Saturday, November 15, 2008

SEMPAT LAGI KE?

Kijang jadi tidak seronok membaca blog http://politica-net.blogspot.com yang membawa tajuk
“Abdullah nak pancong anak Pak Yassin?”

Bukan apa, macam itu sekalikah marahnya Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin?

Benarkah beliau akan digugurkan daripada Kabinet?

Baca dulu apa yang diperkatakan oleh blog berkenaan:


ABDULLAH NAK PANCONG ANAK PAK YASSIN
http://politica-net.blogspot.com (12 November 2008)

Ini bukan fitnah. Desas-desusnya kini malah semakin kencang. The Malaysian Insider dah tau. Orang Kelantan dah tau. Orang Sabah pun dah tau. Kononnya, Abdullah Badawi akan singkirkan Muhyiddin Yassin daripada Jemaah Menteri menerusi satu rombakan dalam masa terdekat ini. Seorang daripada Setpol Abdullah dengan angkuhnya berkata baru-baru ini yang bos dia terlalu amat marah dengan Muhyiddin.

Sebabnya, ikut kata Setpol itu, Muhyiddin jadi trouble-maker paling utama yang menyebabkan tarikh peralihan kuasa disingkatkan daripada Jun ke Mac 2009.
Apa ni? Muhyiddin hanya menyuarakan keresahan warga UMNO akar umbi. Ini salah ke? Ini dosa ke? Macam mana Abdullah tuduh Muhyiddin trouble-maker semata-mata kerana dia jadi jurucakap ahli-ahli UMNO yang resah dan gelisah? Heh, songsang betul! Tapi, kenapa Abdullah pernah kata yang dia pilih Mac dan bukan Jun 2009 untuk serah kuasa pada Najib Razak atas perkiraannya sendiri? Betul-betul dolak-dalik tak sudah-sudah.

La ni Abdullah nak hukum Muhyiddin. Dia rancang nak pancung Muhyiddin dari Kabinet. Apa lagi, buatlah. Kalau betul-betul Abdullah jantan, buatlah segera. Kita pun apa lagi? Kita pakat-pakatlah buat apa yang patut kita buat.

Paling akhir sekali, kita ramai-ramai keluar UMNO. Itu saja. Senang. Tak pening kepala!
Harap-harap Najib pun dah dengar rancangan Abdullah ni. Harap-harap Najib juga akan berusaha mati-matian halang rancangan ni dari berlaku. Sekarang terserahlah kepada kebijaksanaan Najib.

Sebagai seorang yang bijaksana, takkan Najib nak pilih Mat Taib atau Ali Rustam jadi Timbalannya. Kiamat Malaysia kalau antara dua ni jadi Timbalan Najib!


Ada beberapa pertanyaan di sini.
Pertama, wajarkah ada rombakan Kabinet ketika ini?

Pada 24 Oktober 2008 lalu, Abdullah berkata, rombakan Kabinet mungkin akan dilakukan dalam masa terdekat berikutan perubahan kepada pucuk kepemimpinan dalam MCA selepas pemilihan parti minggu sebelumnya.

Perdana Menteri yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata, Presiden MCA yang baru, Datuk Ong Tee Keat, perlu berjumpa dengannya untuk memaklumkan sebarang cadangan perubahan wakil parti itu dalam Kabinet yang mahu dilakukan.

Soalnya apakah Abdullah sudah memutuskan demikian atau ini hanya ‘berita angin’ yang sengaja disebarkan oleh orang Abdullah? Kedua, dengan pancong Muhyiddin, ia tidak akan merugikan beliau kerana akan memberikan ‘sdvantage’ kerana simpati terhadap Muhyiddin akan melonjak.

Dengan itu, cita-cita Abdullah untuk menjamin kemenangan Datuk Seri Mohd Ali Rustam atau Tan Sri Muhammad Muhd Taib tidak akan berjaya. Harap-harap apa yang diramalkan ini tidak benar!

RAMASAMY MEMPERLIHATKAN WARNA SEBENAR DIRINYA

Dulu kononnya peramal atau penganalisis politik.

Sekarang tunjuk warna.

Ramai lagi pensyarah-pensyarah di universiti-universiti yang perangai seperti Ramasamy ini. Kononnya ‘bijak menganalisis politik’ tetapi sebenarnya bersikap perkauman dan menyokong pembangkang.

Namun editor akhbar arus perdana khususnya dan stesen televisyen tempatan, tetap memberikan ruang kepada mereka. Alasannya, mereka bijak dan kritis.

Ketika persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang kelmarin, Timbalan Ketua Menteri II, Prof. P. Ramasamy menuduh UMNO yang menjadi penyebab berlakunya ketidakseimbangan dalam pengambilan kakitangan kerajaan.

Beliau yang juga Exco Perancangan Ekonomi Negeri
Pendidikan & Sumber Manusia, Sains, Teknologi & Inovasi itu sudah pasti mencetuskan rasa tidak puas hati daripada wakil-wakil pembangkang Barisan Nasional (BN).

Berikutan itu, Ramasamy berkata kerajaan campuran negeri mahu memastikan pelantikan kakitangan awam di negeri tersebut seimbang bagi setiap kaum dan bukan didominasi oleh kaum tertentu sahaja.

Persoalannya benarkah UMNO bertanggungjawab atau kaum lain berminat bekerja dengan swasta kerana sebab-sebab tertentu?

Pensyarah di Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Ahmad Nidzammuddin Sulaiman berkata, masalah kekurangan orang bukan Melayu dalam sektor awam berpunca daripada masalah skim gaji yang tidak menarik.
Malah sektor kerajaan juga tidak membayar bonus sebanyak sektor swasta dan faktor ini turut menyebabkan orang bukan Melayu tidak berminat untuk berkhidmat dalam kerajaan walaupun kehadiran mereka amat dialu-alukan,

Biarlah kalau beliau mahu mengkritik jabatan-jabatan kerajaan secara am.
Bagaimana dengan perkhidmatan polis dan tentera? Kenapa ramai orang Melayu berkhidmat dengannya?

Kenapa bukan Melayu kurang menyertai perkhidmatan berkenaan?

Bolehkah kita terus membuta tuli membnuat andaian bahawa orang bukan Melayu tidak menyertai polis dan tentera kerana mereka tidak setia dengan Malaysia?

Ramasamy jangan cepat membuat andaian melulu.

Benar juga kata Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo bahawa kenyataan bahawa UMNO adalah punca ketidakseimbangan kaum dalam sektor awam merupakan satu pandangan bodoh yang tidak sepatutnya dilontarkan oleh seorang yang berpendidikan tinggi sepertinya.

Sebagai seorang yang berpelajaran tinggi, Ramasamy sewajarnya melakukan penyelidikan terlebih dahulu sebelum membuat sebarang kenyataan.

‘‘Sebagai seorang profesor, dia tidak sepatutnya memberi satu pandangan bodoh dan tidak berpengetahuan dengan membuat tuduhan kepada UMNO,’’ katanya kepada Utusan Malaysia di Kuala Lumpur semalam.

Tegas Mohamad Khir, Ramasamy perlu memohon maaf terhadap kenyataan yang dibuatnya itu kerana masalah yang berlaku di dalam sektor awam tidak ada hubung kait dengan UMNO.
Jelasnya, kenyataan yang dibuat Ramasamy juga mencerminkan bahawa pembangkang begitu terdesak untuk meraih sokongan rakyat dengan membangkitkan isu-isu yang kononnya membela hak rakyat negara ini.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Abdul Rashid Abdullah berkata, tuduhan liar yang dibuat oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perai itu secara terang-terangan merupakan pandangan yang membuta- tuli dan berbaur politik.

Beliau member amaran, kenyataan yang menyalahkan rejim pemerintahan lama dan dasar UMNO sebagai punca wujudnya ketidakseimbangan kaum dalam sektor awam di negeri itu mampu mencetuskan perbalahan antara kaum di negara ini.

''Kenyataan Ramasamy itu memang bertujuan untuk memecahbelahkan kaum dengan mengaitkan isu tersebut serta menuduh UMNO sebagai puncanya. Ini memang satu perbuatan dan tujuan yang sangat keji. Ini semua mainan politik yang mahu memporak-perandakan masyarakat majmuk di negara ini," katanya.

“Ramasamy yang bersuara mewakili kerajaan campuran negeri itu mungkin dangkal dan kurang mengerti mengenai proses pemilihan kakitangan sektor awam kerana ia diuruskan di bawah pentadbiran awam dan bukannya mana-mana parti politik.

''Beliau sepatutnya lebih cekap dan memahami konsep itu. Jangan main cakap lepas sahaja," tegas Abdul Rashid.