Tuesday, February 22, 2011

Kelantan 'Juara' Hamil Luar Nikah, Rogol Pelajar Sekolah?


Baru-baru ini kecoh berita wujudnya rumah pelacuran di Kota Bharu.

Semalam, sebuah blog mendedahkan, rakyat Kelantan Juara No. 1 hamil luar nikah.

Blog tersebut membuat dakwaan itu berdasarkan bilangan pelajar di Sekolah Harapan Jasin apabila daripada 31 pelajar, 15 daripadanya adalah rakyat negeri Kelantan Darul Naim.

Dakwaan ini sebenarnya mencabar kerajaan Kelantan pimpinan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya menafikan perkara ini.

Turut mengejutkan ialah apabila Polis Kelantan semalam menyatakan kebimbangan mereka mengenai kes rogol yang melibatkan pasangan berumur 18 hingga 28 tahun termasuk pelajar sekolah di negeri itu.

Timbalan Ketua Polis Negeri, SAC Mazlan Lazim, berkata apa yang lebih membimbangkan lagi ialah mereka yang menjadi mangsa jenayah seksual itu terdiri daripada kanak-kanak berumur serendah 12 tahun.

Berdasarkan perangkaan, sebanyak 41 kes rogol termasuk 38 kes melibatkan remaja bawah umur 17 tahun berlaku di seluruh negeri dari bulan lepas hingga semalam.

Jumlah ini meningkat 7.89 peratus berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya (38 kes) dan ia agak membimbangkan kita, katanya ketika merasmikan Majlis Pelantikan Badan Wakil Pelajar dan Lembaga Disiplin Pelajar Sesi 2011 Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Pasir Tumboh, Kota B haru, semalam.

Beliau berkata, kejadian itu bermula daripada pergaulan bebas pasangan terbabit, terutama melalui laman sosial seperti "facebook" dan Khidmat Pesanan Ringkas (SMS).

Sehubungan itu, katanya polis sedang memperhebatkan gerakan turun padang ke sekolah-sekolah untuk mendekatkan polis dengan warga pendidik dalam usaha membendung gejala itu.

Berbalik kepada masalah hamil luar nikah, Kelantan dikatakan ‘juara’ berdasarkan faktor berikut:

1. Cadangan Kerajaan Negeri Melaka untuk membuka sebuah sekolah khas untuk remaja yang mengandung luar nikah mendapat tentangan dan penghinaan dari pelbagai pihak terutamanya dari pembangkang.

2. Pelbagai tomahan dan tuduhan liar dilemparkan kepada Kerajaan Negeri Melaka. Ada yang menuduh sekolah ini diwujudkan untuk menggalakan maksiat dan hanya akan memperbanyakkan lagi kes buang bayi.

3. Nik Aziz contohnya, membidas dengan penuh perasaan jahatnya mengatakan Sekolah Harapan ini adalah tempat mengumpulkan maksiat dan penzina.

4. Tujuan utama Sekolah Harapan ini adalah untuk memberi peluang kepada remaja yang telah terlanjur untuk terus mendapatkan pendidikan. Walaupun mereka telah melakukan kesilapan dalam hidup mereka, ini tidak bermakna peluang mereka untuk mendapatkan pendidikan dinafikan.

5. HARI INI, SEKOLAH HARAPAN JASIN MEMPUNYAI 31 ORANG PELAJAR. 15 ORANG DARINYA TERDIRI DARI PADA RAKYAT NEGERI KELANTAN DARUL NAIM YANG MENTERI BESARNYA ADALAH NIK AZIZ KLUK KLEK WALI SELIPAR!!!

6. Jumlah pelajar hamil luar nikah yang paling ramai datangnya dari Negeri Kelantan Serambi Mekah!!! Oleh yang demikian ada beberapa kesimpulan boleh dibuat tentang perkara di atas.

7. Negeri Kelantan di bawah pentadbiran Nik Aziz Wali Selipar terkenal dalam beberapa perkara. Kelantan terkenal sebagai negeri yang paling tinggi sumbang mahrah dan buang bayi. Kelantan juga merupakan negeri yang paling ramai penghidap HIV.

8. Kesimpulannya, Kerajaan Negeri Melaka memberikan bantuan kepada mereka yang sepatutnya dibantu dan dibela. Selain itu, buang bayi juga dapat dikurangkan bilangnya.

9. Oleh kerana kerajaan Negeri Kelantan tidak mampu atau tidak mahu membantu rakyatnya yang memerlukan bantuan, Negeri Melaka sedia melaksanakannya.

Kerajaan Kelantan perlu menafikan dakwaan ini jika benar untuk membuktikan bahawa dasar pemerintahan Islam cara PAS mampu membendung gejala ini.

Jika tidak ternyata bahawa Islam Cara PAS sebenarnya juga gagal dan tidak wajar PAS menuduh gejala yang juga berlaku di negeri lain kerana pemerintahan UMNO dan Barisan Nasional yang bagi Pas 'tidak Islamik'.

Kerajaan Pusat Belanja RM3.8 Bilion Setahun Untuk Kakitangan Awam Di Kelantan

Kerajaan persekutuan membelanjakan RM3.8 bilion setahun untuk perbelanjaan mengurus 74,800 kakitangan awam di Kelantan, kata Timbalan Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Kelantan Yahya Mamat.

Beliau berkata jumlah peruntukan itu atau kira-kira RM300 juta sebulan adalah untuk memastikan kakitangan awam di Kelantan mampu memberi perkhidmatan cemerlang seterusnya membantu meningkatkan pembangunan di negeri ini.

"Peruntukan yang disalurkan itu lebih banyak, berganda-ganda daripada hasil perolehan negeri setiap tahun iaitu RM300 sehingga RM400 juta setahun," katanya ketika berucap pada majlis perasmian Taklimat Keselamatan dan Isu-Isu Semasa di Kota Bharu, kelmarin.

Majlis itu dirasmikan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Penceramah pada majlis yang dihadiri kira-kira 117 agensi di Kelantan ialah Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penyelidikan dan Urus Setia Ibu Pejabat Polis Bukit Aman SAC Datuk Dr Abdul Rahman Ismail.

Selain peruntukan mengurus kakitangan awam, Yahya berkata kerajaan turut meluluskan sebanyak RM2.4 bilion dalam tempoh dua tahun pertama Rancangan Malaysia Kesepuluh untuk melaksanakan 346 projek di negeri ini.

PAS Perlu Minta Maaf Kafirkan UMNO

PAS perlu meminta maaf kepada Umno terlebih dahulu sebelum mendakwa parti itu sebenarnya turut memperjuangkan nasib orang Melayu, kata Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Mohd Fatmi Che Salleh.

Mohd Fatmi berkata kenyataan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa parti itu turut memperjuangkan orang Melayu sudah agak terlambat setelah begitu lama isu mengkafirkan penyokong Umno yang sebahagian besarnya adalah bangsa Melayu masih tidak ditangani oleh parti itu.

"Sudah lama bangsa Melayu yang berada dalam Umno terguris hati dan perkara itu masih berlarutan sehingga ada yang masih melakukan sembahyang dua imam.

"Kenyataan Nik Aziz mengenai Melayu sudah tidak membawa apa-apa makna. Minta maaf dulu kepada Umno mengenai isu kafir mengkafir ini dan biar bangsa Melayu menentukan sikapnya selepas itu," katanya kepada pemberita selepas selepas menyampaikan bantuan yuran murid pra-sekolah di bawah Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) Kementerian Pelajaran di Kota Bharu, semalam.

Seramai 641 pelajar daripada 55 tadika swasta dari Parlimen Kota Baharu, Kubang Kerian dan Pengkalan Chepa menerima bantuan sebanyak RM450 setiap seorang. Turut hadir Pengarah Pelajaran Kelantan, Hussain Awang.

Menteri Besar Kelantan ketika berucap merasmikan Konvensyen Nasional Bangsa: Jaminan Pas di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam pada Sabtu lepas, berkata perjuangan terhadap masyarakat orang Melayu perlu diutamakan memandangkan statusnya sebagai peribumi di negara ini.

Kenyataan Nik Aziz itu dibidas beberapa pemimpin Umno semalam yang menyifatkan ia hanya untuk memancing undi selepas sokongan bangsa Melayu terhadap PAS semakin berkurangan.

Mohd Fatmi yang juga Ketua Umno Bahagian Kota Baharu berkata Nik Aziz sebenarnya tidak mempunyai pendirian jelas dalam sesuatu perkara, dan suka berdolak dalik selepas membuat kenyataan dan kemudian menyalahkan pihak lain.

Sementara itu, Mohd Fatmi berkata kerajaan Pusat tahun ini memperuntukkan RM1 juta sebagai galakan lebih banyak individu di negeri ini membuka tadika swasta.

"Kita sasarkan sebanyak 100 tadika baru dibuka pada tahun ini di Kelantan, dan sehingga kini Jabatan Pelajaran baru menerima 25 permohonan dengan setiap mereka boleh menerima geran bantuan sebanyak RM10,000," katanya.

Kerajaan Bina 479 Buah Rumah Bagi Orang Asli Tahun Ini - Shafie Apdal

Kerajaan akan membina 479 buah rumah bagi masyarakat Orang Asli tahun ini sebagai usaha menaik taraf kehidupan masyarakat berkenaan, kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Beliau berkata rumah-rumah itu akan dibina dengan kerjasama Kementerian Pertahanan di bawah program Bantuan Rumah Untuk Masyarakat Orang Asli dengan kos RM33,000 seunit.

Pembinaannya akan dilaksanakan di negeri-negeri Semenanjung dengan harapan dapat mengatasi masalah perumahan di kalangan masyarakat Orang Asli dan peruntukan untuk tujuan itu telah pun disalurkan kepada Kementerian Pertahanan, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pertama Jawatankuasa Majlis Penasihat Kebangsaan Pembangunan Masyarakat Orang Asli di Putrajaya semalam.

Di bawah program tersebut, sebanyak 87 buah rumah akan dibina di Perak, 85 di Pahang, 76 di Kelantan dan bakinya di negeri-negeri lain.

Sementara itu, Shafie berkata bilangan anak-anak Orang Asli yang memasuki Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) serta bagi kursus diploma terus meningkat setiap tahun, misalnya seramai 67 pelajar memasuki ke IPTA pada 2010 berbanding 43 pelajar pada tahun 2009.

"Pada tahun ini, kita juga akan menghantar tujuh pelajar Orang Asli ke luar negara seperti United Kingdom, Australia, Jepun untuk mengikuti pelbagai jurusan profesional," katanya.

Beliau berkata kerajaan terus merangka pelbagai program sosio-ekonomi dan kebudayaan bagi menaik taraf kehidupan masyarakat Orang Asli di negara ini.

PAS Kelantan Perlu Perjelas Penyelewengan Ladang Rakyat Babitkan RM12 Juta

Kerajaan PAS Kelantan perlu menjelaskan mengenai penjualan tanah Ladang Rakyat kepada syarikat bukan bumiputera bernilai RM12.75 juta di Dabong, Kuala Krai berikutan penjualan itu menimbulkan keraguan bahawa ada pihak cuba mengambil untung melalui program itu.

Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri Datuk Mohd Fatmi Che Salleh berkata pendedahan itu dibuat oleh sebuah laman blog www.kelatekito.net bahawa program Ladang Rakyat melibatkan pengambil alihan syarikat yang telah diberikan kebenaran untuk membangunkan tanah seluas 1,185.2 hektar di Mukim Kandek, Dabong.

"Berdasarkan pendedahan itu, jelas menunjukkan kerajaan PAS Kelantan menggunakan nama Ladang Rakyat untuk menghalalkan pemberian tanah itu kepada bukan bumiputera dan pemimpin PAS negeri memperalatkan rakyat dengan nama-nama program yang hebat untuk kepentingan peribadi mereka.

"Saya rasa pimpinan negeri termasuk menteri besar atau mana-mana Exco perlu menjawab dakwaan blog ini. Mengikut cerita blog ini, kita nampak kerajaan negeri bersandiwara kononnya buat Ladang Rakyat tetapi akhirnya hanya perlu untuk memberikan kelulusan lebih 1,000 hektar kepada sebuah syarikat dan jual dengan untung besar," katanya kepada pemberita di sini, hari Isnin.

Semalam, blog itu mendakwa wujudnya perjanjian 'ali baba' dalam pemberian tanah seluas 1,185.2 hektar kepada sebuah syarikat milik bumiputera yang dimiliki dua beradik pada 2006 untuk fasa kedua pembangunan Ladang Rakyat di Mukim Kandek, Dabong.

Perjanjian pemberian tanah itu dibuat pada 23 Mac 2006 dengan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mewakili Kerajaan PAS Kelantan manakala pasangan dua beradik itu mewakili sebuah syarikat perladangan dan ternakan.

Hasil keuntungan ladang itu dikatakan akan memberi manfaat kepada hampir 4,500 pesertanya yang menerima dividen sebanyak RM200 sehingga RM300 selepas beberapa bulan perjanjian itu dimeterai.

Bagaimanapun kira-kira tiga tahun selepas itu, syarikat berkenaan diambil alih oleh sebuah syarikat bukan bumiputera yang membabitkan penjualan saham sebanyak RM12.75 juta.

Mohd Fatmi yang juga Ketua Umno Bahagian Kota Baharu berkata pemberian tanah itu hanyalah laluan untuk membolehkan syarikat terbabit menjualnya dan mendapatkan keuntungan segera.