Sunday, September 11, 2016

UMNO Kelantan Sokong Migrasi, Rombak AKSB Tingkat Kecekapan


KOTA BHARU (11 SEPTEMBER 2016) : Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan PAS Kelantan dijadual menandatangani perjanjian penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air di negeri itu di Putrajaya, Rabu ini.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, pemeteraian perjanjian itu merupakan khabar gembira kepada rakyat kerana bakal menyelesaikan masalah air di negeri itu yang berlarutan sejak sekian lama.

“Saya sudah menerima jemputan untuk menghadiri majlis menandatangani perjanjian penstrukturan semula ini di Jabatan Perdana Menteri, Rabu ini. Bagaimanapun perincian mengenai perjanjian ini akan dimaklumkan dalam majlis itu nanti.

“Keputusan kerajaan Pusat untuk bersetuju menandatangani perjanjian ini menerima pelbagai reaksi, ada yang setuju ada yang kurang setuju.

Bagaimanapun saya jelaskan, kita buat keputusan ini demi kepentingan rakyat Kelantan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas Mesyuarat Badan Perhubungan UMNO Kelantan di Bangunan UMNO negeri hari ini.

Pentrukturan semula perkhidmatan bekalan air sememangnya ditunggu-tunggu rakyat setelah kira-kira 25 tahun menderita menerima bekalan air yang tidak berkualiti.

Baru-baru ini, Badan Bertindak Restorasi Air Kelantan (Restorasi) menuntut negeri merombak serta melakukan penyusunan semula dalam pengurusan syarikat Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB) kerana dilihat gagal berfungsi dengan baik.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri memberitahu, mengikut perjanjian, walaupun berlaku penstrukturan semula, urusan untuk membekalkan bekalan air bersih di negeri ini masih kekal di bawah AKSB.

“Dalam mesyuarat sebentar tadi, Badan Perhubungan UMNO Kelantan sedia menerima perjanjian penstrukturan semula ini dengan syarat, pengurusan AKSB perlu dirombak untuk tingkatkan kecekapan.


“Hal ini kerana banyak laporan kita terima terdapat kelemahan yang perlu diperbaiki dalam AKSB. Kalau tidak, bekalan air di Kelantan tidak akan berubah,” katanya.

SOKMO.NET