Wednesday, March 3, 2010

GANTI AHMAD SAID - SURATAN ATAU KEBETULAN?

Oleh Hambali Abdul Latiff (hambali1.blogspot.com)

Jika sudah tersurat Datuk Ahmad Said akan digantikan 18 Mac ini. Ia bukan kebetulan.
Segalanya dirancang, dan siapa yang mengaturnya tidak sukar untuk dikenali.

Cuma apa yang menarik ketika ini ialah ia mungkin berlaku (saya kata mungkin kerana pada waktu kecederaan, apa-apa sahaja boleh berlaku).

Kenapa waktu kecederaan? Ini kerana kebetulan sebuah blog ada melaporkan mengenai kemungkinan akan timbulnya suatu kuasa baru di Putrajaya pada Mac 2010.

Entah betul entah tidak. Tapi itu perkhabaran yang diterima. Boleh jadi suatu khabar angin, boleh jadi tak jadi dan juga boleh jadi sekadar illusi.

Menurut blog berkenaan, kalau benar pastinya ianya memeranjatkan dan semua orang akan terlopong mulut. Kuasa apa tu ye..Benda belum tentu jadi..kita tengok sama ada ia akan jadi ke tidak. Tapi yang meramalkannya pun rasa macam mustahil. Politik adalah seni untuk merealisasikan benda-benda mustahil.

Siapa yang akan berkuasa tu ye? Ada orang kata Ku Li. Tapi dia nafi. Takkan dia nak ganti Anwar yang masih mahu kekal Ketua Pembangkang.

Ada kata tarikh 15 March. Dah hampir ribut tak ada, sepoi-sepoi bahasa pun tak rasa.

Begitulah juga di Terengganu, sebuah blog pro-pembangkang melaporkan ada sumber rapat dengan seorang Datuk yang baik dengan YDPA Tuanku Mizan Zainal Abidin memberitahu bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak akan menghadap Baginda Tuanku dalam masa yang terdekat untuk memohon agar Menteri Besar Terengganu ditukar.

Betul ke? Bagaimana kalau kuasa di Putrajaya bertukar?

Isu ini bertambah sensasi lagi apabila seorang Datuk pergi ke Makkah menunaikan Umrah yang kebetulan SPB Yang Dipertuan Agong berada di sana.

Yang pasti dan sudah disahkan Datuk ini tiada dalam senarai rombongan DiRaja yang dikeluarkan oleh Istana Negara. Ini bermakna, kalau ada pertemuan pun ia secara kebetulan, bukan dirancang!

Sejak akhir minggu lalu, di kalangan pegawai ada menerima sms kononnya Ahmad Said telah melepaskan jawatan Menteri Besar atas desakan daripada Najib yang mendapat perkenan SPB YDP Agong.

Kalau tidak jadi 1 Mac bermakna 18 Mac 2010 inilah. Ada 17 hari lagi Ahmad Said duduk di kerusi berkenaan!

Satu lagi versi, kalangan pegawai yang pernah bekerja dengan bekas Menteri Besar mengeluarkan pertanyaan kepada rakannya dengan soalan “Dengar kata pada 1 Mac 2010 ini Ahmad Said akan diganti ?”

Di Marang Terengganu – dilaporkan dua orang ADUN bakal menjadi Menteri Besar menggantikan Ahmad Said pada bulan Mac ini.

ADUN yang menggegar pagar istana dan ADUN yang mendakwa dirinya ‘bukan cap ayam’ dikatakan calon yang bakal dilantik MB. Nampaknya isu perlantikan Menteri Besar Terengganu telah bertambah rumit dan tidak ada penyelesaian kerana semua mahu jadi pengganti MB.

Semua yang berjuang untuk menyingkirkan Ahmad Said adalah calon-calon yang ‘layak’ dan berhasrat menjadi Menteri Besar. Mereka langsung tidak mempunyai persefahaman untuk melantik salah seorang daripada mereka.

Jika salah seorang dilantik sebagai Menteri Besar, semua daripadanya akan menentang dan akan berlaku penentangan yang lebih dahsyat tanpa penyelesaian sehingga lah ke pilihanraya umum nanti. UMNO mungkin berkubur.

Persoalannya, jika Ahmad Said diganti, tidakkah Sultan bagaikan mengakui baginda telah membuat kesilapan melantik Menteri Besar berkenaan?

Sejarah akan mencatat Sultan telah membuat kesilapan dan pasti akan menjadi catatan sejarah dan rujukan sampai bila-bila.

Satu lagi isu yang dimainkan oleh pegawai yang rapat dengan bekas Menteri Besar, kononnya di Jerman baru-baru ini Ahmad Said telah tidak diperkenan mengadap oleh SPB YDP Agong.

Saya difahamkan, Ahmad Said mengunjungi SPB YDP Agong yang mendapat rawatan di Jerman adalah mengikut tuntutan adat negeri. Menurut adat negeri, Menteri Besar perlu menemani atau menjaga keadaan Tuanku sekiranya ada masalah kesihatan.

Menteri Besar ke Makkah pula kerana mengiringi DYMM Pemangku Raja menunaikan Umrah.

Beliau seterusnya mengiringi Baginda dalam perjalanan pulang pada 26 Febuari 2010. Menurut adat Terengganu, Menteri Besar merupakan ‘memanda’ kepada Raja.

Mungkin saya salah, maafkan saya jika tidak benar fakta berkenaan.

Sinar Harian minggu ini melaporkan, isu terbaru yang disifatkan sebagai serangan politik

melibatkan Menteri Besar tersebut ialah kiriman khidmat pesanan ringkas (sms) yang mengaitkan kedudukan Ahmad Said selepas pertengahan Mac depan.

Antara lain sms yang cuba disebarkan oleh pihak-pihak tertentu itu turut mendakwa bahawa Ahmad kini telah dinasihatkan supaya melepaskan jawatannya sebagai Menteri Besar.

Puak penentang Ahmad Said memang “Raja SMS”. Ini kerana pada April tahun lalu mantan Setiausaha Sulit Kanan Menteri Besar difitnah menghantar SMS ugutan bunuh ADUN yang mana kes tersebut sedang dalam perbicaraan di Mahkamah dan seorang Datuk telah ditahan polis.

Kenyataan dalam, Sinar Harian di atas bertentangan dengan kenyataan sebelumnya apabila mantan Setiausaha UMNO Negeri Datuk Rosli Mat Hasan dilaporkan berkata bahawa dakwaan mengatakan UMNO Terengganu masih bermasalah tidak harus dipercayai.

“Kita berada dalam keadaan cukup baik, tidak ada apa-apa masalah, malah UMNO juga sudah menjadi juara rakyat sekarang dan itu adalah perkembangan positif, ” kata beliau.

Yang nyata, sambutan kepulangan Ahmad Said dari Jerman dan Makkah di lapangan Terbang Sultan Mahmud pada 26 Febuari 2010 jam 3.45 petang sangat hebat.

Menteri Besar ternyata riang dan ceria dan sempat berucap ringkas.

Ditanya wartawan mengenai SMS terbaru yang mengatakan beliau diminta meletak jawatan, Ahmad Said tidak mengulas panjang, sebaliknya meminta wartawan bertanya kepada pihak terbabit.

“Kena tanya orang itulah. Saya tidak mahu ulas benda ini, ia (serangan politik) biasalah. Ada dengar dalam SMS, anda (wartawan) baca sebab tu anda tanya. Tidak mengapalah, saya masih seperti ini,” katanya kepada pemberita sejurus tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), kelmarin.

Keseluruhan hampir 1,000 orang hadir termasuk Exco, wakil rakyat, Ketua Jabatan dan rakyat.

Keluar sahaja dari pesawat, Menteri Besar disambut oleh pegawai nombor satu (SUK) dan pegawai nombor dua (PKN) dan hanya segelintir pegawai tinggi tidak kelihatan.

Yang pasti, Ahmad Said terus mendapat sokongan pegawai tinggi kerajaan, pemimpin parti dan rakyat.

Kini terpulanglah kepada Perdana Menteri sama ada benar atau tidak beliau mahu meminta Ajhmad Said berhenti apabila namanya dikaitkan sama ada melalui SMS dan cakap-cakap kedai kopi di Terengganu.

Hanya Najib yang boleh memberhentikan cerita-cerita seperti ini.

Yang pasti perkhabaran yang dibawa oleh penentang Ahmad Said bukan suratan atau kebetutan tetapi dirancang.

Apakah Najib ‘gemar dan suka’ ganggu-gugat seperti ini?

Bagaimana pun rasa beliau apabila ganggu-gugat sudah bermula terhadapnya akhir-akhir ini?

CERAMAH EZAM DI SELURUH NEGARA BUAT ANWAR PANAS PUNGGONG !

http://gerakan-anti-pkr.blogspot.com

terima kasih aku ucapkan saudara ghani haron(rakan seISA ezam) kerana telah mengirimkan beberapa gambar penting siri ceramah ezam.

siri penjelajahan ceramah ezam ke seluruh negara ini bermula di UITM jengka pahang, bersama ustaz ridhuan tee abdullah. lebih hebat apabila tetamu kehormat yang turut hadir dalam ceramah ezam adalah ke bawah duli yang maha mulia sultan haji ahmad shah beserta tengku abdullah

kemudian ezam ke melaka. disusuli dengan trengganu,lenggong perak,kuala kangsar dan yang terbaru di bachok kelantan, menyampaikan ceramah mengenai royalti minyak bersama tok pa dan awang adek.

sudah aku katakan bahawa sudah ada gerakan cukup teratur daripada beberapa pemimpin melayu melanyak anwar,dap dan pakatan haram.

umno selangor sudah memanaskan enjin menyerang pakatan. dimulakan dengan umno bahagian shah alam,klang,subang dan insyaallah disusuli dengan kuala selangor,umno kota raja dan gombak dalam masa terdekat...3 bahagian umno ini akan meneruskan siri ceramah jelajah ke seluruh negara oleh ezam dan rakan-rakan.gerakan PERKASA terbesar juga akan berlaku pada bulan mac.aku sempat tanyan ghani haron, sampai takat mana ezam akan buat road show ni ? ghani kata ezam akan pastikan anwar dan kuncu-kuncu munafik melayu pakatan tumbang ,terlingkup dan ditalkinkan secara rasminya oleh seluruh umat bangsa melayu dalam masa terdekat ! ini janji ezam, sms ghani kat aku..

nampak tak puzzle gerakan ini ? ezam..umno..perkasa..bloger...dll (buat masa ini dirahsiakan). TAHNIAH KEPADA SEMUA PEMIMPIN MELAYU..

kepada bahagian-bahagian umno di seluruh negara sila email dan hubungi gap jika ada program ceramah besar di tempat kamu..gap dan rakan-rakan bloger lain sedia membantu promosikan program anda.kerjasama bloger dan seluruh bahagian-babgian umno amat dialukan !