Tuesday, October 7, 2008

REPLIKA ANWAR SATU JE!

Kenapa Ketua Menteri Melaka yang juga Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam nak bising pasal replika gambar penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim di Batu Caves, Selangor?

Cuba jenguk ke luar sikit. Gambar siapa yang banyak terpampan di sebelah lebuh raya, tepi jalan dan banner besar di bangunan-bangunan?

Kijang nak tanya, gambar Mohd Ali sendiri tidak adakah yang besar khususnya di Melaka?

Bukankah tujuan meletakkan gambar itu sebagai ‘pemujaan’ – meraih sokongan?

Replika Anwar setinggi 12.2 meter itu dikatakan dibina dengan kos RM5,000 hasil bantuan penduduk dan penyokong Anwar.
Gambar penasihat PKR yang diperbuat daripada papan lapis itu dinaikkan pada 28 September oleh sekumpulan penyokong PKR bagi menyambut Aidilfitri diletakkan di sebuah simpang depan Wisma Keringat dengan kelulusan Majlis Perbandaran Selayang.
Ini wang dikeluarkan oleh rakyat, tanpa menggunakan tabung awam seperti daripada ‘poket’ kerajaan negeri atau pertubuhan tertentu.

Bagaimana dengan gambar pemimpin tertentu dengan Perdana Menteri atau dengan Timbalan Perdana Menteri yang menggunakan ‘duit rakyat’?

Apakah duit itu tidak boleh dugunakan untuk keperluan lain umpamanya membantu rakyat miskin seperti yang dikatakan oleh Mohd Ali?

Apakah poster gergasi, banner gergasi dan bunting besar-besar serta bentuk lain pun banyak. Tidak membazir ke?

Persoalannya, kenapa kempen-kempen umpamanya pelancongan domestik pun mesti ada gambar menteri dengan Perdana Menteri.

Cuba kira berapa banyak?

Merata seluruh Malaysia dan bukankah itu juga sebagai mendewa-dewakan pemimpin?
Kadang-kadang bila bercakap tidak melihat diri sendiri seperti Mohd Ali inilah mudah untuk orang bantai balik UMNO.
Lagipun, apa kenapa mengena dengan kelulusan Pasnya, kalau penyokong Anwar mahu bina replika beliau.

Kijang rasa kalau tanya berdosa ke tidak berdosa memuja replika baru betul!
Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin ada menegaskan, Islam melarang penganutnya menjadikan objek manusia seperti replika yang besar untuk diagungkan oleh pengikut masing-masing kerana menjurus kepada unsur mengagungkan sesama manusia lebih daripada had yang sepatutnya.
Inilah pemimpin UMNO, “orang tak boleh, dia boleh!”
Apa yang jelas kini gambar besar Anwar itu tidak akan diturunkan sekarang walaupun dianggap “berunsur keberhalaan” dan “perlu dihapuskan dengan segera.”
Wakil rakyat PKR kawasan itu Amiruddin Shari yang juga naib ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), menafikan wujud aktiviti keberhalaan di tempat tersebut.
Katanya, ia akan diturunkan apabila permit kelulusannya tamat tempoh tidak lama lagi.Bagaimanapun tidak pasti bila tarikh tamat permit tersebut.
“Apabila tamat tempoh yang dibenarkan, kita akan turunkan. “Saya tidak pasti berapa lama, tetapi seingat saya, permitnya tidak sampai sebulan,” katanya.

TERUSKAN JADI ‘KING MAKER’

Kesian juga dengan MSO. Dulu naikkan Husam Musa hingga berkedudukan seperti sekarang.
Apa yang MSO tidak lakukan untuk menjamin Husam yang suatu ketika ‘tercari-cari rentak politiknya’.
Kini Husam bukan sekadar berkedudukan baik dalam Pas malah beristeri dua dan dapat pula menempatkan isteri mudanya di Kuala Lumpur.
Mungkin bab beristeri muda itu MSO tidak masuk campur!
Kini Ibrahim Ali pula marah kat dia.
Sabar MSO, Kijang rasa jentik-jentik sikit untuk mengingatkan sahabat tidak mengapa. Selain itu kalau berbuat baik pada orang tidak semestinya orang itu membalasnya. Allah maha pengasih.
Kijang petik apa yang diperkatakan oleh MSO dalam blognya:

Ibrahim Marahkan Murai (Tuesday, October 7, 2008)
TAK sangka Murai ahli politik yang mengaku profesional, Ibrahim Ali boleh melenting bila terkena batu kecil ke atas kepalanya yang Murai lontar. Malam tadi dia ada hantarkan SMS kepada Murai bernada kesal, marah dan ugut. SMS itu ekoran celoteh Murai yang dipostingkan kelmarin dalam blog ini.

Begini bunyi SMS Brahim; Bisa mu sayuti... mu nak aku serupa Husam. aku ada salah apa dengan mu... bolehlah kalau nak uji aku. lama juga aku sabar dengan mu... bisa mu deh. From: Ibrahim Ali 8:10pm.

Sebelum itu ada satu lagi SMS, dia forward SMS yang orang hantar kepadanya, berbunyi; guana sayuti gode demo kuat sangat. baru balik Mekah dan bahe orang... (nama). (Aku ada hutang ke dengan mu sayuti). From: Ibrahim Ali 5:35 pm. Dalam berket itu adalah ayat yang Ibrahim tambah.

Mulanya Murai tak nak balas. Lagipun dah lama dia tidak berSMS dengan Murai. Kali terakhir dia balas SMS Murai semasa Murai di Makkah.

Lepas fikir baru Murai balas; Demo tak pernah berhutang duit dengan kawan satu sen pun. Kritik adalah tugas kawan. Kawan bebas macam demo juga. Kalau demo tak senang dengan kawan, kawan juga tak senang dengan demo. Malam ni baru kawan tahu demo tak senang dengan kawan. Tak pa la lepas ni kawan tak kritik demo lagi. Tapi demo ingatlah apa yang dah kawan lakukan untuk demo sebelum ini. T kasih.

Lepas tu dia balas balik dengan nada sikit lembut berbunyi; T Kasih Ti. Kritik boleh. Sebelum pun kawan tak kisah. tapi bahasa dan cara biarlah beradab sikit. apatah kita lama berkawan. saya sentiasa hormati kebebasan sesiapa. saya sebelum ini pun macam-macam orang tulis hal saya. saya tak kisah. tapi ramai yang tahu kita berdua kawan rapat. saya tak larat najkjawab. sekarang terpulang pada demolah. kawan tak jual dulu atau mula bermusuh dengan sesiapa dulu cuma orang jual dulu... tengoklah.. allah maha kuasa, malapetaka nak jadi mudah saja. terpulang kepada manusia. t kasih dan salam."

Lepas tu Murai balas dan dia balas pula dengan ringkas; "Ikutmulah..."

Memahami kenapa ahli Parlimen Bebas itu marahkan Murai kerana dia tidak larat nak jawab bila orang tanya fasal kritikan Murai kepadanya. Dia kesal kerana dia berkawan baik dengan Murai tapi Murai godem juga. Nampaknya dia tahu dan reti kesal dan tidak larat nak jawab bila Murai kritik dia. Tetapi dia lupa yang Murai juga tak larat nak jawab bila dia buat perangai bebas tidak tentu fasal, kritik sesiapa saja yang dia suka termasuk puak Pas dan Anwar Ibrahim.

Dia tidak tahu Murai menanggung pedih dan disinis setiap kali dia bercakap songsang di Parlimen, dalam tv atau dalam surat khabar. Mungkin dia merasakan Murai tidak perlu peduli sikapnya itu. Apa kena mengena Murai dengan Anwar dan puak Pas!

Barang kali dia lupa apa yang berlaku sebelum ini, sebelum jadi MP. Murai nak jelaskan kepada dia, Murailah yang bertanggungjawab membawa dia masuk ke rumah Anwar semula selepas dia mengecam Anwar kerana sokong Mahathir dulu. Murailah juga bawa dia jumpa Nik Aziz, kecek Husam dan pengaruh Ismail Nuh (di Makkah) agar serahkan kerusi Parliemn Pasir kepada dia dan sokong dia dalam pilihan raya. Apa yang Murai lakukan itu kerana nak tengok dia menang, jadi ahli Parlimen.

Sepatutnya Ibrahim reti dan faham mengenai ini. Tahulah sikit menghormati orang dan menilai apa yang orang bantu kita. Jangan jadi seperti si buta bila lepas seberang jambatan buang tongkat.

Murai hormati dan setuju kalau dia nak terus bebas. Tetapi biar profesional dan jangan sentuh hal-hal personal orang lain. Becakaplah atas isu kegemarannya iaini Melayu. Perjuanglah Melayu habis-habisan. Tunjukkan kehebatan dan kesungguhan dalam memperjuangkan Melayu. Tumpahkan darah demi Melayu tidak mengapa.

Akhirnya Murai ingin tinggal Ibrahim Ali dengan stail politik tidak bermoralnya itu. Murai cukup faham dan mengerti dengan spesis orang politik. Mereka akan merendah, merayu dan meniarap ke bumi kalau tidak ada kuasa. Sebaliknya akan ego, besar kepala, lenggak ke langit dan cakap melampau batas bila sudah ada kuasa. Apa nak buat Tuhan telah jadikan spesis orang politik demikian, tidak terkecuali kepada sesiapa.

Kepada Ibrahim ingin dijelaskan sekali lagi, selepas ini Murai (MSO) tidak akan merugikan dakwat emasnya lagi dengan mencatat nama sdr di mana-mana tempat pun kecuali Ibrahim boleh memahami hati dan tanggungjawab Murai sebagai penulis. Atas keterlanjuran (ikhlas) budi baik sdr kepada Murai selama berkawan sehingga ke pinggir Everest diucapkan terima kasih dan selamat berjaya dengan stail politik sdr.

Jangan cepat merajuk MSO. Biasalah dalam berkawan, ada tegang-kendur.

Kijang harap MSO dapat jadikan apa yang dikatakan oleh Ibrahim sebagai peringatan dan teruskan dengan usaha saudara untuk menaikkan orang tertentu dalam politik.

Hakikatnya tidak ramai ‘king maker’ dalam kalangan penulis seperti kita!

APA DAH JADI DENGAN UMNO KELANTAN?

Ramadan dan Shawal di Kelantan tahun ini nampak meriah seperti biasa.
Namun di sebalik kemeriahan itu, ada beberapa kekurangan ketara yang Kijang perhatikan.

Pertamanya, tidak banyak poster, kain rentang dan banner ucapan ‘Selamat Hari Raya’ daripada pihak UMNO dan Barisan Nasional (BN), tidak seperti tahun lepas.

Kijang akui memang ada ucapan pemimpin UMNO di sesetengah tempat tetapi tidak ‘semeriah’ tahun lalu ketika beberapa bulan menghadapi pilihan raya umum.

Kijang tertanya-tanya apakah dekat musim pilihan raya baru ada poster, banner dan kain rentang berlogokan UMNO dan BN mengucapkan ‘Selamat Hari Raya’?

Sebenarnya ‘kesepian’ di kalangan pemimpin UMNO Kelantan ini sejak sambutan Hari Kemerdekaan lalu.

Kalau tahun lepas sanggup berbelanja besar dengan ledakan bunga api, apa bezanya ulang tahun kemerdekaan tahun ini. Yang membezakan cuma tahun ini tidak ada pilihan raya – lepas pilihan raya.

Persoalannya apakah sambutan kemerdekaan berasaskan kepada faktor pilihan raya?

Kalau tidakpun besar, buatlah kecil-kecilan menandakan UMNO Kelantan turut serta menyambut kemerdekaan, kalaupun kalah teruk pilihan raya.

Berbalik pula kepada Hari Raya. Soal kedua ialah tahun lepas ada pelbagai bantuan – untuk warga tua, wanita, ibu tunggal dan sebagainya dengan nama-nama besar seperti Zaitun dan sebagainya, Tahun ini sunyi sepi.

Apakah tidak ada peruntukan daripada Kerajaan Pusat?

Kenapa pemimpin UMNO Kelantan sudah tidak bersungguh-sungguh memohonnya? Bukankan janji akan berbakti kalaupun kalah pilihan raya?

Kijang tak faham dengan sikap pemimpin UMNO Kelantan, khususnya ketuanya!
Sebaliknya Kerajaan negeri menggunakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menyediakan peruntukan sebanyak RM2.2 juta yang diagih kepada warga emas, armalah dan anak yati sepanjang Ramadan ini.

Duit siapakah itu? Apakah semuanya duit Kerajaan Negeri?
Pengarah JKM Kelantan, Md Noor Chik tentu tahu sumber wang berkenaan.
Biarpun sumbangnnya tidak besar tetapi sedikit sebanyak diharap dapat membantu golongan terbabit membuat persediaan bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri.
Ada tujuh skim bantuan yang disediakan JKM iaitu skim bantuan armalah, warga emas, pekerja cacat (OKU), pesakit terlantar, OKU terlantar dan ibu bapa peliharaan.
Pemimpin UMNO sewajarnya ikut serta dengan JKM negeri menjayakan Projek Cari iaitu mencari di segenap pelusuk negeri melalui pemimpin peringkat kampung untuk mengenal pasti mereka yang betul-betul memerlukan bantuan kerajaan.
Setakat ini terdapat seramai 11,000 penduduk dhaif di negeri ini yang dikenal pasti layak diberi bantuan hasil maklumat awal yang diperolehi dari badan-badan berkaitan.
Oleh itu katanya bagi mempercepatkan proses bantuan kepada golongan terbabit JKM melantik seramai 58 kakitangan sementara yang turun ke bawah bagi mengenalpasti mereka yang benar-benar layak mendapat bantuan.

Kijang fikir, pemimpin UMNO kena bermuhasabah dengan cara perkhidmatan mereka sekarang kalau ingin menambat hari rakyat Kelantan. Berkhidmat jangan hanya kerana pilihan raya semata-mata!

Intro

Kijang memang anak Kelantan, biarpun tinggal di luar Kelantan dan kerja di merata tempat, sampai ke luar negara. Yang penting Kijang mahu negeri Kijang maju. Kijang mahu lihat orang Melayu bersatu & kuat. Kijang cuma lontarkan pandangan, tidak mahu terima tidak apalah! Tetapi tidak bermakna Kijang akan terus membisu.

Banyak perkara yang Kijang tidak senang hati.Sebelum 1990-an Kijang perhatikan masyarakat tidak berpecah sangat. Tetapi sejak adanya UMNO dan parti Melayu Semangat 46 (S-46), perpecahan begitu ketara dan Pas pula semacam ‘bongkak’ dengan kuasa mereka. Perpecahan semakin buruk apabila pemimpin dan ahli S-46 masuk semula ke dalam UMNO dan sesetengahnya menyertai Pas.
Perpecahan semakin buruk apabila wujudnya PKR dan kini suasana masyarakat Kelantan berada dalam keadaan yang semakin merumitkan. Bilakah agaknya rakyat Kelantan akan bertaut kembali dan tidak taksub dengan fahaman politik masing-masing?