Thursday, May 26, 2016

Taman Halal Pasir Mas Bakal Tarik Lebih Ramai Pelabur Ke Kelantan

Kita yakin projek yag diumumkan oleh Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) mewujudkan Taman Halal Pasir Mas (PMHP) akan menjadi kenyataan.

Ia akan dapat dimanfaatkan oleh pengusaha Kelantan dan bukan seperti beberapa projek ‘Mat Jenin’ yang diumumkan oleh kerajaan PAS Kelantan sebelum ini.

Kerjasama ECERDC dengan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) itu dijanga dapat menarik lebih ramai pelabur swasta selepas selesainya pembangunan fasa satu.

Pusat Perniagaan Usahawan yang telah siap di bawah fasa pertama juga dijangka menyediakan lebih banyak peluang bagi pelabur untuk memindahkan operasi mereka ke taman itu, kata ECERDC dalam satu kenyataan semalam (25 Mei).

Pembangunan fasa kedua PMHP dijangka dimulakan pada Jun 2016.

Dari 2007 sehingga April 2016, ECERDC berkata, nilai pelaburan yang dijanjikan atau diluluskan di Kelantan berjumlah RM12.5 bilion dan telah mewujudkan 13,000 peluang pekerjaan bagi penduduk tempatan.

"Bahagian terbesar pelaburan masih lagi datang daripada sektor pembuatan, diikuti sektor logistik dan pelancongan. Tiga sektor utama ini menyumbang 83 peratus daripada jumlah pelaburan di negeri itu.

"Ketika ini ECERDC bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia dan kerajaan negeri Kelantan untuk menarik lebih banyak pelabur swasta ke PMHP bagi meningkatkan pembangunan sosio-ekonomi di negeri itu menerusi peningkatan industri berorientasikan perdagangan dan eksport," kata majlis itu.

Sementara itu, ECERDC berkata Taman Perikanan Bersepadu Tok Bali (TBIFP) seluas 80.94 hektar di Pasir Puteh merupakan inisiatif strategik untuk menjana aktiviti ekonomi dan meningkatkan permintaan bagi pendaratan ikan di Kelantan.

Ketua Pegawai Eksekutif ECERDC Datuk Seri Jebasingam Issace John berkata majlis itu akan terus mempromosikan peluang pelaburan di Kelantan terutamanya menerusi PMHP dan TBIFP.

"Kedua-dua taman ini mempunyai potensi untuk menjadi hab serantau bagi sektor masing-masing -- PMHP sebagai hab bagi pembuatan dan pemprosesan produk makanan halal manakala TBIFP boleh berfungsi sebagai hab bagi aktiviti ekonomi berasaskan ikan dan marin," katanya.


Taman itu akan meningkatkan potensi eksport makanan diproses termasuk produk berasaskan ikan dan menyokong industri seperti kilang pembuatan ais dan pembaikan kapal perindustrian, dengan penyepaduan ekopelancongan marin dan hospitaliti.

Rumah ‘Generasiku Sayang’ Untuk Remaja Hamil Tanpa Nikah

Isteri Tengku Temenggong Kelantan, Tunku Datuk Noor Hayati memotong riben sempena pelancaran rumah di bawah Program Generasiku Sayang di Tumpat hari ini sambil disaksikan Dr Ahmad Razin (kanan). - Berita Harian
Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) melaporkan bilangan anak tidak sah taraf di Kelantan pada 2013 ialah seramai 450 orang dan meningkat kepada 524 orang pada 2015.

Angka ini sudah pasti membimbangkan, bukan sahaja dalam konteks moral dan agama tetapi persediaan mereka ketika sebelum dan selepas bersalin.

Mungkin ada yang terbiar, di halau keluarga dan dinyah keluar dari masyarakt setempat tetapi persoalannya ke mana mereka akan membawa diri untuk perlindungan?

Langkah menyediakan rumah perlindungan untuk remaja hamil tanpa nikah yang akan mula beroperasi di Tumpat, Jun ini, adalah langkah mulia dan wajar disokong.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan Datuk Ahmad Razin Ahmad Mahir berkata rumah 'Generasiku Sayang' akan dikendalikan kakitangan jabatan berkenaan.

Rumah Penjagaan yang terletak di Jalan Istana Bukit Tanah, itu  diwujudkan bagi menangani masalah sosial yang dilihat semakin meningkat kebelakangan ini di Kelantan.

Pengarah JKN, Datuk Dr Ahmad Razin Ahmad Mahir, berkata seramai 11 penyelia terdiri daripada kakitangan hospital akan menyelia bakal penghuni yang akan mendaftar pada bulan depan.

"Kita mengalu-alukan sumbangan atau dana bagi membiayai kos harian dan penyelengaraan," katanya kepada pemberita pada pelancaran Program Generasiku Sayang di Tumpat, Isnin (23 Mei lalu).

Rumah itu, yang boleh menempatkan enam penghuni dan dua bayi pada sesuatu masa, dirasmikan isteri Tengku Temenggung Kelantan Tunku Datuk Noor Hayati Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj selaku penaung program itu.

Ahmad Razin yang juga pengerusi program Generasiku Sayang berkata objektif khusus penubuhan rumah perlindungan itu adalah bagi memastikan remaja terbabit mendapat sebelum dan selepas bersalin dengan sebaik-baiknya.

"Sebagai masyarakat, kita perlu bimbing golongan ini bagi membolehkan mereka membina kembali jati diri dan bersedia untuk kembali kepada masyarakat," katanya.

Remaja terbabit akan ditempatkan di rumah itu sehingga bayi yang dilahirkannya berusia tiga bulan sebelum kembali ke pa
ngkuan keluarga masing-masing.


Rumah itu, yang kali pertama diwujudkan di Kelantan, akan turut menyediakan rawatan sokongan psikososial selain bimbingan kerohanian terhadap remaja berkenaan.

Dr Ahmad Razin berkata, pihaknya sentiasa berhubung dengan pelbagai agensi lain untuk memberi sokongan, kaunseling, pendidikan agama dan ilmu kemahiran kepada penghuni di rumah penjagaan itu nanti.