Sunday, November 28, 2010

EKSPO CHENG HO GUNA 'PITIH HARAM'?

Gelombang Merah (Saturday, November 27, 2010)

Ekspo Cheng Ho yang diadakan di Kota Bharu sekarang adalah projek naungan Husam Musa.Ianya diadakan semata-mata untuk memulihkan imej Husam yang tercalar balar sejak dua tahun kebelakangan ini.

Maklumat dalaman yang diterima oleh TGM memaklumkan pada peringkat awal sebenarnya tiada syarikat dari China yang sanggup datang untuk menyertai eskpo tersebut. Kemudian Husam terpaksa beberapa kali berulang alik ke China bagi memujuk mereka menyertainya.

Walaupun dipujuk mereka tidak mahu menyertainya, kecuali ekspo tersebut diadakan di peringkat nasional bukannya di peringkat negeri. Husam mati akal kerana beliau telah beberapa kali terpaksa menangguhkannya akibat tiada penyertaan.

Jalan terakhir yang digunakan oleh Husam ialah 'main pitih'. Kami difahamkan setiap syarikat dibayar RM 50 ribu untuk menyertai ekspo tersebut. Jangan tersilap, bukannya syarikat yang nak menyertai ekspo perlu bayar RM 50 ribu kepada penganjur, tetapi setiap syarikat yang menyertai eskpo dibayar RM 50 ribu oleh penganjur (husam musa) beserta kemudahan lain termasuk hotel dan pengangkutan.

Mengikut laporan harakah daily lebih dari 200 syarikat dari China yang menyertai ekspo tersebut. Jika satu syarikat dibayar RM 50 ribu, bermakna RM 10 juta belanja yang perlu dikeluarkan untuk membayar kepada syarikat-syarikat yang hadir.

Itu belum diambil kira dengan kos-kos yang lain seperti penginapan, makan minum, pengangkutan serta kos untuk persiapan ekspo serta kakitangan bertugas. Rumusan kasar yang boleh dibuat, lebih kurang RM 20 juta perbelanjaan yang perlu dikeluarkan untuk penganjuran ekspo berkenaan semata-mata Husam nak tunjuk dia hebat.

Soal nak tunjuk hebat atau tidak hebat adalah perkara kedua, soal utamanya dari mana Husam datang duit sebanyak itu untuk menganjurkan ekspo berkenaan sedangkan kerajaan negeri hanya memberi peruntukan sebanyak RM 100-200 ribu ?

Kami telah pun mendapat jawapannya. Kami difahamkan ianya menggunakan wang gelap hasil dari kegiatan haram Husam Musa sepanjang menjadi exco. Kami akan dedahkan satu persatu kelak.

Usaha kita untuk menawan Kota Darulnaim masih mempunyai punyai masa lagi Kita tidak boleh menggunakan segala peluru yang ada dimasa sekarang. Apabila sampai masanya kita akan keluarkan segala jenis peluru , bom, dan sebagainya.

Apa yang boleh kami katakan ialah, Ekspo Cheng Ho sebahagian dari titik tolak kejatuhan politik manusia durjana yang bernama Husam Musa.

Jika benar segala dakwaan yang kami terima ini, patutlah negeri Kelantan tak boleh maju dan masih ketinggalan.

Seorang exco ada wang gelap berpuluh juta, cuba bayangkan jika sembilan exco lain pun begitu juga. Itu belum dicampur lagi dengan MB, pengerusi anak-anak syarikat kerajaan negeri dan anak beranak MB. Habis harta negeri dirompak oleh mereka,rakyat pula terus hidup merana.

UMNO MINTA PUSAT PERTIMBANG PEMBINAAN JALAN KB-KUALA KRAI

Apakah tangisan ini boleh menyelesaikan masalah kesesakan di Kelantan?

Balik-balik UMNO juga.

Harapkan kerajaan PAS Kelantan dia peduli apa walaupun jalan sesak macam gila.

Yang dia tahu bila ada masalah, itu hal kerajaan Pusat.

Dalam konteks jalan kota Bharu-Kuala Krai yang sesak, terutamanya bial musim perayaan kerajaan PAS boleh pejam mata. Agaknya pemimpin PAS ini jenis suka bersesak-sesak!

Sedangkan UMNO tidak mahu rakyat terus dilanda masalah. Kerana itu Badan Perhubungan Umno Kelantan berharap kerajaan pusat dapat menimbang permohonan pembinaan segera jalan baru antara Kota Baharu ke Kuala Krai untuk mengatasi kesesakan yang teruk terutama pada musim perayaan.

Timbalan Pengerusinya Datuk Dr Awang Adek Hussein berkata sudah sampai masanya permohonan itu diberi keutamaan memandangkan keadaannya semakin terdesak.

"Bila tiba musim perayaan, jalan yang ada sekarang tidak dapat menampung kenderaan anak-anak Kelantan yang bekerja di perantauan pulang berhari raya di kampung," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis berkhatan beramai-ramai di Pusat Kesihatan Beris Panchor di Bachok semalam.

Pada majlis itu, seramai 150 murid sekolah dari kawasan Dewan Undangan Negeri kawasan Tawang menyertai program itu secara percuma.

Dr Awang Adek, yang juga Timbalan Menteri Kewangan, berkata demikian ketika diminta mengulas rungutan rakyat Kelantan terutama yang pulang dari Kuala Lumpur untuk menyambut Hari Raya Aidiladha dua minggu lepas terpaksa mengambil masa antara 10 dan 14 jam untuk sampai ke kampung halaman.

Segala-galanya disebabkan kesesakan jalan berbanding tujuh jam pada hari biasa.

Apakah yang pulang itu semua orang UMNO?

Tapi seperti sudah dikata, pemimpin PAS jenis tidak tahu apa dan tidak tahu berbuat apa.

Bagi mereka asal jadi pemerintah cukup. Rakyat peduli apa.

MISKIN TEGAR DI KELANTAN SIFAR TAHUN DEPAN

Kerajaan mensasarkan bilangan ketua isi rumah miskin tegar sifar di Kelantan menjelang akhir tahun ini berikutan usaha berterusan Kerajaan Pusat menyediakan pekerjaan kepada mereka.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata daripada 4,396 yang disenaraikan sebelum ini, kini terdapat 50 ketua isi keluarga dikategorikan sebagai miskin tegar di negeri ini.

"Kita harap sehingga 31 Dis 2010 bilangan itu akan sifar kerana usaha berterusan dilakukan oleh kerajaan pusat menangani masalah kemiskinan di negeri ini," katanya ketika berucap pada perasmian Program Penempatan Pekerjaan Khas Azam Kerja Kelantan di Kota Bharu semalam.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutusan (JPP) Kelantan, Yahya Mamat. Turut hadir Pengarah Bahagian Perkhidmatan Pekerjaan Jabatan Tenaga, Kementerian Sumber Manusia, Wan Zulkfli Wan Setapa dan kira-kira 1,000 belia serta ahli e-Kasih Kelantan.

Sementara itu, Wan Zulkfli berkata sebanyak 2,361 peluang pekerjaan ditawarkan sepanjang kempen dua hari program di Kelantan Trade Center (KTC) di sini, yang melibatkan 54 majikan dari seluruh negara.

Katanya di bidang pengurusan terdapat 229 pekerjaan, bidang profesional (24), juruteknik (227), perkeranian (sembilan), pekerja mahir pertanian (550), operator loji mesin dan pemasaran (575) dan perkhidmatan 747 kekosongan.

103 BEKAS ANGGOTA PAS SERTAI UMNO

Seramai 103 bekas anggota Pas termasuk pemimpin dan ketua cawangan bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selising dalam Parlimen Pasir Puteh bertindak menyertai Umno Cawangan Kampung Wakaf Bunut semalam.

Mereka termasuk Ketua Penerangan Khas DUN berkenaan, Nordin Daud, 48, dan Ketua Cawangan Pas Kampung Wakaf Bunut, Mohd Soleh Mat Hasaan, 66.

"Saya sedar perjuangan Pas selama ini hanya sia-sia, tidak memberi kebaikan kepada Islam," kata Nordin kepada pemberita selepas menyerahkan borang keanggotaan kepada Ketua Umno Bahagian Pasir Puteh, Zawawi Othman.

Turut hadir pada majlis itu Timbalan Ketua Umno Bahagian Pasir Puteh, Rujhan Salleh dan Ketua Pergerakan Wanita, Karimah Mohd Noor dan lebih 100 penduduk kampung berkenaan.

Nordin yang mula menyertai Pas selepas tamat perkhidmatan dalam angkatan tentera pada 1990 dan keluar parti pada 2008 berkata parti itu cuma menggunakan Islam bagi kepentingan peribadi.

Nordin yang juga bekas Setiausaha Pas cawangan kampung berkenaan berkata beliau mendapati banyak berlaku penyelewengan dalam parti itu selepas diberi peluang memerintah Kelantan lebih 20 tahun lepas.