Thursday, October 7, 2010

CALON ORANG ASLI UNTUK PERSENDA KU LI

Daripada www.hambali1.blogspot.com

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 4 November depan sebagai tarikh pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) N.45 kawasan Galas, jika ada pertandingan, manakala penamaan calon pada 26 Oktober ini.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata semalam SPR telah menerima pemakluman rasmi daripada Speaker Dewan Negeri Kelantan pada 28 September lepas berhubung kekosongan kerusi DUN Galas, Kelantan berikutan kematian penyandangnya, Chek Hashim Sulaima pada 27 Sept.

Pilihan raya kecil perlu diadakan dalam tempoh 60 hari daripada tarikh kekosongan yang diputuskan oleh SPR bagi mengisi kekosongan berikutan wakil rakyat, Chek Hashim, 46, daripada PAS, meninggal dunia akibat barah usus.

Pada pilihan raya umum 2008, Allahyarham berjaya merampas DUN Galas yang terletak dalam kawasan pilihan raya Parlimen Gua Musang daripada Barisan Nasional (BN), mengalahkan calon BN Mohd Saufi Deraman, dengan majoriti 646 undi.

Pada ketika SPR mengumumkan tarikh penamaan calon dan pembuangan undi, dua kenyataan PAS Kelantan semalam menarik perhatian.

Kenyataan Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan Datuk Husam Musa bahawa parti itu sedia memilih calon daripada kalangan Orang Asli untuk bertanding pada pilihan raya kecil bagi DUN Galas membawa banyak makna.

Kata Husam ini tidak mustahil jika ada calon yang sesuai dan setelah diambil kira komitmen masyarakat Orang Asli terhadap PAS.

Beliau mengulas kenyataan ketua masyarakat Orang Asli dari Galas, Pandak a/l Panjang Ey bahawa pihaknya mempunyai jentera gerak gempur parti sendiri untuk membantu kempen pilihan raya itu dan tidak mahu parti politik mengganggu dan masuk berkempen di kawasan penempatan Orang Asli.

Husam memberi alasan PAS menerima calon dari semua pihak dalam menghadapi pilihan raya selaras dengan dasar parti itu untuk semua.

Namun kenyataan Husam selalunya ‘penuh bermakna’. Apakah Husam sengaja menyatakan PAS bersedia meletakkkan calon Orang Asli sebagai mempersendakan UMNO dan Barisan Nasional yang mencadangkan Tengku Razaleigh Hamzah bertanding di situ?

Atau PAS awal-awal sudah merasakan mereka akan kecundang dan daripada menanggung malu meletakkan calon mereka, PAS Kelantan lebih rela ‘menggadaikan maruah’ dengan meletakkan calon Orang Asli.

Kenyataan Husam berbeza dengan kenyataan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa PAS sudah ada calon.

Nik Aziz mengatakan pihaknyta tidak akan memberi kemenangan percuma jika Tengku Razaleigh menjadi calon dalam pilihan raya kecil itu biarpun Anggota Parlimen tersebut pernah memberikan sokongan kepada kerajaan negeri Kelantan pimpinan PAS berhubung isu tuntutan royalti minyak.

"Tuntutan royalti dan menentang calon dalam pilihan raya adalah perkara yang berbeza," katanya semalam. Nik Aziz mengatakan PAS sudah mempunyai calon yang sesuai untuk diketengahkan.

"Calon memang ada dan sekarang ini makin ramai orang layak jadi calon, kerana kita tunjuk secara fizikal dan praktikalnya di Kelantan, yang mneyebabkan orang Melayu, orang Cina pun sudah tertarik," tambahnya.

Apakah Nik Aziz akan tertarik dengan cadangan Husam untuk meletakkan Orang Asli jika Tengku Razaleigh menjadi calon.

Kita sama-sama tunggu nanti.

Apapun, pilihan raya kecil itu akan menggunakan Daftar Pemilih Induk (DPI) 2009 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama dan Suku Tahun Kedua 2010 yang telah dikemaskini sehingga 27 Sept lepas.

Beliau berkata Galas mempunyai 11,553 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 11,426 pemilih biasa dan 127 pemilih pos.

Katanya daripada jumlah itu, 7,125 orang (61.63 peratus) terdiri daripada kaum Melayu, Cina (2,317), India (185), Bumiputera Sarawak (10), Orang Asli (1,889) dan lain-lain (27).

Beliau berkata 11 buah sekolah, sebuah balai rawatan Jabatan Hal Ehwal Orang Asli dan sebuah dewan akan digunakan sebagai pusat mengundi yang kesemuanya mengandungi 25 saluran tempat mengundi.

Wan Ahmad berkata Ketua Jajahan Gua Musang Wan Mustapha Wan Abdul Hamid dilantik sebagai Pegawai Pengurus Pilihan Raya selain tiga Penolong Pegawai Pengurus bagi menjalankan pilihan raya kecil berkenaan.

Katanya SPR akan menggunakan Bilik Gerakan Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang sebagai pusat penamaan calon dan Dewan Pusat Sivik Gua Musang sebagai pusat penjumlahan rasmi undi.

Beliau berkata kira-kira RM1.3 juta diperuntukkan bagi menjalankan pilihan raya kecil itu berikutan kawasannya luas dan melibatkan empat pusat mengundi yang perlu menggunakan perkhidmatan helikopter. Katanya 323 petugas terlibat sepanjang pilihan raya kecil itu.

SEWA RUMAH DI GUA MUSANG KINI RM10,000

Pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan kawasan Galas pada 4 Nov ini telah menyebabkan kadar sewa rumah di sekitar bandar Gua Musang kini melambung manakala gerai makanan mulai tumbuh dengan banyaknya.

Tinjauan Bernama mendapati sewa rumah meningkat berpuluh kali ganda sejak awal bulan ini kerana penduduk mahu mengambil keuntungan besar seperti yang berlaku pada pilihan raya kecil Manek Urai tahun lepas.

Seorang penduduk, Ismail Dollah, 43, berkata harga rumah sewa yang kebiasaannya RM200 sebulan kini meningkat kepada RM10,000 dan ada rumah banglo disewakan pada harga RM15,000 untuk tempoh pilihan raya kecil itu.

"Harga rumah naik setiap jam kerana kadarnya berubah mengikut siapa yang sanggup membayar harga yang mahal," katanya kepada Bernama di sini Rabu.

Kerusi Galas kosong berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, daripada PAS pada 27 Sept lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya hari ini mengumumkan bahawa penamaan calon ialah pada 26 Okt dan pengundian pada 4 Nov.

Tinjauan Bernama juga mendapati kadar sewa hotel turut meningkat disebabkan permintaan yang tinggi.

Jika sebelum ini kadarnya RM150 sehari kini kadarnya ialah RM200 sehari.

Seorang peniaga, Norizan Ibrahim, 45, berkata pilihan raya kecil itu adalah peluang terbaik bagi penduduk mencari rezeki kerana terdapat ramai pengunjung luar.

Katanya walaupun sebelum ini terdapat banyak kedai makan di sekitar Gua Musang tetapi kemungkinan ia tidak mencukupi semasa kempen nanti disebabkan oleh kedatangan ramai pengunjung luar.

"Ini merupakan peluang rezeki kepada kami," katanya.

HENTIKAN SOAL SIAPA CALON BN

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed meminta anggota parti supaya tidak mengeluarkan kenyataan berhubung soal siapa yang bakal menjadi calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, 4 Nov ini.

Beliau berkata apa yang penting sekarang, setiap jentera dan anggota Umno perlu bekerja keras bagi memastikan BN dapat merampas kembali kerusi DUN berkenaan.

"Saya rasa tidak perlulah kita cakap tentang calon. Lambat lagi (penamaan calon). Cakap-cakap tentang (siapa) calon ini tidak produktif..tiada hasil.

"Saya minta semua pihak berhenti bercakap tentang calon. Sudah pasti Pengarah Pilihan Raya (BN) ada cadangan dan kita akan akur kepada apa juga keputusan," katanya ketika ditemui pemberita di Putrajaya semalam.

Sebelum ini, timbul cakap-cakap bahawa Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah akan diletakkan sebagai calon BN pada pilihan raya kecil tersebut.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 4 Nov sebagai tarikh pilihan raya kecil DUN kawasan Galas, jika ada pertandingan, manakala penamaan calon pada 26 Okt.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya, Chek Hashim Sulaima pada 27 Sept. Chek Hashim, 46, daripada PAS, meninggal dunia akibat barah usus.

Pada pilihan raya umum 2008, Allahyarham berjaya merampas DUN Galas yang terletak dalam kawasan Parlimen Gua Musang daripada BN, mengalahkan calon BN Mohd Saufi Deraman, dengan majoriti 646 undi.

Mengulas lanjut, Mustapa berkata soal calon terletak kepada keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Pengerusi BN.

"Yang penting kita bekerja. Calon akan ditentukan oleh Presiden (Umno) setelah berbincang dengan Pengarah Pilihan Raya," katanya.

Mengenai pemilihan Tengku Razaleigh sebagai Pengarah Pilihan Raya Umno dan BN pada pilihan raya kecil itu, beliau berkata Badan Perhubungan Umno Kelantan sebulat suara bersetuju dengan keputusan tersebut.

Mustapa yang merupakan Timbalan Pengarah Pilihan Raya Umno dan BN pada pilihan raya kecil itu, berkata beliau akan berbincang dengan Tengku Razaleigh sebelum merangka program di kawasan Galas.

"Saya hanya akan gerakkan jentera setelah berbincang dengan beliau (Tengku Razaleigh). Yang penting BN dapat mencapai kemenangan, maka kita semua perlu kerja kuat," katanya.

Sementara itu, Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berkata beliau akan berbincang dengan Tengku Razaleigh, yang kini berada di luar negara, sekembali beliau ke tanah air pada Sabtu ini, sebelum menggerakkan jentera penerangan di kawasan Galas.

Katanya antara isu yang akan dibangkitkan pada pilihan raya kecil itu ialah mengenai kegagalan kerajaan Kelantan membangunkan kawasan Galas selepas memerintah negeri itu selama 20 tahun.

"Apa yang kerajaan negeri buat berbanding BN di Galas. Kita yakin BN yang membangunkan kawasan Galas dan Gua Musang.

"Apa jasa Menteri Besar (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) berbanding Ku Li (Tengku Razaleigh), yang saya cukup yakin segala pembangunan di Galas dibawa oleh beliau," katanya.

Mengenai calon BN di Galas, Ahmad berkata secara peribadi beliau menyokong jika Anggota Parlimen Gua Musang itu diletakkan sebagai calon parti itu.

"Tetapi itu terpulang kepada presiden dan persetujuan Ku Li. Yang penting, kita hendak rampas semula DUN Galas," katanya.

P'RAYA DUN GALAS 4 NOV, PENAMAAN CALON 26 OKT

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 4 November sebagai tarikh pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Galas, jika ada pertandingan, manakala penamaan calon pada 26 Oktober.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata SPR telah menerima pemakluman rasmi daripada Speaker Dewan Negeri Kelantan pada 28 Sept lepas berhubung kekosongan kerusi DUN N.45 Galas, Kelantan berikutan kematian penyandangnya, Chek Hashim Sulaima pada 27 Sept.

"Berikutan itu, SPR mengadakan mesyuarat khas mengenainya hari ini dan menetapkan satu pilihan raya kecil perlu diadakan dalam tempoh 60 hari daripada tarikh kekosongan yang diputuskan oleh SPR bagi mengisi kekosongan kerusi berkenaan," katanya pada sidang media di ibu pejabat SPR di Putrajaya semalam.

Chek Hashim, 46, daripada PAS, meninggal dunia akibat barah usus.

Pada pilihan raya umum 2008, Allahyarham berjaya merampas DUN Galas yang terletak dalam kawasan pilihan raya Parlimen Gua Musang daripada Barisan Nasional (BN), mengalahkan calon BN Mohd Saufi Deraman, dengan majoriti 646 undi.

Wan Ahmad berkata pilihan raya kecil itu akan menggunakan Daftar Pemilih Induk (DPI) 2009 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama dan Suku Tahun Kedua 2010 yang telah dikemaskini sehingga 27 Sept lepas.

Beliau berkata Galas mempunyai 11,553 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 11,426 pemilih biasa dan 127 pemilih pos.

Katanya daripada jumlah itu, 7,125 orang (61.63 peratus) terdiri daripada kaum Melayu, Cina (2,317), India (185), Bumiputera Sarawak (10), Orang Asli (1,889) dan lain-lain (27).

Beliau berkata 11 buah sekolah, sebuah balai rawatan Jabatan Hal Ehwal Orang Asli dan sebuah dewan akan digunakan sebagai pusat mengundi yang kesemuanya mengandungi 25 saluran tempat mengundi.

"Pengundi di Galas ini, yang berumur 21 tahun pun ada, yang lebih 100 tahun pun ada, yang paling tua berumur 111 tahun," katanya.

Wan Ahmad berkata Ketua Jajahan Gua Musang Wan Mustapha Wan Abdul Hamid dilantik sebagai Pegawai Pengurus Pilihan Raya selain tiga Penolong Pegawai Pengurus bagi menjalankan pilihan raya kecil berkenaan.

Katanya SPR akan menggunakan Bilik Gerakan Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang sebagai pusat penamaan calon dan Dewan Pusat Sivik Gua Musang sebagai pusat penjumlahan rasmi undi.

Beliau berkata kira-kira RM1.3 juta diperuntukkan bagi menjalankan pilihan raya kecil itu berikutan kawasannya luas dan melibatkan empat pusat mengundi yang perlu menggunakan perkhidmatan helikopter.

Katanya 323 petugas terlibat sepanjang pilihan raya kecil itu.

Wan Ahmad berkata SPR menjangkakan lebih 81 peratus pengundi akan keluar mengundi pada pilihan raya kecil itu iaitu peratusan pada pilihan raya umum lalu berikutan tumpuan kini terarah pada kawasan berkenaan.

Katanya bagi tujuan memantau semua aktiviti kempen pilihan raya sepanjang tempoh rasmi berkempen, SPR bersetuju untuk menubuhkan tiga Pasukan Penguatkuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR) yang diketuai oleh seorang pegawai penguatkuasa bagi setiap pasukan.

Beliau turut meminta parti-parti politik, calon, petugas, penyokong parti serta individu lain yang terlibat supaya mematuhi undang-undang dan peraturan pilihan raya serta tatasusila berkempen yang ditetapkan.

UPP RAMPAS BERAS SELUDUP RM39,000

Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) Pengkalan Kubor berjaya merampas 13,000 kilogram beras seludup bernilai RM39,000 dalam satu serbuan pada Rabu awal pagi.

Komander UPP Kelantan, Mazlan Che Hamid berkata serbuan itu dilakukan di sebuah rumah kedai separa siap di Kampung Pangkal Meleret, Machang kira-kira pukul 4.30 pagi tadi hasil intipan melalui maklumat orang awam.

"Bagaimanapun, tiada individu yang ditemui ketika serbuan itu dilakukan," katanya semalam.

Beliau berkata hasil pemeriksaan lanjut mendapati terdapat 260 kampit beras yang setiap satunya seberat 50 kilogram dan dianggarkan bernilai RM39,000.

Mazlan berkata kesemua beras wangi berkenaan dipercayai adalah beras yang diseludup dari negara jiran dan bakal dipasarkan untuk pasaran tempatan terutama di Kuala Lumpur.

"Beras berkenaan biasanya akan dibungkus semula dengan pelbagai jenis jenama untuk dipasarkan kepada orang ramai," katanya.

Mazlan berkata kesemua beras berkenaan akan diserahkan kepada Kastam Bahagian Penguatkuasaan Pengkalan Kubor bagi tindakan dan siasatan lanjut.