Wednesday, September 29, 2010

KEKOSONGAN KERUSI DUN GALAS SUDAH DIMAKLUM KEPADA SPR

(Terkini)Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan, Datuk Mohd. Nassuruddin Daud mengesahkan telah menghantar surat makluman mengisytiharkan kekosongan kerusi DUN Galas kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tindakan lanjut.

Katanya, surat pemakluman itu telah dihantar 12.45 tengah hari semalam sejurus selepas pihaknya menerima surat pengesahan kematian penyandang kerusi itu, Chek Hashim Sulaima.

"Kita telah terima sijil kematian pagi semalam dan sudah menghantar surat makluman kekosongan kerusi selepas itu kepada pihak SPR, melalui pos dan faks,” katanya di Rantau Panjang hari ini.

Chek Hashim, 46, meninggal dunia di Hospital Pakar Al-Islam, Kampung Baru di Kuala Lumpur pada Ahad lalu akibat barah usus.

Sementara itu, Polis Kelantan bersiap-sedia bagi menjaga keselamatan dan ketenteraman awam dalam menghadapi pilihan raya kecil sekiranya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, Gua Musang perlu diadakan dalam masa terdekat.

Ketua Polis Kelantan Datuk Abdul Rahim Hanafi (gambar kiri), berkata terserah kepada SPR bagi menentukan tarikh yang sesuai untuk mengadakan pilihan raya kecil itu dan anggota polis mencukupi bagi memastikan ia berjalan lancar.

"Semua kekuatan logistik dan tenaga anggota mencukupi, kontinjen Kelantan sentiasa bersiap sedia menghadapi pilihan raya bagi memastikan suasana aman, selamat," katanya semalam.

Abdul Rahim berkata polis tidak ada masalah bagi menghadapi pilihan raya itu dan berharap kempen yang dijalankan oleh parti-parti terlibat dalam suasana aman dan harmoni.

DUN GALAS - UMNO YAKIN RAMPAS KEMBALI

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Noor Zahidi Omar berkata UMNO dan BN Kelantan sudah bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Menurutnya BN pernah menang di situ dan pastinya pengundi BN yang setia masih ada.

"Kita pernah menang di DUN itu pada pilihan raya 2004 dengan lebih seribu majoriti dan hanya tewas pada 2008 disebabkan tsunami politik ketika itu.

"Apa pun kita akan berusaha sebaik mungkin untuk merampas kembali kerusi DUN itu," katanya.

Sementara itu, UMNO akan meletakkan pemimpin tempatan sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil dun Galas, yang bakal diadakan.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Timbalan Presiden UMNO berkata UMNO sedia mengambil langkah-langkah wajar bagi menghadapi pilihan raya kecil itu setelah tarikh pemilihan diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Kerusi DUN Galas kini kosong berikutan penyandangnya Che Hashim Sulaima, 46, dari PAS meninggal dunia semalam akibat kanser kolon.

"Malahan setelah kita dimaklumkan hal ini semalam, kita sudah mengambil perhatian. Dan seperti biasa, jika ada pilihan raya kecil, kita akan (letak) calon dan calon yang kita letak akan datang dari Gua Musang yang dipimpin oleh Tengku Razaleigh (Tengku Hamzah).

"Kita akan letak calon terbaik yang akan diputuskan oleh pihak pimpinan parti dan kita percaya Tengku Razaleigh akan membantu sebagai ketua bahagian dan Datuk Seri Mustapa (Mohamed) selaku Ketua Perhubungan (UMNO Kelantan) juga akan terlibat untuk memastikan kemenangan kita dalam pilihan raya," katanya kepada wartawan selepas menyampaikan ucaptama di International Herald Tribune Forum di Kuala Lumpur, semalam.
Muhyiddin berkata peluang BN untuk merampas kembali kerusi tersebut adalah 50-50.

"Bagaimanapun, kita tidak akan ambil ringan terhadap perkara ini," katanya.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata PAS tidak menolak bahawa parti itu akan menghadapi cabaran besar dalam pilihan raya nanti berikutan DUN Galas terletak dalam kawasan Parlimen yang sama dengan Nenggiri dan Paloh yang dimenangi BN.

"Kita tidak akan memandang rendah dan meremehkan kekuatan pihak lawan dan apa yang penting parti mesti dalam kedudukan yang cukup kuat untuk bertarung dan mempertahan kerusi DUN Galas ini," katanya.

"Kita akan mengadakan mesyuarat pada 3 Oktober ini dan antara agenda penting yang akan dibincangkan adalah mengenai persiapan dan persediaan kita untuk menghadapi pilihan raya itu," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat PAS di sini pada Selasa.

Tarikh pilihan raya kecil itu akan diumumkan SPR sebaik sahaja menerima notis rasmi daripada Speaker DUN Kelantan mengenai kekosongan kerusi tersebut.

Pada pilihan raya umum 2008, Che Hashim memperoleh 4,399 undi mengalahkan calon BN Mohd Saufi Deraman dengan majoriti 646 undi. Saufi mendapat 3,753 undi.

Penasihat jentera pilihan raya Pas Kelantan Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata isu semasa dan sentimen tempatan dijangka menjadi tumpuan pada pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas yang bakal diadakan berikutan kematian wakil rakyat di situ.

Katanya kemenangan Pas pada pilihan raya umum sebelum inipun banyak bergantung kepada kedua-dua isu itu.

"Sebab itu, kita menganggap pilihan raya kecil kali ini adalah suatu medan ujian penting kepada Pas dan Barisan Nasional," katanya.

Wan Abdul Rahim berkata sentimen setempat di Galas berdasarkan kepada komposisi pengundi kerana kawasan itu mempunyai ramai pengundi daripada kalangan Orang Asli.

TUNGGU ARAHAN PERSIAPAN PILIHAN RAYA KECIL GALAS

Umno Kelantan kini menunggu arahan daripada ibu pejabat parti untuk menggerakkan jentera bagi menghadapi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas selepas penyandangnya Che Hashim Sulaima meninggal dunia semalam.

Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Noor Zahidi Omar (gambar kanan) berkata jentera parti sentiasa bersedia dan hanya menunggu 'lampu hijau'.

"Setakat ini kita tidak membuat perbincangan apa-apa pun dan kita tunggu arahan ibu pejabat yang akan bermesyuarat ke arah persiapan (pilihan raya) itu," katanya di Kota Bharu, malam semalam.

Che Hashim, 46, yang disahkan menghidap barah usus pada Mei tahun lepas, dimasukkan ke Hospital Al-Islam, Kuala Lumpur sejak beberapa hari lalu dan meninggal dunia kira-kira pukul 4.30 petang semalam.

Pada pilihan raya umum 2008, Che Hashim yang mewakili PAS berjaya merampas DUN Galas daripada Barisan Nasional (BN) dengan majoriti 646 undi.

Allahyarham mendapat 4,399 undi menewaskan penyandang dari BN Saufi Deraman yang mendapat 3,753 undi.

Pilihan raya kecil bagi Dewan Undangan Negeri Galas ini perlu diadakan berikutan dengan kematian penyandangnya Che Hashim.

Menurut Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar kelmarin, mesyuarat khas bagi menetapkan tarikh pilihan raya kecil DUN Galas akan diadakan sebaik sahaja menerima notis rasmi daripada Speaker DUN Kelantan mengenai kekosongan kerusi tersebut.

"Apabila SPR terima notis rasmi, baru kita akan adakan mesyuarat khas bagi menetapkan tarikh pilihan raya kecil Galas. Pilihan raya kecil perlu diadakan memandangkan ia belum sampai tempoh tiga tahun daripada tarikh pilihan raya umum yang lepas.

"Pilihan raya kecil tidak perlu diadakan jika kekosongan berlaku selepas Mei tahun depan," katanya.

Di RANTAU PANJANG, Speaker DUN Kelantan Mohd Nassuruddin Daud berkata beliau akan menulis surat kepada SPR sebaik menerima sijil kematian Allahyarham.

"Sebagaimana biasa laporan bertulis akan dibuat secepat mungkin sebaik menerima laporan kematian dari pihak keluarga atau pihak berwajib.

"Kita tunggu sijil kematian Allahyarham sebelum menulis surat kepada SPRM bagi menyatakan kekosongan DUN Galas," katanya.

UMNO KELANTAN BAWA ISU 'MELAYU HILANG KUASA' KE PERHIMPUNAN AGUNG

Umno Kelantan akan membawa isu mengenai kemungkinan orang Melayu akan kehilangan kuasa dan suara jika pakatan pembangkang berjaya mengambil alih pentabdiran negara pada Perhimpunan Agung Umno bulan depan.

Timbalan Penegrusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Dr Awang Adek Hussein (gambar kanan) berkata peringatan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai perkara itu perlu dipandang serius dan diketengahkan.

Oleh yang demikian, Umno Kelantan akan mengadakan konvensyen pada 15 Okt bagi membincangkan topik itu dan mengeluarkan resolusi untuk dikemukakan kepada Umno pusat untuk dibincangkan pada perhimpunan agung parti nanti, katanya kelmarin.

Jumaat lepas Dr Mahathir antara lain berkata orang Melayu akan kehilangan kuasa dan suara jika pakatan pembangkang berjaya mengambil alih pemerintahan negara pada pilihan raya umum kelak.

Dr Awang yang juga Timbalan Menteri Kewangan dan anggota Majlis Tertinggi Umno berkata isu itu sepatutnya diberi perhatian oleh seluruh orang Melayu kerana ia merupakan jatuh dan bangun orang Melayu pada masa hadapan tanpa mengira latar belakang dan fahaman politik.