Monday, July 25, 2016

Ayam RM30 Seekor - Penjual, Pemborong Atau KPDNKK Yang Bersalah?


‘Take it or leave  it’. Cakap orang putih sikit...

Demikian isu penjualan ayam di Kelantan sehingga menjadi RM30 seekor pada musim perayaan baru-baru ini. Pembeli atau pengguna tiada pilihan!

Sepanjang perayaan Aidilfitri lepas, harga ayam di negeri Kelantan  dilaporkan dijual secara terus kepada pengguna tanpa ditimbang berbanding harga kawalan RM7.90 sekilogram.

Kenapa mereka berani berbuat demikian?

Notis terhadap peniaga boleh dikeluarkan. Saman juga boleh dikeluarkan.

Tetapi bagaimana dengan kawalan dan penguatkuasaan? Musim perayaan dengan sendirinya akan menyebabkan kenaikan permintaan.

Perbuatan itu dikesan dalam pemeriksaan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kelantan di pasar berkenaan baru-baru ini.

Pengarahnya Datuk Abdul  Ghani Harun berkata pada 9 Julai lalu hasil pemeriksaan itu mendapati ada peniaga meletakkan tanda harga RM8 bagi sekilogram ayam namun menjualnya dengan harga RM12 sekilogram.

"KPDNKK Kelantan mengesan kebanyakan peniaga menaikkan harga ayam sejak Khamis lepas dan kita menerima 16 aduan dari seluruh negeri berhubung kes berkenaan," katanya kepada pemberita selepas operasi tersebut.

Justeru, katanya, pihaknya mengeluarkan 17 notis tunjuk sebab kepada peniaga ayam di pasar tersebut mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Beliau berkata peniaga yang diberikan notis diminta memberi  jawapan dalam tempoh dua minggu berhubung kesalahan yang dilakukan bagi mengelak mereka dikenakan tindakan mahkamah.

Kerana permintaan tinggi, jika harga dinaikkan, pengguna tetapp membelinya.

Namun di mana keberkesanan penguatkusaan selain jaminan bekalan mencukupi?

Benarkah apa yang disebut oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kelantan bahawa bekalan mencukupi untuk musim perayaan?

KPDNKK menyenaraikan 21 jenis barangan termasuk ayam dengan harga RM7.90 sekilogram di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan sempena Aidilfitri berkuat kuasa dari 16 Jun hingga 6 Julai ini, namun harga tetap naik, kenapa?

Siasatan oleh KPDNKK sendiri  mendapati peniaga mendakwa terpaksa menaikkan harga ayam kerana dibeli dengan harga yang tinggi daripada pemborong.

Kesemua  cawangan KPDNKK termasuk di Pasir Mas, Gua Musang, Kuala Krai, Tanah Merah turut diarah supaya menjalankan pemeriksaan harga ayam.

Apakah pemborong menjadi ‘punca masalah’? Apa tindakan KPDNKK terhadap mereka.

Kemudian kelmarin (24 Julai 2016), Ab Ghani  berkata seramai 24 peniaga ayam di Kelantan akan dihadapkan di Mahkamah Sesyen di Kota Bharu pada 12 September depan.

Mereka diheret ke mahkamah  atas kesalahan mencatut iaitu mengenakan harga ayam yang melampau pada perayaan Aidilfitri ini. Kes berkenaan dikesan hasil pemeriksaan harian selama dua minggu bermula 9 Julai dan berakhir semalam.

"Peniaga yang terbabit kebanyakannya di Pasar Siti Khadijah selain beberapa pasar lain termasuk Pasar Chabang Tiga Pengkalan Chepa. Mereka bukan hanya mengenakan harga yang melampau tetapi juga bersikap biadap kepada pelanggan," katanya.


Ab Ghani berkata peniaga berkenaan akan didakwa mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 yang memperuntukan denda tidak melebihi RM100,000 dan bagi kesalahan kali kedua atau berikutnya didenda tidak melebihi RM250,000, jika sabit kesalahan.

Dalam pada itu, Ab Ghani berkata harga ayam di negeri ini telah kembali normal dengan harga jualan sekitar RM8 sekilogram.

Beliau berkata terdapat 207 ladang ternakan ayam telah dikenal pasti, selain 80 premis pemprosesan ayam dan 756 peruncit yang beroperasi di negeri ini.

"Kita akan buat pemantauan berterusan bagi mengenal pasti senario semasa pasaran ayam di negeri ini," katanya.

Dalam perkembangan lain, Ab Ghani berkata bermula 1 Jan hingga 23 Julai lepas, sejumlah 465 kes membabitkan pelbagai kesalahan dikesan dengan nilai kompaun berjumlah RM62,000.

Dalam isu ini, jangan menuding jari kepada penjual dan pemborong sahaja.

Pemantauan dan penguatkuasaan bagaimana?

KPDNKK yang mengatakan bekalan mencukupi dan menjadi barangan terkawal, kenapa boleh berlaku?

Apakah ada apa-apa ketirisan?

Umno Kelantan Beli Tanah 2.27 Hektar Bina 50 Rumah Kekal


Badan Perhubungan UMNO Kelantan membeli tanah seluas 2.27 hektar di Mukim Manjor, Kuala Krai bernilai RM420,550 bagi membina kira-kira 50 Rumah Kekal Baharu (RKB) untuk mangsa banjir di jajahan tersebut.

Pengerusinya,  Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata ia bagi menyelesaikan pembinaan rumah kepada mangsa banjir yang masih belum mendapat kediaman yang dijanjikan kerajaan Persekutuan selepas rumah mereka musnah dalam kejadian banjir besar pada 2014.

"Ini merupakan fasa akhir pembinaan rumah (yang dipertanggungjawabkan kepada kerajaan Persekutuan). Pembinaannya akan dilaksana Jabatan Kerja Raya (JKR) dengan sebuah rumah dianggarkan bernilai RM65,000.

"Setakat ini, kerja-kerja tapak sedang giat dilaksanakan di kawasan itu manakala kerja pembinaan rumah dijangka dimulakan pada hujung Oktober," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan UMNO Kelantan di Bangunan UMNO Kelantan di Kota Bharu,  Ahad malam.

Jun lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyerahkan kunci rumah kekal kepada 31 keluarga mangsa banjir di Jajahan Kuala Krai.

Susulan banjir besar itu, kerajaan pusat memikul tanggungjawab membina 1,141 rumah untuk penduduk terjejas dengan lebih 800 daripadanya telah siap.