Saturday, October 30, 2010

PAS SOGOK WANG PADA PRK GALAS


http://gtpm-malaysia.blogspot.com/

Kempen untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Galas telahpun bermula. Parti-parti yang bertanding akan mempertaruhkan strategi masing-masing. Seperti mana yang kita maklum PRK DUN Galas menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara PAS dengan UMNO. Untuk rekod PAS merupakan penyandang kerusi DUN Galas sebelum ini, Adakah PAS berjaya mempertahankan kerusi ini? Jawapanya pada 4 November ini.

Parti-parti yang bertanding sudah tentu mempunyai strategi masing-masing terpulang kepada pendekatan yang digunakan parti masing-masing. Apa yang tak sedapnya, apabila pada PRK kali ini PAS dikatakan telah cuba menyogok RM500 sebagai memancing undi sepertimana yang dilaporkan oleh Gelombang Rakyat.

Sebelum ini, PAS mendakwa BN suka menyogok rakyat, kini apa pula jawapanya apabila PAS sendiri yang menyogok rakyat? Jangan pula selepas ini 'tindakan PAS' ini dihalalkan oleh Mursyidul Am Mereka. Kalau ini terjadi terbuktilah PAS mengamalkan politik "Wal Haram Mu, Wal Halal Ku".

GTPMM Crew hairan juga kenapa PAS begitu terdesak sehingga sanggup menggunakan strategi 'sogok wang' untuk memenangi PRK DUN Galas, sedangkan kalau mereka kalah sekalipun ia tidak akan menggugat Kerajaan Negeri Kelantan yang diterajui PAS. Apa nak ditakutkan setakat hilang satu kerusi dan bukanya 20 mahupun 10 kerusi.

Hairan juga apa yang ditakutkan PAS sehingga sanggup 'menggadai prinsip' demi memenangi PRK DUN Galas kerana bagi GTPMM Crew sekiranya PAS tewas ia langsung tidak akan meninggalkan kesan terhadap PAS dan juga Kerajaan Negeri Kelantan.

Lagipun peluang untuk PAS memenangi PRK ini adalah cerah memandangkan calon yang diketengahkan oleh PAS lebih tinggi taraf pendidikanya berbanding calon yang dipertaruhkan BN, jadi tak perlu lah PAS menggunakan strategi yang menampakkan PAS seolah-olah terdesak.

Komen GTPMM Crew: Apa nak jadi dengan PAS sekarang ni?

TIADA PELUANG KERJA PUNCA BELIA BERHIJRAH

Kegagalan kerajaan Pas Kelantan menyediakan projek pembangunan, termasuk kawasan perindustrian menyebabkan penduduk terutama belia sukar mencari pekerjaan, sekali gus menimbulkan masalah penghijrahan tenaga mahir tempatan ke negeri lain.

Calon Barisan Nasional (BN), Ab Aziz Yusoff, berkata masalah itu hanya dapat diatasi jika kerajaan Pusat mengambil alih pemerintahan kerajaan negeri yang bakal menyediakan pelbagai pembangunan selaras matlamat menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020.

Sehubungan itu, katanya, pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas dilihat sebagai permulaan kepada gelombang kebangkitan BN di Kelantan. "Jika BN menang di Galas, ia menjadi gelombang untuk rakyat Kelantan berubah dengan menyokong BN dan terus menawan Kelantan. Pembangunan kawasan Parlimen Gua Musang lebih tersusun apabila semua tiga DUN berada di bawah naungan Ahli Parlimen BN," katanya.

Beliau yang ditemui ketika melawat jentera Wanita UMNO Kampung Kerinting dan pengundi berkata penduduk Gua Musang khususnya Galas berdepan masalah perumahan kerana isu setinggan dan kemudahan perumahan gagal ditangani kerajaan negeri.

Ab Aziz berkata, masalah perumahan lebih ketara di bandar dan pelancaran projek perumahan rakyat (PPR) oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin lalu memberi harapan kepada 1,500 penduduk.

"Ini projek BN untuk bantu penduduk Galas menyelesaikan masalah perumahan. Insya-Allah saya akan membantu sedaya mungkin untuk menyelesaikan masalah jika diberi mandat," katanya.

DATARAN SIREH TAPAK KEKAL PESTA AIR ANTARABANGSA

Suasana perlumbaan F3 Powerboat Malaysia dan perlumbaan perahu panjang di Sukan Air Antarabangsa Kelantan 2010 di Sungai Kelantan Dataran Sireh, Kota Bharu.

Kerajaan Kelantan bercadang mewartakan Dataran Lembah Sireh sebagai tapak kekal Pesta Air Antarabangsa Kelantan yang akan dijadikan acara tahunan dalam kalendar pelancongan negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata tempat yang dicadangkan itu sesuai kerana terletak di pinggir sungai Sungai Kelantan yang sekali gus boleh dijadikan taman bagi penduduk tempatan.

"Kita bercadang menjadikan Dataran Lembah Sireh di sini sebagai tapak kekal Pesta Air Antarabangsa Kelantan dan akan dikemukan kepada Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) dalam masa terdekat ini," katanya kepada pemberita selepas majlis penutup Pesta Air di dataran itu, di Kota Bharu, semalam.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyampaikan hadiah kepada peserta pelbagai acara di pesta itu.

Johan pertandingan Perahu Panjang bagi kategori Jemputan Antarabangsa dimenangi oleh pasukan dari Thailand, naib johan Kelantan dan ketiga Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Bagi pelumbaan bot laju F3000 perseorangan johan dimenangi oleh Maarop Mahari dari Brunei, naib johan, Robert Fernandez dari Kumpulan Mofaz Sdn Bhd dan Awang Bara dari Brunei.

Takiyuddin berkata, selain itu kerajaan negeri juga akan menjadikan Pesta Air ditapak itu sebagai acara tahunan untuk dimasukkan dalam kalendar pelancongan Kelantan sama ada sempena Hari Keputeraan Sultan Kelantan atau Tahun Melawat Kelantan.

"Acara ini sekurang-kurang dapat menjadi produk baru pelancongan dalam usaha menarik pelancong asing melawat negeri ini,"katanya.

FAJARBARU BIDA TENDER KERAJAAN BERNILAI RM2b

Fajarbaru Builder Group Bhd, kini sedang membida projek-projek pembinaan bangunan dan infrastruktur berkaitan Transit Aliran Ringan (LRT) bernilai RM2 bilion.

Kumpulan itu baru-baru ini berjaya memperoleh projek bernilai RM36.5 juta untuk mengendalikan fasa satu Taman Halal Pasir Mas di Kelantan dan RM62.377 juta kerja-kerja tanah dan infrastruktur untuk fasa 2 Taman Perindustrian Automotif di Pekan, Pahang.

Projek itu diberikan oleh Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur.

"Kami berada dalam kedudukan baik untuk membida dan mengendalikan lebih banyak projek di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh. Kami akan membincangkan dan meneruskan beberapa tender," kata Ketua Pegawai Eksekutif merangkap Pengarah Urusan, Datuk Ir Low Keng Kok kepada pemberita selepas mesyuarat agung tahunan syarikat di Kota Bharu, semalam.

Beliau berkata pada masa ini, Fajarbaru akan memberi fokus yang lebih kepada projek domestik memandangkan projek-projek di dalam negara mencukupi untuk tempoh dua tahun ini, terutamanya dengan kerajaan giat mempromosikan pertumbuhan ekonomi di Malaysia.

Low menambah, dengan rekod syarikat yang baik berserta dengan kemahiran dan pengetahuannya dalam sektor pembinaan, syarikat telah bersedia untuk mengendalikan lebih banyak projek kerajaan.

Kumpulan mencapai pendapatan yang rendah iaitu RM165.94 juta untuk tahun kewangan berakhir 30 Jun, 2010 berbanding RM184.63 juta dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Walaupun pendapatan berkurangan, keuntungan selepas cukai lebih tinggi pada RM24.62 juta berbanding RM14.36 juta sebelumnya.

'GENCATAN SENJATA' DI GALAS SEMPENA PERLAWANAN AKHIR PIALA MALAYSIA

Naib Ketua Pemuda Umno Datuk Razali Ibrahim mencadangkan "gencatan senjata" selama 90 minit pada kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas bagi memberi laluan kepada perlawanan akhir Piala Malaysia antara Negeri Sembilan dengan Kelantan, Sabtu malam.

Beliau berkata, jentera kempen parti yang bertanding perlu bertenang seketika dan memberi sokongan kepada pasukan yang bertanding.

"Malam ini perlu ada "gencatan senjata" untuk tengok perlawanan akhir, lepas itu kita sambung kembali berkempen," katanya selepas melepaskan 17 bas yang membawa lebih 700 penyokong bola sepak Kelantan ke Stadium Bukit Jalil di Gua Musang, hari ini.

Turut hadir ialah calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi DUN itu, Abdul Aziz Yusoff.

Razali yang juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan meminta para penyokong agar tidak mempamerkan kain rentang atau bendera parti politik pada perlawanan akhir itu.

Beliau berkata, elemen politik tidak sepatutnya dicampur aduk dengan sukan.

"Amat menyedihkan kalau dimasuki elemen politik dalam perlawanan akhir ini, yang lebih penting penyokong memberikan sokongan kepada pasukan negeri," katanya.

Selain itu, beliau turut mengingatkan para penyokong agar tidak mengabaikan keselamatan dan menjaga disiplin ketika menyaksikan pertandingan itu.

Sementara itu, Abdul Aziz ketika ditemui berkata, beliau akan bersama-sama penyokong di sekitar DUN Galas bagi menyaksikan perlawanan berkenaan.

Beliau meramalkan kemenangan 2-0 pasukan Red Warrior ke atas Negeri Sembilan.

"Malahan bagi mereka yang tidak berpeluang ke Kuala Lumpur, peminat di Galas boleh menyaksikan perlawanan itu di skrin besar yang disediakan BN di dataran Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) 8.30 malam ini," katanya.

MAZLAN ALIMIN PATUT TAUBAT DAN KRITIK HUSAM

theunspinners

Baru-baru ini saya di maklumkan oleh rakan saya yang menghadiri satu majlis bersama saudara Mazlan Aliman, bahawa dia sungguh 'bengang' dengan Felda kerana dalam majalah 'ICT Jelas' keluaran Felda Bil: 4/2010, ada mengeluarkan satu wawancara bersama Abd Rahim bin Aliman, iaitu abang kepada Mazlan Aliman.

Puas saya mencari majalah tersebut dan akhirnya saya memperolehinya dari rakan saya di kampung. Wawancara tersebut sungguh menarik sekali. Di hati kecil saya berkata, 'patutlah Mazlan marah sangat dengan Felda'. Saya tidak mahu menulis panjang lebar berkenaan artikel tersebut tetapi cukuplah dengan menulis semua yang di 'hitam'kan di majalah:

1) Saya adalah anak peneroka. 6 orang adik beradik saya yang lain juga adalah peneroka.

2) Dari segi pendidikan pula, sejak darjah 5, anak-anak peneroka ini dijaga oleh Felda sampailah mereka memasuki universiti.

3) Jangan percaya kepada orang luar yang ada niat politik datang ke tempat kita kononnya nak membantu.

4) Nasihat saya kepada peneroka... Marilah kita bersama Felda. Ikutlah program tanam semula bersama Felda. Kita semakin tua. Kalau kita berduit pun, kita tidak mempunyai tenaga untuk menguruskan ladang 10 ekar.

5) Akhir sekali saya juga selaku abang kepada saudara mazlan Aliman, ingin menyeru kepada peneroka-peneroka yang terlibat bersama beliau, PULANGLAH KE PANGKAL JALAN.
(lihat keratan rencana di sebelah kiri).


Oleh itu, kami juga berpesan kepada Mazlan supaya janganlah memecah belahkan masyarakat peneroka. Ingatlah, Felda sudah banyak berjasa kepada kita.

Memang Felda bukanlah 100% sempurna namun pihak pengurusannya telah berusaha untuk memperbaiki setiap kelemahan yang ada pada mereka.

Ingatlah, tidak semestinya apabila bertukar kerajaan, semuanya akan menjadi baik.

Wahai Mazlan... Kembalilah Kepangkal Jalan.

Anak Jati Felda