Monday, June 13, 2016

Mustapa Alu-Alukan Perubahan Ingin Dibawa Oleh PAS

MUSTAPA MOHAMED sambil diperhatikan Dr. Mortaza Mohamed (kanan) semasa menyampaikan sumbangan kepada seorang mahasiswa sempena majlis berbuka puasa di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Kampus Jeli, Kelantan, kelmarin.
Pendekatan baharu PAS yang memilih budaya politik matang dan sejahtera mampu menyatukan umat Islam dan menamatkan perpecahan rakyat sekali gus membersihkan tanggapan negatif terhadap Islam dan orang Melayu.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, umat Islam di negara ini, khususnya di Kelantan sejak sekian lama bertelagah sesama sendiri hanya kerana tidak sehaluan dalam parti politik.

Sehubungan itu katanya, UMNO mengalu-alukan perubahan yang ingin dibawa PAS dan berharap gagasan tersebut yang diperkenalkan oleh Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dapat diterima baik untuk diamalkan di setiap lapisan pemimpin serta pengikut parti itu.

“Kita bersyukur kerana PAS mengambil pendekatan ini demi perpaduan umat Islam. Seperti mana yang sering saya seru, kita boleh berbeza politik namun dalam hal-hal melibatkan Melayu dan Islam, kita tidak harus berpecah.

“Saya juga berharap pendekatan ini dapat membina jambatan antara dua pihak yang bertelagah di Kelantan. Amalan memulau kenduri, memutuskan persaudaraan, sembahyang dua imam dan sebagainya perlu dinyahkan dari bumi Kelantan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selePAS menghadiri majlis berbuka puasa serta pe­nyampaian zakat anjuran Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Kampus Jeli di Jeli kelmarin.

Yang turut hadir, isteri beliau, Datin Seri Khamarzan Ahmad Meah; Naib Canselor UMK, Prof. Datuk Dr. Mortaza Mohamed serta Pengarah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Cawangan Kelantan, Azran Derahman.

Dalam Muktamar Tahunan PAS Ke-62 di Kota Bharu, baru-baru ini, Abdul Hadi menggariskan hala tuju baharu parti itu yang berteraskan ‘budaya politik matang dan sejahtera’.

Beliau menyeru ahli parti itu menerapkan elemen dakwah dan tarbiah dalam berpolitik serta meninggalkan amalan warisan penjajah Barat yang jauh daripada prinsip berasaskan kebenaran dan ilmu serta halal dan haram.

Dalam perkembangan lain, Mustapa yang juga Ahli Parlimen Jeli berkata, sejak mula beroperasi sekitar 2012, UMK Kampus Jeli bukan sahaja menjadi pusat kecemerlangan akademik, sebaliknya turut menabur bakti kepada rak­yat menerusi pelbagai aktiviti kemasyarakatan.

“Adalah menjadi harapan kita supaya UMK terus menjadi pelopor kepada pembangunan berkaitan bidang keusahawanan dan asas tani di negeri ini, khususnya di Jeli yang rata-rata penduduknya mencari rezeki sebagai petani,” katanya.

sumber -Utusan