Friday, October 15, 2010

RISIKO DEMAM KEPIALU, KENCING TIKUS DI HULU KELANTAN

Penduduk yang tinggal di kawasan pedalaman hulu Kelantan yang menggunakan air sungai mengandungi lumpur berisiko tinggi menghidap penyakit bawaan air terutama demam kepialu dan kencing tikus.

Timbalan Pengarah Jabatan Kesihatan Kelantan Dr Wan Mansor Wan Hamzah berkata ini termasuk mereka yang tinggal di Jajahan Gua Musang, Kuala Krai dan Tanah Merah yang kini tidak menggunakan air yang dirawat.

"Biasanya penyakit berkenaan menyerang penduduk selepas musim banjir, bermula bulan Januari hingga Mac selepas mandi dan minum," katanya di temui di Gua Musang hari ini.

Beliau mengulas mengenai masalah yang dihadapi lebih 700 penduduk Rancangan Pemulihan Tanah (RPT), Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar), Sungai Sam di sini dan kawasan sekitarnya yang terpaksa menggunakan air sungai yang mengandungi lumpur akibat kegagalan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) membekalkan air bersih ke kawasan berkenaan.

Mereka kini terpaksa menggunakan air sungai berdekatan yang bercampur lumpur akibat pembukaan tanah di puncak bukit berhampiran kampung mereka sejak awal tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan Sungai Sam, Yusuf Mahmod berkata punca bekalan air tandak yang dibina empat tahun lepas di hulu Sungai Rakit dengan kos RM300,000 kini musnah akibat hakisan dari pembangunan di puncak bukit berkenaan.

Dr Wan Mansor berkata jabatannya akan mendidik penduduk kampung supaya menggunakan air itu mengikut kaedah yang betul saperti memasak dan menapis untuk membuang lumpur sebelum digunakan.

Kata beliau jabatannya bersedia untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak untuk membolehkan bekalan air bersih disalurkan ke kawasan berkenaan terutama penyediaan peralatan batang paip di dalam rumah.

Sementara itu jurucakap KESEDAR berkata, lembaga itu memperuntukkan lebih RM100,000 untuk membina saluran bekalan air tandak dari puncak bukit berkenaan ke kampung itu tetapi ia tidak dijamin selamat.

UMNO GUNA PENCERAMAH VETERAN, ORANG ASLI DI GALAS

UMNO Kelantan akan menggunakan khidmat penceramah Orang Asli dan veteran UMNO sepanjang kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Ketua Penerangan UMNO Kelantan Dali Hussin berkata ini kerana peranan masyarakat Orang Asli dan veteran UMNO sangat diperlukan untuk memberi penerangan sejelas-jelasnya kepada pengundi.

"Kita akan lihat siapa penceramah yang boleh menggalas tanggungjawab ini dan kali ini tumpuan perlu diberi kepada pengundi Orang Asli dan juga pengundi yang lain melalui penceramah veteran ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Veteran UMNO Bahagian Pengkalan Chepa hari ini.

Dali yang juga Ketua UMNO Bahagian Pengkalan Chepa, berkata jentera penerangan UMNO sudah mula bergerak sejak Khamis lepas dengan mengadakan beberapa siri ceramah dan mengunjungi beberapa pos Orang Asli di DUN itu.

Beliau berkata dakwaan yang mengatakan pengundi Orang Asli tidak lagi menyokong Barisan Nasional (BN) adalah tidak benar dan ketika berkempen di penempatan itu, jentera kempen telah diberikan sambutan meriah.

Dali yakin lebih 2,000 pengundi Orang Asli akan setia bersama BN berikutan pengaruh Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah yang dilantik sebagai Pengarah Jentera BN bagi pilihan raya kecil itu.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya, Chek Hashim Sulaima, 46, daripada PAS akibat barah usus pada 27 Sept lepas. Penamaan calon ditetapkan pada 26 Okt ini manakala pengundian pada 4 Nov.

15,861 PETUGAS HADAPI BANJIR DI KELANTAN

Kira-kira 15,860 petugas akan ditugaskan sebagai persediaan menghadapi musim banjir berikutan jumlah hujan yang masih belum turun dianggarkan sebanyak 40 peratus pada tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan dan Bantuan Bencana Negeri (JKPBBN), Datuk Aiseri Alias (gambar kiri) berkata, pihaknya telah mengadakan mesyuarat bagi menghadapi kemungkinan berlaku banjir di negeri ini.

Katanya, daripada jumlah petugas terbabit, ia melibatkan seramai 200 petugas peringkat negeri, 1,533 petugas peringkat jajahan dan selebih petugas daripada agensi kerajaan.

Antara agensi kerajaan yang terbabit termasuklah Polis Diraja Malaysia (PDRM), anggota tentera, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA3) dan pasukan Bomba dan Penyelamat negeri Kelantan.

“Bagi persiapan banjir tahun ini, kita menyediakan 1,533 petugas yang membabitkan seluruh jajahan. Mereka ini akan bertugas mengikut syif masing-masing.

“Jumlah itu tidak termasuk jumlah petugas bilik gerakan banjir mengikut agensi-agensi kerajaan dan di peringkat negeri pula kita ada lebih kurang 200 orang untuk bertugas di peringkat negeri, jadi kita ada lebih kurang 15,861 petugas yang terlibat dengan agensi-agensi,” katanya di pejabatnya di Kota Bharu, kelmarin.

Katanya, dari segi bekalan logistik pihaknya turut menyediakan kemudahan seperti ambulans, bot enjin, jaket keselamatan, kenderaan-kenderaan termasuk lampu suluh dan alat memasak dan sebagainya.

“Dari segi kenderaan kita menyediakan sebanyak 192 kenderaan yang melibatkan daripada tentera, PDRM, pasukan Bomba dan Penyelamat serta sebagainya.

“Kita menjangkakan jumlah pusat pemindahan sebanyak 813 itu akan dapat menampung jangkaan 105,490 orang mangsa banjir. Bilik gerakan kita akan dibuka apabila paras air sungai melebihi paras amaran,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, mereka yang tinggal di kawasan yang telah dilanda banjir pada masa-masa lepas supaya sentiasa mendengar nasihat daripada agensi kerajaan terutama melalui maklumat kaji cuaca, JPS, begitu juga melalui radio dan televisyen.

“Daripada pengalaman tahun lepas, banyak mangsa banjir telah bersedia awal hasil daripada gerakan kesedaran kita yang telah kita buat selama ini.

“Satu perkara yang penting semasa banjir ini kita perlu jaga kesihatan. Saya telah minta jabatan kesihatan untuk mengadakan unit-unit kesihatan terutama sekali bagi pusat-pusat yang ramai mangsa-mangsa yang berpindah.

“Ini kerana kita bimbang sekarang ini penyakit mudah berjangkit dan untuk mendapat rawatan di hospital tentunya memakan masa.

“Jadi perlu kita ada unit-unit khusus di tempat-tempat pemindahan banjir,” katanya.

Orang ramai yang ingin mengetahui perkembangan atau maklumat mengenai banjir boleh melayari www.ebanjir.com.my.

PEMASYHURAN - BERI PENJELASAN ELAK KEKELIRUAN

Timbalan Ahli Majlis Perajaan (MPN) Kelantan, Tengku Razaleigh Hamzah berharap Istana Kelantan dan kerajaan negeri dapat memberi penjelasan kepada rakyat untuk memulihkan kekeliruan yang timbul selepas pemahsyuran Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan yang baru.

Katanya, beliau secara peribadi tidak mempunyai halangan mengenai pemasyhuran itu sekiranya ia dibuat dengan betul, namun berpendapat penjelasan perlu dibuat untuk memperbaiki imej institusi Istana Kelantan.

"Ini terpulang kepada pihak istana dan kerajaan negeri untuk memberi penerangan kepada rakyat (mengenai pemasyhuran berkenaan). Baguslah pemahsyuran itu telah dibuat kalau ia ikut perlembagaan negeri," katanya ketika ditemui semalam.


Tengku Muhammad Faris Petra telah dimahsyurkan sebagai Sultan Kelantan pada 13 September lalu dalam satu istiadat di Istana Balai Besar dan kini dikenali sebagai Sultan Muhammad V.

Pemasyhuran baginda telah mendapat persetujuan sebulat suara Ahli MPN yang bermesyuarat sebelum itu, tetapi tanpa kehadiran Tengku Razaleigh.

Baginda sebelum ini dilantik sebagai Pemangku Raja Kelantan sejak 25 Mei lalu berikutan kegeringan yang melanda ayahanda baginda, Tuanku Ismail Petra.

Pemasyhuran baginda bagaimanapun mencetus persoalan di kalangan rakyat jelata memandangkan banyak laporan sebelum ini menyatakan Tuanku Ismail Petra semakin sembuh dan masih merupakan Sultan Kelantan.

Kekeliruan yang timbul semakin terserlah apabila barisan peguam Tuanku Ismail Petra memfailkan petisyen di mahkamah bagi membantah keputusan berkenaan.

Penasihat Undang-Undang Istana Kelantan, Datuk Shukri Mohamad bagaimanapun dilaporkan berkata, pemasyhuran itu tidak boleh dicabar di mana-mana mahkamah kerana dibuat berdasarkan Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Negeri Kelantan.