiddin berkata beliau telah berbincang dengan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman bahawa apa sahaja yang dijanjikan BN pada pilihan raya itu, akan dilaksanakan menerusi satu jawatankuasa yang dipantau sendiri olehnya.

Di Gua Musang, pengarah pilihan raya kecil BN kawasan Galas Tengku Razaleigh Hamzah berkata golongan muda menunjukkan sokongan yang baik semasa pilihan raya tersebut, yang menampakkan mereka sebenarnya telah lama menantikan perubahan terutama peluang pekerjaan di Kelantan.

Bercakap kepada pemberita di kediamannya di Bukit Cekati, Tengku Razaleigh berkata kejayaan itu juga adalah hasil kerja sepasukan, selain pendekatan bertemu mata dengan pengundi pada kempen pilihan raya kali ini.

"Saya harap pendekatan ini akan diterima dalam pilihan raya umum akan datang kerana ia bukan sahaja dapat dilaksanakan dalam suasana yang baik, ia juga tidak menyusahkan rakyat kerana mereka tidak meninggalkan tempat masing-masing, sebaliknya kita pergi kepada mereka," katanya.

Beliau turut mencadangkan supaya jentera semua parti komponen BN tidak lagi berkempen secara tradisi yang diamalkan sejak merdeka, sebaliknya menggunakan saluran media seperti elektronik, cetak dan alternatif, yang kini lebih di gemari oleh rakyat di negara ini.

PERGADUHAN DI BEBERAPA PUSAT MENGUNDI DI GALAS

Anggota polis mengawal keselamatan di pusat pengundian di SK Lepan Jaya, Baru Gua Musang. Foto The Star

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kecewa dengan sikap penyokong parti politik yang mencetuskan provokasi hingga menyebabkan berlakunya insiden pergaduhan di beberapa pusat mengundi bagi pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas yang berlangsung hari ini.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, berdasarkan laporan awal, insiden berkenaan dicetuskan oleh penyokong parti dari luar yang masih bertindak sebagai perayu undi di luar kawasan pusat pengundian.

"Sejak awal lagi kita sudah jangkakan situasi tegang akan berlaku antara penyokong kedua-dua parti, sebab itu pihak polis sudah menyediakan anggota yang cukup sebagai persediaan di beberapa peti undi.

"Bagaimanapun SPR mendapat maklumat kekecohan berkenaan bukanlah dicetuskan oleh penduduk tempatan sebaliknya melibatkan penyokong dari luar...mereka ini tidak faham dengan budaya tempatan," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai insiden pergaduhan hingga berlakunya kejadian tumbuk-menumbuk dipercayai berpunca daripada provokasi penyokong PAS yang memasuki kawasan khemah Barisan Nasional (BN) untuk meraih undi di pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan Sri Wangi.

Kekecohan turut berlaku di beberapa pusat mengundi di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Indra Petra 1 dan Sekolah Kebangsaan Gua Musang.

Proses pengundian bagi pilihan raya kecil DUN itu di Gua Musang, Kelantan dan Parlimen Batu Sapi di Sandakan, Sabah bermula hari ini sebaik sahaja pusat pengundian dibuka pada 8 pagi.

Pertandingan di DUN Galas membabitkan calon Barisan Nasional (BN) Abdul Aziz Yusoff dan calon PAS Dr Zulkefli Mohamed manakala di Batu Sapi pula menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon BN Datin Linda Tsen Thau Lin, Datuk Yong Teck Lee daripada Parti Maju Sabah (SAPP) dan Ansari Abdullah daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Proses pengundian akan berakhir pada pukul 5 petang.

Di DUN Galas, pengundi sudah mula berbaris di pusat-pusat pengundian, dan antara mereka ialah pengundi Orang Asli yang tinggal sejauh sempadan Pahang-Kelantan di Lojing bersebelahan Cameron Highlands.

DUN Galas mempunyai 11,553 pengundi berdaftar. Penjumlahan undi akan dilakukan Pusat Sivik Gua Musang, di sini dan keputusan dijangka diumumkan pada 8 malam.

Cuaca cerah pada waktu pagi dijangka kekal sehingga petang namun pengundi dinasihatkan datang awal untuk mengundi kerana kemungkinan hujan menjelang lewat petang.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), sebanyak 13 pusat pengundian dibuka bagi pilihan raya kecil itu.

Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan berikutan kematian penyandangnya daripada PAS, Chek Hashim Sulaima, 46, pada 27 Sept akibat barah usus.

Wan Ahmad berkata insiden tumbuk menumbuk dan pergaduhan itu mencalarkan imej kempen yang bersih sepanjang sembilan hari sejak penamaan calon pada 26 Oktober lalu sehingga lewat malam semalam.

"Nampaknya suasana sejuk sepajang kempen tercalar dengan sikap penyokong-penyokong pada hari ini. Mereka tak ada perasaan malu kepada penduduk tempatan.

"Inilah akibatnya apabila penyokong-penyokong memenuhi pusat-pusat mengundi, apabila mereka berada bertentangan...semua nak tunjukkan kekuatan masing-masing," katanya.

GALAS - TEPUK DADA TANYA SELERA

Daripada hambali1

Pada ketika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangkakan lebih 80 peratus jumlah pengundi akan keluar membuang undi pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas yang berlangsung hari ini, PAS menjadi perhatian utama kerana isu-isu rasuah, merampas tanah orang Asli dan fitnah terhadap Tengku Razaleigh Hamzah.

DUN Galas mempunyai 11,553 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 11,426 pemilih biasa dan 127 pemilih pos.

Daripada jumlah itu, 7,125 orang (61.63 peratus) terdiri daripada kaum Melayu, Cina (2,317), India (185), Bumiputera Sarawak (10), Orang Asli (1,889) dan lain-lain (27).

Amat jelas isu utama di DUN Galas bukan isu calon Barisan Nasional (BN) yang hanya lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Ab Aziz Yusof, sebaliknya calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed, mencuri tumpuan bukan kerana dia seorang doktor yang obes tetapi kerana isu sama ada benar atau tidak beliau pernah ditangkap khalwat.

Malang sedikit kerana pilihan raya Dr Zulkefli terpaksa menghadapi tuduhan peribadi sedemikian. Ia sesuatu yang akan menjadi ‘sejarah hitam’ dalam hidupnya. Kalaupun beliau menang, beliau akan menghadapi rakyat dengan persoalan dirinya yang ‘seribu pertanyaan’ sepanjang beliau berkhidmat untuk rakyat.

Mampukah Dr Zulkefli dan keluarga berdepan dengan kedudukan ini.

Mengenai isu rasuah oleh PAS yang mendominasi kempen dan ‘kemeriahan’ pilihan raya kecil kali ini, Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar menjelaskan, wang yang diberikan oleh siapapun kepada pengundi yang boleh mengubah undi mereka, dianggap rasuah mengikut Perkara 10 Akta Kesalahan Pilihan raya 1954, biarpun PAS mendakwa ia adalah zakat..

Yang nyata, di mata undang-undang ia adalah rasuah dan SPR sudah memaklum kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai perkara itu.

"Mereka telah melihat video, dan mereka mungkin mengambil inisiatif untuk menyiasat kes ini," katanya dalam satu sidang akhbar di Gua Musang semalam.

Di pihak PAS, mereka cuba menegakkan benang basah apabila Pengarah pilihan raya PAS, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata beliau diberitahu ia adalah wang zakat. “Tok Guru mengislamkan tiga Orang Asli ini dan bagi wang zakat. Takkan zakat ini rasuah?" katanya dalam sidang media di markas jentera PAS di Gua Musang semalam.

Menurutnya SPR perlu bersikap terbuka dalam isu tersebut. “Jangan kalau Tok Guru (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) ada beri duit sikit, dianggap rasuah, jangan rakyat tengok SPR ini memihak. Ini zakat bukan rasuah. Utusan (Utusan Malaysia) itu suka kelirukan orang, ini memang sikap mereka.”

Beliau menafikan laporan Utusan Malaysia dan membuat penjelasan itu selepas menyemak dengan setiausaha politik Menteri Besar Kelentan untuk mendapatkan penjelasan sebenar berhubung isu itu.

Persoalannya, apakah tindakan SPRM selepas ini?

Juga apa tindakan calon, pendudk Galas atau parti-parti yang bertanding dalam pilihan raya kecil itu mengenai perkara ini, termasuki melaporkan kes tersebut supaya SPRM boleh mengambil tindakan.

Sejauh ini Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan Umno tidak akan masuk campur sebaliknya menyerahkan sepenuhnya kepada mereka yang menerima wang daripada Menteri Besar Kelantan untuk melaporkannya kepada SPRM.

Katanya, tindakan Nik Aziz memberikan wang sumbangan secara terbuka kepada mualaf Orang Asli pada majlis mesra rakyat di Pos Sandrop, Gua Musang semalam bercanggah dengan apa yang dilakukan PAS sebelum ini.

"Biarlah dilaporkan oleh penerima itu sendiri, kita tidak mahu campur tangan urusan SPRM dan kita yakin SPRM mempunyai bukti dan fakta yang cukup,” katanya.

Selain isu rasuah, isu PAS merampas tanah Orang Asli juga menjadi tumpuan umum apabila dikatakan ada kepemimpinan PAS bertambah rakus merampas tanah rakyat, membabitkan keluasan lebih 30,000 hektar di Hulu Kelantan sejak memerintah 20 tahun lalu.

Mengikut apa yang dilaporkan sudah berpuluh syarikat luar Kelantan diberi kelulusan membangunkan tanah terbabit dan ada banyak lagi menunggu masa untuk berbuat demikian. Kebanyakan tanah yang dirampas itu sudah diusahakan rakyat dengan pelbagai tanaman, termasuk di perkampungan Orang Asli tanpa membayar sebarang pampasan.

Ini bertentangan dengan janji Nik Aziz ketika mula menerajui Kelantan selepas pilihan raya umum 1990, akan selesai semua hak milik namun lain pula yang berlaku apabila tanah berkenaan dirampas untuk diserahkan kepada syarikat luar.

Hakikatnya, isu rampas tanah memberi tekanan hebat kepada pengundi dan menjadi antara punca pengundi menolak PAS kerana bimbang lebih banyak tanah penduduk dirampas selepas ini.

Lagipun, kebanyakan penduduk yang bergantung kepada punca hasil tanaman hilang pendapatan kerana tanah mereka dirampas tanpa terlebih dulu mendengar rayuan penduduk. Ironinya, kebanyakan tanah sudah dibayar deposit untuk geran hak milik, namun kerajaan negeri tidak memprosesnya disebabkan lebih mengutamakan syarikat luar dengan menyediakan pajakan selama 99 tahun.

Masalah utama menghimpit penduduk Orang Asli bukan saja masalah pemilikan tanah tetapi juga dihimpit hakisan ekoran kegiatan pembukaan tanah syarikat perladangan tetapi air tadahan bukit turut tercemar. “Ini bukan cerita dongeng, malah perkara benar berlaku di merata tempat di kawasan ini menyebabkan pengundi DUN Galas sudah merasa bosan dengan janji pemimpin PAS yang dilihat tidak mengotakan apa yang dijanjikan berkaitan dengan isu tanah,” kata Timbalan Ketua UMNO bahagian Gua Musang, Datuk Nozula Mat Diah. Beliau juga adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Paloh.

Berikutan itu PAS berusaha melarikan atau menggelapkan isu ini dengan janji akan memberikan hak milik tanah kepada Orang Asli, termasuk melalui Sijil penempatan berkelompok.

Ia dianggap sebagai usaha terakhir buat PAS untuk memancing undi!

Menurut sebuah blog, “Selama ini apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri?

Pelbagai usaha dan rayuan dibuat oleh orang asal dan peneroka namun mereka hampa dan amat sedih kerana langsung tidak dipandang oleh kerajaan negeri.

Dijanjikan habuan tanah buat mereka yang mengundi PAS pada PRU12.Rasuah sebegini dilakukan secara besar besara.Namun janji hanya tinggal janji,pembohongan dan tidak menepati janji itulah yangberlaku selama beberapa tahun dibawah pemerintahan PAS.”

Juga menjadi isu utama ialah beberapa fitnah yang dilemparkan PAS termasuk terhadap Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang menyebut beliau mengkhianati Orang Asli di negeri ini. Ahli Parlimen Kota Baru, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah bahawa Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menjadi punca kepada masalah hak milik tanah yang membelenggu masyarakat Orang Asli.

Fitnah itu ialah beliau melarikan fail mengandungi permohonan tanah golongan itu semasa membawa Semangat 46 keluar daripada Angkatan Perpaduan Ummah dan menyertai UMNO.

Malah fail yang dikatakan itu juga sebenarnya tidak wujud. Katanya, walaupun jentera PAS dilihat mula menyerang peribadinya, beliau tidak akan melakukan perkara yang sama terhadap calon PAS, Dr Zulkefli Mohamad, yang juga Pemangku Yang Dipertua PAS kawasan Gua Musang.

"Jika PAS nak serang (peribadi) itu mereka punya hal...dia tanggunglah (dosa)...kita hanya akan tetap menerangkan mengenai dasar kerajaan dan apa yang akan kita lakukan untuk kebajikan rakyat,” jelasnya.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaacob terpaksa membuat kenyataan bagi meredakan isu fitnah itu apabila mengatakan "Kerajaan negeri boleh dan sedang teruskan prosesnya (pemberian tanah), ia cuma ambil masa kerana perlu lalui proses tertentu," katanya.

Amat jelas kini PAS sudah diasak hingga ke sudut dan persoalan-persoalan utama yang ditimbulkan BN ini mampu menyedarkan penduduk di kawasan itu, termasuk Orang Asli bahawa tiada pihak yang lain, selain BN mampu membela nasib mereka.

Jika mereka terus menyerahkan nasib kepada PAS, bukan sahaja generasi sekarang akan terus teranianya tetapi generasi akan datang lebih merana kerana apa yang sedang berlaku di Galas dan juga di tempat lain di Kelantan membabitkan isu-isu yang ada kaitan dengan kerajaan negeri di bawah PAS umpama ‘menang sorak kampong tergadai’.

Yang nyata seperti kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar, kejadian penduduk di Galas tertipu, termasuk penubuhan Ladang Rakyat tidak akan berlaku sekiranya Kerajaan PAS Kelantan benar-benar jujur dalam menjadikan Islam sebagai asas pentadbiran.

Tetapi yang nyata ialah PAS sanggup memperdaya penduduk dengan pelbagai janji tanpa mengambil kira kemampuan untuk menunaikannya walaupun sedar ia jelas bertentangan dengan prinsip Islam yang kononnya diamalkan parti itu.

KEPADA PENGUNDI GALAS, TEPUK DADA TANYA SELERA!

KEADAAN BANJIR DI RANTAU PANJANG TIDAK BERUBAH

Keadaan banjir di Rantau Panjang setakat 8 pagi ini tidak berubah dengan jumlah mangsa yang berada di tiga pusat pemindahan di sini kekal 475 orang.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Negeri berkata kesemua mereka yang membabitkan 121 keluarga itu ditempatkan di stesen kereta api lama, Sekolah Kebangsaan Gual Tinggi dan Sekolah Kebangsaan Tok Deh.

Beliau berkata sejumlah 410 orang ditempatkan di stesen kereta api lama, iaitu penduduk Kampung Kedai Lama, Kedap dan Kampung Dangar.

Selain itu, 42 penduduk lagi dipindahkan ke Sekolah Kebangsaan Gual Tinggi yang terdiri daripada penduduk Kampung Banggol Kulim dan Bandang Guchil manakala di Sekolah Kebangsaan Tok Deh pula seramai 23 orang yang terdiri daripada penduduk sekitar, katanya.

Jurucakap itu bagaimanapun menjangkakan jumlah itu akan beransur kurang mulai hari ini berikutan paras air Sungai Golok yang terus surut.

Bacaan paras air sungai itu pada pukul 8 pagi ini ialah 9.89 meter yang masih melebihi tahap bahaya 9 meter.

"Paras air Sungai Golok dijangka terus surut berikutan cuaca cerah tanpa hujan sejak dua hari lalu," kata jurucakap itu.

Tiada jalan utama yang ditutup kepada kenderaan melainkan satu laluan alternatif yang menghubungkan Rantau Panjang dan Jeli di Kampung Lalang Pepuyu yang ditutup kepada kenderaan ringan.

Keadaan yang baik itu juga membolehkan zon bebas cukai Rantau Panjang bakal beroperasi semula seperti biasa setelah kebanyakan premis ditutup sejak tiga hari lalu berikutan limpahan air sungai itu.

Tiada kemalangan jiwa akibat banjir dilaporkan sehingga kini dan cuaca di Kelantan pada pagi ini cerah.

PAS BENARKAN ADUN DAP PERSENDA AYAT SUCI AL-QURAN

Persidangan Mufti-mufti Seluruh Malaysia pada 6 April tahun lalu (2009) memutuskan tindakan orang bukan Islam yang membaca ayat-ayat suci al-Quran bagi tujuan kempen politik merupakan cubaan mempersendakan kesucian dan keagungan kitab suci itu.

Pada masa yang sama, semua umat Islam terutama ahli-ahli politik juga dinasihatkan supaya tidak menyalahgunakan kitab suci al-Quran semata-mata demi kepentingan politik.

''Persidangan Mufti-mufti Seluruh Malaysia hari ini berpandangan, tindakan mana-mana orang bukan Islam membaca ayat-ayat suci al-Quran untuk tujuan kempen politik adalah cubaan mempersenda kesucian dan keagungan al-Quran,'' katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari berkenaan.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas Persidangan Mufti-mufti Seluruh Malaysia Kali Ke-4 yang membincangkan isu ahli politik bukan Islam membaca ayat al-Quran semasa kempen pilihan raya.

Namun, anehnya PAS tetap benarkan Chan Ming Kai (ADUN PKR Simpang Pulai) persenda Ayat Suci Al Quran.

Pada 19 September 2009, Chan Ming Kai bertakbir dan bertahmid dari rumah ke rumah di Kampung Tanjung Simpang Pulai pada malam Hari Raya Puasa pada tahun lepas.

Orang-orang PAS menjemput Chan Ming Kai untuk bersama-sama dalam program dari rumah ke rumah tersebut. Ada orang PAS yang tidak berpuashati dengan tindakan Chan Ming Kai dan mereka memuat naik video tersebut di Youtube.

25 Oktober 2010, Chan Ming Kai sekali lagi mencemarkan kesucian agama Islam bila bertindak membaca dan menafsirkan ayat suci Al Quran dalam pilihan raya kecil Galas.

Chan Ming Kai bertindak demikian dalam satu ceramah di Padang Sivik, Gua Musang. PAS membenarkan sekali lagi ayat suci Al Quran digunakan oleh orang kafir untuk tujuan politik.

Dalam program tersebut, hadir sama adalah Nik Mohamad Amar Nik Abdullah, Exco Kerajaan Negeri Kelantan. Namun Nik Amar tidak menegur langsung perbuatan yang dilakukan oleh Chan Ming Kai.

Sama seperti di Bukit Gantang bila Nga Kor Ming mempermainkan ayat suci, PAS menghalalkan dan membenarkan ayat suci digunakan asalkan mereka dapat undi. Tindakan PAS ini menyerlahkan bahawa adalah parti yang tidak mempertahankan kesucian Islam.

KHALIFAH UMAR LIM NGAKU KAFIR


Pisau berkesempatan mendengar ceramah Khalifah Umar Lim Abdul Aziz di padang bola Kampung Baru, seperti biasa ketua menteri paling celaka dalam sejarah berbohong dihadapan rakyat Galas kononnya kerajaan dibawah pemerintahan beliau amat hebat .

Amat mudah buat ultra kiasu chauvanist DAP ini berbohong dihadapan hadirin,rakyat Galas tidak tahu apa apa mengenai isu di Pulau Pinang.Kononnya beliau membela orang melayu dan Islam di Pulau Pinang walhal beliau begitu zalim dan begitu kuat berbohong.

Kalangan penonton ternganga mulut mendengar pembohongan ketua menteri pembelit ini,dalam ceramah itu ada juga totok totok khawarij PAS bertakbir tanda sokongan.

2-3 orang yang duduk disebelah Pisau berbual semasa mereka salah seorang darinya berkata "molek sngoti guan eng bela ore isle penang" . disambut oleh rakan yang agak berumur " ambo harap guan eng masuk isle" .

Agak melucukan apabila sebaik saja totok PAS memuji Guan Eng,tiba tiba Guan Eng menyebut "Macam mana kita mau kapirkan umno saya(guan eng) pun kapir juga",

Sambil tersenyum kelat salah seorang rakan penonton berkata pada kawannya "nate beruk,lago mano guang eng nak jadi kalipah dio doh ngaku dio kapir "

Itulah perbualan 3 rakan totok PAS ,Apa yang Pisau dapat simpulkan disini,Mengapa PAS terhegeh hegeh menggangkat kafir harbi bagaikan khalifah?Mengapa khawarij PAS terlalu mengharapkan Guan Eng yang semua orang tahu begitu anti kepada Islam memeluk Islam.

Jika benarlah dakwah Isle PAS bagus sudah lama orang seperti Guan Eng memeluk Islam.Realitinya Guan Eng yang dikenali sebagai ekstremis Kristian hanya mempergunakan platform PAS semata mata mahu meraih sokongan.

Sumber : pisau.net

KENAPA GALAS PENTING BAGI PAS?

Pilihanraya kecil di Galas ini memang menarik, tidak pernah sebelumnya berlaku peristiwa menabur wang ringgit secara terbuka oleh pihak PAS dalam usaha memastikan kemenangan PAS di Galas. Terbaru pemberian RM 300 kepada saudara baru yang memeluk Islam oleh Mursyidul Am yang ditayangkan dalam Buletin Utama semalam.

Sedangkan jika dikira logik, tiada apa yang akan berubah dengan pentadbiran kerajaan Kelantan yang buat masa ini didominasi oleh PAS daripada keputusan pilihanraya ini. Tapi kenapa beria benar PAS berusaha memastikan kemenangan termasuk menggunakan cara yang dulu dianggapnya rasuah dan membeli undi, memang menarik untuk kita kupas kali ini.

Walau cuba dinafikan banyak kali oleh para pimpinan PAS, khalayak memang mengetahui bahawa PAS sudah terkeluar dari landasan perjuangannya yang sebenar, iaitu menegakkan sebuah negara Islam yang perlembagaannya berteraskan Al-Quran dan Sunnah dengan sesuatu yang lebih liberal dan sekular bentuknya. Perubahan ini sedang rancak berlaku di luar Kelantan dengan para trojan horse Anwar di dalam PAS sedang menggerakkan kempen meliberalkan PAS.

Perubahan ini bagaimanapun telah menarik keluar sokongan kepada PAS oleh masyarakat melayu dan menyaksikan undi melayu yang diberi kepada PAS berkurang dengan banyak sekali seperti yang ditunjukkan dalam kempen pilihanraya Bukit Gantang dan Manek Urai dimana PAS bertanding. Manek Urai merupakan contoh terbaik bila PAS hanya menang dengan majoriti tipis 65 undi dibanding 1,325 sebelumnya.

Sebaliknya pula berlaku di kalangan pengundi cina yang melihat PAS mudah diperkotak-katikkan oleh DAP/Anwar dan oleh itu tidak takut memberi undi kepadanya tanpa ada kerungsingan langsung bahawa PAS akan menggunakan kemenangan itu untuk menubuhkan negara Islam dan melaksanakan hudud.

Tidak hairan jika ada dikalangan orang PAS sendiri yang melihat kejatuhan PAS di Galas menggambarkan kejatuhan kerajaan PAS Kelantan dalam pilihanraya umum akan datang.

Pimpinan PAS yang menyedari hakikat ini, menjadikan Galas sebagai eksperimen untuk menilai tahap sokongan pengundi melayu kepada mereka

Oleh itu PAS mengharapkan pengundi luar Galas yang sesekali merasa keperitan hidup di Kelantan amnya dan Galas khasnya yang serba serbi kekurangan (waktu balik kampung saja) untuk memberikan undi kepada mereka, maka itu RM 200-RM250 seorang yang dikeluarkan dikira berbaloi.

PAS sanggup melabur besar dalam pilihanraya kali ini bagi mengelakkan persepsi bahawa sokongan kepada mereka semakin merosot oleh kerana kerjasama dengan DAP dan PKR yang menyaksikan PAS meninggalkan terus asas perjuangannya selama ini.

Logiknya, jika di negeri yang diperintah selama 20 tahun pun sokongan semakin merosot, apa lagi yang di luar? Inilah yang pemimpin PAS takut sangat.

Sumber : mykmu.net