Wednesday, November 26, 2008

IBRAHIM PENTING UNTUK MELAYU?

Ada pihak yang benar-benar marah dengan Datuk Ibrahim Ali, Ahli Parlimen Pasir Mas sehingga sanggup menganggpnya sebagai “sampah” dalam politik.

Penulis Mohd Sayuti Omar (MSO) kini tidak boleh dengar nama Ibrahim. Marah benar dia.
Beberapa penulisan MSO dalam blognya tidak lagi memberikan peluang kepada Ibrahim dan Ahli Parlimen itu ‘begitu buruk’ di mata Ibrahim.

Ibrahim yang sebelum ini dikatakan berguna kepada Pas untuk pilihan raya dan sebelumnya kepada UMNO dan sekarang imejnya lebih hebat kerana dia dapat membuktikan bahawa dia berguna tidak sahaja kepada perjuangan politik Pas dan UMNO, tetapi kepada perjuangan yang melampaui batas parti, perjuangan Melayu dan Islam.

Tidak wajar bagi Pas untuk menghinanya lagi kerana dalam pilihan raya umum lalu, Ibrahim juga telah memberikan sokongan moral kepada Pas dan UMNO juga tidak boleh memperkecilkannya kerana selepas pilihan raya beliau menjadi relevan dengan keperluan semasa UMNO.

Sebaliknya persoalan besar yang dihadapi dan mesti diputuskan oleh orang Melayu sekarang ialah sama ada dua anak Melayu Pulau Pinang yang mempunyai kedudukan tertinggi di negara ini masih relevan dengan kepentingan agama,bangsa dan negara.

`KATAK' YANG BERGUNA KEPADA BANGSA
Oleh Munsyi Abdullah - KOPITIAM TALK 25 November 2008 ORANG Melayu mengambil masa yang agak lama untuk membetulkan semula persepsi yang cuba dibangunkan oleh parti-parti politik dan NGO bukan Melayu bahawa mempertahankan hak Melayu yang termaktub dalam perlembagaan sebagai perkauman dan perjuangan bukan Melayu yang bersifat antinasional sebagai sah dan demokratik..

Persepsi ini telah timbul di bawah dasar liberalisasi yang diisytiharkan oleh Perdana Menteri, Abdullah Badawi dengan akhbar-akhbar bukan Melayu menjuarai pelbagai isu yang menampakkan ketidakadilan terhadap bukan Melayu. Negara telah menyaksikan pelbagai provokasi terhadap Islam dan Melayu. Majlis Terbuka Aidilfitri diceroboh, papan tanda jalan pelbagai bahasa diadakan, penghinaan terhadap lagu Negaraku, usaha membengkrapkan Utusan Malaysia dan perbuatan menggantung kepala babi di hadapan rumah orang Melayu di Melaka.

Ironinya di tengah-tengah kemaraan dasar liberalisasi, keterbukaan dan ketelusan ini, tiba-tiba kerajaan mengumumkan untuk mengkaji semula “Rumah Terbuka Hari Raya” sama ada akan diteruskan atau tidak di masa depan.


Tujuan para kelulusan Oxford dan Cambridge menasihatkan Perdana Menteri Abdullah Badawi mengamalkan dasar terbuka itu adalah untuk menunjukan Abdullah lebih demokratik dan tidak authoritarian seperti Dr. Mahathir.

Tetapi belum pun terbuka semuanya sudah ada yang perlu ditutup semula. Ini tidak pernah berlaku di zaman Dr.Mahathir.
Ini memalukan kerana apabila Abdullah mengumumkan “era baru libralisasi” itu akhbar NST, Berita Harian dan lain-lain akhbar telah menyiarkan secara besar besaran dengan tujuan untuk memperkecilkan dan menghina era Mahathir.

Ini diikuti dengan siaran besar-besaran ucapan Sultan Perak kepada Majlis Peguam dengan tajuk “ Defend Democracy” seolah olah demokrasi negara ini hendak dihancurkan oleh orang Melayu yang telah menunjukan bantahan mereka terhadap isu-isu sensitif yang telah dibangkitkan oleh bukan Melayu di bawah dasar liberalisasi.

Aspek kritikan Raja Azlan terhadap Majlis Peguam ditenggelamkan dalam berita itu. Kementerian Dalam Negeri dengan pegawai-pegawai yang lemah dan tidak berpengalaman tidak dapat memantau semua ini. NST dan Berita Harian adalah akhbar yang berada di belakang usaha kempen liberalisasi yang menimbulkan keluh-kesah di kalangan orang Melayu.

Ini dapat dilihat dengan jelas sehingga saat ini apabila kegiatan NGO Melayu seperti Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) dan juga Perkasa ( Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia) tidak disiarkan atau diperkecilkan sahaja oleh kedua-dua akhbar itu.
Pewaris akan mengadakan siri jelajah ke seluruh negara bagi meminta pihak berkuasa mempertahankan kedaulatan agama Islam serta hak kaum Melayu dan bumiputra seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Perkasa telah mulai bertindak balas terhadap isu-isu yang bersifat provokasi dari bukan Melayu.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir dalam suatu kenyataannya baru-baru ini telah menyesali orang Melayu yang bersikap “bertahan” dan tidak menyerang dalam menghadapi semua provokasi ini. Katanya strategi mempertahankan diri yang sebaiknya ialah dengan menyerang. Ibrahim Ali anggota Parlimen (bebas) dari Kelantan yang selama ini dianggap sebagai katak ternyata dapat melompat dengan berani dalam menghadapi cabaran ini dan dalam keadaan yang cemas ini. Beliau mengambil langkah untuk menyatukan semula orang Melayu di bawah Perkasa .(Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia).

Sekalipun terlambat dan tidak berlaku reaksi secara spontan terhadap semua provokasi yang telah dihadapkan kepada orang Melayu tetapi masih ada masa untuk memulakan langkah berani, masih tidak terlewat untuk menyambut seruan Dr.Mahathir. Suatu masa dulu, Ibrahim Ali dianggap sebagai “sampah” dalam politik.

Beliau kemudiannya membuktikan berguna kepada Pas dan juga kepada UMNO dan sekarang imejnya lebih hebat kerana dia dapat membuktikan bahawa dia berguna tidak sahaja kepada perjuangan politik Pas dan UMNO, tetapi kepada perjuangan yang melampaui batas parti, perjuangan Melayu dan Islam.


Tidak wajar bagi Pas untuk menghinanya lagi kerana dalam pilihan raya umum lalu, Ibrahim juga telah memberikan sokongan moral kepada Pas dan UMNO juga tidak boleh memperkecilkannya kerana selepas pilihan raya beliau menjadi relevan dengan keperluan semasa UMNO.

Sebaliknya persoalan besar yang dihadapi dan mesti diputuskan oleh orang Melayu sekarang ialah sama ada dua anak Melayu Pulau Pinang yang mempunyai kedudukan tertinggi di negara ini masih relevan dengan kepentingan agama,bangsa dan negara..
Pertama ialah Perdana Menteri Malaysia, Abdullah Badawi dan kedua ialah Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim.