Wednesday, February 1, 2017

Sandiwara Apa Yang Sedang DiMainkan Oleh 'Tok Pa' Di Kelantan?


UMNO memang mahu serang PAS menggunakan faktor kegagalan pentadbiran di Kelantan sejak 1990?

Betul ker tu 'Tok Pa'?

Jadi mana yang kata ada kerjasama UMNO-PAS dalam berdepan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) ?

Atau pemimpin UMNO memang sedang ‘main wayang atau sandiwara’ dengan menyerang PAS di depan tetapi ‘bersekongkol’ di belakang.

PAS-UMNO mungkin akan bekerjasama untuk menjamin semua kerusi DUN dan Parlimen di negeri itu dipertandingkan tiga penjuru yang akan memberikan kelebihan sama ada kepada PAS atau UMNO sahaja.

Mungkin pembangkang - AMANAH dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) - akan menang beberapa kerusi tetapi tidak akan mampu menjadi satu force yang boleh memerintah Kelantan.

Walaupun pada 30 Januari lalu, UMNO Kelantan menegaskan pihaknya akan menggiatkan sesi penerangan mengenai kelemahan pentadbiran PAS, masih diragui apakah Mustapa bercakap benar atau sedang ‘berdailog dalam sebuah sandiwara’ untuk menutup kerajasama PAS-UMNO yang sedang dirangka.

UMNO Kelantan menegaskan usaha menggiatkan sesi penerangan kepada rakyat negeri itu mengenai kelemahan pentadbiran kerajaan negeri PAS yang memerintah negeri itu sejak tahun 1990 akan dipertingkatkan.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed (Tok Pa) berkata antara isu yang akan dibangkitkan kepada pengundi termasuklah masalah pemilikan tanah, setinggan dan kurangnya peluang ekonomi.

Rakyat telah beri peluang kepada PAS untuk majukan Kelantan sejak 27 tahun lepas, namun masih tiada perubahan.

“...kalau ada pun (pembangunan) ia jasa kerajaan Persekutuan," katanya kepada pemberita.

Husam....kebimbangan PAS memuncak terhadapnya.
Daripada apa yang dicakapkan oleh Mustapa ini menimbulkan banyak pertanyaan, benarkah ini sebagai wadah perjuangan UMNO Kelantan atau ‘wayang’ semata-mata di mana apabila berlangsungnya pilihan raya nanti, UMNO dan PAS akan bergabung membentuk kerajaan.

PAS berusaha mengelak kekalahan dengan kemunculan AMANAH dan PPBM di mana jelas  UMNO boleh menjadi penyelamat untuk PAS terus memerintah.

 Ketika ini di Kelantan, PAS menguasai 31 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan setelah Datuk Husam Musa keluar menyertai AMANAH, PKR pula memegang 1 kerusi DUN manakala UMNO dengan kawalan dalam 12 kerusi DUN.

Mustapa menyatakan  akan menjadikan faktor kegagalan PAS sebagai bahan bahan kempen UMNO Kelantan selePAS majlis perjumpaan bersama anggota jawatankuasa Pusat Daerah Mengundi (PDM) Kuala Gris, Dabong di Kuala Krai

Hadir sama Ketua UMNO Bahagian Kuala Krai, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dabong, Datuk Ramzi Ab Rahman.

Sebagai mempertingkatkan serangannya terhadap PAS, menurut Mustapa, dalam menghadapi PRU14,  UMNO Kelantan akan memperkukuhkan kerjasama dengan badan bukan kerajaan (NGO) terutama di luar Kelantan.

Ia  bagi mendekati pengundi muda yang tinggal di luar negeri itu.

Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata UMNO turut merancakkan program mendekati golongan mahasiswa.


Tujuannya ialah mengelakkan mereka daripada mudah dikelirukan dengan fitnah pembangkang.