Friday, July 9, 2010

MELAYU YANG MEMERANGI MELAYU-ISLAM

Oleh Abdul Latiff Muda

Saya amat tertarik dengan entri terbaru blogger Kickdefella atau Syed Azidi Syed Abdul Aziz yang menimbulkan persoalan ‘Agenda Melayu: Menang Sorak, Semenanjung Tergadai.’

Kickdefella yang rapat dengan pemimpin PAS dan beberapa pemimpin pembangkang lain tentunya mempunyai fakta ‘dari dalam’ mengenai jumlah yang dikumpul oleh pemimpin pembangkang bagi tujuan ‘menjatuhkan Melayu’.

Seperti dipetik Utusan Malaysia dengan tajuk ‘Berapa bilion berperang sesama Melayu?’ hari ini, persoalan utama yang dikemukakan oleh Kicikdefella ialah berapa bilionkah yang akan dihabiskan supaya calon Melayu boleh menewaskan calon Melayu pada pilihan raya umum akan datang?

Kickdefella turut mempersoalkan berapa banyak wang, masa dan tenaga orang-orang Melayu yang akan dihabiskan untuk tujuan berperang sesama Melayu.
Persoalan saya hasil entri Kickdefella ini, dari mana dan bagaimana wang itu dapat dikumpulkan?

Persoalannya:
1. Kaya sangatkah pemimpin Melayu dari PAS dan Parti Keadilan Rakyat?
2. Sanggupkah penyokong PAS dan Keadilan mengeluarkan wang sebegitu banyak?
3. Kalau tidak mampu, siapakah yang membiayai mereka ini?

Perkara lain ialah jika benar inilah yang diusahakan oleh pemimpin Melayu dan Islam, khususnya PAS, sedarkah mereka sebenarnya mereka cuba menjatuhkan kerajaan Melayu-Islam berpaksikan Barisan Nasional yang sama-sama ditegakkan oleh bukan-Melayu.

Apa jaminan PAS dapat daripada pemimpin bukan-Melayu dan bukan-Islam apabila menegakkan kerajaan baru dalam konteks memulihara dan menegakkan Islam?

Apakah Melayu dan Islam bertambah baik di Pulau Pinang dan Selangor?

Apakah orang Melayu dan Islam dilindungi seperti dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional selama ini berbanding di Pulau Pinang?

Menurut Kickdefella, ''Exco Kanan Kelantan, Datuk Husam Musa dalam ceramah terbukanya di Taman Guru tidak lama dulu berkata, dia akan cari RM20 juta untuk memerangi UMNO supaya parti itu tumbang.

"Saya sendiri pernah menulis bahawa Husam memberitahu saya dia perlu dapatkan RM200 juta untuk bawa PAS ke Putrajaya. Kalau seorang ekonomis seperti Husam menyasarkan jumlah itu, bagaimana pula puluhan ekonomis di dalam UMNO?".

Katanya, perebutan orang Melayu Islam di Semenanjung Malaysia pada pilihan raya umum akan datang melibatkan 109 kerusi Parlimen.

Katanya, perebutan itu akan melibatkan 65 kerusi Parlimen yang dimenangi UMNO dan 23 yang dimenangi PAS.

Parti Keadilan Rakyat pada suatu ketika memiliki 20 kerusi yang dimenangi oleh calon Melayu Islamnya dan Bebas satu kerusi, yang dimenangi oleh Datuk Ibrahim Ali atas nama PAS.

"PAS sekarang memiliki 23 kerusi di Dewan Rakyat manakala UMNO pula memiliki 65 buah kerusi yang dimenanginya di Semenanjung Malaysia. Jadi PAS ada peluang untuk bertanding lebih banyak kerusi dan ada kemungkinan untuk menang lebih besar dari DAP dan PKR.

"Untuk memperoleh kerusi lebih banyak, PAS perlu menyandarkan nasibnya kepada pemilih bukan Melayu dan bukan Islam serta pada waktu yang sama berusaha menyedapkan hati orang-orang Islam dengan menjemput beberapa kerat orang Cina dan India untuk membaca sepatah dua al-Quran kepada orang-orang Islam," katanya.

Syed Azidi bagaimanapun menyoal, adakah PAS yakin bahawa pemilih-pemilih bukan Melayu akan membiarkan parti itu menunggangi mereka untuk menjadikan Parti Islam Se-Malaysia sebagai parti tunjang pakatan pembangkang.

Beliau memberitahu, agenda Melayu sukar dilaksanakan kerana komposisi ahli Parlimen Melayu dan Islam yang berada di dalam kerajaan Pusat hanyalah 39 peratus.

"Sedangkan daripada 222 ahli Parlimen, jumlah keseluruhan ahli Parlimen dari keturunan Melayu dan beragama Islam ialah ialah 58 peratus daripada keseluruhan ahli Dewan.

"Ini bererti hampir 19 peratus ahli Parlimen Melayu dan bumiputera Islam lain berada di luar kerajaan manakala 17 peratus ahli Parlimen bukan Melayu, bukan bumiputera dan bukan Islam membentuk sebuah pakatan yang akhirnya menambah sukarnya agenda Melayu dilaksanakan," katanya.

Untuk lebih jelas entri Kickdefella, ikuti tulisannya:

Zaini Hassan, Cuit (Utusan Malaysia) dan Syed Azidi (Kickdefella)

Agenda Melayu: Menang Sorak, Semenanjung Tergadai

8 07 2010

“Orang Melayu pernah tinggalkan Dato’ Onn dalam usaha membawa kemerdekaan, bukannya kerana orang Melayu tidak sayangkan beliau ataupun menyisihkan beliau,” katanya sambil menambah, jika perlu meninggalkan beberapa orang demi perpaduan “kita kena memikirkan perkara ini.”

“Tetapi lebih manis kalau Datuk Nik Aziz boleh dibawa bersama, tetapi tengok sejarah ada tokoh-tokoh yang baik, kita kena tinggalkan,” kata beliau. – Di petik dari artikel Perpaduan Melayu: Kickdefellanikaziz idea nakal, tak wajar sisih Nik Aziz oleh G Manimaran, The Malaysian Insider.

Sudah tiba masanya saya bercakap soal Perpaduan Melayu. Tidak! Saya tidak mahu bercakap soal menyelamatkan UMNO atau satu dua pemimpin yang ditolak massa. Dulu kita sebenarnya tidak bercakap soal Perpaduan Melayu, sebab agenda sebenarnya ialah untuk menyelamatkan kedudukan Abdullah Ahmad Badawi sebagai Presiden UMNO.

Kemudian kita bercakap soal Kerajaan Perpaduan, Kerajaan Tanpa Pembangkang. Itu bukan agenda Melayu. Itu adalah agenda mengekalkan Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri Malaysia setelah beliau ‘dipaksa’ berundur sebagai Presiden UMNO.

Bagaimana agenda mempertahankan Yang Amat Berhormat Tun Abdullah Ahmad Badawi dianggap agenda Perpaduan Melayu?


Bagaimana agenda yang hanya memanfaatkan Kamaluddin Abdullah dan YB Khairy Jamaluddin boleh di anggap membela Melayu?

Tetapi agenda Melayu hendaklah di lihat dari sudut-sudut lain. Daripada 222 orang Ahli Dewan Rakyat yang dipilih dalam Pilihanraya Umum Ke 12, komposisi Melayu dan Islam yang berada di dalam Kerajaan Pusat hanyalah 39% sahaja.

Sedangkan jumlah keseluruhan Ahli Dewan Rakyat dari keturunan Melayu dan yang beragama Islam ialah 58% dari keseluruhan ahli dewan. Ini beerti hampir 19% Ahli Dewan Rakyat Melayu dan lain-lain Bumiputera Islam berada di luar Kerajaan bersama 17% Ahli Dewan Rakyat Bukan Melayu, Bukan Bumiputera dan Bukan Islam membentuk sebuah Pakatan yang akhirnya menambah sukarnya agenda Melayu dilaksanakan.

Dari segi matematiknya, Tuan Guru Nik Abdul Aziz diyakinkan bahawa, paling banyak DAP dan PKR boleh menambah kerusi Dewan Rakyat di dalam PRU akan datang ialah 20 sahaja, iaitu 15 kerusi dari MCA, 3 kerusi dari MIC dan 2 kerusi dari GERAKAN. Ini kerana DAP sudah meramPAS 26 kerusi majoriti pengundi Bukan Melayu di Semenanjung Malaysia dan calon Bukan Melayu PKR pula sudah meramPAS 10 kerusi campuran.

PAS sekarang memiliki 23 kerusi di Dewan Rakyat. UMNO pula memiliki 65 buah kerusi Dewan Rakyat yang dimenanginya di Semenanjung Malaysia. Jadi PAS ada peluang untuk bertanding lebih banyak kerusi dan ada kemungkinan untuk menang lebih besar dari DAP dan PKR. Tetapi itu adalah hanya kemungkinan.

Untuk memperolehi kerusi lebih banyak, PAS perlu menyandarkan nasibnya kepada pemilih Bukan Melayu dan Bukan Islam serta pada waktu yang sama berusaha menyedapkan hati orang-orang Islam dengan menjemput beberapa kerat orang Cina dan India untuk membaca sepatah dua Al Quran kepada orang-orang Islam. Serta beberapa kerat ini menyelitkan pula satu dua nama pemimpin besar Islam dalam penjelasan polisi mereka. Tetapi yakinkah PAS bahawa pemilih-pemilih bukan Melayu akan membiarkan PAS menunggangi mereka untuk menjadikan Parti Islam SeMalaysia sebagai parti tunjang Pakatan Rakyat?

Selain 65 buah kerusi Dewan Rakyat yang dimenangi UMNO dan 23 yang dimenangi PAS, PKR pada suatu ketika memiliki 20 kerusi yang dimenangi oleh calon Melayu Islamnya dan Bebas satu kerusi, yang dimenangi oleh Ibrahim Ali atas nama PAS. Ini beerti terdapat 109 buah kerusi yang akan menjadi perebutan orang-orang Melayu Islam di Semenanjung Malaysia.

Bayangkan betapa banyak wang, masa dan tenaga orang-orang Melayu yang akan dihabiskan untuk tujuan berperang sesama Melayu. YB Husam Musa berkata dalam ceramah terbukanya di Taman Guru tidak lama dulu bahawa dia akan cari RM20 juta untuk memerangi UMNO supaya parti itu tumbang. Saya sendiri pernah menulis bahawa Husam memberitahu saya dia perlu dapatkan RM200 juta untuk bawa PAS ke Putrajaya. Kalau seorang ekonomis seperti Husam mensasarkan jumlah itu, bagaimana pula puluhan ekonomis di dalam UMNO?

Berapa billionkah yang akan dihabiskan supaya calon Melayu boleh lawan calon Melayu dan tewaskan calon Melayu?

Saya ingin berhenti di sini dahulu buat kali ini. Isu ini sungguh menyayat hati untuk diteruskan penulisannya.

(Nota: Situasi semasa di Dewan Rakyat, GERAKAN 2, LDP 1, MCA 15, MIC 4, PBB 14, PBRS 1, PBS 3, PRS 6, SPDP 4, SUPP 5, UMNO 78, UPKO 4, DAP 29, PAS 23, PKR 24, PSM 1 dan BEBAS 8)

SOLAT HAJAT PAS -KALI INI UNTUK SHAFIE AFDAL

PAS menganggap ucapan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang menuduh parti itu sebagai parti ajaran sesat adalah satu kenyataan yang biadab.

"PAS berpandangan bahawa kenyataan biadab ini untuk memburukkan perjuangan PAS di kalangan orang Islam khususnya dan orang bukan Islam yang sudah semakin dekat dengan perjuangan PAS.

"Beliau cuba menakutkan orang ramai supaya jangan sokong PAS ketika Umno mengalami masalah dalaman mereka dan kekurangan minyak pelincir untuk menggerakkan parti mereka, terutama lubuk emas Umno di Selangor dan Pulau Pinang yang kini berada di bawah Pakatan Rakyat," kata ketua penerangan PAS Idris Ahmad dalam satu kenyataan.

"PAS memberi amaran, sekiranya beliau tidak menarik balik , kita akan mengarahkan supaya laporan polis dibuat di seluruh negara dan bacaan Yasin dan solat Hajat diilakukan oleh satu juta ahli PAS di seluruh negara," katanya.

Idris mengulas ucapan perasmian Mohd Shafie pada mesyuarat perwakilan Umno bahagian Kulaijaya yang menuduh PAS sebagai parti ajaran sesat kerana memperjuangkan kemenangan kerusi DUN dan Parlimen berbanding kepentingan rakyat.

Idris juga mempertikaikan kenyataan naib presiden Umno itu yang didakwanya "emosi dan mentah dalam hal ehwal agama" tetapi sanggup menuduh PAS sebagai sebuah parti ajaran sesat sedangkan mereka selama ini didokong oleh tuan guru dan alim ulama.

"Satu ketika dahulu PAS pernah dituduh lebih berbahaya daripada komunis, walaupun dalam sejarah perjuangan PAS tidak ada mereka yang menganut fahman komunis yang memimpin PAS, sebaliknya pemimpin Umno yang ditangkap kerana menjadi ejen komunis dan tahan di bawah ISA," katanya.

Sehubungan itu, beliau mencabar Mohd Shafie yang juga ahli parlimen Semporna untuk membuktikan dakwaan bahawa PAS adalah parti ajaran sesat.

"Apakah beliau sudah kehilangan arah dan celaru dalam pemikiran politik sehingga mengeluarkan kenyataan demikian rupa.

"Di dalam perlembagaan PAS, Fasal 3 “Dasar Pas ialah Islam”. Fasal 7 (1) (menyebut bahawa) adapun hukum yang tertinggi sekali dalam pegangan PAS ialah Kitabullah dan Sunnah Rasul serta Ijma' Ulamak dan Qias yang terang dan nyata.

"Umno pula apa dasarnya dan apa pula rujukannya?," soalnya.

Idris juga turut menasihatkan Mohd Shafie supaya melihat dahulu beberapa kenyataan pemimpin Umno yang didakwa menghina hukum Allah dan janggut Nabi Muhammad SAW, sebelum hendak menuduh PAS sebagai parti ajaran sesat.

TUNTUTAN NAFKAH ANAK WAKIL RAKYAT PAS 21 DIS

Perbicaraan kes tuntutan nafkah anak bekas isteri kedua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melor ditangguhkan sehingga 21 Disember ini berikutan Siti Aishah Chou Abdullah mengadu sakit.

Hakim Mahkamah Rendah Syariah di sini, Nik Najib Che Hassan menetapkan demikian hari ini selepas mendapat persetujuan daripada pihak plaintif dan defendan semasa kes itu disebut di kamar beliau kelmarin.

Siti Aishah selaku plaintif dan wakil rakyat daripada parti Pas, Wan Ismail Wan Jusoh yang dinamakan sebagai defendan, masing-masing tidak hadir kelmarin.

Siti Aishah diwakili peguam syarie, Mohd. Sibri Ismail manakala peguam syarie, Mohd. Zaki Zainal Abidin mewakili defendan.

Mohd. Sibri juga berkata, plaintif tidak akan meneruskan permintaan untuk mendapatkan khidmat jurubahasa Kemboja seperti yang dimohon sebelum ini, sebaliknya memilih untuk menggunakan bahasa Melayu.

"Usaha plaintif untuk mencari jurubahasa gagal justeru kami tidak berhajat untuk meneruskannya memandangkan plaintif masih boleh bertutur dalam bahasa Melayu walaupun kurang fasih," kata Mohd. Sibri.

Pada 4 Januari tahun lalu, Siti Aishah memfailkan permohonan bagi menuntut bekas suaminya itu membayar nafkah keperluan asas sebanyak RM900 sebulan bagi setiap seorang anak mereka.

Sehubungan itu, Nik Najib pada 19 Februari 2009 mengeluarkan perintah sementara kepada Wan Ismail untuk membayar tuntutan nafkah RM500 sebulan bagi kedua-dua anak mereka, Wan Mohd. Firdaus, 4, dan Wan Nor Salwa, 3, sehingga perintah kekal diputuskan mahkamah kelak.

Siti Aishah, 25, yang berasal dari Kemboja berkahwin dengan Wan Ismail pada 2003 selepas setahun mengenali wakil rakyat itu dan pasangan tersebut disahkan bercerai oleh Mahkamah Tinggi Syariah pada 18 November 2008.

Selain tuntutan nafkah anak, Siti Aishah yang kini bekerja sebagai peniaga turut membuat tuntutan mutaah sebanyak RM3 juta terhadap bekas suaminya itu.

KUMPUL DATA USAHAWAN BUMIPUTERA UNTUK PASARAN LUAS

Program Menjejaki Usahawan Bumiputera Berdaya Saing yang dilancarkan semalam merupakan satu usaha untuk mendapatkan data dan maklumat bagi membawa para usahawan berpotensi ke peringkat pasaran perniagaan antarabangsa.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata melalui pangkalan data itu nanti, pelbagai perancangan boleh dilakukan termasuk mengadakan program membantu usahawan untuk mengembangkan perniagaan masing-masing melalui peluang perniagaan yang boleh dijalankan secara usahasama.

"Melalui data ini juga, para usahawan Bumiputera yang telah berstatus GLC (Syarikat Berkaitan Kerajaan) juga boleh membantu mereka yang berpotensi untuk memperluaskan perniagaan masing-masing," katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Pelancaran Program Menjejaki Usahawan Berdaya Saing yang disempurnakan oleh timbalannya, Datuk Mukhriz Tun Mahathir.

Selain itu, Mustapa berkata melalui pangkalan data itu juga kementerian akan menggalakkan usahawan yang berpotensi supaya melibatkan diri dalam bidang serta industri pembuatan.

"Ini kerana setakat ini, hanya dua negeri di Malaysia yang terbabit secara aktif dalam industri pembuatan iaitu Kelantan dan Terengganu," katanya.

Program itu merupakan anjuran Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Selangor (DPMMS) dengan kerjasama MITI dan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) di Shah Alam, semalam.

Mustapa berkata melalui pangkalan data itu, kementerian melalui Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) turut bersedia membantu usahawan yang berpotensi untuk melakukan perancangan bagi mengeksport barangan mereka ke luar negara.

Beliau berkata apabila perniagaan itu berkembang, ia juga akan membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada anak-anak muda yang mempunyai kemahiran serta kelulusan dalam bidang keusahawanan.

Terdahulu, Mukhriz dalam ucapan perasmiannya berkata program menjejaki usahawan itu bakal membuka peluang dan menjadi platform kepada para usahawan mewujudkan jaringan perniagaan sesama mereka, GLC dan juga MITI.

Beliau berkata dalam usaha menjadi usahawan yang mampu menembusi pasaran antarabangsa, para usahawan Bumiputera perlu memberi tumpuan kepada aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) bertujuan menambah nilai lebih tinggi terhadap produk yang dihasilkan.

"Usahawan Bumiputera perlu memberi tumpuan kepada R&D supaya mempunyai kelebihan berbanding pesaing dari segi kualiti, inovasi dan daya tarikan produk serta perkhidmatan," katanya.

Sehubungan itu, Mukhriz berkata adalah amat penting semua usahawan Bumiputera dapat memberikan kerjasama sepenuhnya kepada MITI dengan memberikan maklumat berkaitan syarikat masing-masing supaya tindakan dan bantuan susulan dapat dibuat.

Pasukan Khas KPDNKK Rampas 28,000 KG Gula Di Kelantan

Lagi rampasan gula oleh Pasukan Khas yang ditubuh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di Kelantan.

KPDNKK bagi memantau pengedaran dan peruncitan gula di Kelantan telah membuat 14 rampasan membabitkan 28,000 kilogram gula bernilai RM46,696.

Timbalan Ketua Pengarahnya, Iskandar Halim Sulaiman berkata pasukan yang diketuai Timbalan Pengarah KPDNKK Terengganu, Abdul Ghani Harun turut menahan beberapa orang peruncit dan pemborong yang terlibat dalam aktiviti itu untuk siasatan.

"Beberapa buah kenderaan yang diguna bagi membawa gula juga telah dirampas dan dijadikan bahan bukti aktiviti haram itu dilakukan oleh pihak terbabit," katanya di Kota Bharu, semalam.

Pada 28 Jun lepas Ketua Pengarah Penguatkuasa KPDNKK, Mohd Roslan Mahayuddin mengumumkan penubuhkan pasukan khas memantau pengedaran dan peruncitan gula di Kelantan bagi memastikan bekalan gula di negeri itu mencukupi.

Pasukan itu akan berada di Kelantan selama sebulan memantau semua premis pemborong, pusat pemeriksaan Kastam, Imigresen dan Kuaratin (CIQ) serta pangkalan haram bagi memastikan bekalan gula tidak diseludup ke negara jiran.

Iskandar Halim berkata beliau berpuas hati dengan tindakan yang dilakukan oleh pasukan itu dan berharap masalah bekalan gula di Kelantan dapat diatasi dalam masa terdekat.

Beliau berkata kes terbaru semalam membabitkan seorang lelaki berusia 52 tahun dari luar Kelantan menggunakan sebuah lori membawa 65 kampit gula ditahan di Pengkalan Kubor ketika menghala ke sempadan dipercayai untuk diseludup.

Beliau berkata lelaki itu bersama lori dan gula ditahan bagi membantu siasatan dan sekiranya mempunyai cukup bukti akan didakwa mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961 yang membawa hukuman sehingga tiga tahun atau denda sehingga RM100,000, jika sabit kesalahan.
"Gula seberat 3,250 kilogram dengan nilai dianggarkan sebanyak RM5,362 dirampas," katanya.
Beliau mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang memberi maklumat berhubung kegiatan penyeludupan gula.

MALAYSIA AIRPORTS AMBIL 10 SEKOLAH ANGKAT

Kelantan antara negeri bertuah kerana Malaysia Airports memilih salah sebuah Sekolah Rendah yang terletak berhampiran dengan lapangan terbang Sultan Ismail Petra sebagai sekolah angkat.

"Objektif utama program ini adalah untuk membantu pelajar dalam kategori kurang mampu untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik dan pembangunan sahsiah diri," kata Pengurus Besar Akademi Malaysia Airports, Ahmad Zuber Abdul selepas melancarkan program 'Beyond Borders' di Sekolah Kebangsaan Titi Gajah di Alor Setar semalam.

Program Sekolah Angkat dilaksanakan di bawah Beyond Borders bagi fasa kedua selama tiga tahun bermula tahun ini.

Selain di kelantan, sembilan sekolah berkenaan ialah di Kedah, Perak, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan, Terengganu dan Pahang.

Ahmad Zuber berkata bagi fasa pertama mulai 2007 hingga 2009, sembilan sekolah yang terlibat telah menunjukkan peningkatan prestasi murid yang membanggakan.

Di bawah Beyond Borders, murid dibantu untuk meningkat pencapaian Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains.

Beliau berkata Malaysia Airports juga merancang bengkel pengajaran untuk guru dan bengkel penulisan kreatif bagi murid darjah empat.

KETUA UMNO KUBANG KERIAN BEBAS TUDUHAN PENGUBAHAN WANG HARAM

KETUA UMNO Bahagian Kubang Kerian, Datuk Mohd Fauzi Ismail, 47, yang dibebaskan atas dua pertuduhan pengubahan wang haram empat tahun lalu, menunjukkan rasa gembira dengan mendakap ibunya selepas mendengar keputusan itu di Mahkamah Tinggi Kota Bharu, semalam.

Ketua Umno Bahagian Kubang Kerian Datuk Mohd Fauzi Ismail boleh bernafas lega.
Ini kerana Mahkamah Tinggi di Kota Bharu, semalam melepas dan membebaskan daripada tuduhan melakukan pengubahan wang haram berjumlah RM138,210 pada tahun 2005.

Hakim Datuk Mohd Azman Husin memutuskan demikian setelah menolak rayuan pihak pendakwaan setelah meneliti penghujahan pihak pendakwaan dan pembelaan.

Berdasarkan pertuduhan pertama yang dihadapi, Mohd Fauzi didakwa menerima RM91,650 hasil aktiviti haram daripada Mohd Syahbuddin Hashim, 26, di hadapan Stadium Sultan Mohammed Ke-IV di sini antara 12.30 tengah hari dan 7 malam 6 Januari 2005.

Bagi pertuduhan kedua pula, dia didakwa menerima RM46,560 hasil aktiviti haram daripada Wan Ibrahim Wan Setapa, 43, di Pejabat Umno Bahagian Kubang Kerian dekat sini antara 1 tengah hari dan 2 petang 10 Jan 2005.

Pada 22 Jan 2008, Mahkamah Sesyen di sini mendapati Mohd Fauzi tidak perlu membela diri berikutan kegagalan pihak pendakwaan membuktikan kes prima facie terhadapnya bagi dua pertuduhan itu.

Namun, pihak pendakwaan telah memfailkan rayuan ke Mahkamah Tinggi dan kes itu didengar semula sehingga Hakim Mohd Azman pada Khamis memutuskan keputusan Mahkamah Sesyen sebelum ini dikekalkan.

Mohd Fauzi diwakili peguam Datuk Sukri Mohamed manakala pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Asnawi Abu Hanipah.

Mohd Fauzi ketika ditemui pemberita di perkarangan mahkamah melahirkan rasa syukur dengan keputusan itu.