Friday, November 7, 2008

BPR PATUT PANTAU KAFA

Sesuatu tidak kena dalam Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) didedahkan apabila Naib Presiden KFA Datuk Shukri Hashim mengakui wujud ketidakseimbangan penyata kira-kira akaun juara treble trofi 2008 itu menerusi Mesyuarat Kewangan KFA, awal Oktober lalu.

Reaksi terbaru susulan pendedahan Ahli Majlis KFA, Mohamed Shariff Nawab, kelmarin, mengukuhkan laporan dibuatnya di Balai Polis Kuala Kedah yang mendakwa wujud penyelewengan dana dan penyalahgunaan kuasa oleh pegawai atasan KFA sejak 2003.

“KFA baru melantik seorang akauntan, Julai lalu dan beliau kini sedang meneliti kos persatuan yang kebanyakannya dibelanjakan pegawai daripada ahli jawatankuasa sebelum Mesyuarat Agung Tahunan (AGM), April lalu.

“Sebelum AGM terbaru, akaun KFA diuruskan sebuah syarikat perakaunan swasta tapi, masih ada pegawai dalaman KFA yang meneliti perbelanjaan sebelum ini.

Jika KFA sudah meletup, bila lagi Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA)?

Masalah melanda KAFA sudah mula dipercakapkan khususnya bagaimana perbelanjaan lebih RM3 juta yang diperuntukan tahun lalu diuruskan.

Selain wang RM1 njuta daripada Perdana Menteri, RMN2 juta daripada Kementerian Belia dan Sukan dijanjikan sendiri oleh Datuk Azalina Othman Said, KAFA juga mendapat sumber daripada penaja-penaja khususnya Redland.

Itu tidak termasuk gran tahunan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Belanja KAFA pada musim lepas untuk pasukan dijangkakan mencecah RM1.5 juta dan belanja lain membeli Bas Untuk KAFA yang langsung tidak nampak basnya disamping membina Wisma KAFA yang tertonggak beberapa ketika.

Ada angin bertiup mengatakan Bas KAFA dibeli dengan harga RM800,000 tetapi tersadai sebelum dapat digunakan sepenuhnya. Beli bas buruk yang terpaksa dibaiki. Kenapa terjadi sedemikian?

Wisma KAFA pula seadanya walaupun mulanya digembar-gembur akan penuh dengan kelengkapan. Angin bertiup kencang kononnya peralatan dibeli dengan harga murah dan berkualiti rendah tetapi bilnya melambung tinggi. Angkara siapa?

Katanya, pembangunan bolasepak remaja akan turut dibangunkan tetapi tiada khabar berita mengenainya. Sementara lgia daerah atau jajahan banyak yang berlangsung tanpa tujuan dan nwang penajaan masuk poket pihak tertentu.

FAM atau pihak berkuasa tertentu termasuk Badan Pencegah Rasuah (BPR) perlu menyiasat segara KAFA kerana ia nampak gah di luar kononnya akan menjadi seperti Manchester City, tetapi benarkah demikian?

Kenapa Ketua Jurulatih Kelantan, Norizan Bakar berhenti tidak semena-mena dan pemecatan terhadap penjaring terbanyak Liga Perdana dibuat dalam suasana tergopoh gapah? Sehingga hari ini punca Norizan berhenti masalah dipersoalkan.

Dua orang kuat KAFA didakwa menjadikan bekas penyerang prolifik Kelantan, Moumahadou Moustopha seperti hamba, selain banyak melakukan diskriminasi ke atasnya.

Keadaan itu tidak berlaku ketika Norizan Bakar mengemudi pasukan kerana tidak berani namun selepas ketiadaannya, banyak campur tangan pihak pengurusan dan cakap belakang berlaku menyebabkan dia tidak mampu memberi fokus ketika kempen Piala Malaysia berlangsung.

Moustopha sebenarnya melunaskan janjinya pada majikan akan menjaringkan 20 gol ketika menandatangani surat perjanjian dan ia sudah terbukti, apabila dia menjaringkan 27 jaringan pada saingan Liga Perdana.

Beliau juga telah menolak tawaran bermain di Eropah dengan yuran perpindahan hampir RM670,000 apabila didatangi agen pemain Crotia, Luka Modric dua bulan sebelum itu dan menolaknya kerana selesa tinggal di Kelantan.

Persoalan lain ialah bagaimana Kelantan boleh kalah dengan Selangor sedangkan menang bergaya sebelum itu?
Ada angin bertiup beberapa individu dalam KAFA memainkan peranan ‘mengatur perlawanan’ dan ‘menjual-beli pemain untuk poket sendiri’.

Tidak menghairankan jika KAFA dilanda pelbagai masalah dan bunyi yang tidak menyedapkan telinga kerana KFA yang menjadi juara treble pun dihempuk oleh pelbagai masalah, termasuk isu caruman KWSP.

Cumanya di Kedah, Menteri Besar sendiri mengambil teraju utama.

Tidak tahulah di Kelantan tetapi di Kedah, tunggakan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pemain dan pegawai KFA berjumlah RM838,983, Shukri berkata, KWSP sudah bersetuju dengan formula pembayaran dikemukakan Presiden KFA, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

“Sebelum masalah ini dilaporkan akhbar, memang kami sedang berbincang dengan KWSP mengenai kaedah pembayaran. Kini, KFA-KWSP sudah mencapai persetujuan pembayaran, jadi saya fikir perkara ini dapat diselesaikan tidak lama lagi,” katanya.

Kelmarin, Shukri mendedahkan laporan polis dibuatnya dengan mendakwa KFA diuruskan oleh individu yang menyalahgunakan kuasa hingga menyeleweng dana KFA dengan nilai mencecah RM280,000.

Mengenai masalah KAFA ini siapakah yang akan memulakan langkah pertama?

Kalau orang Pas nanti dituduh ‘sour grape’ dengan KAFA kerana Tan Sri Annuar Musa adalah Presiden KAFA dan jika mengharapkan orang KAFA sendiri tidak mungkin nanti ‘mis shoru’.

Jadi siapa ya? BPR boleh?

Annuar sudah pasti mudah didekati BPR kerana sebelum ini pun beliau banyak mendedahkan kepincangan Pas pada persidangan DUN Kelantan tahun lalu.

Malah, laporan-laporan rasuah oleh UMNO digerakkan oleh Annuar dan tidak mungkin dalam soal KAFA beliau akan mengelak.

Bukankah membersih KAFA menjadi keutamaannya ketika beliau mengambil alih teraju persatuan bolasepak berkenaan tahun lepas?

BACA DAN FIKIR!

Kijang malas nak mahu cakap banyak. Ini posting melalui “Rakyat Malaysia”

(http://hambali1.blogspot.com).

Baca dan fikir!

PAS MOHON PROJEK DARIPADA PUSAT

Inilah perangai Kerajaan Pas Kelantan!

Pada pilihan raya umum lalu apabila Barisan Nasional (BN) mengemukakan manifesto untuk membina lapangan terbang lebih besar dan panjang untuk Kelantan, Pas memujuk rakyat menolaknya.

Ketika itu bukan main lagi nada angkuh Pas yang menolak apa sahaja tawaran kerajaan Pusat melalui manifesto ‘Kelantan Maju, Kelantan Baru’ termasuk lapangan terbang baru untuk Kelantan.

Semalam, melalui Utusan Malaysia, Kerajaan Pusat diminta supaya tidak terus menangguhkan cadangan memanjangkan landasan Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP), Pengkalan Chepa daripada 1.98 kilometer kepada 2.4 kilometer.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerja Raya, Utiliti dan Alam Sekitar negeri, Mejar (B) Anizam Abdul Rahman berkata semalam, pemanjangan landasan yang mengikut spesifikasi antarabangsa itu amat penting bagi membolehkan pendaratan pesawat lebih besar termasuk Airbus A330 dan Boeing 777.

Katanya, ia sekali gus boleh menampung permintaan perkhidmatan penerbangan yang semakin tinggi di kalangan pengguna di negeri ini, di samping membantu merancakkan ekonomi negeri termasuk sektor pelancongan.

Ketika kempen pilihan raya umum lalu, Pas meminta rakyat Kelantan, khususnya di Pengkalan Chepa sendiri jangan memilih BN kerana katanya, Pas mampu melakukan yang terbaik untuk Kelantan.

Malah, Pengkalan Chepa yang menjadi kubu Pas seolah-olah boleh berdiri sendiri tanpa bantuan kerajaan Pusat.

Hakikatnya, lapangan terbang, kampus sementara Universiti Malaysia Kelantan, sekolah-sekolah utama dan banyak lagi projek lain adalah ikhsan Kerajaan Pusat.

Semalam Anizam berkata, kerajaan negeri sedia memberikan kerjasama sepenuhnya bagi membolehkan projek ini dijalankan memandangkan LTSIP masih mempunyai tanah yang luas dan urusan pengambilan tanah juga telah selesai sejak tahun 1980-an lagi.

Pada 27 Ogos 2006, Pengerusi Majlis Tindakan Negeri Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed dilaporkan berkata, kerajaan telah meluluskan peruntukan berkaitan projek berkenaan.
Mustapa dilaporkan berkata, sebanyak RM70 juta diperuntukkan untuk projek tersebut dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

LTSIP telah mempunyai bangunan terminal baru LTSIP seluas 12,000 meter persegi dengan kos kira-kira RM55 juta dan telah dirasmikan oleh Sultan Kelantan, Tuanku Sultan Ismail Petra pada 12 April 2004.

Bangunan terminal baru yang antara termoden di Malaysia mampu mengendalikan 580 penumpang dalam tempoh sejam berbanding 130 orang di bangunan terminal lama yang hanya seluas 1,785 meter persegi.

Menurut Anizam, LTSIP memang layak dinaik taraf memandangkan potensinya yang tinggi untuk menjadi hab pelancongan dan penerbangan antarabangsa secara terus tanpa perlu terlebih dahulu transit di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

"LTSIP pada masa ini dalam sebulan mengendalikan sehingga 30,000 penumpang domestik dengan 25 kali perjalanan sehari. Berdasarkan kepada fakta ini, LTSIP memang perlu untuk dinaik taraf lebih awal.

"Lapangan terbang di Kuala Terengganu yang hanya mengendalikan enam perjalanan sehari sudah mempunyai landasan panjang yang juga diberikan kebenaran untuk penerbangan bagi jemaah haji," katanya.
Pada masa ini, ujarnya, LTSIP mempunyai Sistem Instrumen Pendaratan (ILS) yang membolehkan pesawat mendarat walaupun dalam keadaan cuaca buruk.

"LTSIP juga mempunyai akademi penerbangan swasta pertama di pantai timur dan ketiga di negara iaitu Akademi Latihan Penerbangan Asia Pasifik (APFT)," katanya.

Satu lagi yang peliknya, Anizam menggunakan Utusan Malaysia yang dikempen oleh Pas dan Pakatan Rakyat supaya memboikotnya.

Ternyata apabila terdesak, Utusan Malaysia pun Utusan Malaysialah. Harapkan akhbar Harakah, ia hanya bercakap politik Pas tanpa memberikan sumbangan apa-apa.

JJ & TAN SRI AMZI - SIKAP PERKAUMAN THE STAR TERSERLAH

Akhbar The Star milik MCA semakin jelas sifat perkaumannya.

Lihatlah bagaimana sikapnya terhadap kenyataan Datuk Seri Jamaluddin Jarjis (JJ) dalam isu kebebasan akhbar dan perlantikan Tan Sri Zaki Tun Azmi sebagai Ketua Hakim Negara dalam terbitan 22 Oktober 2008.

Jelas benar ia tidak mementingkan kebebasan bersuara dan meletakkan akhbar sebagai pencetus demokrasi kerana The Star langsung tidak menyiarkan sepatah pun ucapan anggota Parlimen BN Rompin itu yang mengecam parti parti pembangkang kerana memusuhi akhbar dengan tindakan memboikot, menyaman dan sebagainya.

Jamaluddin mendedahkan tindakan saman Ahli Parlimen Seputeh (DAP) Teresa Kok terhadap akhbar Utusan Malaysia sebanyak RM30 juta dan diikuti dengan saman RM100 juta terhadap akhbar yang sama kerana penyiaran cerpen oleh Chamil Wariya yang dianggap ditujukan kepadanya.

Sementara itu Ahli Parlimen Bukit Gelugor ( DAP) Karpal Singh pula telah menyaman Utusan Malaysia RM10 juta sekalipun Utusan telah meminta maaf.
Kerajaan pembangkang di Selangor dan Perak pula memboikot Utusan Malaysia dan kerajaan Kelantan memboikot Berita Harian.

Mana setiakawan The Star dengan akhbar lain? Ia bagaikan ‘enau dalam belukar’ yang mahu melepaskan pucuknya sahaja sedangkan dalam terbitan 24 Oktober 2008, The Star dengan nyaring memperjuang dan mempertahankan kebebasan media dan menentang ISA.
Itu kes JJ dan bagaimana pula dengan kes Tan Sri Zaki?

The Star bagaikan berkabung sebagai membantah perlantikan Tan Sri Zaki Tun Azmi sebagai Ketua Hakim Negara. Berbanding dengan Utusan Malaysia yang menjadikan berita ini sebagai tajuk utama muka satu keluaran 22 Oktober, The Star hanya menggunakan tiga para berita ini dari Bernama dimuka 22.

Berita yang lebih besar di samping berita itu ialah hasil kajian Transparency International Malaysia di kalangan peguam (kebanyakan orang India) yang mendapati mereka mempunyai persepsi “muram” terhadap badan kehakiman dan perundangan negara (judiciary).

Menurut presidennya Tan Sri Ramon Navaratnam, 91% dari 339 peguam yang ditinjau merasakan proses perundangan dan penghakiman di Mahakamah Tinggi, Mahakamah Rayuan dan Persekutuan adalah tertakluk kepada berbagai peringkat pengaruh daripada kerajaan dan lain lain.

Tidakkah berita ini sebenarnya bertujuan menimbulkan keraguan terhadap ketulusan dalam pelantikan Tan Sri Zaki kerana beliau diketahui mempunyai hubungan yang rapat dengan kalangan pemerintah dan UMNO. Beliau pernah menjadi peguam dan penasihat kepada UMNO?
Bagi The Star sekalipun sesaorang mempunyai kelayakan dan kualiti yang diperlukan untuk memegang sesuatu jawatan penting dalam kerajaan tetapi jika terlibat dengan parti pemerintah maka kredebilitinya sudah terjejas.

Sebaliknya sekalipun seseorang itu ditolak oleh rakyat tetapi kerana sikapnya yang liberal dan bukan seorang nasionalis Melayu maka dia adalah bersih dan layak untuk diberikan kedudukan penting.

Berbalik kepada isu kebebasan akhbar ‘KOPITIAM TALK’ dalam http://malaysiaaktif.com pada 30 Oktober berkata, tindakan yang diambil oleh pemimpin-pemimpin DAP terhadap Utusan adalah benar-benar mengikuti jejak langkah Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew yang menutup mulut pembangkang dan media di Singapura dan juga di luar negaranya termasuk Malaysia dengan tindakan saman yang angka kosnya menggerunkan.

Utusan Malaysia dan The Star sendiri pernah menjadi mangsa saman Kuan Yew dan membayar kepadanya beratus ribu ringgit. Ini berlaku semasa Singapura dalam Malaysia dan sesudah Singapura keluar dari Malaysia.

Tidak mengejutkan DAP mengikuti langkah ini kerana ia adalah parti yang dilahirkan oleh PAP bagi mewarisi perjuangan Malaysian Malaysia di Malaysia.

Parti-parti pembangkang melakukan ini kerana mereka percaya bahawa akhbar arus perdana tetap berpengaruh dan terus dibaca oleh rakyat walaupun mereka memburukannya sebagai suara kerajaan, tidak bebas, bohong, tidak berkredebiliti dan sebagainya.

Adalah hak parti pembangkang untuk menjalankan tindakan itu, tetapi rakyat yang berfikiran rasional dapat membaca tindakan ini sebagai amaran awal tentang taraf kebebasan yang akan dinikmati rakyat apabila parti parti pembangkang memerintah Malaysia kelak..

Tidak boleh dinafikan banyak orang yang tidak memahami etika kewartawanan dan hak awam dari segi undang-undang yang mengawal kebebasan akhbar arus perdana.Tindakan undang-undang oleh parti- parti pembangkang terhadap akhbar adalah menjadi bukti betapa akhbar senantiasa terkawal dan tidak dapat bebas dalam penyiaran dan penerbitan mereka setiap hari terutama dalam menyiarkan bahan- bahan yang bersifat politik.

Pengendali akhbar `nyamuk' parti-parti pembangkang dan juga akhbar mingguan atau bulanan yang tidak diterbitkan secara tetap dan media siber tidak menghadapi ancaman ini kerana orang ramai tidak menganggap mereka penting dan berkesan dan tidak berpengaruh (walaupun sebenarnya mereka berkesan) kerana tidak diterbitkan oleh institusi perniagaan dan perusahaan yang gagah, maju dan lama.

Kebanyakan akhbar perdana adalah berfungsi secara self-regulated, mengadakan penapisan penyiaran dengan ketat setiap hari bagi semua bahan penyiaran. Mereka bersikap demikian bukan kerana takut kepada tindakan dari kerajaan tetapi yang lebih ditakuti oleh mereka ialah jika terlepas sesuatu penyiaran yang membolehkan pihak orang awam mengambil tindakan saman malu dan sebagainya yang melibatkan kewangan syarikat mereka. Inilah yang disedari oleh pemerintah Singapura yang cekap dan bijak yang mempunai rekod tidak pernah kalah dalam menyaman akkhar dan mingguan terkemuka luar. Singapura digeruni oleh media luar negara kerana menggunakan senjata hit the pocket.

Sebenarnya di Malaysia parti-parti pembangkang dan akhbar perdana tidak menghadapi ancaman udang-undang seperti di Singapura (sehinggga ini tidak diketahui apakah keputusan kerajaan Malaysia terhadap suara Parti Keadilan yang mendakwa Ketua Polis Negara lumpuh kerana serangan jantung).

Ancaman besar yang menakutkan akhbar di Malaysia ialah wabak saman dari Singapura yang dibawa oleh parti pembangkang sendiri, artis, individu dan syarikat-syarikat yang tindakan undang-undang mereka boleh membengkrapkan akhbar.

Tindakan ini tidak sahaja menutup kebebasan bersuara tetapi boleh membunuh industri akhbar, boleh menghapuskan para wartawan, melenyapkan bukan sahaja hak wartawan untuk menulis tetapi juga untuk bernafas, makan dan pakai setiap hari. Ia juga melibatkan pegawai dan kakitangan di bahagian pengeluaran dan pengurusan.

Bercakap tenang kebebasan akhbar adalah sesuatu yang ideal tetapi hak untuk hidup bagi setiap manusia adalah lebih mahal daripada kebebasan yang bersifat idealisma..

Semua akhbar dan wartawan di Malaysia menyedari hakikat bahaya ini tetapi mereka tidak bersatu dalam menentangnya. Ini tergambar apabila Utusan menghadapi ancaman itu, maka jelas akhbar Inggeris yang selama ini memperjuangkan kebebasan media tidak menunjukan semangat setiakawan.

Ini berbanding dengan setiakawan yang ditunjukan kepada sebuah akhbar Cina sehingga menjadikan wartawannya yang terlibat tahanan sehari ISA sebagai pejuang jihad..
The Star sebagai akhbar yang dipunyai oleh sebuah parti komponen Barisan Nasional sewajarnya memberikan penjelasan kepada rakyat Malaysia kenapa ia langsung tidak menyiarkan kecaman Jamaluddin Jarjis terhadap pembangkang yang menggugat kebebasan akhbar dengan saman beratus juta ringgit.

Sebenarnya sikap akhbar ini adalah membuktikan bahawa ia sendiri tidak bebas.Ia tertakluk kepada ideologi Malaysian Malaysia, bersikap prejudis terhadap Utusan sebagai suara orang Melayu dan Islam, berkongsi dengan pandangan dan pemikiran DAP.

Dengan berselindung di sebalik parti tertentu, akhbar ini telah sekian lama memupuk perasaaan prejudis, syak wasangka dan juga kebencian bukan Melayu terhadap kerajaan dengan berbagai-bagai cara yang tidak dapat dibaca oleh pegawai-pegawai kerajaan yang bertanggungawab tapi lemah dan oleh ahli parti BN yang tidak sensitif. .

Sesungguhnya akhbar ini telah berjaya besar dalam mengelirukan masyarakat bukan Melayu untuk menunjukan perjuangan orang Melayu bagi mempertahankan hak mereka dari segi perlembagaan sebagai rasis dan perjuangan bukan Melayu yang di luar perlembagaan dengan pelbagai provokasi terhadap orang Melayu adalah sebagai hak mereka.

Provokasi yang terkini ialah penggunaan tulisan Cina dan Tamil bagi nama jalan di Pulau Pinang.
Dengan tidak menyiarkan langsung ucapan Jamaluddin yang membidas pembangkang kerana tidak mempertahankan prinsip berkaitan dengan kebebasan akhbar dan blog adalah membuktikan bahawa akhhar ini mempunyai agenda yang besar untuk suatu tugas reformasi yang membahayakan kepentingan dasar nasional.

Sikap wartawan-wartawan Malaysia yang tidak menunjukan semangat setiakawan dalam menghadapi ancaman sebenar bererti mereka sedang membantu untuk menegakkan sebuah kerajaan authoritarian yang kelak akan membenamkan segala idealisme mereka terhadap kebebasan.

Mereka tidak perlu melihat hal ini lebih jauh kerana contohnya berada di muka pintu.
‘KOPITIAM TALK’ pada 23 Oktober 2008 pula mengajak kita mengingatkan semula bagaimana The Star merayakan perlantikan Datuk Zaid Ibrahim sebagai menteri undang-undang de facto kerana dia liberal, tidak mempunyai keperibadian bangsa , sanggup memalukan Tun Dr.Mahathir dan pejuang kebebasan dan demokrasi yang tidak mengenal batas dan sempadan .Orang seperti ini adalah celeberity kepada Star.

The Star berselindung di sebalik imej MCA untuk menjadi suara kepada parti pelampau Cina yang anti Melayu. Dasarnya sama sahaja dengan Gerakan yang menjadi duri dalam daging dalam BN. Sikap talam dua muka inilah yang mengelirukan masyarakat Cina dan mendorongkan mereka untuk mengundi pembangkang dalam pilihan raya lalu.

The Star percaya dengan hanya menunjukan imej bebas, propembangkang, anti-Melayu, antikeris dan anti-Kontrak Sosial akan meyakinkan pembaca terhadap kredebilitinya. Ia melalaikan peranan dan tanggungjawab utamanya untuk membentuk fikiran rakyat dan bukannya dikuasai oleh nilai-nilai rakyat yang bertentangan dengan aspirasi nasional..

Pada hari The Star berkabung kerana pelantikan Zaki sebagai Ketua Hakim Negara, akhbar itu juga menjadikan tajuk berita utama di muka yang sama tentang tindakan saman malu anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok terhadap Datuk Chamil Wariya dan Utusan Malaysia sebesar $100 juta kerana sebuah cerpen yang dikatakan menyindirnya dalam Mingguan Malaysia dan juga berita tuntutan RM10 juta terhadap Datuk Syed Ali Alhabshee Ketua UMNO Bahagian Cheras atas sebab yang sama.

Sebelum itu berita tindakan Utusan meminta Teresa Kok meminta maaf kepadanya telah diperkecil oleh TheStar. Berita seorang anggota parti Keadilan di Ipoh yang dituduh menerima rasuah seks tidak disebutkan keanggotaannya dan berita seorang pemimpin parti Keadilan keturunan India yang memeras ugut dan ditahan oleh polis di Kedah tidak disiarkan langsung.

Sikap double standard akhbar itu dalam perjuangan kebebasan kewartawanan dan akhbar juga jelas apabila tekanan terhadap Utusan oleh kerajaan Selangor dan Perak dengan memboikot Utusan Malaysia dan melarang wartawannya membuat laporan diperkecilkan tetapi bila wartawan akhbar Berita Harian dilarang membuat liputan mesyuarat Dewan Undangan Negeri Kelantan dibesarkan. Sebabnya The Star melihat ada kepentingan DAP di Selangor dan di Perak, tetapi di Kelantan hanya kerajaan Pas sahaja.

Jika melibatkan dengan kepentingan DAP maka The Star akan lebih berhati-hati.
Bagaimanapun pemimpin-pemimpin UMNO dan orang Melayu umumnya tidak sensitif kepada peranan yang dimainkan oleh The Star selama ini terutama pemimpin-pemimpin yang sering diberikan publisiti olehnya. Mereka tidak nampak sikap perkauman Star .

Akhbar The Star pernah digantung dalam masa Ops Lalang di bawah pemerintahan Dr.Mahathir kerana sering menghasut dengan cara halus. Di antaranya ialah menyiarkan gambar orang Cina miskin sedang makan di bawah gambar majlis jamuan Raja-Raja Melayu..

Wartawan-wartawannya yang jahat telah lari ke Hong Kong semasa Ops Lalang itu tetapi beberapa orang dari mereka telah kembali berkerja dengan New Straits Times akhbar kepunyaan UMNO dengan bantuan penasihat tidak rasmi Perdana Menteri, Kalimullah Hassan.

Kalimullah dan keluarganya telah pun lari meninggalkan negara ini untuk menetap di London..
Maka itu jangan hairan mengapa akhbar The Star semakin berani dan semakin agresif dalam menentang Institusi Melayu dan menyokong DAP untuk menegakkan Malaysian Malaysia.

Jika anasir-anasir subersif boleh berlindung di akhbar UMNO maka mengapakah Star tidak boleh menjadi suara DAP dengan berimejkan MCA.

Ibrahim Ali sebagai Ketua Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia( Perkasa) mestilah memantau peranan akhbar The Star yang bersifat musang berbulu ayam dan janganlah kerana publisiti yang diberikannya akan menyebabkan Perkasa tidak nampak bahayanya kepada bangsa dan agama.

KENAPA RAVINDRAN MAHU BALIK KE MALAYSIA?

PERTUBUHAN haram Hindraf dan juga peguam-peguam India di Malaysia sering kali menggambarkan Malaysia sebagai negara yang tidak adil kepada bukan Melayu, tidak membela nasib orang India, meroboh kuil Hindu dan sebagainya.

Bagaimanapun adalah amat menghairankan apabila seorang India yang telah meninggalkan negara ini lebih 30 tahun masih mahu pulang untuk menetap di Malaysia.Mungkin baginya cerita Hindraf adalah cerita karut. .

Kes terbaru ialah C.K Ravindran yang berasal dari Melaka dan pergi melanjutkan pelajaran di India dalam tahun I967, berkerja di sana dan berkahwin dengan wanita India tetapi sekarang dia mahu balik ke Malaysia. Dia menghadapi masalah untuk pulang ke Malaysia kerana tidak mempunyai kad pengenalan dan surat beranak yang menurut dakwaannya telah diserahkan kepada kedutaan Malaysia pada tahun 1977. Dia juga pernah memohon passport India dan mengundi dalam pilihan raya India.

Sekali lagi yang menjadi juara untuk memperjuangkan kes seumpama ini ialah akhbar The Star.
Tetapi kita tidak harus lupa bahawa akhbar The Starlah juga yang membina perasaan tidak selamat di kalangan bukan Melayu dengan mendakwa berlaku “brain drain” orang Cina ke luar negara kerana tidak mendapat peluang perkerjaan di Malaysia. Star tidak boleh menafikan semua ini kerana semua keratan akhbar mengenainya ada dalam simpanan kami kecuali tidak ada di Kementerian Dalam Negeri yang tidak cekap.

Star menelefon Ravindran di India untuk menafikan semua tuduhan terhadapnya di samping mendapatkan rakan-rakan sekolah Ravindran di Malaysia untuk mengesahkan bahawa Ravindran memang berasal dari Malaysia.

Kerajaan harus sedar bahawa banyak kerja yang bertentangan dengan aspirasi nasional yang dijalankan oleh The Star. Datuk Syed Hamid Albar tak usahlah terpengaruh dan cepat gementar dengan “gempak” akhbar ini atau terlalu bertolak ansur dengan akhbar ini kerana banyak memberikan publisiti kepadanya.

Syed Hamid harus menjaga maruahnya sebelum orang Melayu mengambil langkah untuk menjatuhkan maruahnya.

Bagi orang Melayu dan bumiputra negara ini sesiapa juga boleh keluar mencari perkerjaan di luar negara. Sepuloh orang keluar seribu orang akan datang mengganti.

Ketua Pengarang The Star patut sedar bahawa kawan-kawannya yang lari ke Hong Kong juga balik cari makan di Malaysia.