Sunday, October 11, 2009

BAGAN PINANG - PEMBANGKANG NYATA KETANDUSAN IDEA

Oleh Lebah Kota

Itulah rumusan yang paling tepat. Bukan Malaysia-instinct.com hendak merendahkan pembangkang, tetapi untuk memberikan sebarang pujian pun agak sukar juga kalau
itulah hakikatnya.

Masih mengulangi tuduhan-tuduhan yang sama yang sudah pun dijawab oleh Barisan Nasional (BN). Malah lebih banyak bertumpu pada isu-isu nasional yang sudah lapuk.

Peliknya, pembangkang bukannya mempertikaikan jawapan yang diberikan, tetapi asyik mengulangi tuduhan yang sama.Kalau itulah gayanya, sampai bila pun takda pihak yang boleh dikatakan betul atau bijak dan rakyat pun tidak akan mendapat jawapan.

Duk ulang komisyen beli kapal selam, BN kata dah jawab di Parlimen bersama dengan fakta dan segalanya. Duk menyindir Najib dan Rosmah terbabit dalam pembunuhan Altantuya.

Yang itu tidak perlu pergi jauhlah, rakan penulis sendiri dalam Malaysia-instinct.com (Teh Tarik Satu) telah menyiarkan bukti bergambar di mana Rosmah berada pada malam kejadian itu. Kalau yang membabitkan nama Rosmah pun terbukti satu fitnah, tak payah le nak bincang pasal Najib....dan tentu lagi tak berkenaan langsung.

Pengharaman ISA dan sebagainya yang sebenarnay ramai sudah muak pun untuk dengar.
Namun, di sebalik segala itu, ada satu perkara yang menarik perhatian Lebah Kota ketika mengikuti ceramah politik DAP di pusat mereka di Bagan Pinang.

Menarik bukan kerana ia sesuatu yang baru tetapi kerana melihat bagaimana terdesaknya Pakatan Rakyat mahu memperlihatkan bahawa merekalah yang membawa
aspirasi masyarakat bersatu di negara ini.

Arah aliran politik pembangkang di Bagan Pinang ialah untuk memperlihatkan bahawa mereka mewakili kepentingan semua kaum dan BN adalah satu parti perkauman. Menurut seorang penceramah DAP, UMNO hanya mewakili Melayu, MCA hanya mewakili Cina dan MIC mewakili India.

Katanya, BN mengamalkan konsep yang sudah lapuk dan berbau perkauman. Pakatan Rakyat kata beliau mewakili semua kaum. "Keahlian DAP terbuka kepada semua, ramai orang Melayu kini sudah menyertai DAP".

Namun, Lebah Kota teringin hendak tanya, apakah salahnya jika UMNO mewakili Melayu, MCA mewakili Cina dan MIC mewakili India? Mereka bukannya bergerak bersendirian. Mereka semua duduk bawah satu ikatan kukuh dinamakan BN.

Bermakna walaupun mewakili kaum-kaum tersendiri, tetapi ada satu platform yang kukuh untuk berbincang bersama. Sebab ada tempat dinamakan Dewan Tertinggi BN di mana semua pihak duduk dan berbincang untuk kebaikkan semua kaum.

BN tidak berpura-pura, ia membahagikan tugas menjaga rakyat secara terutur dan bersistem serta mengikut peraturan-peraturan yang dipersetuji secara bersama. Malah, BN bukan hanya mewakili Melayu, India dan Cina semata-mata, ia jauh lebih lengkap dan menyeluruh apabila turut memiliki belasan komponen yang mewakili bumiputera Sabah dan Sarawak.

Pakatan Rakyat dakwa wakili semua kaum....iyelah tu kan. DAP memang boleh cakap dia terbuka kepada semua, tetapi bagi para pembaca yang bijak, adakah anda benar-benar fikir DAP ikhlas untuk memperjuangkan orang Melayu dan Islam di negara ini?

Adakah Pas benar-benar kisah mengenai masyarakat Cina di negara ini. Kalau DAP, PAS dan PKR bersatu hari ini, bukan kerana rakyat...janganlah tertipu. Tetapi kerana parti-parti pembangkang sedar jika mereka tidak bersatu mereka mustahil untuk menumbangkan BN di negara ini.

Demi memastikan BN tumbang, mereka cuba juga memaksa diri untuk bersatu. Bukan rakyat yang didahulukan, tetapi kuasa yang didahulukan oleh Pakatan Rakyat. Disebabkan kuasa yang didahulukan, maka Pakatan Rakyat ini cuba hendak menzahirkan mereka satu ikatan yang benar-benar kukuh sedangkan hakikatnya mereka hanya cuba mahu mentadbir negara ini kalau boleh.

Berbalik kepada pertuduhan BN mengamalkan perkauman, Lebah Kota memang tak dapat nak melihat di mana kebenaran perkara itu. Selama ini, Pas dan DAP bergerak sendirian dan menjaga kepentingan ahli mengikut kaum. Dan selama berpuluh tahun BN bergerak sebagai satu pakatan yang membawa aspirasi semua kaum.

Baru setahun pegang kuasa di beberapa negeri, tiba-tiba Pas, DAP dan Keadilan mula kata BN amalkan perkauman. Apakah mereka fikir rakyat terlalu bodoh untuk percaya semua itu?

http://www.malaysia-instinct.com