Thursday, October 21, 2010

BANGUNAN UMNO KB - ZAID JUAL HARTA 'ORANG LAIN'?

"Zaid menjual harta ‘orang lain’ manakala kepimpinan Pas pula mengetahui bahawa tanah bangunan tersebut milik UMNO Bahagian Kota Bharu...Biarpun tanah bangunan tersebut atas nama Zaid tetapi ia hanyalah prosedur biasa kerana pada ketika itu bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu menerajui bahagian berkenaan.Penjualan bangunan ini memang tidak betul, tanah itu hak UMNO." - Datuk Mohd Fatmi Che SallehUMNO Bahagian Kota Bharu menyifatkan Dewan Pemuda Pas Kelantan dan penyelaras pakatan pembangkang, Datuk Zaid Ibrahim sebagai tidak bermoral kerana terlibat dalam penjualan Bangunan UMNO Kota Bharu.

Ketuanya, Datuk Mohd. Fatmi Che Salleh berkata, ini kerana Zaid menjual harta ‘orang lain’ manakala kepimpinan Pas pula mengetahui bahawa tanah bangunan tersebut milik UMNO Bahagian Kota Bharu.

Beliau berkata, biarpun tanah bangunan tersebut atas nama Zaid tetapi ia hanyalah prosedur biasa kerana pada ketika itu bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu menerajui bahagian berkenaan.

“Penjualan bangunan ini memang tidak betul, tanah itu hak UMNO. Kalau tengok syarat kegunaan tanah pun untuk kegunaan UMNO, separuh daripada bangunan ini dibina oleh Tengku Ahmad Rethaudeen tetapi UMNO diharamkan ketika itu, jadi ia terbengkalai sehinggalah Zaid menyiapkannya, itu pun hanya 30 peratus.

“Dia (Zaid) jual harta orang, atas kertas memang nama dia tetapi dari segi semangat ia hak UMNO dan kerajaan Pas pun tahu ini bukan hak Zaid tetapi suka hendak tunjuk UMNO teruk, sebenarnya dari segi perangai Pas tidak Islamik langsung dan rampas harta orang lain,” katanya dihubungi Utusan Malaysia semalam.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Ketua Dewan Pemuda Pas Kelantan, Abdul Latiff Abdul Rahman bahawa mereka telah mendapat kemenangan moral kerana dapat membeli bangunan milik parti lawan.

Semalam akhbar melaporkan Zaid telah menjual bangunan UMNO Kota Bharu kepada Pas Kelantan dengan nilai jualan RM4.5 juta.

Perjanjian jual beli bangunan itu ditandatangani antara Zaid dengan Setiausaha Perhubungan Pas Kelantan, Mohd. Zaki Ibrahim dan juga kepimpinan Pemuda Pas negeri diketuai, Abdul Latif Abdul Rahman dan disaksikan Pesuruhjaya Pas negeri yang juga Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di sebuah hotel di Gua Musang semalam.

Berikutan itu UMNO Bahagian Kota Bharu meminta kerajaan negeri menjelaskan status tanah dan bangunan UMNO bahagian itu yang telah dijual oleh Zaid kepada Pas Kelantan dengan nilai RM4.5 juta.

Ahli Jawatankuasa UMNO bahagian berkenaan, Datuk Kamarudin Abdullah berkata, kerajaan negeri perlu membuat penjelasan berkenaan memandang mengikut keputusan mesyuarat exco kerajaan negeri pada tahun 80-an telah memutuskan bahawa tanah berkenaan hanya untuk didirikan premis bangunan UMNO dan premis perniagaan.

‘‘Berdasarkan kepada keputusan itu kerajaan negeri pada masa tersebut mengeluarkan geran atas nama pemiliknya Umbak Baru Sdn.Bhd dengan meletakkan syarat yang sama.

‘‘Oleh itu kita hairan bagaimana Pas Kelantan boleh membeli bangunan itu dan lebih aneh ia dijual atas nama bangunan UMNO Kota Bharu,’’ katanya.

Menurut Kamarudin, beliau kecewa dengan sikap kerajaan negeri dan Pas Kelantan yang sewenang-wenangnya melakukan pembelian tersebut tanpa mempedulikan sama ada ‘ia halal atau haram.’

‘‘Ia disebabkan pembinaan bangunan berkenaan adalah hasil usaha UMNO Kota Bharu pada tahun 80-an yang memohon sebidang tanah daripada kerajaan negeri bagi tujuan tersebut,’’ katanya.

Beliau berkata, selepas kerajaan negeri meluluskan permohonan itu, UMNO Kota Bharu telah menubuhkan syarikat Umbak Baru Sdn. Bhd. dengan tujuan yang mana AJK bahagian menjadi pemegang amanah kepada ahli-ahli.

‘‘Hasil daripada derma dan sumbangan kita mendirikan bangunan berkenaan tetapi ia terhenti pada tahun 1988 apabila UMNO diharamkan,’’ katanya.

Kamarudin berkata, masalah pembinaan berlanjutan sehinggalah 2001 apabila Zaid mengambil alih jawatan ketua bahagian.

‘‘Beliau menyudahkan proses pembinaan, tetapi kami tidak tahu status ahli UMNO bahagian sama ada sebagai pemegang amanah atau pemilik syarikat Umbak Baru Sdn Bhd,’’ katanya.

Beliau berkata, keadaan sebenar mengenai bangunan itu hanya diketahui apabila Zaid digantung keahlian oleh Lembaga Disiplin UMNO dan jawatan ketua bahagian dipangku oleh Datuk Fatmi Che Salleh.

‘‘Kita dimaklumkan bahawa ahli UMNO Kota Bharu bukanlah bertaraf pemegang amanah dalam Umbak Baru Sdn. Bhd. malahan syarikat itu sudah menjadi miliki individu dengan diketuai oleh Zaid,’’ katanya.

Berikutan rentetan itu, Kamarudin hairan bagaimana kerajaan negeri yang dipimpin oleh Nik Abdul Aziz sebagai ulama tidak tahu kedudukan sebenar mengenai status bangunan tersebut.

‘‘Sebab itu kita mahu penjelasan terutamanya status bangunan berkenaan yang sudah termaktub dalam minit mesyuarat negeri dan geran, apakah ia sudah diubah kerana sudah jelas sebelum ini bahagian tanah itu hanya untuk pembinaan bangunan UMNO dan premis perniagaan sahaja,’’ katanya.

Beliau berkata, sebagai kerajaan negeri yang menguar-uarkan slogan membangun bersama Islam adalah aneh apabila mereka bersedia membeli harta yang tidak tahu pangkal hujung sumbernya.

‘‘Tak kanlah Menteri Besar tidak mendapat maklumat sebenar, ini zaman teknologi, beliau berupaya mendapat semua itu supaya kerajaan negeri dan Pas Kelantan tidak terlibat dalam satu pembelian harta yang diragui,’’ katanya.

Menjawab satu soalan, beliau berkata, UMNO sememangnya berusaha membeli semula bangunan itu dengan bersedia membayar kos yang dikeluarkan oleh Zaid bagi menyiapkan pembinaannya.

‘‘Tetapi ia ditolak oleh Zaid, beliau sebaliknya mahu menjualnya dengan harga pasaran semasa yang harganya jauh lebih tinggi,’’ katanya.


Daripada Utusan Malaysia

30,000 HEKTAR TANAH RAKYAT DIRAMPAS OLEH PAS

Penduduk Orang Asli menunjukkan tanah yang mereka usaha selama ini dirampas kerajaan negeri dan diserah kepada syarikat swasta luar Kelantan untuk ladang rakyat.

Sokongan terhadap PAS diibaratkan 'menang sorak kampung tergadai', apabila ada kepemimpinan parti itu semakin rakus merampas tanah rakyat, membabitkan keluasan lebih 30,000 hektar di Hulu Kelantan sejak memerintah 20 tahun lalu.

Malah, janji Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat, untuk membenarkan rakyat meneroka tanah kerajaan bagi tujuan pertanian ketika mula memegang tampuk pemerintahan pada 1990 kerana menganggap tanah itu tanah Tuhan, kini semakin dilupakan.

Timbalan Ketua UMNO bahagian Gua Musang, Datuk Nozula Mat Diah, berkata mengikut laporan diterima setakat ini, sudah berpuluh syarikat luar Kelantan diberi kelulusan membangunkan tanah terbabit dan ada banyak lagi menunggu masa untuk berbuat demikian.

Beliau mendakwa, kebanyakan tanah yang dirampas itu sudah diusahakan rakyat dengan pelbagai tanaman, termasuk di perkampungan Orang Asli tanpa membayar sebarang pampasan.

“Kalau nak diikutkan janji Nik Aziz ketika mula menerajui Kelantan selepas pilihan raya umum 1990, akan selesai semua hak milik namun lain pula yang berlaku apabila tanah berkenaan dirampas untuk diserahkan kepada syarikat luar.

“Faktor rampas tanah itu memberi tekanan hebat kepada pengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas untuk menolak PAS kerana bimbang lebih banyak tanah penduduk dirampas selepas ini,” katanya kepada Berita Harian, di sini, semalam.

Nozula yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Paloh, berkata rakyat mula memihak kepada Barisan Nasional (BN) bagi menghadapi pilihan raya kecil itu kerana tidak tahan kerenah pemimpin PAS yang mempunyai kepentingan diri terutama membabitkan pengambilan tanah.

Beliau berkata, boleh dikatakan kebanyakan penduduk yang bergantung kepada punca hasil tanaman hilang pendapatan kerana tanah mereka dirampas tanpa terlebih dulu mendengar rayuan penduduk.

“Kebanyakan tanah sudah dibayar deposit untuk geran hak milik, namun tidak memprosesnya disebabkan lebih mengutamakan syarikat luar dengan menyediakan pajakan selama 99 tahun,” katanya.

“Apa yang kita khuatir, sejak kebelakangan ini banyak kawasan tadahan air bukit yang menjadi keperluan penduduk termasuk perkampungan Orang Asli tercemar kerana kegiatan pembukaan tanah hutan serta pembalakan tidak terkawal,” katanya.

Beliau berkata, masalah utama ialah membabitkan penduduk Orang Asli kerana mereka bukan saja dihimpit hakisan ekoran kegiatan pembukaan tanah syarikat perladangan tetapi air tadahan bukit turut tercemar.

“Ini bukan cerita dongeng, malah perkara benar berlaku di merata tempat di kawasan ini menyebabkan pengundi DUN Galas sudah merasa bosan dengan janji pemimpin PAS yang dilihat tidak mengotakan apa yang dijanjikan berkaitan dengan isu tanah,” katanya.

PEMBELIAN BANGUNAN UMNO KB - KEMENANGAN MORAL BAGI PAS?

Seronok sangat dapt beli Bangunan UMNO daripada Zaid.

Dewan Pemuda Pas Kelantan menjelaskan wang sebanyak RM4.5 juta yang digunakan untuk membeli Bangunan UMNO Kota Bharu daripada Datuk Zaid Ibrahim adalah hasil kutipan dana yang dilakukan sejak 10 tahun lalu di samping pinjaman bank.

Ketuanya, Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, kutipan dana untuk memiliki bangunan tersebut dilakukan sejak Penolong Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan menerajui kepemimpinan dewan tersebut dan ia diteruskan secara konsisten sehingga sekarang.

Beliau berkata, pemilikan bangunan tersebut juga merupakan satu kemenangan moral kepada Pas apabila berjaya menawan bangunan UMNO selepas genap 20 tahun memerintah Kelantan hari ini.

"Tiga sebab kita membeli bangunan ini, pertama, lokasinya yang strategik, kedua, tawaran yang baik diberikan oleh Zaid dan ketiga, menawan bangunan UMNO adalah kemenangan moral yang besar kepada jentera Pas.

"Proses pembelian bangunan ini bermula sejak setahun lalu selepas Zaid menawarkannya kepada kami, kita juga terpaksa naik turun mahkamah beberapa kali bagi menyelesaikan masalah perundangan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Kunci Bangunan Asy Syabab Point di Kota Bharu semalam.

Majlis tersebut disempurnakan oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan.

Sebagai simbolik, Nik Abdul Aziz telah menaikkan bendera parti tersebut di hadapan bangunan yang baharu saja 'ditawan' daripada parti lawan itu.

Utusan Malaysia, semalam melaporkan Zaid yang juga Penyelaras Pakatan Pembangkang telah menjual bangunan UMNO Kota Bharu kepada Dewan Pemuda Pas Kelantan dan majlis menandatangani perjanjian tersebut dilakukan di sebuah hotel di Gua Musang semalam.

April lalu, lebih 100 ahli UMNO bahagian tersebut berhimpun secara aman di Jalan Sultanah Zainab di sini bagi membantah sikap Zaid yang cuba menjual bangunan milik parti itu dengan harga berjuta ringgit.

Kesemua ahli terbabit membidas Zaid yang dikatakan bersikap tidak amanah dan melanggar perjanjian apabila premis parti bertukar menjadi miliknya.

Malah sebelum ini Setiausaha UMNO bahagian tersebut, Zulkifli Abd. Ghani telah membuat laporan polis di Balai Polis Kota Bharu terhadap Zaid yang didakwa telah mengambil-alih sebuah syarikat milik parti tersebut, Umbak Baru Sdn. Bhd. yang merupakan pemilik tanah bangunan itu pada Februari lalu.

PIALA MALAYSIA - KELEBIHAN KEPADA KELANTAN, JOHOR FC

Shukor Adan (kanan) gagal menyempurnakan peluang meskipun penjaga gol Johor FC, Anis Faron (tertiarap) sudah tertewas.

Kedah sekadar mencatat keputusan seri tanpa jaringan dengan Kelantan, namun yang menjadi tumpuan ialah penahanan 10 penyokong Kedah oleh pihak polis selepas dikesan cuba membawa masuk mercun, bunga api, baton spring dan air ketum.

Tindakan pantas pihak polis itu telah menggagalkan hasrat penyokong yang tidak berdisiplin itu untuk mengadakan ‘pesta mercun’ sepanjang perlawanan tersebut di Stadium Darul Aman Alor Setar, Kedah .

Meskipun masih terlalu awal untuk membuat ramalan, tetapi keputusan perlawanan malam tadi bakal menyukarkan tugas skuad Kenari yang akan bertandang ke Kota Bharu, Sabtu ini.

Kelantan boleh mengukir senyuman kerana mereka telah membuktikan kekebalan di halaman sendiri setakat ini.

Johor FC yang mendapat jolokan Lebah, mengganas di Stadium Tuanku Abdul Rahman di Paroi apabila mencatat kemenangan tipis 1-0 ke atas Negeri Sembilan.

Kemenangan tersebut sekurang-kurangnya melegakan skuad bimbingan Azuan Zain itu yang akan beraksi di gelanggang sendiri pada aksi kedua, Sabtu ini.

Kemenangan Johor FC itu diperoleh menerusi jaringan pemain gantian, Mohd. Ezaidy Khadar yang menyambar bijak kesilapan yang dilakukan oleh penjaga gol Negeri Sembilan, Sani Anuar Kamsani pada minit ke-88.

Kemenangan tersebut boleh dianggap selesa buat Sang Lebah yang telah mempamerkan corak permainan konsisten sejak dari peringkat kumpulan lagi.

Bagi Negeri Sembilan, kekalahan pada perlawanan ini agak menyukarkan misi mereka untuk mempertahankan Piala Malaysia yang mereka menangi tahun lalu dan yang pasti, mereka harus menyalahkan jentera serangan yang gagal menfaatkan beberapa peluang yang diperoleh sepanjang perlawanan tersebut.