Wednesday, October 27, 2010

PENDUDUK GUA MUSANG MAHU PEMBANGUNAN LEBIH PESAT

Calon Barisan Nasional, Abdul Aziz Yusoff bersama Pengarah Pilihanraya Kecil Barisan Nasional DUN Galas, Tengku Razaleigh Hamzah beramah mesra dengan pemilik dan pekerja sebuah restoran milik kaum Cina di Bandar Lama Gua Musang. 27 okt. 2010 - Gambar Utusan
Peniaga di sekitar Gua Musang mahukan bandar itu lebih maju sehingga menjadi sebuah bandar raya bagi memastikan pembangunannya akan berkekalan seperti yang diusahakan oleh Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah.

Bagi peniaga kedai elektronik, Wan Zaini Abdullah, 46, beliau menceburi bidang perniagaan itu sejak 30 tahun lalu bagi merubah kehidupan keluarganya kerana kawasan Gua Musang itu dilihat strategik.

"Pada ketika itu kawasan ini masih dianggap pedalaman dan mula dibangunkan dalam era 70-an oleh Tengku Razaleigh yang pada waktu itu menteri kewangan.

"Banyak infrastruktur dibawa sehingga menjadikan Gua Musang laluan alternatif bagi Kuala Lumpur ke Kelantan dan ia juga menghubungkan Kelantan dengan Cameron Highlands serta Perak. Jadi tempat ini membangun cepat," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata penduduk di sini banyak terhutang budi kepada Tengku Razaleigh dalam memajukan bandar Gua Musang selain memberi peluang kepada golongan miskin mencari pekerjaan melalui Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR), iaitu agensi pusat yang bertanggungjawab membangunkan kawasan pedalaman Kelantan.

Wan Zaini berkata sejak era BN pada 80-an pembangunan bandar Gua Musang berada di tahap membanggakan kerana banyak kemudahan infrastruktur seperti kawasan perumahan dan lokasi perniagaan diwujudkan pada waktu itu.

"Keuntungan kedai saya peroleh ketika itu boleh mencecah dua kali ganda untung bersih kerana tiada saingan," katanya.

Namun, menurut Wan Zaini, bermula era pemerintahan PAS pada 1990, tidak ada lagi projek perumahan untuk menempatkan penduduk serta rancangan pembangunan yang lebih agresif dilaksanakan.

"Kalau tengok sekarang, kemajuan di bandar ini adalah hasil Tengku Razaleigh sebab itu kita panggil dia Bapa Pembangunan Gua Musang dan sebab itu dia tidak akan kalah.

Pemandu teksi, Napi Harun, 40, berkata Gua Musang terkenal dengan kehijauan hutan tropikanya kerana mempunyai keindahan Taman Negara selain menawarkan pakej percutian homestay di kawasan pedalaman.

"Kita juga banyak kawasan menarik seperti Gua Pintu dan air terjun, dan saya pelancong akan naik teksi saya untuk pergi ke tempat-tempat berkenaan. Dulu memang tempat itu menarik. Sekarang ini disebabkan kurangnya peruntukan kerajaan negeri untuk menjaga selia kawasan itu menjadikan kawasan tumpuan pelancong itu tidak dimajukan.

"Sekarang ini tempat itu masih menjadi tumpuan tetapi jika kerajaan negeri majukan tempat itu seperti yang dilaksanakan di Pantai Barat macam Melaka, saya rasa makin bertambah rezeki rakyat," katanya.

Pemilik restoran makanan tradisi Kelantan, Zaharah Abu Bakar, 63, berkata walaupun kemajuan bandar dan kawasan pedalaman di Gua Musang semuanya usaha Tengku Razaleigh tetapi yang dipaparkan di sempadan Kelantan-Pahang adalah simbol PAS seperti bendera parti dan poster muka pemimpinnya.

Bernama

BATU SAPI, GALAS - PEMBANGKANG TIDAK PERNAH BERSATU

Daripada http://hambali1.blogspot.com/

Mungkin sedikit kekurangan pada dua calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil negeri Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas dan kawasan Parlimen Batu Sapi namun, persoalan lebih besar ada pada tiga calon pembangkang.

Apa kekurangannya? Calon BN Abdul Aziz Yusoff mungkin sekadar berkelulusan SPM dan di Batu Sapi Datin Linda Tsen Thau Lin – ada sebilangan penyokong BN dikatakan tidak bersetuju dengan beliau. Yang lain tiada cacat celanya. Kedua-duanya muka baru.

Tahniah Barisan Nasional (BN) kerana berani meletakkan muka baru - bukan calon kiter semula!

Seperti kata Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Abdul Aziz, 49, mempunyai kelebihan tersendiri selaku anak tempatan dan sudah lama berkhidmat dengan masyarakat di Gua Musang terutamanya kawasan Galas.

Ini bermakna perbezaan latar belakang pendidikan antara calon BN dengan calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed, diyakini tidak akan menjejaskan peluang BN untuk merampas semula kerusi DUN Galas.

BN sudah menafikan tohmahan kononnya calon BN –Linda di Batu Sapi - itu tidak tahu berbahasa Melayu serta kurang pengalaman pentadbiran. Tuduhan itu andaian semata-mata oleh pihak yang belum mengenali Linda.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam berkata BN ada strategi tertentu yang akan disusun supaya pengundi Batu Sapi lebih yakin calon terbaik adalah Datin Linda (Tsen Thau Lin) dan mampu memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat di kawasan itu.

"Bagi saya, Datin Linda adalah calon terbaik untuk bertanding di pilihan raya kecil Batu Sapi dan yakin dengan keputusan memilih beliau," katanya.

Sebaliknya di pihak pembangkang, calonnya juga banyak kekurangan. Zulkefli belum mampu meyakinkan kepada rakyat di Galas mengenai tuduhan peribadi terhadapnya.

Keraguan tetap timbul apabila calon PAS Dr. Zulkefli Mohamad menerima penentangan oleh segelintir pihak dalam PAS sendiri kerana Dewan Pemuda PAS Gua Musang mahukan Ketua Dewan Pemuda mereka, Abdullah Hussain pilih sebagai calon.

Malah ada juga di kalangan pembangkang yang berpendapat pemilihan Dr Zulkefli tidak tepat kerana beliau sudah dua kali kalah di Gua Musang selain bukan anak tempatan Galas. Dengan kata lain dengan meletakkan calon kitar semula, seolah-olah PAS tandus dengan calon anak tempatan.

Memanglah Dr. Zulkefli sudah menjawab segala tohmahan yang beliau pernah ditangkap basah. Persoalan baru apakah beliau masih bujang?

Seperti disebut oleh Kickdefella: “Pihak media juga kebingungan dengan status perkahwinan Dr. Zulkefli kerana menurut mereka yang hadir sewaktu pengumuman nama calon PAS minggu lepas, Dr. Zulkefli dikatakan sebagai seorang bujang. Tetapi di dalam sidang media menafikan beliau pernah ditangkap basah, Dr. Zulkefli dikatakan menyebut nama seorang perempuan sebagai isterinya.”

Di Batu Sapi pula, amat jelas pembangkang tidak boleh duduk semeja untuk bertanding sama dan membiarkan satu lawan satu. Amat jelas Parti Keadilan Rakyat (PKR) terus tamak dan tidak beri laluan mudah kepada Yong Teck Lee (SAPP) dan Linda Tsen (BN-PBS).

PBS melalui Ansari Abdullah mengemukakan borang untuk bertanding keseriusan parti itu untuk bertanding pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Batu Sapi menjadi tanda tanya kelmarin apabila parti itu belum membayar wang deposit kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hingga pukul 2.30 petang. Calon yang bertanding bagi Pilihan Raya Parlimen Batu Sapi perlu membayar deposit RM15,000 termasuk deposit untuk berkempen sebanyak RM5,000.

Menghairankan juga , walaupun 26 borang pencalonan Parlimen Batu Sapi telah dijual kepada parti-parti politik dan individu tiada calon bebas bertanding. Empat parti yang membeli borang iaitu Barisan Nasional (BN), SAPP, PKR dan Bersekutu.

Masalah pembangkang khususnya PKR jika menurut analogi Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin - PKR bukan sahaja menghadapi masalah dalaman yang serius di Sabah malah parti itu kini sedang berada di ambang kehancuran."Saya rasa parti pembangkang yang patut bertanding di Batu Sapi adalah SAPP kerana ia parti tempatan dan lebih mengetahui masalah penduduk di situ berbanding PKR. PKR merupakan parti yang hendak mati, yang hendak hancur. Jadi berilah peluang kepada parti lain untuk bertanding," katanya kelmarin.

Yong Teck Lee pula adalah bekas Ketua Menteri BN Sabah dari 1996 hingga 1998, peguam dan ahli politik adalah bekas ADUN Likas antara 1985 dan 2002 juga Ahli Parlimen antara 1999-2002. Peguam yang berasal dari Lahad Datu itu menghadapi perbicaraan Mahkamah Pilihan Raya apabila didakwa terbabit melanggar peraturan semasa kempen pilihan raya.

Perbicaraan itu berlarutan selama beberapa tahun sehinggalah Mahkamah Persekutuan menolak rayuan Teck Lee untuk mendapatkan kebenaran merayu keputusan Mahkamah Rayuan yang mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya yang memutuskan beliau bersalah.
Beliau diharamkan daripada bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun bermula 2001 dan tempoh itu telah berakhir pada Jun tahun 2006. Beliau sebelum itu bertanding bagi kerusi DUN Likas terpaksa mengosongkan kerusi tersebut bersama kerusi Parlimen Gaya (sekarang Sepanggar) serta tidak dibenarkan bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun.

Teck Lee yang tidak pernah dicabar bagi jawatan Presiden SAPP yang disandangnya itu sehingga 2010 dan bertanding pada pilihan raya umum 2004. Bagaimanapun, beliau yang menamatkan tempoh larangan itu pada 2007 membuat keputusan untuk terus tidak bertanding pada pilihan raya umum 8 Mac 2008.

Peristiwa mengejutkan BN ialah pada 18 Jun 2008, Teck Lee yang menjadi Presiden SAPP mengatakan mereka hilang kepercayaan terhadap kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan bersedia untuk menyokong sebarang undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri. Ketika itu, SAPP mempunyai dua ahli parlimen iaitu Ahli Parlimen Tawau, Datuk Dr. Chua Soon Bui dan Ahli Parlimen Sepanggar, Datuk Eric Enchin Majimbun yang menang atas tiket BN pada pilihan raya umum 8 Mac 2008.

Mengenai tindakan SAPP mengisytiharkan telah hilang kepercayaan terhadap Abdullah Ahmad Badawi, pada esoknya 19 Jun 2008, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menganggapnya sebagai tindakan tikam belakang yang dilakukan oleh orang yang kecewa. Bagaimanapun, Nik Aziz berkata, tindakan SAPP itu merupakan “titik pertemuan” SAPP dengan parti pembangkang dalam pakatan pembangkang.

Namun kata-kata Nik Aziz itu tidak benar kerana SAPP tetap bertanding dan PKR juga tidak member laluan.

Tokoh kontroversi ini akan menguji pengundi di Batu Sapi apakah boleh menerimanya setelah beliau pernah ‘kencing’ PBS dengan bertindak keluar daripada PBS dan diikuti oleh beberapa wakil rakyat PBS lain yang menyertai UMNO akhirnya menumbangkan kerajaan PBS pada 1994.

PKR juga menghadapi masalah kelmarin apabila hampir separuh penyokong pakatan pembangkang yang kebanyakannya ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) keluar Dewan Haka di Sandakan sebaik sahaja nama Ansari Abdullah diumumkan sebagai calon parti itu pada Pilihan Raya Kecil Batu Sapi 4 November ini.

Kebanyakan ahli PKR mengharapkan Pengerusi PKR Sabah, Ahmad Thamrin Jaini dicalonkan, sebaliknya Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan nama Ketua Cabang PKR Tuaran itu. Menurut penyokong parti itu, Thamrin merupakan pilihan utama kebanyakan ahli pakatan pembangkang.

"Saya ialah anak Sabah dan calon pakatan. Kami mahu menjadikan Batu Sapi sebagai batu loncatan ke Putrajaya," katanya.

Amat jelas kini pada ketika calon BN, Abdul Aziz dan Linda mahu memberikan bakti kepada rakyat di kawasannya selain memperkukuhkan 1 Malaysia, tiga calon pembangkang pula mempunyai keinginan berlainan – dua untuk kembalikan maruah diri (Zulkefli dan Teck Lee) sementara seorang lagi berusaha menempah laluan menakluki Putrajaya.

Apakah keinginan dan cita-cita mereka itu akan menjadi kenyataan dan mengatasi usaha dua anak tempatan yang berusaha menabur bakti membangunkan rakyat di kawasan yang akan mereka wakili selepas pilihan raya kecil ini?

UMNO PUSAT, NEGERI, KU LI & AZIZ PERLU SEIRING

"Saya berasal dari sini dan banyak terlibat dengan masyarakat malah jawatan saya dengan Kesedar selama ini juga mewajibkan saya berjumpa dengan masyarakat yang memerlukan bantuan. Jadi harapan saya sekarang adalah untuk bekerja keras dan dengan bantuan jentera BN pusat dan dari seluruh negeri saya yakin kita akan meraih kemenangan," - Abdul Aziz

Mencari kemenangan di Galas?

UMNO Pusat, UMNO Negeri perlu membantu jentera parti yang diketuai Tengku Razaleigh Hamzah selaku Pengarah Pilihan Raya Barisan Nasional (BN) bagi Galas dalam menghadapi pilihan raya kecil kawasan tersebut.

Setidak-tidaknya inilah janji dan harapan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang menganggap pemilihan Tengku Razaleigh untuk menggalas tanggungjawab tersebut menunjukkan keyakinan pucuk pimpinan parti kepada Ahli Parlimen Gua Musang itu.

"Kita berterima kasih kepada Tengku Razaleigh yang menggalas tugas sebagai Pengarah dan menggerakkan jentera parti di Galas ini. Kita yakin dengan kepimpinan beliau, itu sebabnya kita ambil keputusan letakkan beliau sebagai pengarah dan keyakinan kita terhadap kemampuan beliau dalam menjaga khalayak di Galas ini," demikian kata Zahid.

Namun soal penting di sini ialah Tengku Razaleigh dibantu dan tidak dibiarkan ‘bersaorangan’ sebagai Pengarah Pilihan Raya.

Ini bukan musim pilihan raya umum apabila pemimpin lain perlu menumpukan ke kawasan mereka, Oleh kerana ini pilihan raya kecil, jentera parti perlu ditumpukan di Galas.
Pada pilihan raya kecil itu, calon BN, Abdul Aziz Yusoff akan menentang calon Pas, Dr. Zulkefli Mohamad dalam pertembungan satu lawan satu.

Abdul Aziz perlu bekerjasama dengan Tengku Razaleigh dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed dalam menjalan kempennya.

"Sudah tentu saya akan ikut arahan beliau (Tengku Razaleigh) dan Tok Pa (Mustapa) kerana mereka adalah dua pemimpin yang berpengalaman di negeri ini. Saya yakin dengan kerjasama ini, semangat kira-kira 3,000 penyokong yang hadir semasa Timbalan Perdana Menteri berada di sini akan diterjemahkan melalui undi," katanya.

Pilihan Raya Kecil DUN Galas dijadualkan pada 4 November ini selepas kematian penyandangnya, Chek Hashim Sulaima pada 27 September lalu akibat barah paru-paru.

Yang menarik ialah pengalaman berkhidmat dengan masyarakat selama 30 tahun ketika menjadi kakitangan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) akan digunakan sepenuhnya oleh calon Abdul Aziz bagi menggalas cabaran menghadapi pilihanraya kecil ini.

Anak jati Gua Musang ini percaya, beliau memahami kehendak masyarakat di sini dan tahu cara terbaik untuk membantu mereka terutama dalam soal pembangunan.

"Saya berasal dari sini dan banyak terlibat dengan masyarakat malah jawatan saya dengan Kesedar selama ini juga mewajibkan saya berjumpa dengan masyarakat yang memerlukan bantuan. Jadi harapan saya sekarang adalah untuk bekerja keras dan dengan bantuan jentera BN pusat dan dari seluruh negeri saya yakin kita akan meraih kemenangan," katanya.

Abdul Aziz yang berasal dari Kampung Bertam Baru berkhidmat dengan Kesedar sejak tahun 1980 dengan jawatan terakhirnya sebagai Pengurus Pejabat Operasi Kesedar di RPT Sungai Terah.

Beliau bagaimanapun telah melepaskan jawatan tersebut untuk menepati syarat yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bahawa seorang calon tidak boleh memiliki sebarang jawatan dalam sektor kerajaan.

Kerjaya politik beliau pula bermula 1982 sebagai Ketua Cawangan RPT Limau Kasturi dan kini memegang jawatan Setiausaha UMNO Bahagian Gua Musang.

Selain berpolitik, Abdul Aziz turut aktif dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) malah beliau kini merupakan Timbalan Pengerusi Majlis Permuafakatan Gua Musang.

Mengulas mengenai pemilihannya, Ab. Aziz berkata, dia telah bersedia sepenuhnya sejak namanya diumumkan oleh Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin kelmarin.
Sementara itu, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berharap, rakyat Galas memberi peluang kepada calon BN untuk mewakili mereka dalam memperjuangkan masa depan yang lebih baik.

"Percayalah kalau BN menang, walaupun kerajaan negeri bukan kerajaan negeri BN tetapi Pusat akan membantu calon ini memastikan mereka akan dapat lihat seperti apa yang kita sarankan melalui konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan," katanya.

Mengenai gerak jentera UMNO, beliau berkata, UMNO akan bertemu dengan pengundi dan memaklumkan kepada mereka mengenai rancangan-rancangan nasional kerajaan termasuk di Galas.

Malah, katanya, masalah perumahan yang dihadapi oleh penduduk Galas turut diberi perhatian oleh kerajaan BN walaupun pentadbiran negeri ini dikuasai oleh Pas yang terbukti gagal menyelesaikannya.

Mengenai kemungkinan provokasi dicetuskan penyokong Pas sepanjang kempen berlangsung, Tengku Adnan berharap, kedua-dua parti dapat bertanding secara sihat dan tidak terlalu ghairah sehingga mewujudkan keadaan tidak tenteram.

Menjawab satu soalan, beliau berkata, semua jentera UMNO luar Kelantan masih berperanan membantu kempen pilihan raya kecil Galas tetapi bergerak mengikut tata kerja yang telah ditentukan.

Ditanya kempen Pas dilihat lebih dominan berbanding UMNO dan BN, beliau berkata, perkara tersebut berlaku kerana Pas merupakan pihak yang berusaha mempertahankan kerusi DUN Galas dan mereka sudah pasti akan menggerakkan sepenuhnya jentera untuk mencapai tujuan itu.

Selain itu, katanya, terdapat juga ahli dan penyokong Pas yang datang ke Galas semata-mata untuk berniaga kerana menganggap pilihan raya kecil merupakan satu pesta.
"Dia menganggap ia macam pesta dan mereka akan buat macam-macam tohmahan serta fitnah.
"Kita menganggap ini sebagai bukan pesta tetapi untuk mewakili rakyat bagi memastikan apa kehendak rakyat dan membela rakyat, ini tugas BN. Saya berkeyakinan rakyat makin matang dan tahu mana nak pilih dan mana nak tolak," katanya.