Sunday, November 9, 2008

JADI, SIAPA KEBAS DUIT PPRT?

Kijang ada membaca satu posting menarik di http://gegernya.blogspot.com semalam mengenai pembebasan bekas Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Datuk Dr Abdul Aziz Muhamad.

Mahkamah Tingggi Kuala Lumpur kelmarin membenarkan rayuan bagi mengetepikan sabitan dan hukuman penjara lima tahun terhadapnya atas tuduhan melakukan pecah amanah dan penipuan.

Ia berkaitan isu PPRT yang heboh diperkatakan pada 1999 yang mengaitkan kes itu dengan seorang Menteri yang tidak pun dipanggil ke mahkamah selepas beliau memberikan keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Bukan mahu mengaitkan sesiapa tetapi cerita itu amat sensasi sehingga kereta milik menteri itu turut ‘masuk BPR’.

Baca dulu untuk mengetahui beritanya!


SATURDAY, NOVEMBER 8, 2008 PPRT - SIAPA SEBENARNYA BERSALAH?

Menarik sekali ulasan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam bloknya bertajuk ‘FORMER SECRETARY-GENERAL ACQUITTED’ . Latar belakangnya ialah, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kelmarin membenarkan rayuan bekas Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Datuk Dr Abdul Aziz Muhamad bagi mengetepikan sabitan dan hukuman penjara lima tahun terhadapnya atas tuduhan melakukan pecah amanah dan penipuan.

Semasa membebaskannya, Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, berkata tidak ada keterangan menunjukkan bahawa dia memberi tekanan kepada pengurus besar Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Datuk Alwi Said, untuk mengeluarkan dana tanpa kelulusan.

Abdul Aziz dikenakan hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur pada 2005 kerana bersubahat dengan Alwi melakukan pecah amanah dana Ketengah RM2 juta antara 27 April dan 31 Julai 1999 di Kompleks Kewangan, Jalan Raja Chulan, di Kuala Lumpur. Beliau juga dikenakan hukuman penjara lima tahun lagi kerana menipu Menteri Kewangan II Datuk Mustapha Mohamed melalui surat permohonan persetujuan pelaburan Ketengah RM9 juta dalam syarikat Tasik Puteri Integrated Farm Sdn Bhd antara 24 Jun dan 9 Ogos 1999 di pejabat Kementerian Kewangan di Kuala Lumpur.

Hukuman berkenaan berjalan serentak. Atas tuduhan pertama, Mohamad Zabidin berkata walaupun wujud syak wasangka yang kukuh bahawa Alwi melakukan pecah amanah atas desakan Abdul Aziz namun ia tidak dapat diterima sebagai keterangan.

Tuduhan kedua pula, katanya proses keseluruhan berkaitan dengan kelulusan projek itu dilakukan secara telus dengan pengetahuan sepenuh oleh Lembaga Ketengah.
“Oleh itu adalah salah untuk menyatakan bahawa Menteri Kewangan dipujuk untuk meluluskan projek tersebut kerana fakta-fakta ini tidak tercatat dalam surat yang dihantar kepada kementerian,” katanya.

Abdul Aziz kemudian memberitahu pemberita bahawa beliau bersyukur kepada Tuhan kerana kebenaran akhirnya terbukti. Cara Dr Mahathir membentangkan komennya cukup kuat untuk kita bertanya kembali beberapa perkara: 1. Jika Dr Mahathir mengetahui Datuk Dr Abdul Aziz Muhammad seorang kakitangan kerajaan yang baik, kenapa dibiarkan dimangsakan? Kenapa biarkan beliau dianianya sedemikian?

2. Jelas bahawa selain Menteri Kewangan II Datuk Mustapha Mohamed, ada orang turut menipu Dr Mahathir – tidak mungkin Menteri yang bertanggungjawab dengan projek pembiakan ‘koi’ dan tanaman orkid - memberitahu Dr Mahathir sebagai projek menguntungkan? Sayang yang menipu bebas dengan menjadikan orang lain mangsanya. Kalau mahu menuduh Menteri berkenaan bertanggungjawab, kenapa pula Dr Mahathir ‘menyelamatnya’ dengan membiarkan beliau bertanding pada Pilihan Raya Umum 1999 dan kalah! 3. Bolehkah kes ini dibuka semula atau Abdul Aziz menyaman mereka yang pernah menganianya? Juga menarik ialah seorang pembaca yang menamakan dirinya ahmad_syah dalam responnya kepada tulisan Dr Mahathir itu berkata:

“ Ya saya setuju dengan tun mengenai projek tanaman orkid tersebut. Pada waktu itu saya masih tinggal di Gua Musang, dan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR) - badan di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) sibuk menanam pokok orkid di tepi jalan utama Gua Musang menuju Kota Bharu. Setahun kemudian tapak projek tersebut tinggal jadi semak samun. entah berapa juta duit habis buat projek sia sia ini.”


Apapun kita bersyukur dan secara kebetulan dua Aziz terbabit dalam kes yang dikaitkan dengan PPRT ini. Satu ialah Datuk Dr Abdul Aziz Muhammad yang dibebaskan dan kedua ialah peguam yang membebaskan beliau kebetulan juga Aziz iaitu Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman (bekas Pengarah Urusan Malaysia Airlines) selainb Saseedharan Menon. Apapun, adalah baik kita merenung kembali kenyataan Dr Mahathir mengenai isu PPRT ini:

Dr. Mahathir kesal pihak selewengkan wang PPRT PUTRAJAYA 12 Nov. - Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad kesal dengan perbuatan tidak bertanggungjawab pihak tertentu yang menyelewengkan wang peruntukan Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT).

Beliau berkata, walaupun kerajaan telah berusaha memastikan penyaluran wang kerajaan diuruskan dengan sebaik mungkin tetapi masih ada pihak yang cuba menyalahgunakannya untuk kepentingan mereka.

``Kita buat nak bagi betul tetapi orang yang tak betul. Macam mana kita buat pun, dia cari lubang (peluang) sana lubang sini, nak menyeleweng,'' katanya. Beliau berkata demikian kepada para pemberita selepas majlis perjumpaan dan dialog dengan guru takmir masjid peringkat kebangsaan di sini hari ini.

Perdana Menteri diminta mengulas laporan akhbar mengenai dakwaan penyelewengan wang PPRT sebanyak RM40 juta pada tahun 1999. Laporan tersebut menyebut wang itu digunakan untuk kempen pilihan raya 1999 di beberapa bahagian di Kelantan.

Pihak yang terlibat dalam kes itu dipercayai berpakat dengan pihak tertentu di Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan beberapa pihak lain untuk mendapatkan wang program itu.

Mereka dikatakan mengemukakan senarai nama individu di Kelantan untuk mendapatkan bantuan PPRT, walaupun tidak layak menerimanya. Mengulas lanjut, Dr. Mahathir berkata, beliau tidak mengetahui mengenai perkara itu dan tidak menolak kemungkinan ia hanya satu dakwaan palsu.

Katanya, ini kerana ada pihak yang sengaja membuat dakwaan liar seperti itu tetapi kemudian gagal mengemukakan bukti apabila diminta. ``Saya tak tahu. Kena tunggu dulu. Laporan macam itu kena ditentukan sahih atau tidak,'' tegasnya. POSTED BY GEGERNYA AT 10:16 AM

Persoalannya, jika Dr Abdul Aziz dibebaskan, siapa penyangak yang kebas duit PPRT tu ya?
Kijang pun mahu tahu dan kalaupun kes sudah belaku 10 tahun lalu, baik ia dibuka semula kerana Tun Dr Mahathir Mohamad pun mengakui beliau sudah ditipu seseorang dalam konteks projek ‘koi’ dan orkid ini.
Apamacam BPR?

BONGKAR SALAH LAKU BEKAS MB JOHOR LEBIH BAIK

Betul kata MSO, PAS Johor sengaja cari penyakit.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi Supt Osman Mohd Sebot mengesahkan pihaknya telah menerima laporan polis daripada kumpulan lapan orang yang dikaitkan dengan politik wang di Bahagian UMNO Kota Tinggi.

Tiga hari lalu, Ketua Penerangan PAS Johor , Mazlan Aliman, yang dipertua PAS Kota Tinggi Kamaldin Tahir dan timbalannya Monaim Hassan membuat laporan di Badan Pencegah Rasuah (BPR) negeri mengenai dokumen yang mendakwa berlaku gejala politik wang termasuk oleh Ketua Umno Bahagian Kota Tinggi Datuk Seri Syed Hamid Albar.

Kamaldin mendakwa, beliau menemui dokumen terbabit yang ditinggalkan di hadapan rumahnya ketika sedang menuju ke surau berhampiran untuk menunaikan solat Subuh pada hari Selasa.

Menurut MSO: “Apa yang dilakukan oleh Pas Johor yang diketuai oleh Ketua Peneranganya, Mazlan Aliman membuat laporan kononnya berlaku rasuah dalam mesyuarat Umno Bahagian Kota Tinggi adalah satu perbuatan yang tidak beretika dan tidak kena pada tempatnya. Ia dilakukan untuk mencari publisiti murahan bersifat semasa.”

MSO bertanya: “Kenapa Ketua Penerangan Pas itu menganggu urusan parti orang lain?”
Kata MSO, apakah Umno Kota Tinggi, khususnya Syed Hamid Albar turut sama menganggui urusan parti Pas. Menganggu urusan rumah tangga orang lain hanya dilakukan oleh mereka yang tidak tahu etika atau tahu adab saja. Semisalnya kambing yang termasuk dalam kandang babi, adalah kambing yang buta ilmu dan tidak jahil tatasusila!

Semalam, Bernama melaporkan, lapan ahli Umno Bahagian Kota Tinggi membuat laporan polis berhubung tindakan PAS Johor mengemukakan aduan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) Johor dua hari lalu, tentang dakwaan politik wang di bahagian tersebut.

Muszaide Makmor yang mengetui kumpulan lapan orang itu berkata, kesemua mereka membuat laporan polis tersebut di Balai Polis Kota Tinggi pada kira-kira 5 petang kelmarin.

"Kelapan-lapan orang, termasuk saya yang namanya terkandung di dalam dokumen yang diserahkan oleh PAS Johor kepada BPR negeri dua hari lepas itu, menafikan mempunyai sebarang pembabitan di sebalik tindakan PAS itu".

"Kami tidak tahu bagaimana dokumen itu boleh diperolehi oleh PAS Johor itu," kata bekas calon ketua Pemuda Umno Bahagian Kota Tinggi itu.
Muszaide, yang didapati bersalah oleh Lembaga Disiplin Umno baru-baru ini dan digantung keahliannya selama satu penggal berkata, mereka berharap polis dapat menjalankan siasatan tentang bagaimana dokumen terbabit boleh jatuh ke tangan PAS Johor.

Katanya, dokumen yang diperolehi Pas Johor itu dan diserahkan kepada BPR negeri itu merupakan dokumen yang sama diserahkan oleh pihaknya kepada Lembaga Disiplin Ibu Pejabat Umno Malaysia.

"Kami hanya mengemukakan dokumen terbabit kepada pihak Lembaga Disiplin Umno...dan tidak menyerahkannya kepada PAS Johor.
Dalam konteks parti politik (organisasi), sesebuah parti lain tidak wajar kalau ia cuba menegur dan memperbaiki parti lain, termasuk soal-soal rasuah.

Bukan tidak boleh, tetapi ia dilihat tidak beretika. Beretika menurut pengertian harafiahnya ialah tidak ikut peraturan dan kelazimannya. Dalam bahasa keras, tidak beradab dan tahu adab. Biasanya mereka tidak beretika mereka yang belum tamadun!

Kata MSO lagi: “Rasuah perbuatan haram dan keji dalam Islam. Tanggungjawab mencegahnya milik sesiapa juga yang membencinya. Tetapi dalam membuat teguran ia ada batas dan susilanya. Rasanya masih banyak lagi kalau Mazlan Aliman atau sesiapa orang Pas yang ingin mempopularkan diri. Masih banyak isu dan bukannya mencampuri hal ehwal orang lain secara langsung.

Seharusnya Mazlan mengetahui tata etika ini. Perbuatan beliau itu menampakkan sangat beliau dan Pas Johor sendiri tidak tahu etika atau tatacara berpolitik. Secara tidak langsung apa yang dilakukan oleh Mazlan ia menunjukkan tahap profesional dalam Pas boleh dipertikaikan. Elok kalau Pas Pusat memberi nasihat dan tunjuk ajar sewajarnya kepada orang-orang seperti Mazlan Aliman itu. Kalaupun perlu adakan kursus mengenai tatacara beretika.”

MSO turut mendedahkan, sering berlaku ada pemimpin-pemimpin Pas yang gatal mulut dan tidak cukup isu dengan memcampuri urusan peribadi Umno. Tindakan ini tidak wajar kerana Umno jarang sekali berbuat demikian. Misalnya semasa Umno riuh randah mengadakan mesyuarat, ada pemimpin Pas yang memberi komen agak melampau dan peribadi dan seolah-olah mereka menjadi pemantau kepada perjalanan mesyuarat Umno pula.

MSO menganggap Mazlan masih belum cukup ilmu politik. Dan apa yang dilakukan semalam melaporkan rasuah dalam politik Umno menjelaskan kedangkalan beliau dalam berorganisasi.
Bagi MSO, daripada membuat laporan rasuah ke atas Umno Kota Tinggi, ia lebih baik kalau beliau mengorekkan segala macam rasuah yang berlaku dalam kerajaan Johor itu termasuk membongkar apa yang pernah dilakukan bekas Menteri Besar Johor yang menjual tanah untuk rakyat Singapura.